magyarfutball.hu

fénykép helye
alias
Schön Szabolcs Gergő
@schonszabi20
Schön Szabi
nemzetiség
Magyarország
életkor
23 éves
poszt
csatár
középpályás
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Ajax (utánpótlás)
2017 - 2018
MTK Budapest
2019. február 4 - 2021. április
FC Dallas
2021. április - 2022. augusztus
MOL Fehérvár FC
2022. augusztus 26 -
eredmények / elismerések
?
fénykép helye

AFC Ajax, 2017-2018

Mehettem volna Londonba is a Chelseahez, de úgy voltam vele, az amszterdami klubnál nívósabb az utánpótlásképzés, jobban járok, ha az Ajaxot választom.3

...
Sokat köszönhetek az Ajax akadémiájának, szinte minden téren nagyot ugrottam előre: gondolkodásban és játékban is felgyorsultam, sokat fejlődött a gyengébb lábam, és az első érintéseim is pontosabbak lettek. A Honvéd utánpótlásához képest más szintet képvisel az Ajax akadémiája, még akkor is, ha a kispesti bázis az egyik legjobb Magyarországon.
Célul tűztem ki az elkövetkező időszakra, hogy felnőttek között futballozzak. Hollandiában ennek nem volt egyelőre realitása, túl fiatal vagyok, az első csapatban pedig óriási a konkurencia.2


MTK Budapest, 2019-2021

...
Korábban is elmondtam, hogy egy 18 éves játékosnál az egyik legfontosabb dolog, hogy helyesen mérje fel a lehetőségeit a felnőtt futballba való átmenet során, én az MTK Budapestnél éreztem olyan folyamatokat, ahol ez biztosítottnak tűnt. Remek döntést hoztam az MTK-ba való szerződésemmel és a hazatéréssel, de a rövid távú célom már akkor is egyértelműen az volt, hogy 2-3 éven belül vissza tudjak térni külföldre.1


FC Dallas, 2021-2022

Az FC Dallas megkeresése után ezért sem gondolkodtam sokat, hiszen ez egy remek lehetőség számomra. Az MLS az elmúlt 4-5 évben nagyon sokat fejlődött, amíg korábban főként a tapasztalt játékosok leigazolása jelentette a szakmai fejlődés irányát, egy ideje már megfigyelhető, hogy a fiatal játékosokat remekül felépítik és reális esély van számukra tovább szerződni, akár topligákba is. 1

Hasonló stílust képviselünk, mint az MTK. Letámadásra építünk, próbáljuk a földön tartani a labdát, hátulról, rövid passzokkal építjük fel akcióinkat. Talán ezért sem volt annyira nehéz elkapnom a fonalat, de természetesen meg kellett szoknom az új taktikai elemeket. Az ellenféltől függ, milyen játékot kér tőlem Luis González vezetőedző: ha öt védő ellen támadunk, a szélen kell maradnom, viszont ha négyvédős felállással találjuk szembe magunkat, szabadabb, kötetlenebb a szerepköröm. Fiatalok a támadóink, mindenki velem egykorú vagy fiatalabb nálam, bátran bevetik az ígéretes játékosokat. Az MLS jó bajnokság, lendületesek a játékosok, gyorsan kell döntéseket hoznom, fejlődhetek. Mindenki győzni akar, ez a mentalitás jellemzi a ligát. Védekezésben még mindenképpen fejlődnöm kell, mivel a hátvédek jellemzően felfutnak kísérni a támadásokat, ezért nekünk, szélsőknek gyakran vissza kell érnünk segíteni a védekezést, ami sok energiát felemészt. Könnyen beilleszkedtem, nyelvi problémáim nincsenek, a csapattársakkal hamar megtaláltam a közös hangot a pályán és azon kívül is. A város is tetszik, feltalálja magát itt az ember, sok a programlehetőség. Megérte ide szerződnöm, jó döntést hoztam, s bízom benne, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számít rám a világbajnoki selejtezőben is.4


