magyarfutball.hu

Pécs, Kovácstelep, műfüves-pálya

 1. 6 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. PMFC Utánpótlás Centrum, műfüves-pálya
  2. PMFC Labdarúgó Akadémia Műfüves Pálya
 3. kapcsolódó stadionok
 4. cím
  7634 Pécs Kovácstelep Baranya megye
   
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 7. lakosság
  Pécs: 141.031 (2023)
 8. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Pécsi Helyiipari SK (? - ?)
  1. nézőcsúcs
  2. pálya mérete
   105m x 68m
  3. talaj típusa
  4. eredményjelző tábla
  5. világítás
   van
  6. futópálya
   nincs
  7. átadás éve
  8. nyitómérkőzés
  9. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: Golyó
   2022.07.24, 21:31 (szerk.: 2022.07.25, 18:40)
   1998-ban így nézett ki:
    
  2. avatar: Golyó
   2021.03.28, 19:54 (szerk.: 2021.03.28, 21:39)
   Különleges edzőpályát avatott utánpótlásunk

   Korosztályos labdarúgóink először vehették birtokba az Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpont frissen átadott csúcskategóriás műfüves pályáját.

   Igazi piros betűs ünnepnapként jegyezhetjük fel 2021. március 27-ét a PMFC életében, amely ezúttal utánpótlásbázisa terén érkezett fontos mérföldkőhöz. Mint ismert, klubunk 2015-től kezdve komoly munka és erőfeszítések árán igyekszik visszakerülni az országos labdarúgás vérkeringésébe, a felnőtt csapat korábbi megye I-es visszasorolása óta mostanra újonc létére előkelő helyen szerepel a másodosztályban, több sajátnevelésű játékossal a soraiban.

   A küzdelmekkel teli elmúlt évek alatt a PMFC utánpótlását szintén sikerült visszakormányozni az őt megillető helyére, együtteseink az infrastrukturális lemaradás ellenére szinte kivétel nélkül a honi élcsapatok ellen lépnek pályára a bajnokságban. Az korosztályos képzés magasabb szintre emelése érdekében két éve, 2019 márciusában kezdődött meg a köznyelvben akadémiaként emlegetett, valójában Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpont építése.

   A kovácstelepi főépület mára gyakorlatilag teljes mértékben elkészült és szinte csak az utolsó simítások vannak hátra, így például az öltöző bútorok, kondigépek, és egyéb berendezési tárgyak hiányoznak az összképből. Ennél is örömtelibb viszont, hogy utánpótlás csapataink szombaton már birtokban is vehették az edzőközpont első, nagyméretű műfüves edzőpályáját, amely több sajátossággal is szolgál és ezáltal idehaza az egyik legmodernebbnek számít.

   A minden szabványnak megfelelő, gumi granulátum mentes műfüves labdarúgó pálya legnagyobb különlegessége, hogy egy Magyarországon még kevésbé elterjedt, két és fél centis speciális ütéscsillapító rendszert építettek be a műfű burkolat alá, amely puhaságából fakadóan megkíméli az ízületeket. A pálya egyediségét még az magában rejti, hogy a hagyományos 150 ezer helyett 650 ezer darab szőtt műfű szálat tartalmaz egy négyzetméretnyi borítás.

   Érdekesség, hogy a műfüves edzőpálya középről minden hosszanti irányba – szabad szemmel szinte észrevehetetlenül – fél fokkal lejt, ezért az esővíz az alácsövezésen keresztül szabadon távozhat, így aztán a csapadék a földalatti ciszternákban összegyűjtve tökéletesen felhasználható a leendő pályák öntözéséhez is. A második ütem további feladatai sem váratnak magukra, további két élőfüves pálya építése, valamint a fedett, műfüves csarnok kivitelezése is zajlik.

   Hamarosan tehát minden feltétel adottá válik ahhoz, hogy a jelenlegi és a lelendő ifjú pécsi és baranyai labdarúgók a dél-dunántúli régióban a PMFC egyedülálló edzőközpontjában pallérozódhassanak, ahonnan akár olyan pályafutást is bejárhatnak, mint névadó legendánk, Idősebb Dárdai Pál, aki 361 bajnokin erősítette a jogelőd PMSC-t, de a fiatalok számára példaértékű lehet a szintén pécsi nevelésű, jelenleg a Hertha BSC-nél dolgozó ikon, ifjabb Dárdai Pál karrierje is.

   2021 Forrás: http://pmfc.hu/2021/03/28/kulonleges-edzopalyat-avatott-utanpotlasunk/
    
  3. avatar: Golyó
   2019.03.28, 07:14
   Modern körülmények között képezhetik a tehetségeket

   A régi épület bontásával megkezdődtek az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia építésének munkálatai a kovácstelepi sporttelepen. A beruházás megvalósulása után a régió tehetséges futballistái a modern kor követelményeinek megfelelő körülmények között készülhetnek.

