magyarfutball.hu

Magyarország - Törökország 2 : 2 20:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 1996, selejtező
689. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Pairetto Pierluigi (Olaszország)
nézőszámok:
 1. Futball'95: 20.000
 2. nso.hu: 30.000
 1. 4' Kiprich József 1 - 0
  sárga lap 37' Tugay Kerimoğlu
  sárga lap 38' Ogün Temizkanoğlu
  45' Halmai Gábor 2 - 0
  sárga lap 58' Ertuğrul Sağlam
  2 - 1 66' Hakan Şükür
  68' Lipcsei Péter sárga lap
  2 - 2 70' Bülent Korkmaz
  72' Urbán Flórián sárga lap

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2018.10.01, 20:32 (szerk.: 2020.01.23, 21:38)
  Budapest, 1994. augusztus 28. vasárnap (MTI) - A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Mészöly Kálmán még nem hirdette ki keretét a szeptember 7-ei Európa-bajnoki selejtezőre, az ellenfél, a török nemzeti együttes szakvezetője viszont már megtette. Kollégája, Fatih Terin 20 meghívottja hétfőtől a macedóniai Skopjében gyakorol a népstadionbeli összecsapásra, amelyen az olasz Pairetto lesz a játékvezető.

  Mészöly Kálmán kedden hozza nyilvánosságra a névsort, a kerettagok szeptember 1-jén kezdik meg közös felkészülésüket. - A török keret:

  kapusok: Engin, Renber (mindkettő Fenerbahce)
  védők: Tayfur (Fenerbahce), Bülent (Galatasaray), Ogün (Trabzon), Fethi (Bursa), Gökhan, Recep (mindkettő Besiktas)
  középpályások: Abdullah (Trabzon), Ogüz, Ilker (mindkettő Fenerbahce), Mehmet, Sergen (mindkettő Besiktas), Suat, Arif, Tugay (valamennyi Galatasaray)
  csatárok: Ertugrul (Besiktas), Ohran (Trabzon), Hakan, Saffet (mindkettő Galatasaray)

  Budapest, 1994. augusztus 30. kedd (MTI) - Szeptember 7-én 20 órakor a Népstadionban játssza első Európa-bajnoki selejtező mérkőzését a magyar labdarúgó válogatott. Mészöly Kálmán szövetség kapitány kedden a Zöld Angyal Sörözőben sajtótájékoztatón ismertette a törökök ellen készülő keret névsorát.

  A szövetségi kapitány elmondta, hogy szinte valamennyi edzővel beszélt, hétfőn még a bajnokcsapat szakvezetőjével, Csank Jánossal is egyeztetett, aki azonban egyetlen labdarúgót sem javasolt a váci csapatból a válogatottba.

  A 22-es keretbe hat idegenlégiós kapott meghívást, Eszenyi Dénes például saját költségén utazik haza, hogy együtt készülhessen a társakkal. Mészöly elmondta, hogy a jövőben Lőrincz Emilre is számít, aki azonban hosszabb kényszerpihenő után még nincs megfelelő formában.

  A listavezető Újpestből öten, a Kispestből pedig hatan kaptak meghívást. Albert Flórián sérült, így a Ferencvárosból csak ketten csatlakoznak a kerethez, és a zöld-fehérek közül került ki a biztonsági tartalék kapus, Szeiler József személyében. A Győr és a Békéscsaba egy-egy játékosa révén érdekelt.

  Az ellenfélről szólva Mészöly elmondta, hogy segítője, Hankó János Skopjébe utazik, ahol szerdán a törökök Macedónia ellen mérkőznek.

  - Minden idők legerősebb török válogatottjával találjuk magunkat szembe - nyilatkozta a szövetségi kapitány. - Nem vagyok önámító, de csak a győzelemre tudok gondolni, hiszen ez nyithat utat a megfelelő folytatáshoz. Ezalatt az egy hét alatt igyekszünk lelkileg felrázni a társaságot, és nagyon számítunk a közönség buzdítására is.

  Mészöly Kálmán azt is megemlítette, hogy a prémium kérdése egyelőre nem szerepel a napirenden, nála a válogatott mez becsülete az első, ezután lehet majd beszélni az anyagiakról.

  A csapat csütörtökön a Népstadionban találkozik, majd a Sváb-hegyen, az Olimpia Szállóban üti fel szálláshelyét. Pénteken kettő, szombaton, vasárnap, hétfőn és kedden egy-egy edzés szerepel a programban, vasárnap pedig a volt Úttörő-stadionban egy jótékony fellépést vállalt a válogatott.