Télen edzőt váltott a klub, a rájátszás elérésének reményében megerősítették a keretet. Egy amerikai felnőtt- és egy argentin utánpótlás-válogatott szélsőt igazolt a vezérkar, így nagyobb lett a verseny a csapatba kerülésért. Bár a felkészülést végigcsináltam és az edzőmeccseken rendre játszottam, a február huszonhatodikai idénynyitó előtt három nappal megsérültem. Nem segített rajtam, hogy a vádlisérülésem miatt két hétig nem edzhettem, a csapat pedig jól rajtolt. Nagy a konkurenciaharc a posztomon, négyen vagyunk szélsők. Nico Estévez vezetőedző minden ­meccs előtt vakarhatja a fejét, kit jelöljön a kezdőbe. Hasonló profilú játékosok vagyunk, a gyorsaságunk kiemelkedő, egy az egyben hatékonyak vagyunk és a kombinatív játékban is lehet ránk számítani. Lehet mondani, hogy az én szemszögemből ez egy peches szituáció, de nem tudok vele mit kezdeni, keményen edzek, hogy megkapjam a lehetőséget a bajnokságban. A saját feladataimra figyelek, ám nem könnyű beverekednem magam a kezdőbe, nyilvánvalóan annak van könnyebb dolga, akinek mérkőzésen is van esélye megmutatni, mire képes.
Az önbizalmammal sohasem volt gondom. Kihagyhatok bármennyit, fel merem vállalni az egy az egy elleni szituációkat, vagy ha a helyzet úgy kívánja, kapura lövök. Nehezen viselem a helyzetet, de nem vagyok az a típus, aki a mellőzés miatt megsértődik vagy duzzog, elfogadom az edzőm döntését. Az a feladatom, hogy még több munkával bebizonyítsam, jobb játékos vagyok, mint a posztriválisaim.5

...

MOL Fehérvár FC, 2022-

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2022.08.27, 17:35
    Fehérvárra való igazolása kapcsán:
    Hát azt mindenképpen okosan tette hogy az USA kispadról eljött. Hogy fehérvárra igazolni jó döntés volt-e az majd kiderül. Petrjak mindenesetre elment úgyhogy a helye elvileg meglenne

    vagány néha flegma és nagyképü, lehet ez volt tul sok az MLS-ben, kétlem hogy a focitudása volt alacsony. Remélem összekapja magát a Molban, és idövel ott folytatja ahol az mtknál befejezte.

    Mondjuk azért én nem vagyok felhőtlenül boldog, hogy hazajött. Ha már dallasban kevés volt, tényleg a full peremre került, legalább kicsit szétnézhetett volna, mert azért egy 21 éves válogatott játékos ne haza felé vegye az irányt.

    Hiba volt az MLS. Nem is értettem, hogy miért nem adták el akkor egy osztrák, svájci, holland, belga, ciprusi vagy portugál csapatnak. A managere hibázott vagy gyenge képességű. Tavaly játszott azért a dallasi csapatban. Idén meg vettek egy dél-amerikai nagyon fiatal srácot akit nagy pénzért akarnak majd eladni és ezért őt játszatják a posztján. Gondolom ez nem tetszett Szabinak. Pár hete pedig mikor ezt szóvá tette kitették a keretből. Konkrétan megmondták, hogy mennie kell és nem fog játszani addig sem. Szóval nem rossz így a Fehérvár. Kár, hogy kiestek tegnap. Arra azért kíváncsi leszek, hogy Dárdai mellett gondolják e vagy egymást váltják. Bár talán a Dárdai,Schön-Zivzivadze hármas tűnik a legjobb opciónak. Lehet Csobothot is ezért engedték el(ami hiba volt). Ebből még a válogatott is profitálhat hosszabb távon.

    https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2910293
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2021.02.27, 10:56 (szerk.: 2022.08.27, 17:31)
    Esetleges amerikai szerződése kapcsán:
    szerintem kevesen mondanának nemet, ha az USA-ba hívnák, ráadásul valószínűleg jó pénzért. Főleg 23 évesen. Világot lát, pénzt keres. Más életében nem hagyja el a falu határát vagy a városét vagy az országét vagy Európát... Nem hogy ilyen fiatalonsmiley)

    Na vele legalább kerestek, semmi komolyat nem mutatott még a karrierjében, vsz kellett egy jó menedzser hozzá, vagy kapcsolati rendszer és sikerült jó pénzért eladni.

