magyarfutball.hu

Szeged, Felső Tisza-parti Stadion

 1. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 2. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 3. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 4. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 5. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 6. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 7. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 8. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 9. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 10. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 11. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 12. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 13. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 14. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 15. fénykép: Szeged, Felső Tisza-parti Stadion (2008)
 16.  
3 felhasználó által beadott adat 0 szerkesztésre vár
 1. 13 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Városi Stadion
  2. Etelka sor
  3. SZEOL pálya
  4. Felsővárosi-pálya
  5. Honvéd-pálya
  6. Haladás-pálya
  7. Honvéd Stadion
  8. Pálfy tér
  9. Dr. Pálfy József levente gyakorló tér
  10. TTB sporttelep
 3. kapcsolódó stadionok
 4. cím
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : 15.000
  ülőhely: 10.000
  állóhely: 5.000
 7. lakosság
  Szeged: 158.829 (2023)
 8. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. IKV-Alsóváros SE (1958 - ?)
   2. Kiskundorozsmai ESK (1997 - 1998)
   3. KITE-Szeged (1951 - 1983)
   4. KITE-Szeged (1985 - 2011)
   5. Szeged-Felsővárosi IE (? - ?)
   6. Szegedi EOL SC (1950 - 1976)
   7. SZEOL SC (? - 2016)
  1. nézőcsúcs
  2. pálya mérete
   110m x 72m
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
   elektronikus
  5. világítás
   nincs
  6. futópálya
   salakos
  7. átadás éve
  8. nyitómérkőzés
  9. kapcsolódó mérkőzések
  10. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: fgymat
   2022.01.06, 10:59 (szerk.: 2022.01.06, 11:00)
   Mi lesz veled, SZEOL-pálya?
   Aki mostanában a SZEOL AK Tisza-parti stadionjában járt, annak joggal juthatott eszébe az „Elvadult tájon gázolok ..." kezdetű verssor. Óriási földhányások, méteres gaz a nézőtéren, eltöredezelt padok ... S ha még fölidézte magában azokat a híreket, melyek arról szóltak, hogy az NB l-es labdarúgócsapat nemsokára ezen a pályán végzi edzéseit, sőt, bajnoki mérkőzéseit is ott fogja játszani — nem lehet csodálkozni azon, ha kétségei támadtak e látogatónak. Van azonban valaki, aki képes eloszlatni ezeket a kétségeket. Az illető: dr. Varga János, a SZEOL AK elnöke. Először arról faggattam, hogy romolhatott így le a stadion állapota.
   — Harminc éve a pálya gazdája az egyesület — mondta bevezetőül az elnök, aki „civilben" a DÉGÁZ igazgatója. — A klubnak sem karbantartási, sem felújítási lehetősége, eszköze, pénze nem volt. Így a stadion állapota évről évre romlott. Több kísérlet történt arra, hogy az országban kialakult formáknak megfelelően olyan mecénása legyen, amely erre áldozni is tud. így került — hosszas huzavona után — idén március 31-tői a DÉGÁZ tulajdonába a pálya. Ilyenformán a DÉGÁZ, mint bázisvállalat, karban tudja tartani, tervezni tudja költségeit, magyarán; legálisan költhet rá. S amennyiben a gazdasági helyzet megengedi, városi összefogással nagyarányú fejlesztésbe is foghatunk. - Milyen változások történtek már az „új gazda" idején? — A küzdőteret felújítótták, amit augusztus 20-tól a labdarúgócsapat birtokba is vehet, s első meccsét már azon játszhatja. A nézőtéren lényegesen változtatni a bajnokság kezdetéig nem tudunk. Az elrothadt padokat, a megsérült betonelemeket kicseréljük, a lépcsőket felújítjuk. Annyit el tudunk érni, hogy a pálya két egyenesén biztonságosan tudjuk elhelyezni a nézőket. A két kanyarban kialakított földsáncok a régihez képest 22 méterrel közelebb vannak a játéktérhez. Sajnos, ezeknek legalább egy évig ülepedni kell, mielőtt a betonelemeket ráhelyezik. A földkaréj tetején így is állhat néhány ezer ember, ha nincs sár. így a pálya mintegy 15 ezer néző befogadására alkalmas, ami ugyan nem sokkal több, mint amennyi a Vasutasstadionba befért, de itt legalább látnak a szurkolók. — Ezekből a változásokból nem sok látszik még... — Elismerem, hogy kétségei lehetnek annak, aki most látja a pályát, de elhanyagoltságát folyamatosan próbáljuk helyrehozni a kezdésig, — Az a hír járja: a játéktér taláját a nagy befektetés ellenére sem sikerült jól rendbehozni. Alácsovezett pálya, nagy költségek, de vajon megfelel-e majd rendeltetésének? — Majdnem egy méter mélyen kicserélték a játéktér földjét. Ennek sikeréről a vélemények megoszlanak. Az a tsz, amelyik behordta az anyagot, azt állítja, hogy a megfelelő sorrendben fektette le a különböző talajokat. A hódmezővásárhelyi talajvizsgáló intézetnek viszont vannak kifogásai, Mindenesetre egyből nem lehet azt mondani, hogy rossz, ki kell próbálni Az őszi idény végén majd kimegy egy bizottság, es megállapítja, hogy maradhat-e így a pálya, vagy esetleg 15—20 centiméter vastagságban újból ki kell cserélni. A karbantartásra egyébként a technikai feltételeink nagyon jók, egy gombnyomásra az egész játékteret locsolni tudjuk, úgyhogy attól nem kell félni, hogy kiszárad. — Vannak-e távlati terveik arra, hogy jobb környezetet teremtsenek sportolóknak, közönségnek egyaránt? — A futópálya széléig szeretnénk a nézőteret előre vinni, ehhez persze pénzügyi alap szükséges. Reméljük, egy idő után a fatelep is kiköltözik a pálya mellől, s akkor kialakíthatunk egy sportkombinátot. Az a törekvésunk, hogy végre a városnak, a megyének legyen egy méltó stadionja.

