magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2022/2023 Nemzeti Bajnokság II (Merkantil Bank Liga) 2 Kolorcity Kazincbarcika SC 14 45
2021/2022 Nemzeti Bajnokság III, Keleti csoport 3 Kolorcity Kazincbarcika SC 1 101
2020/2021 Nemzeti Bajnokság II (Merkantil Bank Liga) 2 Kolorcity Kazincbarcika SC 18 33

összes eredmény, részletek »

címer: Kolorcity Kazincbarcika SC

Segítség Felhasználók által beadott adatok

2013.12.01, 18:56 ThomeeDVTK szurkolói csoportok

részletek »

teljes név
Kolorcity Kazincbarcika Sport Club
Szurkolók
alias
KVSE
Vegyész
Kazincbarcikai SC FC
KBSC FC Kft.
Kazincbarcelóna
Kazincbarcikai Sport Club
kapcsolódó csapatok
cím
3700 Kazincbarcika
Akácfa út 1.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
 
elérhetőség
telefonszám (48) 413 380
fax. (48) 785 559
e-mail info@kbsc.hu csaba.csakany@gmail.com gulyas.tibor@barcikaszolg.hu
alapítás
1957. június 26.
klub színei
piros - fehér
? - 1968
kék - sárga
1968 -
bajnokság (2023/2024)
stadion
 1. Kolorcity Aréna

  (2020 - )

régi stadionok
 1. Ipari úti Sportpálya

  (1963 - 1969)

 2. Pete András Stadion

  (1981 - 2017)

 3. Tiszaújvárosi Sport Park

  (2017 - 2018)

 4. Várady Béla Sportközpont

  (2018 - 2020)

 5. Vegyész Stadion

  (1969 - 1981)

névváltozások
 1. Kazincbarcikai Szikra Sport Kör
  1953 - 1957
 2. 1957-ben egyesült a Kazincbarcikai Vasassal
 3. Kazincbarcikai Vasas Elektromos
  1957 - 1957
 4. Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör
  1957 - 1969
 5. Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület
  1969 - 1992
 6. Kazincbarcikai Sport Club
  1992 - ?
 7. KBSC
  ? - 2020
 8. Kolorcity Kazincbarcika Sport Club
  2020 -
dicsőséglista
 1. NB II bajnoka
  1981/1982
 2. Magyar Kupa elődöntős
  1990/1991
mérkőzések
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
 1. Barcikai Touristák (? -  )
 2. Pirates (2013 -  )
 3. Yellow Angels (1988 -  )
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2023.06.24, 21:30
  Kooperációs szerződést kötött a DVTK és a KBSC

  A Merkantil Bank Liga előző évi kiírásában a DVTK aranyérmet nyert, míg az újonc Kazincbarcika az osztályozót is elkerülve biztosította a bennmaradást. Ez megteremtette annak a lehetőségét, hogy a két klub kooperációs szerződést kössön, aminek alapján az U21-es korosztályhoz tartozó fiatalok a DVTK-ban és a KBSC-ben is szerepelhetnek.

  - Érkezésemkor az egyik legfontosabb feladatként határoztam meg azt, hogy a DVTK Labdarúgó Sportakadémián nevelkedő fiatalokat a lehető legmagasabb szinten segítsük a felnőtt futballba beilleszkedni - fogalmazott Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója. - Ennek érdekében azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a felnőttek között játsszon, aki erre megérett. Az NB III.-ban szereplő második csapat által nyújtott lehetőség a következő idénytől a kooperációs szerződés keretében kiegészül az NB II.-es Kazincbarcikával, ahol nem csak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is megtapasztalhatják a magasabb színvonalat. Aki pedig már túl van a diósgyőri debütáláson, de valamilyen ok miatt kevesebb játékperchez jut, annak is kiváló lehetőség az NB II. Örülök, hogy „szomszédainkkal” sikerült megállapodni, hiszen a földrajzi közelség mellett fontos az ott folyó szakmai munka is. A klubvezetés és a vezetőedző személye pedig a biztosíték arra, hogy a srácaink a lehető legjobb helyen fejlődjenek náluk.
  Minden fiatal labdarúgó érési folyamata más, van, aki 20 éves korára nevezhető kész játékosnak, mást pedig már 16 évesen be lehet vetni az élvonalban. Ezért fontos, hogy mindenkinek a számára megfelelő szinten tudjunk a minél több játékpercet a második csapatban vagy a másodosztályú Kazincbarcikában, míg meg nem érnek az élvonalra. És ne feledkezzünk meg a regionális partnerklubjainkról sem!