   A munkagépek már a helyükön vannak, s már a bontás is javában zajlik a Psn Zrt. által működtetett PMFC kovácstelepi sporttelepén, ahová a régió legkorszerűbb labdarúgóutánpótlás-műhelyét, az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémiát húzzák fel az elkövetkezendő egy évben. Szerda délelőtt a klub edzői és dolgozói jelenlétében Vári Attila, a Psn Zrt. vezérigazgatója és Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át hivatalosan is terepet a kivitelező szakembereknek.

   – Szeretném megköszönni a kormánynak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy ezt a lehetőséget és támogatást megadták nekünk

   – fogalmazott beszédében Vári Attila. – A PMFC országos szinten egy kiemelkedő utánpótlásnevelő klub, és az egyesületnél dolgozók munkájának és a játékosoknak köszönhetően regionális központ is lettünk. A PMFC több mint háromszáz igazolt sportolója mellett több ezer fiatalt mozgatunk meg hetente.

   Páva Zsolt pedig más, a közelmúltban befejeződött vagy elkezdődött pécsi sportberuházásokra is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy nemrég adták át a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, valamint a PVSK infrastrukturális fejlesztései is zajlanak. Emellett reményét fejezte ki, hogy város ismét elfoglalhatja megérdemelt helyét a sporttérképen.

   A beszédek után az egyik elavult melléképület bontásába nyerhettek betekintést a jelenlévők. A helyszínen volt a felnőtt NB III-as csapat mindössze 18 esztendős hálóőre, Kovács Benedek is.

   – Saját nevelésű játékosként nagy öröm számomra, hogy elkezdődött ez a beruházás

   – mondta lapunknak Kovács. – A fiatalabb labdarúgók számára is nagy motivációt jelent, ha ilyen körülmények között készülhetnek.


   Forrás: https://www.bama.hu/sport/helyi-sport/modern-korulmenyek-kozott-kepezhetik-a-tehetsegeket-1758367/
    
  4. avatar: Golyó
   2015.11.01, 20:34 (szerk.: 2021.09.01, 19:44)
   1976. április 18-án, a bal oldali pálya:

   kép
   Forrás: fentrol.hu, Lechner Nonprofit Kft.
   A felhasználás csak megrendelés számának birtokában lehetséges.
    
  5. avatar: tucher
   2009.05.15, 11:13
   Kovácstelepen van a volt Kinizsi pálya is, csak már le van pusztulva. Mellette van a PMFC műfüves és új füves pályája. Csak érdekességképpen: a füvesből csináltak műfüvest, a salakosból meg füvest. Állítólag megvenné a PMFC a volt Kinizsi pályát is, csak drága.
    
  6. avatar: NNS
   2008.11.30, 19:27
   Egyébként a műholdas képen éppen meccs van! smiley
    
  7. avatar: pamacs
   2008.08.31, 15:53
   Nos,a Kinizsi pálya az,ami a kovácstelepi pályák mellett vannak.
   Eddig a Sörgyár tulajdonában volt,de most megvette a területet a PMFC,valószínűleg ott is épülnek újabb pályák.Ennyit sikerült megtudni.smiley
    
  8. avatar: pamacs
   2008.08.31, 14:23
   Én úgy tudom,hogy a két pályának nincs köze egymáshoz,de ez nem biztos.
   Egy ottani manust majd megkérdezek!smiley
    
  9. avatar: Girgily
   2008.08.31, 12:51
   ácsi pamacs! smiley

   Nem a sörgyár és a Kovácstelepi-pálya közti kapcsolatra kérdeztem. A sörgyár nyílván a Fradival szeretne betörni az országos piacra, mivel szemben a többi nagy sörgyárunkkal (Kőbányai, Borsodi, Soproni), amelyek az egész országban ismertek és termékeik vásárolhatóak, addig a pécsi csak Pécsett és Baranyában van igazán jelen. Az ötlet alapvetően nem rossz, de Torgyán óta tudjuk, hogy a Fradival való közösködés nem feltétlenül lendít a dolgon, mivel legalább annyian utálják a Fradit mint szeretik. (viszont nem semlegesek, ami médiaszempontból elég jól jöhet a Fradinak)

   A kérdés az egykori Kinizsi-pálya és a Kovácstelepi-pálya(ák) kapcsolatára vonatkozik. A különböző gyárakhoz tartozó pályák sorsa a következőképpen alakult a módszerváltás után:

   1. eset: A sporttelep a gyár területén (mellette) található, ebben az esetben a sporttelep mint ipari ingatlan szerepel, és egyszerűen a privatizációs vagyon részét képezte. A gyár privatizációjával egyszerűen beépíthető, vagy továbbértékesíthető ingatlanhoz jutott a vásárló. Persze itt is elkélt sokszor egy kis csúszópénz önkormányzati embereknek, hogy az ipari terület besorolást nehogy véletlenül ?ahogy az megválasztott, felelősségteljes képviselőhöz illene- megváltoztassák sportcélúra.

