magyarfutball.hu

MTK - UTE 1 : 1 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1908/1909
játékvezető : Schubert Ferenc
nézőszámok:
  1. Pesti Hírlap: nagyszámú közönség

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.10.01, 08:35
    Magyar Testgyakorlók Köre—Újpesti Torna-Egylet 1:1.

    E mérkőzés nagyszámú közönség jelenlétében folyt le az amerikai uti pályán. A MTK. óriási favoritként indult e mérkőzésre, csapata azonban sajnosan nem felelt meg azoknak a várakozásoknak, melyet játékához fűztek. A MTK. csapatán határozott javulás volt észlelhető, játéka sokkal jobb volt, mint a MAC. ellen, csatársora azonban még mindig abszolút gólképtelen s lassú. Míg ezeken a bajokon segítve nem lesz a MTK., gyors és erélyes csapatok ellen jó eredményt elérni nem fog. A csapatban csak a kapus és a két hátvéd volt jó, a fedezetsor Kertészt kivéve igen gyönge, míg a csatársor a mezőnyben kitűnő, a kapu előtt kapkodó és határozatlan. Nagyban hozzájárult a csatársor sikertelenségéhez az UTE. kapujában mesésen védő Kazár, ki ezen védelmével egyszerre a legkiválóbbjaink közé emelkedett. Az UTE.-ról kevés jó mondható. Gyors csapat, ez az egyetlen jó oldala, durva, brutális, fegyelmezetlen s az összjátékról halvány fogalma sincs. Mindenesetre dicséretre méltó azon igyekezet és energia, amellyel e nagynevű ellenfele ellen játszott. Az első félidő eredménytelenül végződik. A második félidőben az UTE. védelme a tőle megszokott erőszakos modorával Károlyt elfautolja, az ebből eredő tizenegyest Károly védhetetlenül lövi. Az UTE. off sidből kiegyenlít. A MTK. állandóan támadt, de a kézzel-lábbal védő UTE. ellen eredményt elérni nem tud. Bíró: Schubert (MUE) volt.

    Pesti Hírlap, 1908. szeptember 29.
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.01, 08:18
    A többi bajnoki mérkőzések közül külön megemlítést érdemel a M. T. K.—U. T. E. match eldöntetlensége. A M. T. K- ugyan nagy balszerencsével játszott, de csatársora különben is nem jó. Károly egyéni kiválósága az összjáték halálát jelenti a M. T. K. csatársorban. A többi fiatal, de lelkes és önzetlen játékos törekvése miatta nem igen használ a csapatnak. Az U. T. E. védelme elsőrangú s ennek köszönheti, hogy a klasszissal jobb M. T. K.-tól eldöntetlen eredményt tudott kicsikarni.

    Magyar Testgyakorlók Köre — Újpesti Torna Egyesület 1:1 (0:0).

    A M. T. K.-nek immár második bajnoki mérkőzése sem hozta meg a várt sikert, dacára hogy reorganizált csapatában jobb játékosok vettek részt a múlt heti M. A. K. elleni szerepeiteknél. A hátvédsorba Müller helyett a sokkal jobban játszó Révész került,, mig a csatársorban Döme és mint uj játékos középcsatárként a kis Farkas, kitünően váltak be. Az U. T. E.-ben Kazár kapus briliáns játéka messze túlszárnyalta játszótársait. Rajta múlott tisztán, hogy a sokkal erélyesebben és összejátszó. M. T. K. eldöntetlen eredménynyel volt kénytelen megelégedni. A játék első félideje változatos támadásokkal telt el és az eredménytelenség a kapusok remek védelmének tudható be. A második félidő a kék-fehérek állandó támadásával telik, oly annyira, hogy az újpestiek a félvonalon túl csak nagy ritkán jutottak. Az újpestiek védelme minden lehetőt megtesz, hogy a támadást visszaverje, sőt az erőszaktól sem riad vissza. Egy izben az ily durva védelmet a biró megtorolta és a megitélt 11-est Károly goallá értékesítette. Rövid időre reá az U. T. E. lesben álló játékosa átfutva a kék-fehérek védelmét, Révész hibájából az eredményt kiegyenlíti. A homályban végződő játékot Schubert M. Ferenc jól vezette.

    Pesti Napló, 1908. szeptember 29.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.30, 16:44
    MTK—UTE 1:1.

    Az amerikai-uti pályán folyt le e mérkőzés, mely, noha a MTK csaknem állandó fölényben volt — eldöntetlenül végződött. A játék unalmas, egyhangú volt, melyet csak a második félidőben élénkített meg az UTE kissé erőszakos játéka. A kék-fehérek tartalékokkal állottak fel, kik azonban elég jól pótolták a rendes játékosokat, bár a csapat gólképtelenségén ők sem segíthettek. Kitűnt a csapatokból az UTE kapusa, valamint a MTK-ben Döme ügyes játéka.