   Délmagyarország
   1984.08.05.
    
  2. avatar: magyarfutball.hu
   2019.07.21, 18:24
   Szombaton búcsút vettek a Felső Tisza-parti stadiontól, a létesítményt ugyanis hamarosan elbontják, hiszen a helyén multifunkcionális aréna épül.

   Az esemény kezdetén beszédet mondott Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója, majd megemlékeztek a nemrég elhunyt korábbi futballistáról, Kun Lajosról. A pálya mellett mécsesekből a Szeged feliratot formázták meg a szervezők, majd következtek az utolsó mérkőzések a stadionban.

   A nap során a SZEOL öregfiúk, az FK Szeged, az FK Szeged öregfiúk, valamint a szurkolók csapata játszott egymással - a hangsúly természetesen nem a végeredményen volt, bár akadtak igen fordulatos találkozók és látványos megoldások is.
   Az utolsó sípszó felharsanását követően a résztvevők közösen összeálltak a kanyarban, és a szurkolói drapériák előtt énekelték együtt a jól ismert, régi szurkolói dalokat.

   2019.07.20
   https://www.csfoci.hu/hir/2441/elbucsuztak-a-felso-tisza-parti-stadiontol
    
  3. avatar: fgymat
   2019.01.31, 07:48 (szerk.: 2019.01.31, 10:09)
   GYORS ÜTEMBEN ÉPÜL A FELSŐVÁROSI HONVÉD STADION

   A Városi Tanács a felsővárosi sporttelepet a Szegedi Honvéd Sport Egyesületnek adta át az elmúlt évben, hogy a városnak tökéletes sporttelepe legyen, olyan méretekben, amely nemzetközi mérkőzések lejátszására is alkalmas lesz.

   Az előzetes tavaszi munkák befejezése után az ősszel megindult a tényleges építkezés amely a télen is folytatódott. A pálya építkezési munkálatai nagy iramban folynak. A pálya kerítése már elkészült. A kubikos munkálatok is vége felé közelednek, a körlépcsők betonozása befejezés előtt áll. Az építkezést a Szegedi Magasépítő Vállalat végzi Szanyi János mérnök irányításával. Bácsalmási Sándor építésvezető elmondotta, hogy a földmunkálatok ebben a hónapban befejeződnek. A körlépcsők betonozása után kerül sor a „B" lelátó elkészítésére, amelyhez az előgyártott részek nagy része már készen van, azok elhelyezése március végére készen lesz. Párhuzamosan végzik a korzóülések elkészítését is. Tervünk az, hogy a belső kerítést is elkészítjük március végére és áprilisra csupán a salakpálya és a tereprendezés munkálatai maradnák hátra. Ezek a munkálatok azonban nem akadályozzák a mérkőzések megtartását — mondotta Bácsalmási elvtárs.

   Perényi őrnagy elvtárs a Sport Egyesület, részéről mondott el néhány igen érdekes adatot a pálya befogadóképességéről. — A főcél az, hogy a pálya méreteiben olyan legyen — mondottá Perényi elvtárs — hogy nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas legyen. Ennek alapján a „B" lelátó és a körlépcső felépítésére helyeztük a fősúlyt. A „B" lelátón 320 páholyülés, 600 ülőhely és ezer főnyi állóhely áll majd rendelkezésre. A két körlépcsőn összesen 12 ezer 880 fő fér el, míg a korzóülés befogadóképessége 800 fő.

   A még meglévő fedett falelátót még ebben az évben meghagyjuk és ezen kerül elhelyezésre 100 páholyülés és 300 ülőhely. Ezek szerint Szeged ebben az évben már 25 ezer nézőt befogadó sportteleppel rendelkezik — mondotta Perényi őrnagy elvtárs.

   A labdarúgó pálya gyepesítése már kész. Elkészül még a korszerű atlétika pálya, a salak motorpálya, valamint a röplabda és kosárlabda játéktér is. A további tervek szerint elkészül majd egy 3 ezer ülőhelyes „A" lelátó, később a „B" lelátó befedése.

   Az első NB I-es labdarúgó mérkőzést március 30-án rendezi meg a Honvéd Sport Egyesület, amennyiben a sporttelep építkezése annyira előrehalad, hogy a pálya megnyitása nem okoz akadályt, a munkálatok hátralévő részében.

   A dolgozók részére 5 forintos áron szakszervezeti ülőhelyet biztosítanak. Egy éve, hogy a Magasépítő Vállalat dolgozói kemény munkával, a tervek túlteljesítésével harcolnak azért, hogy városunknak sportkedvelő dolgozóinknak korszerű, szép sportstadiont adhassanak, hogy elősegítsék szocialista sportunk fejlődését. Olyan sportpályát, készítenek, ahol sportolóink a szovjet testedzők útmutatása alapján harcolnak az igazi szocialista sport kifejlesztéséért, a béke ügyéért.

   Délmagyarország
   1952.02.21.
    