    Egészen eddig a közeljövőbeli válogatottba vizionáltam. Igyekszik az ellenkező irányba mozogni.
    Rossz döntés.

    Karriert USA állomassal magyar légiós nem épített,a COVID közepette meg aztán nem értem miért kell a világ másik felébe igazolni.Az MTK nyilván jól jart. Schön is ha nincsenek valogatottbeli ambíciói.Bár ki tudja,ha ennyi van benne,akkor ennyi.

    Az egyik legígéreteebb magyar játékos. Nagyon sajnálom, hogy elmegy elásni a karrierjét az MLS-be. Pont a legjobb korba érkezett, ezzel az európai futballból kieséssel el is vágta az útját bármilyen komolyabb liga elől.

    Marad 2-3 évet, meg mindig fiatal.
    Tapasztalatokat szerez, és az amerikai bajnokságban játszott Ibra, az nb1-ben meg nem, szóval ez egy elorelepes es igazolnak top játékosokat US ligabol, ha nem tévedek az a Davis gyerek is onnan van a Bayernben, de van több is.
    Jó képességű játékos, pár év és beerik reméljük és bevalik a döntése.
    Az MTK részéről azt gondolom bomba üzletet csinaltak, pláne h meg bónuszok is járnak a későbbi eladásokbol.
    Szurkolok neki mindenesetre, kevés magyar nb1 játékos, akinek van játéka.

    Fiatal Dzsudzsira emlékeztet a játéka, nagyválogatott keretébe beférhetne pl. Gyurcsó helyett. Sajnálom, hogy elmegy az MTK-ból, Vargánál sokal jobb.

    https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2811957
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2019.02.04, 16:33
    MTK-ba való hazatérése kapcsán:
    Végre valami jó hír smiley
    amúgy,sokan fikázzák ezt a dolgot,én amugy ezt tartom logikusnak.
    Egy fiatal,ha lehetösége van rá,menjen ki külföldre,komoly csapatokhoz,és próbálja meg ott megszerezni az alapokat,ott bekerülni a csapatba.
    Ha ez nem jön össze,és ugy látja hogy nem fognak neki ott állando játéklehetöséget adni,akkor pedig a megfelelö alapokkal igazoljon haza,egy olyan klubba,ahol adnak neki esélyt.
    Ilyen szempontez egy pozitív dolog,már az,hogy nem egy olasz primavera csapathoz igazolt,vagy a fradihoz,vidihez 2x ennyiért,ahol soha nem kapna lehetöséget,hanem egy olyan csapathoz,ahol a fiatalok megkapják a lehetöséget.
    Ö okosan csinálja,ha már igy alakult,nem ugy mint a szeretö gyerek,aki már most a pénzt nézte,és nagyobb léért a kispadon ül.Majd 1 év mulva mikor már nem kell máshova,leigazol majd Csákvárra.,..

    Az Ajaxnál eltöltött időszak remélhetőleg hasznos volt, végtére is a világ egyik legjobb utánpótlásában pallérozódhatott két évig, a felnőttbe viszont az életben nem került volna be, sokkal jobban tette hogy hazajött és olyan helyre szerződött ahol reális esélye lehet felnőtt bajnokságban játszani. Az MTK-ban használják a fiatalokat, Schäfer mellett pl. Katona, vagy Gera Dániel is rendszeresen játszik. Tajtit elég sokan kutyázzák, de kb. nála is hasonló a helyzet a Diósgyőrnél, szerintem a következő szezonban már újra külföldön lesz; Szerető viszont sajnos nyilvánvalóan a felnőttcsapat közelébe sem fog kerülni a Ferencvárosnál a rengeteg légiós meg a "csoportkörös" álmok mellett.