  - Voltak már korábban is kooperációs szerződéseink, amelyekből sokat tanultunk és most ezek tanúságait levonva kötöttünk együttműködési megállapodást a Diósgyőrrel - vette át a szót Koszta Péter, a Kazincbarcika SC sportigazgatója. - Pontosan letisztáztuk a feltételrendszert, azt, hogy hogyan tudjuk a fiatalokat beépíteni a mi csapatunkba, ugyanakkor ebből hogyan lehet kölcsönösen előnyt kovácsolni. Hiszen a DVTK-nak is érdeke, hogy a tehetséges, élvonalba törekvő játékosok megfelelő játékpercet és rutint szerezzenek, vagyis úgymond felépítsünk egy embert. Ugyanakkor nekünk is hatalmas segítség, hiszen mi olyan játékost kapunk, aki alkalmas arra, hogy NB II.-ben pályára lépjen, majd pedig élvonalbeli játékos legyen. Tehát nagyon fontos klubunknak ez a szakmai kapcsolat, hiszen a tavalyi évben is volt több olyan, a fiatalszabálynak megfelelő játékosunk, aki kitűnt tehetségével, s most anyaklubjával készül az új idényre. Például a fehérvári Kovács Bence, vagy éppen a diósgyőri Csatári Gergő. Ez azt is mutatja, hogy jó munkát végeztünk, két fiatallal játszottunk tavaly nagytöbbségében, és idén is szeretnénk ezt folytatni - mondta a kazincbarcikai sportigazgató.

  A DVTK tartalék vezetőedzője, Vincze Richárd csatlakozik a KBSC stábjához, és Csábi József segítőjeként folytatja. (Utódját hamarosan megnevezi a DVTK). Vincze Richárd fiatal kora ellenére tapasztalt szakember, aki korábban irányította a kazincbarcikai csapatot, dolgozott Diósgyőrben Bódog Tamás és Fernando Fernandez, Felcsúton pedig Benczés Miklós stábjában, valamint éveken keresztül irányította edzőként a diósgyőri utánpótlás különböző korosztályos csapatait.

  - A lehető legjobb szakembert sikerült ennek az ügynek megnyerni - folytatta a DVTK LSA szakmai igazgatója. - Vincze Richárd a kazincbarcikai stáb tagjaként könnyíti meg az akadémistákat a felnőtt futballba történő átmenetben. Biztos vagyok benne, hogy nem csak a vezetőedző munkáját segíti minden tudásával, hanem a diósgyőri fiataloknak is biztonságot és szakmai segítséget nyújt, hiszen évek óta velük dolgozik. Ezzel kialakul egy olyan rendszer, ami életpályamodellt nyújt a fiataloknak, és sok sikerrel kecsegtet.

  - Igen, ahogy Miklós is említette, Vincze Richárd bekerült a kazincbarcikai edzői stábba, és így ő lesz az összekötő a két klub között - tette hozzá Koszta Péter. - Emellett pedig a kooperáció hatékony működéséért is ő lesz a felelős, mikor, ki és hol edz, játszik. Esetleg kinek, milyen problémája van, napi szinten is azonnal le tudjuk majd reagálni a különböző helyzeteket. Az ő személye, eddigi munkája és tapasztalata garancia arra, hogy ez a szakmai együttműködés valóban jó lesz, bár Miklós és én is folyamatosan kapcsolatban vagyunk.

  A kooperációs szerződés nagyon rugalmas lehetőséget nyújt a kluboknak és játékosoknak. Egy mérkőzésen maximum öt kooperációs szerződéssel rendelkező kerülhet be a keretbe, és közülük három labdarúgó léphet pályára, de játékosok személye két mérkőzés között változtatható.

  - Többféle lehetőség is nyitva állt a klubok és a labdarúgók előtt - vázolta a diósgyőri akadémia szakmai vezetője. - Abban hiszek, hogy az egyént kell a középpontba állítani, ezért az egyén számára legoptimálisabb megoldást kell kiválasztani a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Ennek megfelelően lesz olyan, aki Kuznyecov Szergej edzését látogatja, és ha az élvonalban a kispadon ül, esetleg keveset játszik, másnap Kazincbarcikán mégis megkaphatja a hétvégi meccsterhelést. Más pedig egész héten Csábi József és stábja irányításával készül, az NB II.-ben is játszik, de ha sérüléshullám, vagy bármilyen ok miatt Diósgyőrben lesz rá szükség, akkor visszajöhet. És olyan is lehet, aki a DVTK tartalékban edz, és amennyiben a Barcikának szüksége lesz játékosra, akkor hétvégén ott játszik.

