magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Siófoki Bányász FC 1 : 1 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.03.09, 13:31 (szerk.: 2021.03.14, 15:41)
    A pontvesztés ellenére élen a lilák
    Békéscsabai Előre FC - Siófoki Bányász 1-1 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5000 néző
    V. Bede (dr. Bozóky, Fazekas
    Békéscsaba: Baji 5 — Szenti 6, Usmajev 6, Dávid 5 — Mracskó 6, Fodor 6, Csató 6, Kasik 4 — Váczi 5, Kulcsár S. 4, Szarvas 4. Edző: Pásztor József
    Siófok: Bíró 5 — Keszeg 6, Bimbó 6, Olajos 6, Meksz 6 — Tóth L. 6, Jenei 5, Varsányi 5, Marozsán 6 — Szabó Z. 5, Fischer 5. Edző: Pusztai László
    Csere: Kasik h. Gricajuk a 46., Jenei h. Virág a 78., Kulcsár S. helyett Vancea a 78., Varsányi h. Király a 90. percben.
    Gólszerző: Fodor a 69., Tóth L. a 73. percben.
    Szögletarány: 12:2 (5:0) a Békéscsaba javára.

    Egy-egy helyen módosított a két edző az eredetileg megadott csapaton, így a Békéscsabában Vancea helyett Szarvas, a Siófokban Király helyett Jenei volt kezdő.
    Varsányi kísérletezett elsőként kapura lövéssel, de nagy erejű bombája fölé szállt.
    Hasonlóképpen járt a túloldalon Mracskó, aki Csató tértölelő labdájából a 16-os sarkáról vágta fölé a pettyest.
    A 13. percben már a második szögletét hajtotta végre a Békéscsaba, Szarvas jobb oldali belövését a rövid saroknál álló Szenti csúsztatta fejjel alig a jobb kapufa mellé. Bíró jeleskedett a 21. percben, amikor Váczi fejéről halászta le a labdát.
    Három perccel később ismét Bíró volt a főszereplő, amikor Mracskó jó beadása Fodor felé szállt, ám a kapus kifutva elé tisztázott.
    A 25. percben Dávid nagyerejű, váratlan bombáját tette ártalmatlanná a siófoki portás, majd egy perc múlva Mracskó durrantott fölé.
    A 32. perc hozta a vendégek legnagyobb helyzetét, amikor a felezővonalnál Varsányi ellopta a labdát Fodortól, villámgyorsan indította a jobb szélen felfutó Jeneit. A szélről bekanyarított labdát Marozsán 7 méterről jó érzékkel a szabadon hagyott jobb alsó sarok felé fejelte, de Baji bravúrosan vetődve hárított.
    A folytatásban Keszeg a bal oldalhálóba lőtt erősen kisodródott helyzetben.
    Az félidő utolsó eseményeként a békéscsabaiak előtt adódott nagy gólszerzési lehetőség, amikor egy Szarvas—Kulcsár kényszerítő végén az aprótermetű Szarvas már-már lőtt volna, de Bíró remek ütemben kivetődött a csabai játékos elé és leszedte a lábáról a pettyest.kép
    Az első játékrész utolsó nagy eseménye, amikor Szarvas lábáról (világos mezben) Bíró kapus remek ütemben kivetődve leveszi a labdát. Pedig óriási helyzet volt ez is. Csak nehogy hiányozzon ez a pont a végelszámoláskor...

    A szünet után
    az 55. percben Mracskó két óriási lövése pattant ki a védőkről, másodszor Szarvas elé, aki viszont 8 méterről a bal kapufa mellé lőtt.
    Az 59. percben Jenei a 16-osról váratlanul lőtt, Baji csak nézte, hogyan suhan el a jobb kapufa mellett a labda.
    A 64. percben Keszeg beadásszerű lövését fogta Baji, a túloldalon Kulcsár lőtt fölé.
    A 69. percben váratlanul gólt ért el a hazai csapat. Szenti hatalmas jobb oldali bedobása után a védők között pattogott a labda, Varsányi és Fodor állt legközelebb hozzá, az előbbi nem kapcsolt elég gyorsan, nem úgy Fodor, aki rácsapott és 10 méterről a kapu bal oldalába lőtt, 1-0.
    Két perc múlva Csató lövését Bíró kitolta, majd Fodor szúrta kapura, a labda Bíró melléről újra Fodor elé pattant, aki másodszor már fölé emelt.
    A 73. percben Keszeg tolta a labdát a 16-oson álló Tóth L. elé, aki ráfordult a kapura, majd a jobb alsó sarokba bombázott. A labda úgy vágódott a kapuba, hogy Baji talán még bele is ért, 1-1.
    A finisben Szarvas kecsegtető helyzetben lemaradt Vancea jó beadásáról, majd két perccel később ugyanő cselezte be magát a 16-oson belülre magára vonva a védőket. Ügyesen Váczihoz továbbított, a csatár azonban óriási sakk-matt helyzetben nemes egyszerűséggel mellé bikázott.
    kép
    Váczi (világos mezben) az első félidőben „szétcselezte” a siófoki védelmet, de gólt ő sem tudott „varázsolni” Bíró kapujába. (Fotók: Fazekas Ferenc)