  4. avatar: fgymat
   2019.01.05, 13:32 (szerk.: 2019.01.05, 14:28)
   A pályát biztosan nem 1951-ben nyitották meg. Felsővárosi pálya néven a harmincas évek óta meg lehet találni a szegedi pályák között (Délmagyarország), de 1928-ban már térképen is szerepelt (TTB sporttelep):
   kép
   forrás:
   Szeged szab. kir. város térképe. [G I h 634/9]
   Jelzet G I h 634/9
   Cím Szeged szab. kir. város térképe.
   Méretarány M. 1:10 000
   Normalizált: 10000
   Technikai jellemzők Kiadó: Szeged. 1928. Ny.: M. kir. Áll. Térk.
   Szerzeményszám: 10634
   95×86 cm. Fekete nyomat. T
   Adatbázis forrás Hadtörténeti Intézet és Múzeum • G I h vár alaprajzok, város és környéktérképek, utikönyvek • G I Európa • G I–V. Úti térképek
   Hungaricana

   1942-ben levente pálya volt és itt készült a hozzászólásokban szereplő leventepályás fotó:
   kép
   forrás:
   Szeged szab.[ad] kir. város térképe. [G I h 634/12]
   Jelzet G I h 634/12
   Cím Szeged szab.[ad] kir. város térképe.
   Méretarány M. 1:10 000
   Normalizált: 10000
   Közreműködők Készítő: KIRÁLYI Oszváld
   Technikai jellemzők Kiadó: Szeged, 1942. Nemzeti Sajtóvállalat. Ny.: M. Kir. HTI., Budapest.
   Szerzeményszám: 6779
   75×72 cm. Szín. Betűr. utcajegyz. T
   Adatbázis forrás Hadtörténeti Intézet és Múzeum • G I h vár alaprajzok, város és környéktérképek, utikönyvek • G I Európa • G I–V. Úti térképek
   hungaricana

   Ezek után töröltem a megnyitás időpontját és a pályaavató meccset, mert azok nem valós infók voltak.
    
  5. avatar: fgymat
   2019.01.05, 12:25 (szerk.: 2019.01.05, 12:29)
   Honnan van a nyitómérkőzés időpontja? 1951.04.05-én nem volt Szegedi Honvéd - Budapesti Kinizsi meccs. 4-én a Kinizsi Salgótarjánban, a Honvéd Budapesten, a Vasas ellen játszott.
   A Szegedi Honvéd - Budapesti Kinizsi meccs április elsején volt, és nem itt hanem a Vasutas-stadionban.
    
  6. avatar: magyarfutball.hu
   2018.02.28, 10:11
   Jelentős sportberuházások kezdődnek idén Szegeden. A Modern Városok Programban versenyuszoda és atlétikapálya, tao-támogatásból pedig kézilabdacsarnok épül. Kiderült, az új atlétikai centrumot az SZVSE-pályán építik meg.
   ...
   A sportuszoda mellett, szintén a Felső Tisza-parti stadion helyén épül meg a modern kézilabda-aréna, amely a MOL-PICK Szeged új otthonaként szolgálhat, és Bajnokok Ligája-mérkőzések megrendezésére is alkalmas lesz. Mindez 3 milliárdos tao-forrásból valósul meg a Magyar Kézilabda Szövetség közreműködésével. A beruházások várhatóan jövő nyárra készülnek el.

   A kormánybiztos hozzátette, miután így megszűnik az atléták sportolási lehetősége az Etelka soron, egy új atlétikai centrum kialakítása is szükségessé vált. Korábban két lehetséges helyszínt jelöltek meg e célra: a Hattyas sori egyetemi sportközpontot és az SZVSE-pályát. A múlt héten kiderült, a szakmai előkészítő bizottság döntése alapján a sportág korábbi fellegvára, vagyis az utóbbi lesz a helyszín, ráadásul az egyesület a pályát ingyen az állam rendelkezésére bocsátotta.

   2018.02.27
   http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/modern_atletikai_centrum_epul_az_szvse-palyan/2551361/
    
  7. avatar: magyarfutball.hu
   2014.02.08, 12:53
   A Napfény kemping helyén épül az új szegedi futballstadion

   Nem az Etelka soron, hanem az Izabella híd mögötti területen épül majd futballstadion és edzőközpont Szegeden.

   Az új elképzelésekről először Orbán Viktor kormámnyfő beszélt portálunknak elmondva, hogy az ügyben már konzultált Botka Lászlóval is, aki a terv támogatásáról biztosította őt. A stadionépítésre a Szeged 2011 Kft. nyert TAO-támogatást, a cég tulajdonosa a Szeged-Csanád Egyházmegye, melynek püspöke, Kiss-Rigó László megerősítette nekünk a hírt.

   Egy 3 milliárdos aréna felépítésére még a 2013. decemberi közgyűlésen fogadták el a képviselők az előterjesztést, mely egy pályázat kiírását határozta meg. E szerint a nyertes pályázónak az Etelka sorra kellett volna felépítenie saját forrásából az ingatlant. A pályázati határidő jövő héten jár le, szinte biztos, hogy nem fog érkezni rá anyag.

   Két edzőpálya is épülhet az aréna mellé

   „Püspök úrnak új, de kész tervei vannak a stadionépítésre vonatkozóan. Abból indultunk ki, hogy az atlétákat semmiképpen sem akarjuk méltatlan helyzetbe hozni, meg kell őket becsülni, akár úgy, hogy megmaradnak a régi helyükön. Püspök úr ezért egy új területet nézett ki a beruházásra, amely nem az önkormányzaté, ugyanakkor a városnak is ki kell adni bizonyos engedélyeket az építéshez. Polgármester úrral ma ebben az ügyben is beszéltem, és biztosított róla, támogatni fogják a beruházást. Úgy gondolom, mindezekkel a kampányt követően tudunk majd foglalkozni” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az ELI alapkőletételekor a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjújában.