  Mészöly Kálmán kerete:

  Petry Zsolt (Gent), Brockhauser István (Kispest-Honvéd FC), Végh Zoltán (ETO FC Győr) - kapusok

  Mészöly Géza (Le Havre), Urbán Flórián (Mechelen), Halmai Gábor (Ekeren), Détári Lajos (Neuchatel Xamax), Kiprich József (Feyenoord), Kozma István, Bérczy Balázs, Szlezák Zoltán, Véber György, Wukovics László (mind UTE-Novabau), Bánfi János, Hahn Árpád, Duró József, Illés Béla, Kovács Kálmán (mind Kispest-Honvéd FC), Telek András, Lipcsei Péter (mindkettő Ferencváros), Mracskó Mihály (Békéscsabai EFC) - mezőnyjátékosok
   
 3. avatar: fgymat
  2013.05.13, 20:17 (szerk.: 2020.01.23, 21:36)
  Mészöly harmadik debütálása - Magyar-török Eb-selejtező

  Budapest, 1994. szeptember 7. szerda (MTI) - A kétfrontos magyar-török labdarúgó párharc második felvonásaként a két ország A-válogatottja találkozott Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a Népstadionban a 3. csoport első találkozóján. A hazai együttes kispadján Mészöly Kálmán ült, aki harmadik alkalommal vállalta el a nemzeti tizenegy irányítását. Mészöly tartotta magát az előzetesen megadott kezdőcsapathoz, török kollégája viszont több helyen is változtatott a tervezett összeállításon.

  Az olasz Pairetto játékvezető sípjelére így kezdtek a válogatottak:

  Magyarország:
  Petry Zsolt - Telek András - Lipcsei Péter, Mészöly Géza - Kozma István, Halmai Gábor, Détári Lajos, Urbán Flórián, Duró József - Kiprich József, Kovács Kálmán

  Törökország:
  Ipekoglu Engin - Keskin Gökhan - Cetin Recep, Korkmaz Bülent - Yagciouglu Ilker, Pemizkanoglu Ogün, Cetin Ogüz, Salam Ertugrul, Kerimogla Tugay - Sükür Hakan, Cikrikci Orhan

  Gyors magyar góllal kezdődött a mérkőzés. A 3. percben Lipcsei indította Kozmát a jobb szélen, az újpesti középpályás átívelt a bal oldalon helyezkedő Kiprich-hez, aki 11 m-ről a kapu bal oldalába fejelt (1-0). A gól után két gyors török helyzet következett, a 6. percben Ilker került gólhelyzetbe, de 5 m-ről sem tudott a kapuba találni. A 7. percben Hakan lőhetett közelről kapura, de Petry bravúrral védett. A 10. percben Duró végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb sarkáról, de az Kiprich-ről kipattant. Kicsit visszaesett a találkozó irama, a magyarok megpróbálták tartani a labdát, a törökök pedig a felállt védelem ellen nem tudtak érvényesülni, és egyre idegesebben játszottak. A 36. percben Tugay kapott sárga lapot Kiprich felvágásáért, majd a 37. percben Ogünnek is felmutatták a sárga kártyát. A 45. percben Kozma végzett el szabadrúgást, a törökök nem tudtak felszabadítani és Halmai 14 m-ről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (2-0).

  Félidőben:

  Magyarország - Törökország 2-0
  Népstadion, 20 000 néző, V: Pairetto
  gólszerzők: Kiprich József (3. p.), Halmai Gábor (45.)

  A szünetben Fatih Terim török szövetségi kapitány cserét határozott el, a védő Gökhan helyett a támadó Arifot küldte pályára.

  A fordulás után továbbra is a magyar csapat irányította a játékot. A legveszélyesebb Urbán próbálkozása volt, 17 m-es lapos lövése alig kerülte a jobb alsó sarkot. A másik oldalon Hakan ugrott ki a védők közül, de a kivetődő Petry mellett nem érte el a labdát. Mészöly Kálmán is cserélt, a sérült Duró helyett Bánfi állt be. Egy-két erőtlen török támadás után a 67. percben kihagyott a magyar védelem. Egy középre ívelt labdára csak Hakan mozdult, és 14 m-ről a kapuba bombázott (2-1). A szépítés után Mészöly második cseréjét is kihasználta, Kiprich helyett Wukovics lépett pályára. A magyaroknál még tartott a gól okozta sokk, amikor egyenlítettek a vendégek. Egy baloldali szögletre középen az előrehúzódó Bülen érkezett, és Petryt megelőzve az ötösről a hálóba lőtt (2-2). Az újabb vendéggólt követően is támadásban maradtak Hakanék, a magyar csapat nem tudta megtartani a labdát. A 82. percben még Urbán került gólhelyzetbe, 17 m-ről próbált átemelni az ötösön álló kapuson, de a labda fölé szállt.

