magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Ferencvárosi TC 1 : 0 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.03.10, 11:37 (szerk.: 2021.03.27, 23:08)
    A lelkesedés és a szerencse „ötvözete"
    Békéscsabai Előre FC - Ferencváros 1-0 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 12 ezer néző
    V.: Hartmann (Márton, dr. Bozóky)
    Békéscsaba: Baji 7 — Mracskó 6, Usmajev 6, Szenti 5, Fabulya 0 — Fodor 6, Csató 6, Szarvas 7, Árgyelán 0 — Váczi 6, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Ferencváros: Szeiler 0 — Hrutka 5 — Simon 6, Telek 5 — Páling 6, Lipcsei 6, Détári 5, Keller 5 — Gregor 4, Kovács 3, Wukovics 5. Edző: Nyilasi Tibor
    Csere: Árgyelán helyett Zahorán (5) a 22., Fabulya h. Kasik (6) a 23., Kovács h. Cigan (-) a 63., Wukovics h. Zavadszky (-) a 70. percben.
    Gólszerző: Szarvas a 40. percben.
    Sárga lap: Páling (a kitörő Váczi lábát hátulról összeakasztotta) az 58., Váczi (a kapus támadásáért) a 89. percben.
    Szögletarány: 4:1 (3:1) a Ferencváros javára.

    Városszerte tapasztalható volt az emelkedett hangulat, amit a stadionban a kezdés előtti percekben az tetézett, hogy ismét a Világkupa-győztes Bánszki Tamás ejtőernyős ereszkedett alá paplanernyőjével s hozta a meccslabdát. Sőt még mindig nem kezdődött el a meccs, mert megjelent (ő egyébként nem a felhők közül), Delhusa Gjon és kezdés gyanánt jobb belsővel puhán odapasszolt Détárihoz.

    Az első helyzet a vendégek előtt adódott, amikor Wukovics kísérletezett kapura lövéssel, ám Baji vetődve hárította a laposan suhanó labdát.
    A 10. percben a békéscsabai kapuban táncolt a labda, ám előtte Détári kézzel tette maga elé a pettyest, a játékvezető azonban jól látta a „stiklit” és kifelé ítélt szabadrúgást.
    A 18. percben Lipcsei fejelt csúnyán mellé.
    Egy pillanatra megdöbbent a hazai publikum, amikor a 22. percben két csabai játékos sántikált le a pályáról, először Árgyelán, majd Fabulya botorkált ki fájdalmas arccal. S hogy komoly volt a baj, bizonyítja, hogy Árgyelánt egyenesen a mentőhöz kísérték. Pásztornak alaposan át kellett szerveznie csapatát.
    Lipcsei célzott messziről, de Baji ezúttal is nagy vetődéssel hárított.
    A 33. percben Váczi lövésébe Hrutka lépett bele, majd a túloldalt Telek lőtt fölé.
    A 40. percben Váczi hosszan ívelt előre a megiramodó Szarvas felé. A vele tartó Hrutka nem érzékelte a labda ívét, a hátára esett, onnan pedig Szarvas elé pattant, aki csinált két cselt, majd a kifutó és elévetődő Szeiler mellett is elhúzta a labdát, végül 12 méterről úgy lőtt a kapu közepébe, hogy az oda becsúszó Hrutka hátát is súrolva kötött ki a hálóban a labda, 1-0.

    Szünet után Lipcsei középerős lövését húzta le Baji, majd Kulcsár előtt adódott lehetőség, de nem tudta lekezelni a labdát, pedig senki sem zavarta.
    Zahorán célzott az 52. percben, ez Szeileré lett.
    Egy Lipcsei bombaszabadrúgást ártalmatlanított Baji, majd ápolás következett, amikor Páling ugyancsak durván szerelte Váczit, aki ráesett a labdára, s félájultságából csak hosszú idő után, némi orvosi segédlettel tért magához.
    A 65. percben Baji kétszer egymás után mentett, másodszor Hrutka emelését lezserül, egy kézzel stoppolta le.
    Aztán Váczi lőtt Szeilerbe, majd a túloldalt szabadrúgáshoz jutottak a zöld-fehérek: Détári messziről futott neki, de ugyanilyen messzire a kapu fölé szállt a labda. Hrutka két fejese közül az egyik mellé szállt, a másikat Baji fogta.
    Az utolsó percek két eseménye közül Cigan lövésébe Usmajev belevetődött, a túloldalon Váczi Szeilert találta el. kép
    Szarvas (7) széttárt karokkal fut a szurkolók elé, Hrutka még a földön hasal, Szeiler a fejét lehajtva indul a kapu felé, miközben Keller térdelve még mindig azon csodálkozik: hogyan kaphattak gólt? Ugyanis a mérkőzés 40. percében esett egyetlen találattal nyert a Békéscsaba a Ferencváros ellen. (Fotók: Kovács Erzsébet)

