magyarfutball.hu

Újpest FC - Hungária FC 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 20. forduló
helyszín : ?
játékvezető : Klug Frigyes
nézőszámok:
  1. Nela: 16.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.01.26, 19:36
    Hungária—Ujpest 1:0 (1:0)

    A csapatok így állnak fel: Hungária: Németh — Mandl, Kocsis — Rebró, Kléber, Schneider — Jeckl, Molnár, Kalmár Skvarek Hirczer. — Ujpest: Acht — Fogl II. Fogl III., — Teszler Lutz, Wilhelm •—Ströck, Auer, Wetzer, Spitz, P. Szabó.

    Ujpest kezd enyhe szél ellen, ám csakhamar a Hungária van frontban. Rövid mezőnyjáték után a 4. percben Kléber leadásával Hirzer lefut, kissé hátra betolja a labdát, amelyet Kalmár a tizenhatos balszögletéről ívelt, csavart lövéssel a jobb felső sarokba rúg. (1:0).
    Acht későn vette észre a ravasz labdát!
    A váratlan és gyors eredmény feltüzeli Ujpestet és kezdés után nyomban Szabó fut le, jó helyzetből Némethbe lő, a lepattanó labdát ugyancsak ő mellé lövi. Ez után változatosabb játék folyik, Kléber—Skvarek—Kalmár adogatásából Skvarek húsz méterről alig lő fölé. Ugyanezt a másik oldalon P. Szabó ismétli meg. A 16. percben Lutz faultolja a tizenhatos vonalon Skvareket, a szabadrúgást. Hirzer lövi élesen a kapura, Kalmár beteszi a lábát és ettől a vetődő Acht komolyan megsérül. Emiatt a bíró — elég helytelenül — négy percig szünetelteti a játékot, amíg azután a kapus újra beáll és nyomban lehúzza Hirzer rosszul irányított szabadrúgását.
    A Hungáriát a kitűnően játszó balszárny hozza támadásba, Hirzer az ismert bicikliző stílusával elhúz Fogl II. mellett, azonban rossz beadása senkit sem találhat a helyén. Ugyanezt Skvarekkel párosan megismétli, utóbbi beadott labdáját Kalmár alig fejeli mellé. További Hungária támadásokat csak néha szakítja meg P. Szabó lefutása és a 31. percben P.Szabó beadását Auer jó helyzetből a kellő időben közbelépő Kocsis lábára lövi, korner, ezt Németh kiöklözi. Lutz jó passzával ismét P. Szabó ugrik meg nagyszerű beadását Auer hat méterről a kapufára lövi, a visszapattanó labdát Kléber továbbítja a mezőnybe. Ismét a Hungária-balszárny lép működésbe, azonban az újpesti védelem biztosan hárítja el Hirzer és Skvarek támadásait.
    A 36. percben erélyes újpesti középtámadás indul meg, amelyet Wetzer—Auer—Ströck szépen visznek a Hungária-kapu előtt, úgyhogy Kocsis csak kornerre tud szerelni, ebből Veder magasan kapu fölé lő. A 43. percben Hirzer megint „biciklizik", pompás beadására azonban Molnár későn érkezik. Ujpest ellentámadásával a Hungária tizenhatosára nyomul, ahol Wetzer olyan erővel fejel bele Mandlba, hogy valósággal leteríti és utóbbit ki kell vinni a pályáról. Félidőig Kalmár bekkel. Ujpest szorongat, támadásának egyetlen eredménye azonban Wilhelm II harmincméteres lövése, amely a léc mellett süvít el.
    A második félidőben az öltözőkből kiszivárgó pesszimista hírekkel ellentétben Mandl is kijön, Ujpest pedig Wilhelm II.-t, a Hirzer—Skvarek-szárny ellen állítja fel, mert Teszler itt csődöt mondott. Hamarosan kemény küzdelem fejlődik ki, amely fokozatosan az Ujpest fölényévé erősödik. Már a 2-ik percben téves bírói ítélkezés frontba hozza Ujpestet, a P. Szabó által lőtt labda azonban a Hungária-kapu előtt elgurul. A 7. percben Kalmár mesterien szökteti Jecklt, aki azonban rosszul ad be. Végre a 10. percben felszabadul a Hungária-kapu, de csak rövid időre, mert Spitz nagy lendülettel tör előre és mintaszerűen adott labdáját Wetzer öt lépésről fölé lövi. Ujpest fölénye tovább tart s azt ritkábban szakítja meg Kalmár egy-egy szép leadása, amelyet azonban a szélsők és a bosszantóan lassú Molnár nem tudnak értékesíteni.
    Ettől kezdve egyre gyakoriabbak lesznek az ujpesti támadások, a belsők azonban gyakran hibáznak. A 23. percben P. Szabó beadását Auer hat lépésről a villanyórára lövi. Ez volt Ujpest legnagyobb Ujpest támadásait nagyon megkönnyíti a fáradt Kléber visszaeső játéka, úgy hogy a Hungária a 30. percben Kalmárt — nagyon helyesen — hátravonja második centerhalfnak. Ettől kezdve a játék erős ujpesti fölényt mutat s a 31. percben Auer a Kléber által eléje stoppolt labdát tizenhat méterről alig lövi mellé. Ujpest fölényét csak Hirzer lefutásai törik meg rövid időre, de ezek veszélyesek és a 32. percben Hirzer pompás beadását Skvareknek kár volt kapásból elhamarkodnia. A Hungária most már érthetően minden erejével csak az eredmény megtartására törekszik, ez azonban azt vonja maga után, hogy az ujpesti csatárok egymásután teremnek a Hungária-kapu előtt, ám a Hungária védelme — élén a II. félidőben erősen feljavult Kocsissal — nagyobb gólhelyzet kidolgozásában rendre meggátolja őket. A 37.percben Kalmár hosszan előrevágott labdájával Jeckl lefut s Molnár 35 méterről magasan fölé lő. Majd ugyanő (!) Fogl III.-at leteríti.
    Bíró: Klug Frigyes,

    Sporthirlap, 1929. június 3.