  Az MLSZ Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzata értelmében az U21-es korosztályhoz tartozó labdarúgók kaphatnak kettős játékengedélyt.

  - Elsősorban 2003-as, 2004-es, 2005-ös születésű labdarúgókban gondolkodunk, de ha olyan ütemben fejlődik egy 2006-os fiatal, akkor előtte is nyitott ez az út. Végezetül hadd tegyem azt is hozzá, hogy a játékos áramlás mellett más területen is szeretnénk együttműködni, például be akarjuk vonni a Barcikát is a saját mérési programunkba, edzőmérkőzéseket is tervezünk, valamint szeretnénk megosztani a nálunk felhalmozott tudást, valamint kölcsönvenni partnerünk tapasztalatait. Bízom benne, hogy jól működik majd a ma aláírt kooperáció, és mindkét fél számára hasznos lesz! - zárta szavait Simon Miklós, a DVTK LSA szakmai igazgatója.

  2023.06.23
  http://dvtk.eu/28281-Kooperacios_szerzodest_kotott_a_DVTK_es_a_KBSC-cikk-labdarugas
   
 2. avatar: Longinus
  2023.01.18, 09:20
  képA Kazincbarcikai Vegyész 1986-87-es kerete. Felső sor: Májer, Barta, Budai, Balázs András vezetőedző, Szabó, Kerekes, Bartuska, Szamosi. Középső sor: Kondás, Novák, Gyenes, Varga Zoltán pályaedző, Sziklai, Sztahon, Asszony, Planéta. Alsó sor: Balogh, Zsiga, Babus, Orlóczki, Búza, Putnoki, Csipke, Kalmár. Kép: Régi Idők Focija Facebook
   
 3. avatar: Longinus
  2021.10.25, 09:18
  képAz 1982-es keret. Kép: Képes Sport/ Régi idők focija FB
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2020.07.28, 19:57
  Egy kis inspiráció:
  kép
   
 5. avatar: fgymat
   
 6. avatar: fgymat
  2020.06.26, 20:33
  A kazincbarcikai labdarúgó klubnál elindult változások az idén igazán látványosra sikerülnek. A megújulási folyamat részeként a tervek szerint a következő szezonban a hazai pályájuk már Kazincbarcikán lesz, korszerű körülmények között tudják kiszolgálni a szurkolókat.

  – Nyártól a csapataink elhelyezési körülményei jelentősen javulnak, a teljesítmény-méréshez, rehabilitációhoz, szakmai munkához új digitális alapon működő eszközöket, szoftvereket használunk és tervezünk még beszerezni. A felnőtt csapatnál az új edzői stáb érkezésével fiatalos lendülettel indult el a szakmai munka, míg az utánpótlás képzésben is vannak változások, rendezett körülmények között egy megújuló képzési rendszerben dolgoznak a fiatalok – mondta Wächter Balázs, a társaság ügyvezetője.
  A megújulást, az innovációra való törekvést a klub meghatározó támogatója az önkormányzat is felismerte, így felmerült az igény, hogy a mezszponzoráción túl a város modern arculati elemei intenzívebben is megjelenjenek a csapat életében. Ezért a jövőben a labdarúgó csapataink Kolorcity Kazincbarcika SC néven indulnak minden bajnokságban, így ezáltal az országban is egyre ismertebbé válhat Kazincbarcika fiatalos arculata.

  – Ha már változás, akkor elindítottuk a klub arculati elemeinek megújítását. Ennek meghatározó eleme egy korszerűbb, a városmárkára is utaló logó kialakítása. Bízunk benne, hogy a jövőben ezek a változások az eredményességben is megjelennek, amely ráirányítja a figyelmet a helyi labdarúgásra, és akár nézőként, vagy utánpótlás játékosként, de egyre többen tartoznak majd klubunkhoz – mondta el az ügyvezető.


  https://kbsc.hu/hirek/kbsc-hirek/2020-06-26/uj-palya-uj-arculat-uj-csapatnev
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2016.07.30, 21:13
  A csapat neve KBSC. Ez szerepel arculati elemként logónkon, mezünkön. Az MLSZ valamilyen megfontolásból a Kazincbarcikai SC elnevezést használja a sorsolásokon vagy licensz eljárásban de a csapat neve KBSC, míg a csapatot működtető társaság a társasági szerződés szerint KBSC FC Kft.
  Kérem ezt használják.
  Üdvözlettel

  Gulyás Tibor
  ügyvezető igazgató
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2016.01.07, 15:31
  Fradi79: Erre rosszul emlékszel...Ő is volt, de nem az utánpótlásnál.