   2. eset: A sporttelep nem a gyár területéhez tartozik. A rendszerváltást követően a gyárak a legritkább esetben képesek fenntartani sporttelepüket, azok gyakran önkormányzati tulajdonba kerülnek, akik vagy fenntartják őket, vagy értékesítik. Ezek a sporttelepek a gyártól eltérő hely miatt gyakran már mint sportcélra hasznosítható ingatlanok szerepelnek. Így értékesítés után a sporttörvény szerint adott ideig (pl. 5 év) a terület csak sportcélra hasznosítható. Nagy gond persze nincs, egy fantomcég megveszi a sporttelepet, 5 évig fizet egy minimálbéres portást, aki nem csinál semmit, a sporttelep tönkremegy. A kiszabott idő után jön a megmentő, a valódi vásárló, aki aztán lakóparkot, plázát, irodaházakat épít a lerobbant területre. (Persze az az út is járható, hogy megvesszük az önkormányzati embereket, akik hipp-hopp megváltoztatják a terület besorolását. És még egyet csavarva fordítva is lehet: az önkormányzat magától ?csendben, titokban- megváltoztatja a besorolást, majd felkínálja a területet fű alatt csúszópénzért cimbiknek. Az ellenzék ha reklamálna, szintén kap egy kis pénzt, és máris csöndben van. Ahogy Sopronban mondanák: In Ungarn? Alles ist möglich!)

   Itt a kérdés annyi, hogy milyen kapcsolat van a Kovácstelepi-pálya és a sörgyár egykori pályája a Kinizsi-pálya között. A sörgyár nem lényeges, valószínű a rendszerváltás óta nem sok köze van a pályához. Ugyanaz a két sporttelep? Szomszédok, akik idővel összenőnek?

   Hálásak lennénk, ha vki pécsitől megkérdeznéd!
    
  10. avatar: pamacs
   2008.08.29, 19:55
   Szerintem nincs köze,mert a Pécsi Sörgyár a Fradit(!) támogatja.
    
  11. avatar: Girgily
   2008.08.29, 19:19
   Pécsi Sörgyár Sporttelep:
   Pécs, Gyöngyvirág utca 3.

   tuti nincs semmi köze hozzá? szomszédok, esetleg a Kinizsi-pályát hívják ma Kovácstelepi-pályának?

   "Nagy terv az utánpótlás-központ létrehozása, amelyet elkezdtünk megvalósítani. A helyszín a Kinizsi-pálya lenne három füves, egy nagy és kicsi műfüves pályával."

   Még a Tamon időkből:
   www.dunantulinaplo.hu/nyomtatas.php?d=2007-07-16&c=613836
    
  12. avatar: pamacs
   2008.08.29, 12:46
   magyarfutball.hu:Az első és a 3.-4.-ik képen szerepel a kovácstelepi pálya.
   A többi a stadion mögött készült.Ott ugye építettek egy új műfüves pályát.

   Girgily:A sörgyárnak ehhez semmi köze,ez a PMFC utánpótlás centruma.
    
  13. avatar: Girgily
   2008.08.28, 15:47
   és ennek a pályának nincs vmi köze a sörgyár pályájához a Kinizsi-pályához ( https://www.magyarfutball.hu/hu/stadion/904 )?
   hol volt/van és milyen állapotban a sörgyár egykori pályája?
    
  14. avatar: magyarfutball.hu
    
  15. avatar: pamacs
   2008.08.28, 10:54
   Ez helyet építettek egy nagy méretű (105X68 m)műfüves pályát.
   Mögötte van egy kis méretű műfüves játéktér,kb. 40x20 m.
   Ezektől jobbra építenek egy új pályát.
    
  16. avatar: Ailton
   2008.06.13, 22:54 (szerk.: 2021.03.28, 21:39)
   Amint véget ér a bajnokság, azaz már jövő hétfőn, ezen túl is nagy munkálatok kezdődnek a Stadion utcában és Kovácstelepen. Előbbi helyszínen az öltöző teljes felújításához látnak hozzá, míg a város széli létesítményben az egy újabb pálya létesítését is magába foglaló tereprendezés és csinosítás mellett a nyáron ugyancsak megújul az öltözőépület. Sőt, átalakítása, bővítése után egy társalgó, egy edzői szoba és egy büfé is szolgálja majd a csapatokat Kovácstelepen.

   forrás:
   pmfc.hu