magyarfutball.hu

Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion

 1. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 2. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 3. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 4. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 5. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 6. fénykép: Debrecen, Gyulai István Atlétikai Stadion (2008)
 7.  
3 felhasználó által beadott adat 0 szerkesztésre vár
 1. 4 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Építők Stadion
  2. DMTE Stadion
 3. kapcsolódó stadionok
 4. cím
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 7. lakosság
  Debrecen: 201.582 (2023)
 8. tulajdonos
  Debrecen Város Önkormányzata
 9. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Debreceni Építők (? - 1973)
  1. nézőcsúcs
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
   elektronikus
  5. világítás
   van
  6. futópálya
   rekortán
  7. átadás éve
  8. nyitómérkőzés
  9. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: fgymat
   2014.10.19, 11:37
   A második világháború utáni években egyre- másra alakultak a sportkörök, melyek egy-egy vállalathoz, intézményhez kötődtek. 1948-ban államosították az építőipart és létrehozták a Magasépítési Nemzeti Vállalat-ot, melynek támogatásával megalakult D.MÉMOSZ sportkör.
   Debrecen akkori vezetői úgy döntöttek, hogy a Nagyerdőben a lő domb (még a Vidámpark területén megtalálható) előtti területen kell megépíteni az sportegyesület sporttelepét ( salakos labdarugó pálya, kézilabda pálya, süllyesztett teniszpálya ).

   Az építkezés 1949 -ben kezdődött el és jó részt 1950-ben fejeződött be. Az öltözők, csarnok és klubház építéséhez a jelenlegi Zákány utcai általános iskola helyén lévő híradós laktanya vasvázas szerkezetű épületét használták fel. A sporttelep alatt húzódott egy hőforrás vezetéke, melyet engedéllyel megcsapolhatott az egyesület, így gyógyvízzel láthatták el a fürdőket és lazító medencéket.

   1951 – ben a sportkör akkori vezetője Dalmadi Sándor kőműves művezető társadalmi munkabrigádot szervezett és a területen lévő Debreceni kertészet részére egy kéményt építettek.
   Cserébe a kertészet dolgozói a lő domb előtt elterülő (jelenlegi atlétikai pálya) homokos pályát befüvesítették. Gyakorlatilag erre az időpontra tehető az atlétika pálya létrejötte.1954-ben több vállalat összevonásával megalakult az ÉM Hajdú Megyei Állami Építőipari Vállalat és a korábbi sportkör beolvadt a D. Építőkbe. Az akkori sportpolitika célkitűzése volt a szakosztályok és a sportolók számának növelése, kiemelve a torna és az atlétikai sportágakat, mely szakosztályok 1954-ben meg is alakultak.

   Erre az időre elkészült egy szabadtéri színpad is a jelenlegi műjégpálya helyén A földszintes épületegyüttes ( öltözők, klubház és csarnok ) a jelenlegi sportcsarnok és gépház közötti park területén helyezkedett el. Az épületben működött egy büfé is, s az előtte lévő hatalmas nyitott teraszra a vendégeket ki is ülhettek.
   A süllyesztett teniszpálya, vagy ahogy a köznyelv hívta ” gödör” a terasz előtt – a jelenlegi úthoz közeli teniszpálya helyén volt és céljával ellentétben inkább a kispályás focisták használták.

   Ebben az időszakban a szűkös anyagi lehetőségek és felszerelés dacára jelentős sportélet volt a sporttelepen; az egyesületnek NB II-es női és férfi kézilabda csapata, valamint erős labdarugó gárdája volt, akik majdnem feljutottak az NB II-be.