  Az edző neve Kádár Zsolt, egy kiszuperált kapus, akinek egy sérülés miatt juniorba vége lett. Gondolt egyet, csinált egy csapatot, szétnézett itt, ott, beszerzett néhány videókazit. Aztán olyan csapatot csinált, amilyen nem tudom mikor lesz legközelebb Magyarországon. 100%-osan lettek bajnokok a kiemelt bajnokságban, ilyen 130-20 (ezek kamu számok, csak az arányok miatt) gólarány, gólkirály Fekete valami 60 góllal meg ilyesmi.
  Ennek hamar híre ment, Fülöp lement barcikára, és azt mondta ez megér egy esélyt.
  Azt mondta: Zsolt, pakold fel a csapatodat a buszra, irány Pest, mert a VG kíváncsi...
  Akkor volt olyan bajnokcsapata az MTK-nak, amiben 9 válogatott volt (Buzsáky-féle csapat), és a verhetetlenség ninbusza lengte körül.
  A meccs asszem egy MTK-Diósgyőr bajnoki előtt volt, és bármilyen meglepő nyert a Barcika.
  VG erre: Ez, ez, meg ez irány az MTK, aztán megvette a Barcikát(a mai napig MTK mezben játszanak, ugyanabban, mint Ti, csak Barcika-címerrel), és Bodajk gondolata is ekkor született meg.
  Nem hülye gyerek a VG, tudja hova kell a lóvét tenni.

  Amúgy most is folyamatosan áramolnak a Barcikaiak Bodajkra, szvsz az iskola fele.

  Bocs az anekdotáért, de talán nem számít offnak!

  Most mennem kell, gondolom tudjátok hova?! ; D

  2004.08.11
  http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?ar_start=30&ar_step=30&o=&aq_text=bodajk&aq_cre=0&user_id=&topic_id=9018230&forum_id=33&aq_ext=1&aq_hnt=eJzzswYAANkAig==
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2014.05.10, 11:55
  Évmilliókkal ezelőtt furcsa élőlények éltek a Földön. Két különleges tulajdonságokkal bíró kék és sárga magocska bejárta az egész világot. Utazásuk során varázslatos helyeket láttak, óriási teremtményekkel találkoztak. Végül a Sajó völgyébe sodorta őket a szél. Egyikük Sajókazincon, másikuk Barcikán talált otthonra, ahol épp színes várost kezdtek építeni. Az építkezéstől megrémült magocskák egy elhagyott bányajáratban kerestek menedéket. Itt találtak egymásra, szerelmesek lettek, s az azóta eltelt hatvan év alatt egyesülve, teljes titokban végleges testet öltöttek. Február 1-jén, Kazincbarcika születésnapján megtörtént a csoda, „felszínre tört” a város kabalafigurája. Azóta várja, hogy bemutatkozhasson nektek, kazincbarcikaiaknak!”

  kép
  https://www.facebook.com/pages/Kazincbarcika-kabalafigur%C3%A1ja/637150413030611

  via:
  http://vastagbor.atlatszo.hu/2014/05/08/szurrealis-videon-kazincbarcika-dobbenetes-kabalafiguraja/
   
 10. avatar: magyarfutball.hu
  2013.08.13, 16:41
  kép
  forrás:
  Győr Béla
   
 11. avatar: bd10
  2012.01.09, 00:13
  Új honlap: www.kbsc.hu
   
 12. avatar: AMiUtunk
  2011.05.18, 13:57
  A FEB [az MLSZ fegyelmi bizottsága] az NB II-es felnőtt bajnokságban szereplő Kazincbarcika sportszervezettel szemben - labdarúgó jogosulatlan szerepeltetése miatt - egyszeri alkalommal 1 büntetőpont levonását rendeli el.


  Forrás: http://www.mlsz.hu/cikkek/bizottsagok/2011/05/17/fegyelmi-hatarozatok-195

  post scriptum: Szokás szerint hiányzik a név, az időpont, a mérkőzés párosítása stb.
   