   Felkerestük Szeged-Csanád Egyházmegye püspökét, Kiss-Rigó Lászlót. „Úgy döntöttünk, hogy mivel az Etelka sor jó néhány sportegyesület otthona, nem szeretnék, ha sok száz sportoló hontalanná válna. Másrészt az atlétikai pálya is megszűnne, ami egy komoly érvágás lenne az atléták számára, ezért nem pályázunk a város által kiírt stadionépítésre. E helyett az Izabella híd mögötti, egykori Napfény kemping területén fog felépülni a stadion és két edzőpálya, illetve egy rekreációs közösségi tér is létesül, a meglévő szálló is megújul. Ez az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna” – mondta el portálunknak a püspök.

   „A december 20-i közgyűlésen az a kérdés eldőlt, hogy mindenképpen lesz stadion Szegeden. Én is a SZEGEDma.hu cikkéből tudtam meg, hogy az eddig rebesgetett alternatív irányba tolódik a kérdés, hogy a volt kemping közel 7 hektáros területén épülne meg a stadion. Üdvözlöm megyei társadalmi elnökünk, püspök úr döntését, hogy a más sportágak védelmében nem az Etelka sorra építi fel az arénát. Szubjektív véleményem szerint ez a lépés az új uszoda megvalósítását is közelebb hozta. Remélem, hogy Kiss-Rigó László szakmai döntését semmilyen politikai támadás nem fogja érni, és ez a konszenzus, ami megfogalmazódott e kérdésben, nem fog sérülni. Bízom benne, a polgármester azon ígérete, hogy mindenben támogatni fogja a beruházást, nem egy kampányígéret, hanem egy felelős politikusnak a megalapozott véleménye. A Csongrád megyei labdarúgás minden szereplőjének a nevében szeretnék köszönetet mondani Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és Kiss-Rigó László elnök úrnak, hogy a kilátástalannak tűnő időszakban is teljes támogatásukkal a szegedi stadion építése mellett álltak, és ennek a gyümölcsét ez a mai bejelentés megérlelte” – nyilatkozta portálunknak Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója.

   2014.02.07
   http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/02/a-napfeny-kemping-helyen-epul-az-uj-szegedi-stadion.html
    
  8. avatar: NNS
   2013.12.21, 12:56
   Új stadion épül Szegeden
   Zöld jelzést kapott a szegedi közgyűléstől a stadionépítés, így 2014-ben elkezdődhetnek a munkák a Felső Tisza-parton. Ha minden ideálisan alakul, akkor 2016-ban egy új, 5000-es arénában szurkolhatnak majd a futballbarátok.
   SÜLI RÓBERT - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP - 2013.12.21. 09:11

   Pénteken döntött a szegedi közgyűlés, zöld jelzést kap a stadionépítés, így új és korszerű arénája lesz a Csongrád megyei székhelynek. Eltűnik Európa egyik legrondább sportpályája, a Felső Tisza-parti stadion.

   Heves vita után szavaztak a képviselők, leginkább a földhasználati díjról alakult ki nézeteltérés Botka László polgármester és Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő között. Végül jött a szavazás, amelyben döntöttek arról, hogy megépülhet a stadion, a Nógrádi Tibor által benyújtott előterjesztést fogadták el a képviselők.

   Ha minden ideálisan alakul, akkor a jövő évben elkezdődhetnek a munkák, és 2016 őszére egy új, 5000-es – a későbbiekben 10 ezresre bővíthető – stadion épülne, amelyet 15 évig saját költségén kell üzemeltetnie a győztes pályázónak.

   Miből valósulhat meg a projekt? Erről már beszámoltunk: a Magyar Labdarúgó-szövetség és a gazdasági minisztérium zöld utat adott, hogy a taós pályázaton nyert majdnem 700 millió forintot a szponzori hajlam megléte révén felhasználhassák. A stadion teljes költségvetése 3 milliárd forint, ebből 2,3 milliárd az építési költség, ez a közel 700 millió pedig az első ütem, amely az engedélyeztetésre, a környezettanulmányra és a tervezésre fordítható. Pályáznia bárkinek lehet, információnk szerint a Szeged 2011 Kft. biztos, hogy benyújtja a pályázatát.

   Hosszú idő után lesz sportlétesítmény-fejlesztés Szegeden. A futballbarátok ennek örülnek, azok az egyesületek, amelyek eddig a Felső Tisza-parti stadionban edzettek és készültek, kicsit aggódnak, hiszen számukra egyelőre bizonytalan a jövő.

   Stadion lesz, ez a futballszurkolóknak szép ajándék karácsonyra. Most már az is jó lenne, ha minőségi labdarúgócsapata is lenne a városnak, mert egy korszerű aréna ezt is igényli.

   http://www.delmagyar.hu/sport/uj_stadion_epul_szegeden/2362822/
   2013.12.21.
    
  9. avatar: patya96
   2013.06.26, 12:22 (szerk.: 2019.01.05, 14:27)
   3 milliárd forintért épít stadiont az NB III-as klub

   Úgy tűnik, egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt - ha minden jól alakul, az ősszel elkezdődhet a Felső Tisza-parti létesítmény felújítása, átalakítása. Az új „aréna” hatezer férőhelyes lesz.

   Az utóbbi napok, hetek hírei, eseményei után talán már nem is olyan távoli álom az új szegedi stadion. A száraz tények jelen pillanatban a következők: az új stadion engedélyezési tervét beadták a szegedi önkormányzathoz, ám az csak akkor folytathatja viszontagságos útját, ha a szabályozási terv rendben van.

   A szabályozási tervet viszont módosítani kellett – a lelátó magasságában volt eltérés a városi engedélyek és a stadiontervek között –, ehhez pedig az országos főépítész hozzájárulása is szükséges volt. Az engedélyeztetés immár az utolsó stádiumában jár, és ha a pénteki szegedi közgyűlés elfogadja az Etelka sori terület szabályozási tervének módosítását, harminc nappal később jogerőre emelkedik a határozat, majd kiadhatják az építési engedélyt is.