    Az első félidő a MTK támadásával telik el s 0:0 arányban végződik. A második félidőben szintén a MTK van offenzivában, mit az UTE erőszakos játékkal akar visszatartani. Az újpestiek egy durva faultja tizenegyest eredményez, melyet Károly a kapuba juttat (20 p.). Az UTE erre lendületbe jön s igyekszik az eredményt kiegyenliteni, ami a 30-ik perczben sikerül is neki. Erős küzdelem keletkezik ezután a győzelemért, de mindkét csapat védelme jól dolgozik s a támadásokat leszereli.
    Bíró: Schubert M Ferencz (MUE) volt.

    MTK II—UTE II 5:0. Bíró: Vadász D. (SpKK). Szövetségi dijmérkőzés.

    Sport-Világ, 1908. október 04.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.30, 16:41 (szerk.: 2017.09.30, 16:45)
    MTK—UTE 1:1 (Amerikai-u. p.) A Magyar Testgyakorlók csapata ismét csalódást okozott hívei körében, amennyiben reorganizált csatársora az előbbit is megszégyenitő gólképtelenségéről tett tanúságot, mert az UTE. meggyengült legénysége épen nem tekinthető az egykor oly félelmes 11 -nek, amelylyel szemben a Testgyakorlók el ne bánhattak volna. Most rossz napok járnak a kék-fehérekre s ennek teljes gólképtelenségük az oka, ami viszont sajátságos játékmodorukban keresendő. A Testgyakorlók csatár- és fedezetjátéka valósággal „öntetszelgés". Akcióikat nem a legegyszerűbb, legrövidebb és legcélhozvezetőbb úton, hanem különböző trükkökkel, mutatványszerű dolgokkal hajtják végre, amelyek a szemnek tetszenek ugyan, de miután a kapu előtt — valamire való védelemmel szemben — kivihetetlenek: játékuk teljes meddőségét eredményezik. A football-játéknál, a szép játék mellett mindenek fölött fontos a "gól", a MTK. játéka a fent vázoltak miatt erre nem alkalmas, innen van, hogy a kék-fehérek gól képtelenek, góljaikat legföljebb 11-esből érik el. Az újonnan beállított játékosok közül különben Elemér II. és Kertész mutattak szép játékot. Az UTE. csapatában Kazár kapus mellett Vranák és Ludvig védték kapujukat legeredményesebben. A mérkőzés mindkét félidejében a Testgyakorlók nagy fölényben voltak, de gólt lőni nem tudnak, mert az UTE. védelme helyén volt, megakadályozta törekvéseikben. Félidő 0:0.

    A 20-ik percben Károly 11-esbez juttatja csapatát, amely az MTK. gólját eredményezi. A kékfehérek csatársorának mókajáték átragad az erre hajló Révészre is, akinek hibájából UTE.-nek sikerül kiegyenlíteni. (30. p.) A mérkőzés többi része ismét meddő.
    Biró: Schubert M . Ferencz (MUE.).

    Nemzeti Sport, 1908. október 03.
     
  5. avatar: heimo
    2017.09.30, 16:30 (szerk.: 2017.09.30, 16:30)
    Labdarúgás.

    A Magyar Testgyakorlók Köre vasárnapi játéka alkalmával újabb összeállítással fog játszani. Ellenfele az Újpesti Torna Egyesület lesz. Az összeállítás a következő: Kapuvédő: Domonkos. Hátvédő: Nagy, Révész. Födözet: Biró, Kertész, Ellinger. Csatázó: Sebestyén, Károly, Farkas, Döme, Vida II. Károly, a ki a nagygyakorlatokról visszatért, már most pihenten áll a csapatba. Ugyancsak az U. T. E. is megerősödött a katonáéktól visszatért több játékossal és így a két csapat között érdekes mérkőzés várható. A mérkőzés fél 4 órakor kezdődik és a B. A. K. amerikai-uti pályáján lesz. Közlekedés az Erzsébet királyné-uti villamos kocsikon.

    Budapesti Hírlap, 1908. szeptember 27.

    A Magyar Testgyakorlók Köre és az Újpesti Torna Egyesület 1:1 arányban eldöntetlenül mérkőzött az amerikai-uti-versenypályán. A Test-gyakorlók óriási felsőbbségben játszottak és csak Kazár kapuvédő bámulatos védésén múlott, hogy nagyarányú győzelem helyett csak eldöntetlen eredményt tudtak elérni. — A M. T. K. II. 5:0 arányban legyőzte az U. T. E .II-öt.

    Budapesti Hírlap, 1908. szeptember 29.