 13. avatar: magyarfutball.hu
   
 14. avatar: fgymat
  2010.11.05, 13:42 (szerk.: 2018.09.22, 16:38)
  Kazincbarcikai Vegyész SE 1957
  cím: Kazincbarcika, Bolyai tér 1., 3702
  pálya: Kazincbarcika, Újváros, Tardonai út, 15.000 néző
  szín: sárga-kék

  https://www.magyarfutball.hu/data/upl/2014/03/1395916441_25gvrrk.jpg
  forrás:
  Sport Zsebkönyv 80/81
   
 15. avatar: raps
  2010.11.03, 19:20 (szerk.: 2011.03.21, 10:09)
  A Sajó völgyében, a Bükk hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések – Sajókazinc, Barcika, Berente – egyesítéséből immár 45 éve várossá nyilvánított Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Ekkor alakultak meg az első sportegyesületek, mint a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör. Mindkét egyesületben csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok területi és járási bajnokságban szerepeltek. Pályájuk a Sajó partján, a Malom-réten, illetve a Bika-réten volt.
  Az egyesületek anyagi bázissal nem rendelkeztek, működésüket a szurkolók adományai tették lehetővé. Ezek az egyesületek több mint húsz évig működtek.
  1947-ben a kiserőmű és a vasút dolgozói társadalmi munkában salakos labdarúgópályát építettek. Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda- és labdarúgó-szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület alakult: 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE. Mindkét egyesülethez labdarúgó, röplabda, és asztalitenisz sportágak tartoztak.
  Az ’50-es évek elején kezdődött iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Borsodi Hőerőmű Vállalat a kiserőműtől átvette a sportélet irányítását, s a Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett, amely a labdarúgáson kívül tenisz- és sakkszakosztályokat működtetett. Ezzel egy időben a gyors ütemben épülő Borsodi Vegyi Kombinátban is megindult a sportélet szervezése. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör, amelyben labdarúgó-, kerékpár-, sakk- és természetjáró-szakosztályok működtek. 1957-ben a Szikra és a Vasas Sportkör egyesüléséből a város minőségi és tömegsportjának bázisaként létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK).
  A város sportéletének fejlődésében 1963-ban némi törés állott be. A BVK-ban lévő sportpálya helyén létesült a karbamidüzem, s ennek következtében a sporttevékenység a várostól kissé távolabb, a hőerőmű melletti szerényebb kivitelű pályára kényszerült. A kedvezőtlen körülmények ellenére a labdarúgócsapat kivívta az NB II-ben való szereplés jogát.
  Városunk sportéletében jeles dátum 1969. október 19-e. E napon avatták fel az új, modern sportkombinátot. Itt kiváló körülmények között működhetett a KMTK jogutódja, a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE), amely asztalitenisz, atlétika, birkózó, kerékpár, kézilabda, labdarúgó, ritmikus sportgimnasztika, röplabda, sakk, súlyemelő, teke, tenisz, természetjáró, torna, úszó, vízilabda és vitorlázó szakosztályokat működtetett eredményesen 1992-ig. A KVSE-n kívül még az alábbi egyesületek működtek városunkban: Kazincbarcikai Főiskolai Sport Klub (1962–1998), Kazincbarcikai Vízmű Sportegyesület (1981–1992), Kazincbarckai Sütőipari Kinizsi SE (1980–1992), Kézműipari Vállalat Sportegyesület (1984–1986), Kazincbarcikai VGV Sportegyesület (1982–1985), BVK Polimer Jégkorong Sportegyesület (1989–1992), Kazincbarcikai Búvár Klub (1972–1992) és Sláger Kazincbarcikai Kosárlabdázók SE (1990).

  Forrás: Barcikai Históriás Online XI évfolyam 2000 évi 1 ( 18. ) szám - Sportkrónika
   
 16. avatar: magyarfutball.hu
  2010.10.05, 15:23 (szerk.: 2018.02.06, 18:27)
   
 17. avatar: fgymat
  2010.10.04, 20:52
  KAZINCBARCIKAI VEGYÉSZ SE

  Alapítás: 1957
  Cím: 3702 Kazincbarcika, Bólyai tér 1, BVK, telefon: 135/13-67 mellék (levélcím: 3702 Kazincbarcika, Postafiók: 14)
  Technikai vezető telefonja: ugyanaz
  Pálya: Kazincbarcika, Újváros, Tordonai út, telefon: 135/11-49 mellék, 9.200 néző
  Szín: sárga-kék


  forrás:
  Sport zsebkönyv '74-75
   
 18. avatar: pancso
  2010.05.20, 16:35 (szerk.: 2018.02.06, 18:24)
  kép
  kép
   
 19. avatar: Sanyi-Hungaria
  2010.04.19, 16:40 (szerk.: 2017.07.09, 20:21)
  kép
  Forrás: Előre Vendéglő Sport utca
   
 20. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.22, 20:44 (szerk.: 2018.02.06, 18:21)
  kép
  kép
  forrás:
  Chinoin SC klubház, Budapest, Tábor utca
   