   Ami biztos: a gazdasági minisztériumon és a Magyar Labdarúgó-szövetségen már semmi sem múlik, hiszen az MLSZ honlapján a sportfejlesztési programok jegyzékében világosan ott van: a Szeged 2011 Kft. 698 millió 789 ezer 144 forintot nyert a taós pályázaton – a hírek szerint megvan a hajlam a szponzori háttérben. A szegedi stadion várható teljes költségvetése 3 milliárd forint, ebből 2,3 milliárd az építési költség, ez a közel 700 millió pedig az első ütem, amely az engedélyeztetésre, a környezettanulmányra és a tervezésre fordítható. A Szeged 2011 Kft. önrésze az egész keret 30 százaléka, ez éppen 900 millió forint.

   A bontás ősszel, akár már szeptemberben vagy októberben elkezdődhet, majd először az öltöző és az öltöző felőli lelátó épülhet meg – az első információk szerint a jelenlegivel megegyező elhelyezéssel. A két hosszú, oldalsó lelátó egyenként háromezer férőhelyes, a kanyarok kialakítása pedig egy másik részfeladat lesz. A stadion területe önkormányzati tulajdon, viszont rajta a felépítmények már a Szeged 2011 Kft. tulajdonai lesznek.

   Mint ismert, a szegediek osztályozón kiestek az NB II-ből, a következő szezonra pedig Gyulára költöznek, így ezzel az intézkedéssel 16 millió forintot spórol a klub.

   Forrás: www.csakfoci.hu/node/141981
    
  10. avatar: harsi
   2013.03.12, 14:53
   A 29-es hozzászólásban emlegetett füves lelátók a kapu mögött, a 91-es osztályozón még megvoltak. Gondolom utána kezdték megépíteni a beton lelátókat. Már itt is elég lerobbant, gazos állapotban van a nézőtér... :-(
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FS6fjWawLyw
    
  11. avatar: AMiUtunk
   2012.03.29, 14:33 (szerk.: 2012.03.29, 17:23)
   Az eszetlen befogadóképességű stadionoktól ments meg Uram minket!

   Hatezres stadion egy 170.000-es városban? Nem lesz az sok??? Vagy oda is egy torzót álmodtak meg a tervezők, amely opcionálisan bővíthető lesz 6.000-ről 6.100-ra? Röhej! Amilyenek a döntéshozóink, olyan a focink és amilyen a focink, olyanok a stadionjaink... Ennyi.

   Szomorú, nagyon szomorú!
    
  12. avatar: pirospont
   2012.03.29, 10:26 (szerk.: 2012.03.29, 10:27)
   Stadionépítés indul tavasszal Szegeden
   2012. március 29., csütörtök 10:17

   A társaságadó-kedvezményekből származó összegek bevonásával Szeged új stadion építésére fog pályázni a Szeged 2011 labdarúgócsapatot működtető céggel közösen.
   A vagyongazdálkodási bizottság csütörtökön tárgyalt arról, hogy 6000 férőhelyes stadion, illetve új sportcsarnok épülne – írta csütörtökön a Szegedma.hu.
   Az internetes hírportál az írta: a létesítményt az Etelka sorra építenék 2,3 milliárd forintból, s a tervek szerint a Szeged 2011 ősszel már az új stadionban játszaná a meccseit. Első körben egy 6000 férőhelyes stadion készülne el a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel. A társaságiadó-pályázat (TAO) 70 százalékos támogatottságot adna, így az önkormányzatnak 30 százalékos önrészt kell előteremtenie. A vagyongazdálkodási bizottság egyhangúlag megadta a tulajdonosi hozzájárulást, a végleges döntést pedig a következő, áprilisi közgyűlés hozza meg. A TAO-támogatásra a város közösen pályázik majd a Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft.-vel. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, az építkezés már tavasszal megindulhat.
   A sportuszoda fejlesztésére is pályázik Szeged, egyelőre sátorcserét hajtanak majd végre, és egy 500 férőhelyes lelátót építenek 150 millió forintból Újszegeden. De a bizottság döntött a jégpálya palánkjának a felújításáról is.
   „A tervekben szerepel, hogy jövőre a Pick Szeged is pályázik TAO-pénzekre, s az Etelka sorra egy új csarnok épülhet. Így Szeged az elmúlt évtizedek legkomolyabb sportlétesítmény-fejlesztéseit valósíthatja meg két év alatt köszönhetően a kormány társasági-adókedvezmények igénybevételével nyújtott sporttámogatásának” – mondta el a portálnak Bohács Zsolt, a bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke.
   „Évekkel ezelőtt, amikor a SZVSE-pálya megszüntetésére vonatkozó terv kapcsán a szegedi labdarúgás infrastruktúráját tekintve végveszélybe került, csak legszebb álmainkban szerepelt ez a nap, egy stadionrekonstrukció híre. Nagyon örülök, hogy Bohács Zsolt vezetésével egy erős lobbicsoport sikeréről dönthetett ma a vagyongazdálkodási bizottság” – nyilatkozta a portálnak az ülést követően Nógrádi Tibor, a bizottság tagja, az MLSZ megyei igazgatója.

   http://sportgeza.hu/futball/hirek/2012/03/29/stadionepites_indul_tavasszal_szegeden/
    
  13. avatar: harsi
    
  14. avatar: AMiUtunk
   2011.01.29, 07:58 (szerk.: 2011.01.29, 09:30)
   Eldőlt a régóta húzódó nagy kérdés, a Crvena Zvezda és a Szeged SC vezetői szombaton megállapodtak abban, hogy a jugoszláv labdarúgóbajnok soronkövetkező BEK-mérkőzését december 11-én, szerdán délután 5 órakor az alföldi városban játssza. Ellenfele szintén világhírű csapat, a belga Anderlecht.(...)
   A szegedi stadion éppen a belgrádi klub korábbi erősítő injekcióinak köszönhetően - eddig körübelül 150 ezer márkát* folyósítottak a korábbi vendégeskedések ellenértékeként - 20-25 ezer nézőt fogadhat. Mivel a Zvezda őszi BEK-mérkőzéseit az ír és a ciprusi bajnok ellen a Tisza-partján játszotta**, a stadiont (jugoszláv pénzből) hatezer hellyel bővítették. Sajnos a korábbi, két BEK-találkozóra nem sokan voltak kíváncsiak, szinte üres ház előtt szerepeltek a belgrádiak (...).

