magyarfutball.hu

Kolozsvár, Kolozsvári Városi Sporttelep (lebontva)

 1. alias
  1. Sétatéri sporttelep
 2. címkék
 3. cím
 4. térkép, megközelítés
 5. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 6. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Kolozsvári AC (? - ?)
  1. nézőcsúcs
   12.000
   Erdélyi válogatott - Ferencváros 6:2
   1940.10.13.
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
  4. eredményjelző tábla
  5. világítás
  6. futópálya
  7. átadás éve
   1911
  8. nyitómérkőzés
   1911.09.17 Budapesti-Csepeli Atlétikai Club - Kolozsvár válogatott 4:1
  9. kapcsolódó mérkőzések
  10. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: Giovanni
   2012.05.31, 17:45
   Kolozsvári sportpályák

   54. oldal Városi Sporttelep

   http://mek.oszk.hu/10700/10709/10709.pdf
    
  2. avatar: magyarfutball.hu
   2011.02.28, 12:23 (szerk.: 2013.08.19, 17:22)
   Én ezt a ragyogó cikket mindössze annyival egészíteném ki, hogy a Sétatéri pályát, amit évtizedek óta az Universitatea használ 1960-ban építették (és most kezdték el bontatni). Ekkor a fotókon is látható lelátót nem lebontották, hanem Aranyosgyéresre telepítették át, ahol a mai napig megvan!!!
   Vagyis ezek egy 99 éves lelátó képei:
   kép
   kép

   forrás:
   lg23
   http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=90&na_step=30&t=9065992&na_order=
    
  3. avatar: pirospont
    
  4. avatar: magyarfutball.hu
   2010.03.18, 00:29
   Egy korszerű kolozsvári sporttelep gondolata foglalkoztatta a kolozsvári sportvezetőket már az 1900-as évek elejétől. Mindenki egyetértett, hogy szükség van egy olyan sportlétesítményre, amely a modern európai sport szabályainak megfeleljen, ahol országos, de akár nemzetközi versenyeket is rendezni lehessen. A kolozsvári sportegyletek viszont elsősorban a saját érdekeiket követték: a KEAC atlétikapályát szeretett volna, a labdarúgók saját pályájukat követelték, a céllövők a Lövölde felújításáért harcoltak, a tenisz kedvelői pedig újabb teniszpályák kialakítását kérték. Az összhang az egyeletek és sportvezetőik között hiányzott, ezt kihasználta a városvezetés, hogy az anyagi befektetést késleltesse.

   1908-ban dr. Somodi István kolozsvári magasugró, a KEAC atlétája, a londoni olimpián ezüstérmet nyert magasugrásban. Eredményét az egész város ünnepelte, sikere pedig felvetette újra a sporttelep ötletét, ahol helyet találjanak az atléták, a labdarúgók, a teniszezők is. A városi tanács is belátta ekkor, hogy szükség van az új sporttelepre, hiszen Kolozsváron is lehetne rangos versenyeket rendezni. Példaként ott állt a sétatéri tó, amely 1908-tól Magyarország második központja lett a korcsolyázás terén, és amely évről évre rangos versenyek színhelye volt.

   A városi tanács határozatát, amely szerint az új sporttelepet a Sétatér mögött, a fásberek és a Lövölde helyén építik fel, 1911-től lehetett előkészíteni, hiszen ekkor járt le a szerződés a városi kincstár és a tűzifa kitermelők között erre a területre. A sporttelep tervét Kovács Gyula városi mérnök készítette el a Ferencváros Torna Club pályájának mintájára, a munkálatok is az ő irányítása és felügyelete mellett zajlottak.

   1911. szeptemberére elkészült a sportlétesítmény. Kovács Gyula figyelembe vette a labdarúgók észrevételét, hogy a pályát ne kelet-nyugat irányba tegye, mert így délutánokon az egyik csapat mindig a nappal szemben játszott volna (elsősorban Koncz Rudolf korabeli labdarúgó beszélgetett sokat a tervező mérnökkel és osztotta meg addigi tapasztalatait a labdarúgó pályákkal kapcsolatban). Az új pálya így észak-dél fekvésű lett, a nyugati oldalra került a fatribün, a keleti oldalon pedig az állóhelyek. A tribün 1500 férőhelyes volt, alatta meleg-hideg vizes zuhanyú fürdő, illetve minden kolozsvári egyesületnek saját öltözője volt. A pálya mögött hat teniszpályát alakítottak ki, a tribün mögött pedig egy kis lakóházat építettek a sporttelep felügyelőjének részére.