    Egy héttel korábban a Magyar Kupa mérkőzésen egy harcos Békéscsaba lépett pályára az ETO FC Győr ellen, akik akkor kint voltak a jaminai pályán, meg lehettek győződve arról, hogy nem lehet nehéz dolga a viharsarkiaknak a bajnoki nyitányon a Balaton-partiak ellen.
    Ám nem így történt: a nagy lehetőség, mármint hogy az élre tornázhatja magát a Békéscsaba a váciak szombat délelőtti, a kispestiektől elszenvedett veresége láttán, béklyót kötött a hazaiak lábára. Nem úgy a vendégekére, akik a kezdeti óvatos, puhatolódzó játék után egyre inkább belelendültek. Igaz, 22 percen át a kapusok csak a ritkán mellé lődözött labdáknak szaladhattak utána, mígnem az addig csendes Fischer megtornáztatta Bajit — ám ez volt az első olyan helyzet, amikor kapura szállt a labda. Ezután feltámadt mindkét csapat, a vendégek pedig nemcsak tetszetős kontrákkal riogatták Bajit, hanem időnkét szervezett támadásokat szőttek. A csatárok irányzékával azonban baj volt mindkét oldalon, így jószerivel a kapusoknak csak a kirúgásokkal kellett törődniük.
    A fordulás után mindenki azt várta, hogy a lila-fehérek a megszokott hosszú hajrába, darálós, „begyötrős” játékba kezdenek, ám nem így történt. A hazaiak leültek, a Siófok pedig még inkább vérszemet kapott, egyre másra vezette a tetszetős támadásokat, a Békéscsaba pedig - tőlük szokatlan módon - beszorult.
    Mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést, igaz kis szerencsével és elég váratlanul. Nem sokáig tartott az örömük, mert a szervezetten játszó bányász hamar egyenlített egy formás támadás végén.
    Végül is a szervezetten játszó, lelkesebb vendégek megérdemelten vitték el az egyik pontot Békéscsabáról.
    Bede játékvezetőnek nem volt nehéz dolga, a ritka kisebb kakaskodások nem érdemeltek színes lapot, feladatát jól látta el.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Jól kezdtünk, aztán fokozatosan elszürkültünk. Pedig könnyen megszerezhettük volna a vezetést, hiszen már az első félidőben minimum három nagy helyzetünk volt.
    — Ezzel a döntetlennel is első a csapat...
    — Kivételesen inkább nyújtottunk volna még ennél rosszabb teljesítményt, de most nyertünk volna.
    — Mi történt a szünetben?
    — Meggyengültünk, ugyanis Kasik rosszul lett, ezért le kellett cserélnem. Gricajuk lépett a pályára, aki viszont olyan teljesítményt nyújtott, ami nagyon messze áll az NB I-től. Ezzel emberelőnyt adtunk, ezért lett döntetlen.
    Pusztai László, a Siófok edzője:
    — Célunk volt az egy pont begyűjtése, amit a második félidei játékunk alapján megszolgáltunk.
    — Kezdetben nem sokat támadtak. Látszott, hogy az „eredmény megtartására törekszenek.
    — Lehet, hogy visszafogottabbak voltunk, de senki sem vetheti szemünkre, hogy nem kezdtünk nagy rohamozásba Békéscsabán.
    — Mit érzett, amikor a hazaiak megszerezték a vezető gólt?
    — Egy ilyen gól után azt sem tudja az ember hirtelenjében, hogy támadót vagy védőt küldjön a pályára. Én most viszont bíztam abban, hogy maradt annyi tartás a pályán lévőkben, hogy további helyzeteket dolgoznak ki, és kiegyenlítenek. Ezért voltam türelmes.
    (Gyurkó Mihály, Jávor Péter)

    1. Békéscsaba 16 10 3 3 38-13 23
    ...
    10. Siófok 16 4 6 6 19-27 14

    Békés Megyei Hírlap, 1994. március 7.