  Kis túlzással álomkezdést produkált az újjászervezett magyar válogatott. Kiprich egy nagyszerű góllal megszerezte a vezetést, és a folytatásban is a magyarok irányítottak, néha szemre is kimondottan tetszetősen játszottak. Ebben az időszakban a vendégek nem találták a felállt védelem ellenszerét, sok egyéni hiba jellemezte támadásaikat, és gyakran szabálytalankodtak. Jókor jött Halmai szép találata, hiszen megnyugtató előnnyel térhetett pihenőre a magyar csapat. Úgy tűnt, Mészöly Kálmánnak a közönséget is sikerült visszahódítania, a több mint 20 ezer néző végig biztatta Détáriékat, húsz perc után pedig már a szövetségi kapitány nevét skandálta.

  A lendület azonban a második félidőben csak tíz percig tartott, ezt követően feljöttek a törökök. Hakan szépítése után még magához sem tért a magyar csapat, már ki is egyenlített a vendég válogatott. Nem jöttek be Mészöly Kálmán cseréi sem, a csapat, amely már zsebében érezhette a győzelmet, képtelen volt újítani a lelkes törökökkel szemben. Így a jó rajtot jelentő győzelem helyett mindössze egy pontot tudott szerezni az együttes.

  Magyarország - Törökország 2-2 (2-0)
  Népstadion, 20 000 néző, V: Pairetto (olasz)
  gólszerzők: Kiprich (3. p.), Halmai (45.), illetve Hakan (67.), Bülen (71.)
  sárga lap: Urbán (73. p.), illetve Tugay (36.), Ogün (37.), R. Tugrul (52.)
  csere: Duró helyett Bánfi János (62. p.), Kiprich helyett Wukovics László (68.), illeve Gökhan helyett Erdem Aris (a szünetben), R. Tugrul helyett Ersan Abdullah (87.)
  jók: Petry, Mészöly, Urbán, illetve Ogüz, Orhan

  Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

  Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
  - Megpróbáltunk alaposan felkészülni az ellenfélből, amely, minden túlzás nélkül mondhatom, minden idők legjobb török válogatottja. Az első félidőben nagyszerű játékot produkáltunk, és 2-0 után nem számítottam rá, hogy feljönnek. Hatvan percig, az első török gólig jól játszottunk, és talán szórakoztattuk egy kicsit a közönséget is. Sajnos, az egyenlítés után nem volt olyan játékos a csapatban, aki összefogta volna a társaságot. A győzelem kicsit bearanyozta volna a jövőnket, bár nem történt volna lényegi változás, de lökést adhatott a folytatáshoz. A kedvemet nem veszítettem el, tovább kell dolgoznunk. Kicsit azért örülök, hogy nem vereséggel rajtoltunk.

  Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya:
  - Két ellentétes félidőt láthattunk. Az elsőben sok hibát követett el csapatom, ezért hátrányba kerültünk. A szünetben változtattam a felálláson, erősítettük a védelmet és minden kockázatot vállaltunk, hogy elkerüljük a vereséget. Úgy érzem, akár a győzelmet is megszerezhettük volna. Nyerni jöttünk Budapestre, de a mérkőzést látva elégedett vagyok a döntetlennel.

  forrás:
  MTI
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
   
 5. avatar: fgymat
  2009.05.24, 19:34 (szerk.: 2020.01.23, 21:36)
  Ismét - immár harmadszor - Mészöly Kálmán vette át a válogatott irányítását.

  A közvélemény bízott a selejtező sorozat jó kezdésében, hiszen a török válogatott idehaza mindig sikerült legyőzni.

  A kezdés után nagy lendülettel indult a magyar csapat. Gyorsan vezetést szereztünk. A gól után nem álltunk le, hanem továbbra is mi irányítottunk. Az egész első félidőben jobb volt a magyar válogatott és az utolsó percben növelte is az előnyét.

  A második félidő elején semmi sem utalt arra, hogy bármi is megváltozott volna. A játékrész közepe tájára azonban a vendégek egyre többet birtokolták a labdát és veszélyes támadásaik is akadtak. A magyar válogatottnak mintha elfogyott volna az ereje, már nem tudta útját állni a kibontakozó török akcióknak. Öt perc sem kellett és egyenlő volt az állás. A mérkőzés hátra lévő idejében sikerült elkerülni az újabb gólt. Arra azonban, hogy mi szerezzük meg a győzelmet már nem volt esélyünk.

  Hazai pályán egy pontot szerezni nem éppen bíztató kezdés.

  forrás:
  mafoci