   A pálya felépítését és felavatását a budapesti sportvezetés, valamint a sportsajtó is üdvözölte. Mert tudnunk kell, hogy Kolozsvár ma is gócpontja, szellemi vezetője Erdélynek. Ami ott bevett divat, az csakhamar divattá lesz a sok kicsi erdélyi városkában is. Amit ott a fiatalok megszoknak, megszeretnek, az elvándorol Erdélyország minden zege-zugába. Amit most Kolozsvár művel, az arányaiban olyan hatalmas nemzetmentő munka, amilyent eddig Nagy-Magyarországon egy város sem produkált. A Nemzeti Sport az ünnepük alkalmával velük örvendezik. Kolozsvár dicsősége nekünk is dicsőségünk! Szeretettel köszöntjük a magyar sportok első hajlékát Erdélyben és a megalkotóit testvéri gyöngédséggel dicsérjük. (Nemzeti Sport, 1911. szeptember 3.)

   A pálya felavatását 1911. szeptember 16–17-én rendezték – az ünnepélyes megnyitó után országos atlétikaversenyt, majd labdarúgómérkőzést rendeztek. A város elöljárói mellett az eseményen részt vett a honvédelmi-, valamint a közoktatási miniszter képviselője, illetve Magyarország legjobb atlétái 21 sportegyesületből. Itt volt Bodor, Jankovich, Horner, Mudin, Déván, és természetesen a kolozsvári kedvencek, Somodi István és András. Sajnos a megnyitót beárnyékolta a rossz idő, a kiemelkedő eredmények elmaradtak, a hangulat viszont fantasztikus volt. Szegény kolozsváriaknak igazán nem volt szerencséjük nagyarányúra tervezett pályamegnyitó versenyükkel. Minden feltétel meg volt hozzá, hogy nagy sikerű legyen: a város által fejedelmi bőkezűséggel létesített pálya, a nagyszámú kiváló versenyző, lelkes hangulat, de Jupiter Pluvius megnyitá az ég csatornáit és egész délután zuhogott a sűrű, hideg, őszi eső, tönkretéve az óriási fáradsággal és körültekintéssel létrehozott versenyt. (Nemzeti Sport, 1911. szeptember 24.)

   A város nevében Fekete-Nagy Béla polgármester átadta a sporttelepet a KAC elnökének, br. Jósika Samunak, ezután pedig elkezdődtek a pályaavató versenyek. Az atlétikavetélkedők után labdarugómérkőzés zárta a versenyeket, a Budapesti-Csepeli Atlétikai Club csapata 4:1 arányban legyőzte Kolozsvár válogatottját.

   A két világháború között a sporttelep rangos atlétikai versenyek színhelye volt, hiszen a Somodi István vezette KAC, a 20-as évek elején pedig az Universitatea is híres atlétagárdával büszkélkedett. 1940 után a magyar állam anyagi hozzájárulásával rendbe tették a pályát. 1941. szeptember 11-én, fennállásának 30. évfordulóján, a homokos labdarúgópályát füves pályára cserélték, mivel a magyar labdarúgó szövetség szabályzata szerint csak gyeppel borított pályán lehetett bajnoki mérkőzéseket rendezni. A KAC labdarugó csapata meghálálta a befektetést, hiszen az 1943–1944-es magyar bajnoki idényben harmadik, ugyanakkor a Magyar Kupában második lett.

   A hatvanas évekre a régi lelátó már kicsinek bizonyult, ekkor bontották le és épült fel az ovális betonteknő. A kilencvenes évek közepén az atlétika pályát is korszerűsítették, majd 2008-ban a stadion lebontásáról és újraépítéséről döntöttek.


   forrás:
   http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/print,PrintScreen.vm/id/21114/mainarticle/false;jsessionid=9A0057F8B02BC8E0C346CDC0528DE177
    
  5. avatar: fgymat
   2010.01.10, 20:50 (szerk.: 2013.08.19, 17:23)
   kép

   forrás:
   Nemzeti Sport - Pesti szemmel, vidéki pályákon
   1941. szeptember 4.