   Forrás: Magyar Nemzet, 1991.XI.25.

   * 150.000 német márka (1 Euro = 1,95583 DM) alig több 22 millió forintnál. Ha az 1991-es vásárlóértékét a mai másfélszeresének vesszük, is "csak" 33 millió forintnál tartunk. Nem milliárdoknál!
   ** lásd a #11 hozzaszólást
    
  15. avatar: zotyasa98
   2010.04.06, 22:12
   Annyira fiatalnak-sajnos-azért már nem érzem magam,de a salakmotor pályát én is alá tudom támasztani.A hetvenes években pl még biztos voltak versenyek a Tisza partján,a 81/82-es szezon óta meg biztos nem.72-es születésű vagyok és rémlik, hogy fater vitt ki a salak derbykre.
   A páholyokra szintén emlékszem, a maradványok egész a kilencvenes évekig megtalálhatóak voltak.Szintén vicces volt arrafelé a gólöröm,B tribün veszettjei lezúdultak,a társaság fele fennakadt ezeken a vasketreceken.(olyan jó féllábszárig érőek lehettek)Orvul megfektették a gól és bormámoros ifjakat.Ezekhez a páholyokhoz hasonlót amúgy más stadionokban nem nagyon láttam.
   Egy-két érdekesség még a stadionunkkal kapcsolatban:
   A kerítések a 89-es Vasas osztályzóig kb 1-1;2 méteresek voltak,szerencsés esetben futtából átugorhatóak.Németh Lajos megkergetése után emelték embermagasságúra.
   A B tribün mostani állapotát a 99-es PNB hozta el,akkor betonozták végig,az amúgy már omladozó lépcsősort,felszedték a korhadt padokat,és egy viszonylag komoly vendégszektort alakítottak ki.
    
  16. avatar: vp
   vp
   2010.02.25, 14:06
   Úgy tűnik, hogy a hozzászólók fiatalok. Még a 80-as évek elején, a fű (amúgy először sikertelen) felújításáig, a régi betonkaréjokon lehetett szurkolni. Ezek régi Képes Sportban vagy Labdarúgás folyóiratban, ahol a Hímer István féle csapat képe is megjelent, látható. Ezek távolabb voltak, mivel a Nagyerdei Stadionhoz hasonlóan, salakmotorpálya volt (fekete salakkal) a futópálya és a lelátók között. Ezért van mindkét oldalon messze az egyenes lelátó is. A tápéi oldalon (B lelátó) az első két sorban páholyok is voltak. A sikertelen fűfelújításkor alakították ki az új karéjokat,közelebb, és ahogy írták a Zvezda mérkőzésből befolyt pénzből (??? - inkább egy része) betonozták le később.
    
  17. avatar: Csabinho
   2009.12.19, 23:53
   Másolatban perszesmiley
    
  18. avatar: Csabinho
   2009.12.19, 23:33
   zotyasa98 figyelj már ezeket a DVD-s felvételeket elküldenéd nekem postán?? Add meg lécci az emailed és ott megbeszélhetnénk a részleteket! Üdv. Csabinho
    
  19. avatar: pirospont
   2009.12.03, 10:22 (szerk.: 2009.12.03, 11:15)
   Ennek 1951 az átadása. Akkoriban nem lehetett "levente" pálya avatás.
   Ennek 1921 és 1944 között kellett történnie.
    
  20. avatar: magyarfutball.hu
    
  21. avatar: magyarfutball.hu
   2009.10.27, 13:07
   Ez a meccs a nézőcsúcs? Eddig csak 1960 volt bent mint dátum.

   1960.05.29., Szeged: SZEAC - Ferencváros: 0-1, NB1
   FTC: Horváth Gy. - Berta F. , Mátrai , Dalnoki - Vilezsál , Kocsis Gy. - Friedmanszky , Orosz , Albert , Rákosi , Fenyvesi
   Góllövők: Albert(1)
   Edző: Tátrai Sándor
    
  22. avatar: zotyasa98
   2009.10.24, 22:43
   Csabinhonak abban igaza lehet,hogy a hetvenes években voltak nagy nézőszámok,és ahhoz valóban kellettek a világítótest által elfoglalt lyukak is én 82 óta vagyok tuti forrás.
    