    Fejben Dzsuzdsák Balázs II. a srác, higgyjétek el...
    Gyors, képzett, de Szoboszlai szintjére soha nem fog eljutni.

    Hűen tükrözi a magyar utánpótlás nevelést. Most már 18 évesen akkora lemaradásban vannak, hogy mindegyiket elzavarják. Most nem azért, de ez a gyerek ránézésre sem focista alkat, se izom, se jó felépítés.

    Amit az őszi UP válogatott meccseken Schöntől láttam az alapján minden hiányzik nála. Egy rendkívül gyors, de képzetlen, buta játékos képe rajzolódott ki. Még a mozgását is rossz volt nézni sokszor, mintha egy megye kettes favágót nézne az ember.

    Az ajaxnál tényleg jó kezekben vannak a fiatalok,ebben egyetértünk,és abban is hogy nem nagy spíler.
    Amiben szerintem nem ,hogy..
    Az Ajaxnál U6-tól-18 éves korig megfordul kb. 10-12.000 gyerek,akiket tehetségesnek találnak,egy 10 éves periódusban.
    Ebböl a 12 ezer tehetséges gyerekböl,kb. 50 mutatkozik be az Ajaxban,ez kevesebb mint 0,5%
    De ez nem azt jelenti hogy tehetségtelen semmirekellök,csak a kiválasztás részei,az Ajaxnál csak azokat tratják meg ,akiknél mondjuk minimum 90% hogy több millio euróért el tudják adni,akinél csak 40% azzal inkább nem kockáztatnak,így többinek a nagy része kissebb,más csapatokban folytatja,és sok közülük az AZ Alkmaarbol,Willem II-böl stb. lesz válogatott.
    Én nem azt iram hogy ö az uj Ronaldo.
    Hanem azt hogy ö ezt látta h onnan nem fog bekerülni az Ajaxba,és nem ücsörgött még 2 évet,hanem elment egy olyan csapathoz,ahol megadják neki a felnöttek közt a lehetöséget.
    Az MTK-nál am nem a nagy fizukrol hiresek,biztos vagyok benne hogy a Fradi vagy a Vidi többszörösét adta volna neki,de ö olyan csapatba ment,ahol játszatják is a fiatalokat,ugyhogy én ezért irtam azt hogy ha már igy alakult jo döntést hozott.

    Azért szerintem itt van egy kis félreértés. A srác nem volt az ajax játékosa. A jong ajaxban volt a keret tagja. Tehát még a legjobb esetben is max egy hangyányi zsebpénzt kapott havonta. Szinte tuti hogy minuszos volt minden hónapja. Azt is figyelembe kell venni, hogy a jong ajaxban, van vagy 40 játékos. Ezek zöme fekete, akik genetikailag, testfelépítésben kb. 5 évvel verik a korukat.
    Ha érezte, hogy ott ő gyenge, akkor logikus volt hazajönnie. Azért egy 18 évesnek marha nehéz napi szinten 30-35 fekete játékossal versenyezni, úgy hogy náluk hatalmas a genetikai előny is. Évente a nagycsapat max 1-2 játékost visz fel.

    http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2682315
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2017.03.28, 11:53
    Schön Szabolcs és Szendrei Norbert az Oroszország elleni U17-s mérkőzésen:
    kép
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2017.01.31, 11:34
    Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Ajax Amsterdamban folytatja pályafutását Schön Szabolcs. A magyar U17-es válogatott két és féléves szerződést aláíró támadóját napi rutinjának befejeztével értük utol, és az eddig megtett útról, a kifogástalan londoni gyepről, új haverokról és egy rég nem látott ismerősről is kifaggattuk.

