magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Dunaújvárosi Kohász SE 4 : 1 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.03.13, 21:50
    1968. június 14.

    Újpesten is esti mérkőzés lesz, a Dunaújvárosi Kohászt látják vendégül. A lila-fehérek csapatában csak egy kérdőjel van, mégpedig a kapusposztot illetően. A Szeged elleni találkozón Szentmihályi egy vetődés alkalmával megütötte a kezét, amely alaposan megdagadt, a kapus még mindig fájlalja. Ha szombatig nem jön rendbe, Borbély véd. Baróti edző véleménye szerint szerdán Debrecenben is jól játszott a gárda, annak ellenére, hogy nem erőltette magát túlzottan. Az edző a szombati mérkőzésről szólva kijelentette, hogy egy-két gólos győzelmet vár fiaitól.
    az újpestiek az elmúlt héten idei gólrekordot állítottak fel. Ha egy üzlet beindul… szokták mondani, s Újpesten úgy fest, hogy megindult. A vendégcsapat nehéz mérkőzés előtt áll, különösen akkor, ha a lilák ezúttal is olyan lendületesen, ötletesen játszanak, mint a múlt héten. A Kohász papíron csak a tisztes vereségért harcolhat. Tipp: 1.

    1968. június 15.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- Dunaújvárosi Kohász 3:1 (3:1)
    Megyeri út, 17.30 ó., 600 néző, V.: Tóth J.

    Ú.Dózsa: Magyar-Komáromi,Szini,Bánkuti-Hartyányi,Simon-Juhász,Mohácsik,Horváth,Tóth A.,Nagy F.
    D.-újváros: Varga (Mohács)-Andriska,Devecseri,Strasszer-Kamarás,Zsitos-Ködmön,Pintér,Debreceni,Földi,Szentesi.

    Gólszerző: Mohácsik (2),Juhász – Pintér.

    Az I. félidőben a Dózsa kihasználta helyzeteit, szünet után is mezőnyfölényben játszott a Dózsa, de a Dunaújváros védelme jól tömörült.

    Csak az első félidőben játszott jól az Újpesti Dózsa

    Újpesti Dózsa- Dunaújvárosi Kohász 4:1 (4:0)
    Megyeri út, 19.30 ó., 10.000 néző, Jv.: Balla Gy. (Somlai,Nagy E.)

    Ú.Dózsa: Borbély-Káposzta,Solymosi,Sóvári-Dunai III.,Noskó-Zámbó,Fazekas,Bene,Dunai II.,Nagy L. Edző: Baróti Lajos.
    D.-újváros: Aczél-Formaggini,Oláh,Csepecz-Ajtony,Ruppert-Simon,Mártha,Borsányi,Csörgő,Nagy B. Edző: Palicskó Tibor.

    Csere: Zámbó h. Kuharszki (74p.).

    Gólszerző: 1:0 Dunai II. (2p.), 2:0 Fazekas (10p.), 3:0 Dunai II. (15p.), 4:0 Fazekas (35p.), 4:1 Mártha (69p.).

    Szögletarány: 12:6 (6:4)

    Az újra beköszöntött kánikulában, a délutáni strandolás után, az esti labdarúgás jó program volt. Mintegy fél ház előtt váratlan összeállításban kezdett a Dózsa. (Szentmihályi kézfejét fájlalta, Göröcs nyakhúzódással bajlódott)
    Gyorsan ment, akár csak a Szeged ellen, Bene a jobbszélen futott el Ruppert és Oláh mellett, majd visszajátszott Fazekashoz, aki jól adott be, és Dunai II. közelről a jobb alsó sarokba fejelt. A 2. perc végén 1:0. A folytatás is hasonlóan sikerült. Két perc alatt három szögletet rúgott a Dózsa, majd Dunai III. bal felső sarokra tartó lövését védte a sárga mezes Aczél. Beszorult, s nehéz perceket élt át a Kohász védelem. A 10. perc újabb gólt hozott. Nagy L. ívelt előre, s a nagyszerűen játszó Fazekas a jobbösszekötő helyéről, a 16-osról két védő között a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. 2:0. A 12. percben taps köszöntötte a kigyúló reflektorokat. A harmadik gól sem váratott soká magára, az újpestiek a Kohász kapujától 30 méterre szabadrúgáshoz jutottak. Bene lövése a sorfal fölött csavarodott, Aczél csak kiütni tudta a labdát, de vesztére a berohanó Dunai II. fejére, s a gólkirály a kapu közepébe fejelt. 3:0. A Dunaújváros is lélegzethez jutott, Borbély azonban a helyén volt. Az utolsó negyedórára esett az iram, mégis láttunk még egy újpesti gólt. Noskó messziről előreívelt labdáját Fazekas lesgyanús helyzetben kapta s gólt lőtt. 4:0.

