magyarfutball.hu

Újpest FC - Kispest FC 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.10, 19:15
    Ujpest—Kispest 3:1 (2:0)
    Nem hozott szép futballt, nem nyújtott különösebb élvezetet a mérkőzés: hétköznapi játék volt — Kispest lendületesebb, jobb csatársorral kétessé tudta volna tenni a bajnokcsapat győzelmét Ujpest játékával most sem elégítette ki híveit.
    Góllövő: Spitz, Avar, Steiner, P. Szabó (11 -esből)
    Ujpest, 2500 néző. Bíró: Bíró Sándor.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Volentik, Vig — Török, Avar, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    Kispest: Déri — Rozgonyi, Császár — Keresztes, Purczeld, Csendes — Senkey II., Paczolay, Fürstner, Darvas, Steiner.
    Ujpest vezeti az első támadást, Avar ugrik ki, már lőne is, amikor Purczeld a lendületben levő csatárt hirtelen faultolja. Szabadrúgás jár érte, de Déri felszedi a labdát. A Kispest lábra kap, pompás akció fut, Borsányi azonban még idejében lép közbe. A 3. percben ismét a kispestiek járnak elől, ámde Purczeld megcélzott lövése embert talál. Hirtelen vágják ki a következő percben Törökhöz a labdát. Császár nem tudja, hogy ráfusson-e a szélsőre. Gondolkodás után megtorpan, közben Török beadása már száll is befelé, Sólyom ugrik a labda után, ugyanezt teszi Rozgonyi is. A hátvéd azonban ahelyett, hogy fejelne,
    kézzel üti a labdát. 11-es. P. Szabó áll neki a büntetőnek, laposan rúgja, de a különben is jól vetődő Déri mellett a labda a léc mellett surran ki. Nem sikerült.
    Kispest rögtön fel is jön erre, Paczolay az ötösön kapja a labdát, de buzgón bizonyítgatja, hogy lőni nem tud. Ujra támad a Kispest. Bent táncol a labda az Ujpest ötösén, inyencfalat módjára kínálják magukat a pompásnál pompásabb gólhelyzetek, ámde nincsen csatár, aki berúgná a gólt. Steinerhez kerül ki a labda, az becsapja Borsányit, újra beküldi a labdát, bent ismét nagy a tehetetlenség.
    Kispest itt lőhetett vola gólt s ezzel nagyon megzavarta volna az Ujpestet.
    A 8. percben már a lila-fehérek támadnak, Sólyom a bekerült labdát Avar elé kanalazza. Közben Spitz faultol, szól a bíró sípja, a lendületben levő Avar meg a
    sípjel után ballal hálóba küldi a labdát.
    Kispest rohamoz most, kornert is ér el, majd Török passzol rosszul, túlröviden. Rögtön kész a bemondás:
    — Ez még drezdai passz! — No Albi, most nem is olyan széles a pálya!
    Albi megfogadja a jó tanácsot, Sólyom kiadását már pompásan beadásszerűen lövi kapum, Déri nem tudja fogni a labdát, kiüti a startoló P.Szabó és Sólyom orme elől, ott van azonban még a hátul résen levő Spitz. Laposan megvágja s a lövésre nem számító kapus mellett hálóba is megy a labda. 1:0.
    — Most jön az Újpest! — hallani.
    De bizony csak a nézők hangja jött meg, Ujpest játékkedve nem. Támadnak, támadnak ugyan a lila-fehérek, de a sokszor megcsodált lendületnek úgyszólván az irmagja sem maradt meg.
    A 13. percben kornert rúgnak, a 14-ikben ugyanezt teszik. Majd a kispestiek törnek előre, de bizony a Kispest támadásai ugyanúgy befejezetlenül maradnak, mint az Ujpestéi. A 17. percben Ujpest ismét a Kispest kapuja előtt tanyáz, de P. Szabó hiába áll a kapu szájában, egy lépésről fejel mellé. Török most szépen lő, de Déri ráveti magát a labdára. Ujra a Kispest rohamoz. Senkey II. látja, hogy Paczolay a 11-es táján egészen tisztán áll. Be is küldi hozzá a labdát, de az összekötő a jó gólhelyzetben fölévágja a labdát.
    Itt is szerezhetett volna a Kispest olyan gólt, amelynek komoly következményei lehettek volna.
    Ujpest ellentámadásba megy, Sólyomot és Spitzet lesben találja a bíró .
    Sólyom jóval a fütty után hálóba küldi a labdát.
    P. Szabó törne ki, de nagyot kiált, mert Rozgonyi bakkecske módjára ugorva a karjára lépett. P. Szabó el is terül, de a szabadrúgást már ő küldi kapura. Most Ujpest kissé lábra kap, kezd többet támadni, de a lendület még mindig nincs meg a csatársorban.
    Jelentős esemény nélkül múlnak el a percek. A nézők egy része azon töpreng, hogy miért tört le Ujpest ennyire? Már mindenki elkönyvelte az 1:0-ás félidőt, amikor a 43. percben végre egészséges akciót is látunk.