 21. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.17, 22:08 (szerk.: 2018.02.06, 18:17)
  kép
  kép
   
 22. avatar: Giovanni
  2010.01.24, 14:08 (szerk.: 2010.01.24, 14:09)
  Városunk sportéletével a Barcikai Históriás eleddig csak érintőlegesen, egy-egy sportesemény néhány mondatos ismertetésének erejéig foglalkozott. Mind az 1998., mind pedig az 1999. év nevezetes esztendeje volt városunk sportéletének és történetének. 1998. október 10-én került sor a régen várt fedett uszoda felavatására, majd az év végén Kazincbarcika Nemzeti Sportváros cím elismerésben részesült. 1999-ben több rangos sportesemény színhelye volt városunk: többi között a Masters súlyemelő Európa-bajnokság és az országos diákolimpia döntője zajlott Kazincbarcikán. 1999 tavaszán jelent meg a Sportévkönyv, 1999. év során pedig a sportközpont igazgatója a város sportéletét és helyzetét átfogó beszámolóban mutatta be az önkormányzat képviselő-testületének. Ezek teszik indokolttá, hogy a Barcikai Históriás némi betekintést nyújtson városunk sportéletébe.

  Rövid történeti visszapillantás

  (A sportközpont igazgatójának beszámolójából)

  A Sajó völgyében, a Bükk hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések – Sajókazinc, Barcika, Berente – egyesítéséből immár 45 éve várossá nyilvánított Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Ekkor alakultak meg az első sportegyesületek, mint a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör. Mindkét egyesületben csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok területi és járási bajnokságban szerepeltek. Pályájuk a Sajó partján, a Malom-réten, illetve a Bika-réten volt.
  Az egyesületek anyagi bázissal nem rendelkeztek, működésüket a szurkolók adományai tették lehetővé. Ezek az egyesületek több mint húsz évig működtek.
  1947-ben a kiserőmű és a vasút dolgozói társadalmi munkában salakos labdarúgópályát építettek. Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda- és labdarúgó-szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület alakult: 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE. Mindkét egyesülethez labdarúgó, röplabda, és asztalitenisz sportágak tartoztak.
  Az ’50-es évek elején kezdődött iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Borsodi Hőerőmű Vállalat a kiserőműtől átvette a sportélet irányítását, s a Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett, amely a labdarúgáson kívül tenisz- és sakkszakosztályokat működtetett. Ezzel egy időben a gyors ütemben épülő Borsodi Vegyi Kombinátban is megindult a sportélet szervezése. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör, amelyben labdarúgó-, kerékpár-, sakk- és természetjáró-szakosztályok működtek. 1957-ben a Szikra és a Vasas Sportkör egyesüléséből a város minőségi és tömegsportjának bázisaként létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK).
  A város sportéletének fejlődésében 1963-ban némi törés állott be. A BVK-ban lévő sportpálya helyén létesült a karbamidüzem, s ennek következtében a sporttevékenység a várostól kissé távolabb, a hőerőmű melletti szerényebb kivitelű pályára kényszerült. A kedvezőtlen körülmények ellenére a labdarúgócsapat kivívta az NB II-ben való szereplés jogát.
  Városunk sportéletében jeles dátum 1969. október 19-e. E napon avatták fel az új, modern sportkombinátot. Itt kiváló körülmények között működhetett a KMTK jogutódja, a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE), amely asztalitenisz, atlétika, birkózó, kerékpár, kézilabda, labdarúgó, ritmikus sportgimnasztika, röplabda, sakk, súlyemelő, teke, tenisz, természetjáró, torna, úszó, vízilabda és vitorlázó szakosztályokat működtetett eredményesen 1992-ig. A KVSE-n kívül még az alábbi egyesületek működtek városunkban: Kazincbarcikai Főiskolai Sport Klub (1962–1998), Kazincbarcikai Vízmű Sportegyesület (1981–1992), Kazincbarckai Sütőipari Kinizsi SE (1980–1992), Kézműipari Vállalat Sportegyesület (1984–1986), Kazincbarcikai VGV Sportegyesület (1982–1985), BVK Polimer Jégkorong Sportegyesület (1989–1992), Kazincbarcikai Búvár Klub (1972–1992) és Sláger Kazincbarcikai Kosárlabdázók SE (1990).
  A városunk iskoláiban folyó testnevelés és diáksport mindig az egyesületek eredményes sporttevékenységének alappillérét képezte. Ennek elismeréseként a 105. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet (ma: Surányi Endre Szakképző Iskola) és az Újvárosi Általános Iskola “Testnevelésben és sportban kiváló intézmény” címet kapott.