  23. avatar: zotyasa98
   2009.10.24, 22:40
   Na,egy kicsit oszlatom a ködöt:
   1990-ig kanyarszerű,földből épített lelátók voltak a kapuk mögött.Mivel fűvel voltak fedve,esőben,gólörömnél jó nagyokat lehetett burnyálni rajta.Elrendezésük magasságuk ugyanolyan,mint a jelenlegi állapot.Befogadóképességük is kb ugyanakkora volt.Az utolsó teljes élvonalbeli szezonunkban(90/91) még ezek funkcionáltak.A Zvezda megjelenésével épültek a betonkanyarok kb 2-3 hónap alatt;eredetileg nem csak két meccsre terveztek.A forrást teljes egészében a szerbek biztosították,értsd:nem kellett bérleti díjat fizetni a betonkaréjok felhúzatásának költségein kívül.(volt pénzük bőven,hisz BEK győztesek voltak)Mindezekről dvd formátumban vannak anyagaim is,jó sok 91 tavaszi telesportos összefoglaló, még füves domboldalakkal,a Szeged SC-Zvezda barátságos meccsről szintén összefoglaló félig kész betonkanyarokkal,és az 1999-es félszezon anyagai,már a jelenlegi állapottal,de villanyfényben.
   Íme egy 97-es villanyfényes derby:
   http://www.youtube.com/watch?v=IUNaBItV06s
    
  24. avatar: Csabinho
   2009.01.30, 13:38
   De de mehettek, mert amíg 78ba nem húzták fel a világítótesteket addig gyönyőrű körstadion volt és körbe lehetett ülni v állni. Nem véletlenül volt kinn 1960ba 30000 néző a fradi ellen smiley .
    
  25. avatar: harsi
   2009.01.30, 12:06
   Gondolom, akkor arra nézők se mehettek. Tehát nem volt sétány vagy hasonló, mint Pl. Jászberényben?
    
  26. avatar: Csabinho
   2009.01.30, 11:57
   Kanyarok voltak csak nem betonozott. Sima földalapú álló "lelátó" volt.
    
  27. avatar: harsi
   2009.01.30, 07:57
   Ok. Kössz. Ezek szerint a 90-es évekig nem is voltak kanyarok, vagy voltak
   csak nem voltak lebetonozva?
    
  28. avatar: Csabinho
   2009.01.29, 14:35
   Jaja de én inkább a magán a hangulatot idéztem vissza magamban mert én is ott voltam azon a meccsen. Szegeden pedig egy esti meccsnek mindig pikantériája volt..
    
  29. avatar: NNS
   2009.01.29, 00:35
   Szókimondó kis videó. smiley
    
  30. avatar: Csabinho
   2009.01.28, 23:28
   Az utolsó villanyvilágításos mérkőzés az a 2000-es Szeged LC - Kispest 1-1-es eredményű meccs volt amiről egy perces videót is találtok itt:
   http://www.youtube.com/watch?v=KhMvUp2-ox8
    
  31. avatar: Csabinho
   2009.01.28, 23:25
   Emberek! Apám a 80as évek elején játszott a SZEOLban. Akkor még betonkanyarok sehol sem voltak a felújítás pedig az volt hogy a pálya teljes talaját kicserélték mert vízelvezető rendszer akkor lett beépítve. 90ben lettek meg a betonkanyarok mert az UEFA csak így adott licencet a stadionnak. Ami pedig a befogadóképességet illeti azt nem tudom miért változtatják, talán azért mert nincs beszékezve sajnos a stadion így változóképp mérték fel a az állóhelyek vagy a padozott részek befogadóképességét.
    
  32. avatar: AMiUtunk
   2009.01.27, 21:17
   Akarom mondani "...nem áll arányban a stadionbövítés költség-vonzatával."
    
  33. avatar: AMiUtunk
   2009.01.27, 21:03 (szerk.: 2009.01.27, 21:04)
   A dolog továbbra sem logikus! Az persze egy érv, hogy ott játssza bizonytalan számú meccseit a népszerü Cvrvena Zvezda, de nem indok arra, hogy a város rászánja magát a stadionbövítésre.
   Egy olyan idöben, amikor a Nemzeti Sport meg is említi az NB II-ben negatív csúcsnak számító szegedi nézöszámot. 250 nézö a bajnokikon és néhány nemzetközi kupameccs nem áll arányban a stadionbövítéssel.
    
  34. avatar: harsi
   2009.01.27, 06:58
   Én úgy tudtam, hogy a betonkanyarok már a 80-as évek közepén álltak. Akkor az építkezés-felújítás miatt albérletbe is kényszerült a csapat, a VSE stadionba.
    
  35. avatar: magyarfutball.hu
   2009.01.26, 00:42
   A forrás a "100 éves a szegedi futball" c. könyv. Onnan folymatosan bővítjük a történet/átalakítások oldalt.
    
  36. avatar: AMiUtunk
   2009.01.25, 15:19 (szerk.: 2009.01.25, 15:21)
   Honnan származik az infó, hogy a betonkanyarok ´90-ben a Zvezda ´91-es ott lejátszott BEK-meccseire lettek megépítve?

   A kapacitásra vonatkozó adatokból ez nem derül ki, ill. akármilyen furcsán is hangzik, egy bövítés nem kell, hogy a befogadóképesség változásával járjon. Így pl. ülöhelyek kialakítása az állóhelyek számának kárára történhet, vagyis a kanyarok beépítésével is csökkenhet a teljes befogadóképesség.

   Íme a fellelhetö adatok (valamennyi az Etelka sori, ill. korábban Bajcsy-Zsilinszky utcai Szeol-DÉLÉP, majd Szeged SE, Szeged LC, SZEAC stb. Felsö Tisza-parti stadionjára vonatkozik):
   1986/´87: 18.000
   1991/´92: 18.000
   1992/´93: 14.000
   1999/´00: 20.000 (15.000 ülö, 5.000 álló)
    
  37. avatar: AMiUtunk
   2009.01.25, 15:19
   A valamikori világítás fényereje 1986-ban állítólag 1.250 lux, míg 1992/´93-ban 2000 lux volt.
    
  38. avatar: NNS
   2009.01.23, 12:44
   zotyasa98 írta:
   Leszerelt reflektor ügyben ezt az infót kaptam a stadion üzemeltetéséért felelőstől:
   A világítás ez év (2008, NNS) elején lett leszerelve!!!
   Azt viszont nem tudom, hogy mikor volt utoljára üzembe helyezve!!
    