   A 1956-os forradalmat követően a vállalati támogatáson túlmenően a város vezetői is támogatták a klubot. Az Építők sporttelep is egyre népszerűbb lett a városlakók között.
   A sporttelepen nagyon sok volt a fa és a területet is szépen parkosították. A Nagyerdőre kilátogatók gyakran felkeresték – függetlenül a sportrendezvényektől. Igazi családias élet volt a pályán .
   1965-ben változás történt a vállalat vezetésében. A személyi változások éreztették hatásukat a sportkör munkájában is. Akkoriban négy szakosztálya működött az egyesületnek, atlétika, kézilabda, labdarúgás és súlyemelés. Az új vezetés célja az volt, hogy NB I-es atlétikai szakosztállyá fejlessze a sportágat, NB III-as csapattá a labdarugókat. Mindegyik reális célkitűzés volt, melyhez a vállalat minden segítséget megadott.

   Felújították a salakos atlétikai pályát, ami már betonszegélyt is kapott. Elkészült a súlyemelők edzőterme is.A munkákból kivették részüket a sportolók is.

   1968-71 közötti időszakban az egyesület legnagyobb létszámú szakosztályát az atléták alkották. Volt időszak, amikor 144 igazolt versenyző képviselte a klubbot és az országos egyesületi rangsorban mind a női, mind a férfi atléták éveken keresztül a legjobb 20 között voltak.

   1972-ben új elnökséget választott a sportkör, akik elhatározták, hogy a helyi adottságokat Kihasználva, egy minden igényt kielégítő sportkombinát építésére tesznek javaslatot.
   Ehhez a saját erő kevésnek bizonyult, ezért a közvetlen szomszédságban működő GÖCS
   a Vasassal és a TITÁSZ Elektromos sportkörével, illetve azok bázisvállalataival kezdeményezték a három sportkör összevonását.
   Ennek a frigynek – sokak bánatára – az eredménye az lett, hogy 1973 nyarán megszűnt a
   D. Építők SC és a fúziót követően megalakult a DMTE a Debreceni Munkás Testedző Egyesület.

   A három egyesület területét összevonták és hatalmas építkezés vette kezdetét.

   Megépült a 6 sávos műanyag borítású atlétikai pálya a hozzá tartozó célfotó toronnyal és lelátóval, a sportszálló, a futófolyosó, a labdarugó stadion, a sportcsarnok, a műjégpálya, a HÁÉV klubház, majd az atlétikai épület öltözőkkel, szertárral, irodákkal. (a jelenlegi sportorvosi épület ).

   A 2001-es Ifjúsági Atlétikai Világbajnokság rendezési jogának elnyerésével új korszak kezdődött a sportcentrum életében. A régi atlétikai pálya helyén új műanyag borítású 8 sávos pálya épült és a salakos labdarúgó pálya helyén füves atlétikai dobó és melegítő pálya létesült. A pálya mellett elkészült egy korszerű irodaház és fedett lelátó.

   2003 – ban az IAAF “Elit Nemzetközi Edzőközpont” – tá nyilvánította az atlétikai stadiont és így kialakult a jelenlegi állapot

   Összeállította: Filep Ernő Csaba


   forrás:
   http://www.hbsport.hu/a-debreceni-olah-gabor-utcai-sporttelep-tortenete-szavakkal-es-fotokkal/
    
  2. avatar: pancso
   2013.06.30, 16:44
   A debreceni Oláh Gábor utcai sporttelep története, szavakkal és fotókkal

   forrás: http://www.hbsport.hu/a-debreceni-olah-gabor-utcai-sporttelep-tortenete-szavakkal-es-fotokkal/
    
  3. avatar: magyarfutball.hu
   2009.11.11, 12:15
   A tavasszal elhunyt sportdiplomatáról, sportriporterről nevezik el a 2001-es ifjúsági világbajnokságra készült atlétikai stadiont.
   http://kereso.nava.hu/nava/public/popup_details.php?doc=177412
    
  4. avatar: magyarfutball.hu
   2009.02.26, 15:42 (szerk.: 2018.01.27, 15:25)
   kép
    
  5. avatar: magyarfutball.hu
   2008.09.02, 16:44
   Speciális stadion. Ha jól tudom itt soha nem rendeztek futballmeccset.
   Amúgy lehetne?