  http://epa.oszk.hu/00500/00552/00004/sport.htm
   
 23. avatar: BZS1979
  2009.11.27, 14:56
  kép
   
 24. avatar: magyarfutball.hu
  2009.11.10, 17:26 (szerk.: 2017.07.09, 20:24)
  RÉGI UJSÁGOK KÉPEIRÖL LESTEM LE ÉS KÉSZITETTEM SKICCET.
  82-ES VEGYÉSZ(KAZINCBARCIKA)MEZÜKÖN LEVÖ CIMERRÖL,ILLETVE A KVSE STADIONJABAN FELFESTETT CIMERRŐL 77-BŐL.
  https://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/07/1499624624_kazincbarcikaivegyeszlogo.jpg
  https://www.magyarfutball.hu/data/upl/2017/07/1499624639_kazincbarcikaivegyeslogo2.jpg
   
 25. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.01, 20:39
  Menőbb lett a címeren a labda:
  kép
   
 26. avatar: bd10
  2008.12.30, 12:11 (szerk.: 2010.07.01, 15:33)
  A labdarúgó egyesület együtt fejlődött Kazincbarcikával. A foci már a várossá nyilvánítás előtt is népszerű volt, a dinamikusan épülő településen pedig egyre nagyobb igény mutatkozott a sportágra. A labdarúgás helyi szerelmesei 1957-től a KMTK, 1968-tól a KVSE, 1993-tól a KBSC csapatáért szoríthattak hétről hétre. Az egyesület - noha a név háromszor is változott - az elmúlt fél évszázadban ugyanazt a szellemiséget képviselte: a labdarúgók és a szakvezetés egy célért küzdöttek, azért, hogy Kazincbarcika városa büszke lehessen az együttesre.

  A rajongók ötven év alatt négy bajnoki címnek örülhettek. Láthattak olyan focisták szárnypróbálgatásait, akikből később olimpiai, felnőtt vagy ifjúsági válogatott lett. Itt kezdte pályafutását Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Pollák Zoltán.

  Hét egykori kazincbarcikai focista az NB I-ben eljutott a bajnoki címig; az FC Portóban idegenlégióskodó Lipcsei Péternek pedig az is sikerült, ami kevés focistának: egyszer külföldön is nyakába akasztották a bajnoki aranyérmet.

  A csapat szurkolói 1982-ben és 1990-ben az MTK, illetve a Bp. Honvéd elleni osztályozó mérkőzésen az NB I-be való feljutásért szoríthattak. A KVSE 1991-ben ismét sporttörténelmet írt: a gárda a Magyar Kupa négy legjobb együttese között szerepelt.

  Az elmúlt ötven év főbb eseményei időrendben:


  Az ötvenes évek tucatnyi - főleg labdarúgást működtető - sportegyesülete közül a Vasas és a Szikra szerepelt sikeresen a bajnokságokban, lényegében ők tekinthetők a csapat elődjeinek.

  Kazincbarcika 1954-ben városi rangot kapott. A két legjelentősebb klub a Szikra és a Vasas rivalizálása nem tudta az új város lakóinak sportigényét kielégíteni ezért a város vezetőinek és a bázisvállalatok közös akaratából fuzionált a két egyesület.
  1957. június 26-án megalakult a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). A sportegyesület tíz szakosztályt működtetett.
  Az újonnan létrehozott labdarúgócsapat piros-fehér színű szerelésben játszott. A Vasas által kiharcolt III. osztályú szereplést a KMTK örökölte, és az NB III-ban indulhatott az 1957/58-ass bajnokságban.

  1966-ban a remek szereplésnek köszönhetően a csapat kivívta a második helyet a tabellán és ezzel feljutott az NB II-be.

  A KMTK 1968. január 17-én elnökségi ülést tartott. Ekkor döntöttek a csapat új mezszínéről, mely kék-sárga lett, és a tagdíjfizetésről is.

  1968. december 2-án közgyűlési határozat alapján a csapat nevét Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesületre (KVSE) változatták.

  1966/67-es szezonban a KVSE 101 gólt szerzett, ez a klub rekordja, amiből Magyar Balázs egyedül 32-őt vállalt, ez is barcikai csúcs!

  1974-ben Utánpótlás Európai-bajnoki döntőt rendeztek Kazincbarcikán (Magyarország - Szovjetunió 2:0), amelyet 15.000 néző tekintett meg a helyszínen.

  Az 1981/82-es szezon mondható a barcikai labdarúgás legsikeresebb szakaszának, ugyanis a Keleti csoport bajnoki címét elhódítva osztályozót lehetett játszani az NB I-es tagságért Az osztályozó azonban vereséggel végződött.

