magyarfutball.hu

Vál, Ürményi-kastélykerti Pálya

 1. alias
  1. Kastélykerti Sportpálya
 2. címkék
 3. cím
 4. térkép, megközelítés
 5. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 6. lakosság
  Vál: 2.521 (2012)
 7. tulajdonos
  Vál Község Önkormányzata ? - 2005 Ürményi Kastély Kft. 2005 -
 8. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Vál KSE (? - ?)
  1. nézőcsúcs
   1.500
   Vál - Kajászó 6:0
   ?.?.?
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
   nincs
  5. világítás
   nincs
  6. futópálya
   nincs
  7. átadás éve
  8. nyitómérkőzés
  9. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
   2011.06.24, 10:08
   Vál - Az újonnan felavatott községi futballpályán elhangzott ünnepi beszéd miatt protestál a nyilvánosság előtt Zsirai Győző volt helyi képviselő és polgármester, ma egyszerű váli lakos. Tóth Ferencné jelenlegi polgármestertől elhangzott ugyanis, hogy az előző testület eladta az Ürményi-kastély udvarán lévő futballpályát, ám a mostani testület adományból épített egy másikat.

   2009. szeptember. 29. kedd | Frissítve: 2009. október. 05. hétfő | Szerző: Zsohár Melinda

   - Szemenszedett hazugság, hogy mi, az előző testület eladtuk a futballpályát, s dokumentumokkal tudom bizonyítani az állításomat - mondja Zsirai Győző (képünkön fent), s nem titkolja felindultságát. A polgármester asszony tájékoztatása szerint 36 millió forintba került a pálya, amihez ugyan állítólag 20 milliós adománnyal járult hozzá a Kastély Kft., a többit pedig pályázatokon nyert el az önkormányzat. Erre a pályára azonban kizárt, hogy ekkora összeget fordítottak volna! Az előírtnál kisebb az alapterülete, sitt rejtőzik alatta, s nincs meg a 40 centiméteres feltöltés sem. A vakondhálót megvették, de nem terítették a fű alá, a háló a tűzoltóságnál megtalálható. Egyébként nem készültek el a megígért öltözők sem, konténereket állítottak helyettük, négy csapatnak nincs bennük elegendő hely - sorolja kifogásait.
   Zsirai Győző Tóth Ferencnét váltotta a polgármesteri székben 2002-ben, de a 2006-os helyhatósági választáson ismét Tóth Ferencnére voksoltak a váliak, magyarán visszahívták. A polgármester asszony először nem is akar nyilatkozni a focipálya kapcsán, mondván, Zsirai Győző miatt már nem védekezik és magyarázkodik, de aztán ő is előveszi bizonyítékait, amelyek alapján azt állította a pályaavató beszédében, hogy már az előző testület eladta az Ürményi-kastélyt és parkját, s ők csak végbevitték a megállapodást.
   - A falu közepén álló és sajnos látványosan pusztuló kastélyra sok terv született, de pénz híján mindenkinek beletört a bicskája. Végül egy Kastély Kft. nevezetű társaság - három magánszemély tulajdona - mostanra birtokosává vált az épületnek, a hozzá tartozó 9 hektárnyi erdőnek és szántónak. Terjedelmi okok miatt hosszasan nem időzünk az előzményeknél, a lényeg az, hogy az első szerződést 2005. december 9-én kötötte meg az Ürményi-kastély Ingatlanfejlesztő és Szállodaipari Kft.-vel a váli önkormányzat, Zsirai polgármester aláírásával szentesítve. Erről Tóthné mutatja a jegyzőkönyvet.
   - Csakhogy arra volt ígérvénye az önkormányzatnak, hogy cserébe a kft. felépít egy faluházat, benne 300 személyes konyhával, 150 férőhelyes étteremmel, amit pedig összeépít a mellette álló régi iskolával. Ez utóbbit óvodának alakítja át úgy, hogy öt éven át rendre pályázik az óvoda kivitelezésére, elkészítteti a terveket és biztosítja az önrészt. S végül a kastély udvarán található focipályát is kiváltják, vagyis teljes egészében a kft. készít egy új, korszerű pályát helyette legalább 40 millió forint értékben - tromfol Zsirai Győző, s azt hangsúlyozza, hogy ezeknek csak egy része valósult meg.
   Legfontosabb érvként hangsúlyozza, hogy az általuk kötött együttműködési megállapodásban feltételül szabták, hogy a kastély tulajdonjoga csak akkor szállhat a kft.-re 2010-ben, ha érvényes kiviteli engedélyük lesz addigra a renovált kastélyra és a közben elkészült wellness szállodára.
   - Ha a kft. által tett ígérvények nem valósulnak meg, az önkormányzat négymillió forintért (!) élhet visszavásárlási jogával - mondja Zsirai, ez utóbbi kitételt többszörösen alázhúzva. Hozzáteszi, leginkább a pénzügyi részleteket szeretné ismerni számos váli lakossal egyetemben, mert nincs információja például a faluház építési költségeiről sem. Továbbá szeretné megtudni, hányszor és miképpen módosította az eredeti szerződést a Kastély Kft.-vel a Tóth Ferencné vezette testület. Szerinte hátrányt szenvedett az önkormányzat, miután már a kft. tulajdonába is került a kastély a 9 hektáros területtel. Óvoda nem épült, a faluház is kisebb lett, mondja, a focipályáról pedig már kifejtette a véleményét.
   - A futballpályával kapcsolatban fenntartom az avatón elmondott állításaimat - szögezi le Tóth Ferencné polgármester a községházán, s bekötött testületi jegyzőkönyveket vesz elő. A 1212005. december 7-ei határozat bizonyítja, hogy a testület adás-vételi szerződést kötött a 10092 helyrajzi számú ingatlanra húzza végig ujját a dokumentum sorain. Az aláírás Vál részéről Zsirai Győző, a kft. részéről három magánszemély, itt áll.
   2006. július 14-éig a 4 millió forintos vételárat a három tulajdonos egyenlő arányában átutalta. Az összegről egyébként a martonvásári ügyvédnő úgy vélte, túl alacsony ekkora területért fűzi hozzá Tóth Ferencné, ismételten hangsúlyozva, hogy akkor még Zsirai polgármester állt a község élén.
   A sportpálya avatója után elindult a lavina

   A mi testületünk 2008 márciusban valóban módosította a korábbi megállapodást, amelynek lényege, hogy nem tart igényt a visszavásárlási jogára, mert elkészült a faluház, s a focipályára megkaptuk a 20 millió forintot. Óvoda azért nem épült, mert nem írtak ki pályázatot - válaszol az expolgármester felvetéseire Tóth Ferencné polgármester asszony.
   Sajnálattal teszi mindezekhez hozzá, hogy a községben sok jó dolog történik, de az utóbbi hónapokban csak a gyalázkodás és a vádaskodás kap teret különféle médiumokban Vál kapcsán. Szívesebben szólna az eredményekről, minthogy a szerinte igazságtalan vádak ellen védekezzen, melyek valótlansága dokumentumokkal (szerződések, számlák, engedélyek) bizonyítható.
   Természetesen megkérdeztük a Kastély Kft. képviselőjét is, ám az egyik tulajdonos azt nyilatkozta, hogy nem kívánnak e vitás ügybe belefolyni. A társaság rövidesen rendelkezésre áll, s beszámol az olvasóknak az Ürményi-kastéllyal kapcsolatos terveikről, részletes dokumentációkkal alátámasztva.

   forrás:
   http://fmh.hu/cimlapon/20090928_val_vita_polgarmesterek_kozott?s=rel