  39. avatar: Csabinho
   2009.01.02, 22:15
   1990 ben lettek megépítve a betonkanyarok a kapuk mögé a BL meccs miatt. Lécci ezt is írjátok be az átalakításokba.
    
  40. avatar: AMiUtunk
   2008.08.08, 19:37
   Egy hibát kötelességem kijavítani: a Portadown természetesen nem ír, hanem észak-ír csapat. Érdekességként jegyezném meg, hogy stadionjuk a "Shamrock Park"-nevet viseli, az egyik legapitnásabb ír klub pedig pont a Shamrock Rovers FC...

   Mea culpa!
    
  41. avatar: AMiUtunk
   2008.08.08, 19:28
   Pontosabban:
   Az 1991/´92-es kiírásban Szegeden fogadta a Crvena zvezda az ír FC Portadown csapatát (1. forduló) és az ciprusi Apollon Limasszol-t (2. forduló = nyolcaddöntö). Az ezt követö csoportkörben a belga RSC Anderlecht-et Budapesten (Kispesten vagy Angyalföldön?), az olasz Sampdoria-t és a görög Panathinaikos-t valamelyik nagy szófiai stadionban fogadta.

   Ugyanabban a szezonban, ugyancsak a jugoszláv polgárháború miatt, a Hajduk Split a KEK 1. fordulójában Linzben fogadta az angol Tottenham Hotspurs-t. Az UEFA-kupában a zágrábi Gradjanski a török Trabzonspor-t Klagenfurt-ban, a Partizan a spanyol Sporting Gijón-t pedig Isztambul-ban fogadta. Mindhárom az elsö körben búcsúzott...
    
  42. avatar: CCSZ
   2008.08.08, 18:42 (szerk.: 2019.07.21, 18:27)
   szegedirelikviak.extra.hu/stadion.html
   Itt olvasom, hogy itt játszotta a BEK mecsceit a Crvena Zvezda a '90-es évek elején.
    
  43. avatar: Balage
   2008.05.05, 14:48 (szerk.: 2019.01.05, 14:26)
   Egyébként a mai Felső Tiszaparti Stadion az a Szegedi Honvéd számára épült, és akkor adták át, amikor a Szegedi Honvéd feljutott (néhány év alatt megyei szintről indulva) az NB I-be. Nem mellesleg ebben az évben így két szegedi csapat is volt az NB I-ben: a Szegedi Petőfi (ez az 1899-ben alapított SZAK utódja) ill. a frissen alapított Honvéd. A Petőfi ebben az évben sajnos kiesett, és később újra SZAK néven, évekig a másod-, majd harmadosztályban szerepelt. Az 1977-es SZEOL SC - SZAK fúzióval került ismét vissza a nagymúltú csapat az NBI-be.

   Ami pedig a Szegedi Dózsát illeti tényleg a Hunyadi téren volt a pályájuk, és volt egy egész komoly lelátó is, amit sajnos később elbontottak.
   A legjobb eredményük 1978-79-ben volt, amikor hajszál híján maradtak le az NB I-es szereplésről, mivel második lett a csapat (a SZEOL AK ekkor szintén a másodosztályban 6. lett). Ebben az évben volt, hogy 7000 néző volt a Dózsa hazai meccsén. (Dózsa - Volán SC)
    
  44. avatar: zotyasa98
   2008.04.14, 17:15 (szerk.: 2019.07.21, 18:26)
   Honvéd,mint csapat az volt.De Honvéd pálya...A Honvéd nevet 51 és 53 közt használtuk 2 évig.Elég valószinűtlen ,hogy a stadion fedőneve még így élne az emberek fejében.A nyitómeccsen viszont épp a Honvéd nevet viselte a csapat.
   Egy kis névismertető itt:
   szegedirelikviak.extra.hu
    
  45. avatar: harsi
   2008.04.11, 13:02
   Mégis csak volt Szegedi Honvéd!smileyA 2008.04.03-án irott cikkben írnak róla!1951-ben jutottak fel az NB1-be.
    
  46. avatar: zotyasa98
   2008.04.03, 18:26 (szerk.: 2009.10.27, 13:22)
   http://index.hu/sport/080319szeged/
   http://index.hu/sport/080409szeged/
   Fotók illetve egy nagyon terjedelmes cikk a stadion jelenlegi helyzetéről.
    
  47. avatar: Girgily
   2008.02.03, 12:13 (szerk.: 2019.07.21, 18:26)
   Sajnos ma már nincs:
   A villanyvilágítás 1978 nyarára készült el, sajnos a reflektorokat mostanra leszerelték, így hosszú időre az 1999-es Szeged LC - Kispest mérkőzés volt az utolsó villanyfényes meccs Szegeden

   innen: szegedirelikviak.extra.hu/stadion.html
    
  48. avatar: craslorg
   2008.02.03, 08:17
   Tudtommal van villanyvilágítás, legalábbis emlékeim szerint biza a 80-as évek végén, 90-es évek elején, mikor gyakori meccslátogató voltam este nem sötétben játszottak a fiúk smiley
    
  49. avatar: Rentry
   2007.12.24, 18:42
   A stadion jelenlegi állapota viszont siralmas.Elhanyagolt és vannak részek amiket használaton kivül helyeztek.
    
  50. avatar: Rentry
   2007.12.24, 18:39
   Jó ez a kép!Azon a meccsen még nme voltam de késöbb láttam nb1-es meccset ott amikor tömött lelátók voltak.
    
  51. avatar: Girgily
   2007.12.21, 21:46 (szerk.: 2019.01.05, 14:25)
   Mindez egy férfi kézilabdacsapat miatt? Megérte?:(
   kép