    Európai klasszisok tucatjait nevelte már ki a holland Ajax utánpótlás-akadémiája, amely most egy újabb magyarral, a 16 éves Schön Szabolccsal bővült. A Budapest Honvédból távozó támadó Horváth Olivérhez csatlakozott Amszterdamban, honlapunknak pedig a kezdetekről és a külföldi lehetőségről is mesélt.

    „Első vagy második osztályos lehettem, amikor az egyik csapattársam apukája szólt, hogy a Honvédban elkelne egy jó csatár. Akkoriban még centert játszottam, úgyhogy elmentem Kispestre, az edző pedig rögtön, az első tréning után közölte: kell nekem ez a gyerek, és szerződtetett” – emlékezett vissza a kezdetekre Schön Szabolcs. Ezután gyakorlatilag minden ment a maga útján, ontotta a gólokat a különböző korosztályokban. U13-ban és U14-ben például két egymást követő szezonban hatvanhét, majd hatvanöt gólt termelt.

    Hamarosan már a Magyar Futball Akadémián, a kispestiek utánpótlás-nevelő műhelyében készült tovább. Edzőinek gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy saját korosztálya mellett az eggyel idősebbek között is megállja a helyét. „Egyszer az U17-esek ellen három-kettőre nyertünk edzőmeccsen, és a három gólból kettőt én szereztem. Az idősebbek trénere ezután kérte, hogy egy hétig gyakoroljak velük, majd nemsokára a csapatban is bemutatkozhattam. Noha eleinte kissé megilletődött voltam az új közegben, hamar beilleszkedtem, pár hónap elteltével pedig már rám is tudták szervezni a játékot a többiek.”

    Először tizennégy évesen, az Aston Villa akadémiáján eltöltött pár nap hatására vetődött fel benne a külföldi karrier lehetősége, miután hirtelen belecsöppent a profi világba, amely nagyon megtetszett neki. Végül azonban nem a birminghamieknél kötött ki, hanem az utánpótlás-neveléséről híres Ajaxban. A hollandiai próbajátékok mellett a Chelsea-ben is többször megfordult, egy ideig a két klub között vacillált. „Londonban a pályák nyerték el leginkább a tetszésemet, egészen pontosan az, hogy a harmincból huszonkilencen valódi a gyepszőnyeg, és mindössze egyetlen, amelyik műfüves. Mindegy, hogy havazott vagy esett, mindig a füvön edzettünk, legfeljebb a mínuszok elől mentünk be a műfűre. Ennek ellenére azért választottam az Ajaxot, mert tipikusan a fiatalokra építő együttes, és tizenhét-tizennyolc évesen már lehetőséget ad a futballistáinak az első vagy a második csapatában.”

    Amszterdamba érkezve barátságos és némileg már ismerős környezet fogadta. Ezúttal sem tétlenkedett sokat, az orvosi vizsgálatok után rögtön edzésbe állt. „Nagyon élveztem az első hetemet, rendkívül befogadóak voltak a többiek. Azóta én is próbáltam barátkozni a csapattársakkal, ment is a dolog, úgyhogy már van egy két haverom az U17-ben” – lelkesedett. Egy ismerős arcra pedig már megérkezése előtt számíthatott. Válogatottbeli csapattársa, Horváth Olivér ugyanis már nyár óta a hollandok akadémiájának a tagja. „Arról nem beszélgettünk korábban, milyen lesz együtt játszani, de azt többször is kérdezte, hogy mikor jövök már ki. Tartottuk a kapcsolatot a Facebookon, telefonon is beszéltünk, igazán hiányzott már neki a magyar szó.”

    Az Ajax korosztályos együttesei már két hete megkezdték a felkészülést, Szabolcs azonban egyelőre még a játékengedélyére vár, így a hétvégi bajnoki rajton nem lehetett ott a csapatban. Viszont ha majd ott lesz, a felnőttek edzője idővel talán ugyancsak felkiált: „Kell nekem ez a gyerek!”

    http://www.utanpotlassport.hu/2017/01/23/ut-az-ajaxig-2/