  1985/86: a nagyon rosszul kezdődő szezon utolsó hellyel és az ezzel együtt járó kieséssel végződött.

  1987-ben egy év NB III-as kitérő után ismét az NBII-ben szerepelhetett a csapat.

  1989/90: A barcikai csapat ezüstérmes lett a bajnokságban, ami azt is jelentette, hogy a klub - fennállása óta másodszor - osztályozót vívhatott az NB I-es tagságért. A feljutás sajnos ismét elmaradt.
  A KVSE fiatal labdarúgója, Lipcsei Péter az FTC szakosztályelnök Magyar Zoltán invitálására négyéves szerződést kötött a Fradival. A játékos a Közélet újságban köszönte meg a KVSE-vezetők a szurkolók bizalmát, szeretetét.

  1990/91: A csapat a Magyar Kupa mérkőzésein mutatott remek teljesítmények köszönhetően, a legjobb négy csapat közé küzdötte magát.

  A BorsodChem megszüntette a sport támogatását (de csak a barcikait!). A gyárban nincs sportállás, és az évi 27 milliós segítséget is 15 millióra csökkentették. A KVSE 1993. január 1-jétől kettévált. Megalakult a Kazincbarcikai Városi SE és a KBSC. A KVSE-hez került a ritmikus gimnasztika, birkózás, súlyemelés és az atlétika. A KBSC a csapatsportokat irányította, a labdarúgást és a röplabdát. A röplabda szakág egy év után önállósodott

  1998 júniusában megalakult a KBSC FC Kft.

  A KBSC költségvetése 2000. január 1-jétől jelentősen csökkent. A vezetőség a játékosok prémiumát halasztva szerette volna kifizetni, de nem minden játékos vállalta ezt.

  2000 ősze: A barcikai csapat amatőr játékosokkal indult neki a bajnokságnak. Ennek oka a januári költségvetés-csökkenés volt. Karajz Miklós klubelnök nyilatkozata a bajnokság indulásakor: ''Fontos cél, hogy ne hozzunk szégyent a városra!''
  Később megmentőre talált a csapat! Együttműködik a jövőben az MTK és a KBSC. A fővárosi klub és Kazincbarcika önkormányzata között öt évre szóló megállapodás jött létre. Az MTK ellátja sportfelszereléssel a barcikai klub első, és korosztályos csapatait. Ha tehetséges fiatal játékos tűnik fel Barcikán, arra az MTK igényt tarthat.

  2006. augusztus 3-án új vezetőség vette át a kft. irányítását. Az új tulajdonos Keller József lett, akinek köszönhetően a barcikai labdarúgás színvonala újra emelkedésnek indult.


  Forrás: Fél évszázad kék-sárgában
   
 27. avatar: bd10
  2008.12.21, 19:32
  Hát a hivatalos neve KBSC (Kazincbarcikai Sport Club).
   
 28. avatar: AMiUtunk
  2008.02.24, 13:19
  És azt ki tudja megmondani vagy kideríteni, hogy jelenleg mi a klub hivatalos neve? Találkoztam már KBSC-vel, KBFC-vel és KBSC FC-vel is.
   
 29. avatar: AMiUtunk
  2008.02.11, 17:41
  Létezik még egyáltalán olyan klub Magyarországon, amely nem az MTK fiókcsapata? Már nagyon unalmas, hogy a kék-fehérek mindenhova odapofátlankodnak és összeszedik a tehetséges utánpótlásjátékosokat és játékosügynökeik jó pénzért exportálják öket... Mintha egy futballista ugyanolyan kereskedelmi termék lenne, mint az köolaj, az élö állat és a tornacipö... smiley
   
 30. avatar: bd10
  2008.02.11, 17:31
  Hát azért mert mi vagyunk az mtk fiókcsapata. De van saját mezünk is.
   
 31. avatar: NNS
  2008.02.07, 18:10 (szerk.: 2009.08.11, 15:15)
  De miért játszotok MTK mezben? Van valami együttműködés a két klub között?
   
 32. avatar: bd10
  2008.02.04, 19:05 (szerk.: 2009.08.11, 15:14)
  Azért nem mindig MTK-s mezbe játszik van saját mezünk a sárga-kék meg egy kék fehér ami nem mtk-s meg van az mtk-s.
   
 33. avatar: Grzegorz Brzęczyszczykiewicz
  2008.01.20, 01:05 (szerk.: 2009.08.11, 15:14)
  Miért MTK mezben játszik a Kazincbarcika!?