    Óriási várakozás előzte meg a rangadóvá előlépett viharsarki találkozót, ami nemcsak a nézők számában mutatkozott meg, hanem a hangulatban is. Egy órával a meccs kezdete előtt a tribünön megkezdődött a hangpárbaj, az öltözőkben azonban feszültség uralkodott. Csendesen készülődtek a csapatok. A Fradi 40, a Békéscsaba 20 percig melegített, mire kijöttek a játékvezetők.
    Az első perctől kezdve látszott mindkét gárdán a győzni akarás. Fodor kapta feladatként Détári semlegesítését, amelyet az első félidőben nagyon jól, a másodikban jól oldott meg. A Ferencváros szervezett támadásokkal operált, a Békéscsaba behúzódott kapuja előterébe és a jól bevált fegyverrel, a kontrákkal próbált operálni. Egy ilyen megmozdulásból esett a mérkőzés egyetlen gólja is.
    A szünet után a Ferencváros mindent egy lapra téve kitámadott, a Békéscsaba pedig beszorult. A levegőben lógott az egyenlítés, ám nagyon jól zárt a békéscsabai védelem, nemcsak a földön, hanem a levegőben is urai voltak a helyzetnek Szentiék. Egyre elkeseredettebben rohamozott a zöld-fehér gárda, s ahogy fogyott az idő, úgy vált türelmetlenebbé a csapat, ezzel egyidejűleg pontatlanabbá. Mindez a Békéscsaba malmára hajtotta a vizet.
    Az elmúlt 20 esztendőben mindössze egyszer győzött a Ferencváros a Viharsarokban — akkor éppen Nyilasi góljával —, s most sem tört meg ez a „varázs”.
    Nem volt magas színvonalú a szombati 90 perc, ám annál iramosabb, izgalmasabb és változatosabb, amelynek végén a szerencsésebb Békéscsaba otthon tartotta a két pontot.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — A meccsen mindvégig lehetett érezni, hogy mindkét együttes tart a másiktól. Ezért leginkább a küzdelem dominált. Sajnos a két kényszerű cserével hátrányba kerültünk. Az utolsó félórában a Fradi jobb volt, csak a szerencse mentett meg minket az egyenlítéstől.
    — Nagyon óvatosan kezdett a csapat, mi volt ennek az oka?
    — Ahogy említettem, tartottunk az ellenféltől, ezért nem mertünk nyíltan támadni, márcsak azért sem, mert a Ferencvárosban nagyon jó labdarúgók vannak.
    — Mennyiben zavarta mega csapatot a két kényszerű csere?
    — Kasik és Zahorán sokat játszottak már ezen a poszton. A védőfeladatot Kasik jól látta el, de a támadó játékot nem tudta hatékonyan segíteni. Zahorán viszont megfelelt.
    — Tudatosan tömörültek be a második félidőben a kapu elé?
    — Sokkal több támadást követeltem a csapattól, mert tudtam, hogy kitámad a Ferencváros, erőteljesebben fogja veszélyeztetni a kapunkat. Félő volt, hogy rúgnak egy gólt, s ha nincs szerencsénk, ez be is következhetett volna.
    Nyilasi Tibor, a Ferencváros edzője:
    — Továbbra is el vagyunk átkozva Békéscsabán. Kilencven percen át rohamoztunk, végig fölényben játszottunk, mégis egy védelmi hibából a Békéscsaba jutott vezetéshez. De ilyen a futball, ez is elég volt a győzelmükhöz. Ez a vereség akár az első helyünkbe is kerülhet.
    — Mi volt az alaptaktika? Mit akartak játszani?
    — Az alaptaktikánk az volt, hogy erőfölényünket kihasználjuk. így is volt, erőben felülmúltuk az ellenfelet. Gólokkal kellett volna nyernünk, de ez utólag sovány vigasz.
    — Végül mi valósult meg mindebből?
    — Ha nyerünk, akkor minden, de így a gyenge csatárjáték miatt itt hagytunk két pontot.
    — Most hogyan tovább?
    — Vereségünkkel magunkra húztuk a mezőnyt. A Videoton elleni találkozónk hasonlóan nehéz lesz.kép
    Ahogy a szurkolók is nevezik őket: Nyíl és Paszi egymásközt. Izgalmas mérkőzést hozott a szombati Kórház utcai kilencven perc.
    (Gyurkó Mihály, Jávor Péter)

    2. Ferencváros 12 8 3 2 25-10 19
    3. Békéscsaba 13 8 2 3 30-12 18

    Békés Megyei Hírlap, 1993.november 8.