    Szünet után Bene lövései okoztak gondot Aczélnak. Csökkent az iram, az Újpest kissé lefékezett. A 62. percben az előretört Dunai III. lövése után csattant a labda a kapufán, majd a közönség az ötödik újpesti gólt reklamálta, de közben a 69. percben Mártha a jobbösszekötő helyén tört ki, kicselezte Solymosit, s a 16-osról a vetődő Borbély mellett a jobb sarokba lőtt. Szépített a Dunaújváros. 4:1. A szépítő gól után a sokat egyénieskedő Dózsa csatárok erejéből már csak szögletekre futotta. A Dunaújváros viszont néhány veszélyes támadást vezetett. Így két perccel a befejezés előtt Mártha bal oldalról, a 16-osról nagy lövést küldött Borbély kapujára, de a bal kapufa hárított.

    ×××

    A mérkőzés sorsa végeredményben az első negyedórában eldőlt. A Dózsa a karmester Göröcs nélkül a nagy területen játszó Dunai III. és főleg Fazekas játéka révén uralta a középpályát, s a Kohász védelme egyszerűen nem tudta tartani az újpesti csatársort. A 15. percben már 3:0-ra vezetett az Újpesti Dózsa, s ezután csak az volt a kérdés, hogy a helyenként jó iramot diktáló és nagy akarással játszó újpestiek milyen arányú győzelmet aratnak a Megyeri úton. A Kohász ritka ellentámadásait ugyanis a 16-os előtt sikerült megszűrni, s ha nem, akkor ott volt a legjobbkor közbelépő Solymosi. A második félidőre megváltozott a játék képe. Egyrészt az Újpesti Dózsa a biztos győzelem tudatában engedett az iramból. Másrészt a Kohász is szervezettebben védekezett és csatárai nagyobb önbizalommal, bátrabban játszottak. Bár ebben a játékrészben is a Dózsa volt fölényben, a mezőnyben kiegyenlített volt a küzdelem. Az Újpesti Dózsa megérdemelten győzött, de ez a győzelem második félidőbeli jobb, önzetlenebb csatárjátékkal, nagyobb arányú is lehetett volna.

    Az Újpesti Dózsában a védelem oszlopa Solymosi volt, csak egyszer tudták átjátszani, ez gólt is eredményezett. A két fiatal közül Dunai III. játszott hasznosabban, nagyobb területen. A csatárok közül az első félidőben Fazekas volt messze a legjobb, a másodikra valamennyien kissé visszaestek.

    Baróti Lajos: A második félidőre kicsit visszaesett a csapat, a játékosok egyre kényelmesebben játszottak. Győzelmünk így is biztos és megérdemelt volt.

    A Megyeri úton a derűlátó hazai szurkolók a harmadik gól után már azt számolgatták, hogy a lilák az előző heti gólrekordot is megdöntik. Valóban, egyre-másra gördültek a remek, gyors Dózsa támadások, s a negyedik gól látszólag teljesen letörte a Dunaújvárost. De csak látszólag. Egy-két percig levertség uralkodott a vendégcsapat játékosai között, de a szünetben magukhoz tértek, és a II. félidőben gyorsan, nagy akarással, helyenként igen jól játszottak. Valahogy úgy, mintha a Dózsa csak 1:0-ra vezetne s ők minden idegszálukkal a döntetlenért küzdenének. Pedig a helyzetük reménytelen volt. Az Újpesti Dózsa továbbra is sokat rohamozott, de jóformán minden támadás megtört Bene önzőségén. A középcsatár szemmel láthatóan azon igyekezett, hogy ő is rúgjon gólt, akkor sem adta le a labdát, amikor hárman álltak előtte, s valamelyik játékostársa teljesen üresen várta az átadást. Bár a Kohász jelentősen feljavult a II. félidőre, 4:0 után elsősorban Bene kihagyásain múlt, hogy 8:0 helyett 4:1 lett a vége. No meg – jóval kisebb mértékben – azon is, hogy Zámbó egészen gyengén játszott, lecserélése jóval előbb indokolt lett volna.