    Spitznél a labda. Körültekintően viszi, majd pompásan teszi ki Avart. Az összekötő kettőt lép, a tribün már látja: gól, gól...Déri tehetetlen és Avar a jobb sarokba gurítja a labdát. 2:0.
    Kispest elszántan ellentámadásba megy át. Paczolay kiugrik.
    Vig utána veti magát, faultolja a 16-oson belül. Tiszta 11-es.
    A bíró meg is adja. Ujpest játékosai tiltakoznak, de a 44. percben mégis sorra kerül a büntető. Darvas áll a labdának s -
    fölé vágja.
    Avar odaszalad a bíróhoz. A tribün már tudja is, hogy Avar mit mond: — Kijött az igazság! Ezzel vége is a félidőnek.
    Ujpest sarokrúgásával indul a szünet utáni játék. Déri kiöklözi a labdát, Steinert lesben találja a bíró. Fogoly III. szabadrúgása nagyszerűen jön a kispestiek kapuja elé, Avar fejese már gólba is surranna, csakhogy Déri remekel. Ujpest hamarosan két újabb kornert ér el, de egyébként nem sokat mutatnak a lilafehérek.
    Iram nincs, a játék helyenkint egészen nívótlan, a közönség nemigen gyönyörködhet. Többet bosszankodnak.
    Már-már a teljes ellaposodás veszélye fenyeget, amikor a 20. percben kispesti gól frissíti fel a játékot! A kispestiek támadása közben ugyanis Senkey II. ballal bead, ívben jön a labda. Bent Darvas és Steiner várja. Aknai az előbbitől vár lövést, Darvas azonban nem éri el a labdát.
    Steiner, akit Aknai figyelmen kívül hagyott, kapura lő. Aknai későn kap észbe, kifut, a lövés az üres kapura megy, Dudás rohan be kétségbeesetten, kézzel nyúl a labda után, de a gólt így sem tudja megakadályozni. 2:1.
    Dudás rögtön nekitámad Aknainak, korholja. Borsányinak úgy kell őket szétválasztani. Hiába csitítja Borsányi Dudást, az, amikor legközelebb fel kell ad ni a kapusnak a labdát, még akkor is dühösen vágja oda. Pedig nincs igaza. Hibának, hiba volt, de bár ez lenne az egyetlen és legnagyobb hiba Ujpest meccsein! Most már a kapu mögül Bányai kéri Dudást, hogy csillapodjék. Szerencsére Kispest támadásaiban most szünet áll be. Ujpest jön fel. A 24. percben Rozgonyi és Avar a 16-oson egymásnak szalad, mind a ketten elesnek s
    a bíró nagy meglepetésre 11-est ítél.
    P. Szabó áll a labdának s most már jobban céloz, mint a játék elején.
    A lapos lövése a jobb sarokba surran. 3:1.
    Gól után kornert is érnek el az ujpestiek. Most már egészen veszélytelenek a kispestiek. A 30. percben Ujpest ismét szép támadást vezet. Sólyom—Török a labda útja. Az utóbbit hátra adja Spitznek, akitől P. Szabó kapja. A szélső lő, Déri mellre kapja a labdát, kissé hátratántorodik, de eztán rögtön kirúgja. A közönség kiabál:
    — Belül fogta, belül fogta!
    Most néhány fault tarkítja a játékot, különösen Sólyom vezet ebben. Kézzel-lábbal verekszik néha.
    Izgalmas percek peregnek, de az izgalmat nem a szép játék, hanem a sok fault és a számos hiba okozza. A 40. percben Sólyom elesik ugyan, de közben Avarnak tolja oda a labdát. Az kiugrik, a gól már a szemünk előtt lebeg, amikor Déri bátran előre veti magát, megfogja a labdát, majd kiejti és maga a földön marad. Rögtön berohan a kispestiek masszőrje. Egy kis kiabálás támad s néhányan egymásnak mennek. Spitz ellöki a maszszőrt, mire Rozgonyi térddel Spitzbe szalad. A bíró kiállítja Spitzet.
    — Hétköznapi játék, ünnepi botrány! — jegyzi meg valaki. A közönség Spitz kiállítására éktelen fütyülésbe kezd és a fütyülés nem is marad abba a játék végéig. A 43. percben Vig ereszt meg egy jó lövést, Déri kiejti a labdát, az már a hálóba tart, majd hirtelen irányt változtat és a kapufa sarkáról visszapattan. Nem sokkal később a bíró jelzi a játék végét. Az ujpesti csatárok és kispesti védők már régen a taccsvonalon járnak, a kispesti jobbszárny azonban nem hallotta a sípjelet, amiként az Ujpest védelme sem. Senkey II. bőszen vágtat lefelé és a közönség derül a „túlórázáson” ...

    Nemzeti Sport, 1930. október 1.