magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 5 : 0 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.11.03, 11:51 (szerk.: 2021.11.03, 12:01)
    Gólözön a Kórház utcában
    Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 5-0 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 7000 néző
    V.: Nyilas (Bognár, Kurmai)
    Békéscsaba: Udvarácz 0 — Mracskó 8, Usmajev 6, Fabulya 5 — Szenti 6, Csató 7, Vancea 8, Árgyelán 5 — Fodor 6, Váczi 7, Kulcsár 7. Edző: Pásztor József
    Pécs: Regős 5 — Bódog 4, Zare 5, Braun 4, Vókó 4 — Dienes 4, Rózsa 4, Csizi 4, Kocsis 4 — Lengyel 4, Azoitei 5. Edző: Koller Nándor
    Csere: Fabulya helyett Zahorán (6) az 53., Zare h. Fehér (4) az 57., Lengyel h. Benkovics (-) a 68., Árgyelán h. Szarvas (-) a 72. percben.
    Gólszerző: Kulcsár a 26., Csató a 35., Mracskó az 52., Szenti a 70., Vancea a 73.percben.
    Sárga lap: Fabulya (Azoitei felrúgásáért) a 9., Szenti (Azoitei gáncsolásáért) a 13., Vancea (Csizi buktatásáért) a 30., Kocsis (reklamálásért) az 59. percben.
    Szögletarány: 16:2 (8:1) a Békéscsaba javára.

    Üjoncot is avattak a viharsarki mérkőzésen: Nyilas Csaba játékvezető látható izgalommal készült élete első NB I-es vezetőbírói szereplésére.

    A 6. percben először és utoljára riogatta Udvarácz kapust pécsi játékos, amikor Rózsa 30 méterről megcélozta a kaput, ám a lapos lövését, amely a kapu közepe felé tartott, könnyedén hárította a portás.
    Három perccel később Mracskó jobb oldali beadását Vancea vágta fölé a 16-osról.
    A 16. percben Csizi a 16-os bal sarkánál felvágta Vanceát. Váczi állt a labda mögé, s óriási erejű jobb felső sarkos szabadrúgását Regős hatalmas bravúrral kiöklözte. Ám alig pattant kettőt a labda, Vancea ismételhetett, lövését ezúttal szögletre tolta a pécsi kapus.
    A 23. percben Váczi jobb oldali szögletéből Árgyelán fejelt alig fölé.
    A túloldalon Azoitei óriási helyzetben a 11-es pont táján lyukat rúgott, pedig védő sem volt a környékén.
    A 26. percben a 16-os jobb oldalvonalától Vancea kitűnően belőtt középre, Kulcsár jó ütemben érkezett, s mintegy 6 méterről fejelt úgy a kapu jobb oldalába, hogy a jó irányba vetődő Regős ujjheggyel még beleért a labdába, 1-0.
    A 35. percben Váczi Dienessel csatázott a bal oldalon. A csabai játékos lett a győztes, elvette a labdát a pécsi középpályástól, majd egy csel után jól lőtt be középre a tisztán álló Csatóhoz. A békéscsabaiak karmestere egyet igazított a labdán, majd 8 méterről a vetődő Regős mellett elegánsan a bal sarokba gurított, 2-0.

    Nem sokkal a gól után Kulcsár-Váczi kényszerítőzés végén az apró termetű Váczi balra erősen kisodródva a rövid sarkot célozta meg, de a pécsiek kapusa ezúttal a helyén volt.
    Az első játékrész utolsó eseménye: Váczi két csel után a jobbösszekötő helyéről ballal mellé lőtt.
    Szünet után az 52. percben Fodor a 16-oson belül cselezgetett, amikor jól megérezte, hogy mögötte Mracskó viharos lendülettel tör a kapura a jobbösszekötő helyén. Fodor a védő elé gurított, a békéscsabaiak játékosa pedig futtából, 14 méterről óriási erővel, védhetetlenül lőtt a kapu közepébe, 3-0.
    Az 56. percben Csató ugratta ki Mracskót, aki két védő szoros kíséretében tört a kapura. Ám abban a pillanatban, ahogy kifutott elé Regős, és átemelt volna fölötte Mracskó, Zare elkanalazta előle a labdát.
    Egy perccel később Fodor jobb oldali beadását Csató vágta fölé.
    A 62. percben Váczi tört előre, 15 méteres vágta után önzetlenül a vele futó Kulcsárhoz továbbított, akinek lábáról a kivetődő kapus az utolsó pillanatban levette a labdát.
    A 70. percben Váczi egy jobb oldali szögletet laposan lőtt középre, Mracskó hasonlóképp laposan 16 méterről a kapura lőtt, az 5-ös sarkán álló Szenti belepiszkált a labdába, amely így a kapu közepébe vágódott, 4-0.
    Alig telt el három perc, amikor Váczi óriási lövése a védőkről a 16-oson álló Vancea elé pattant, ő pedig kapásból nagy erővel a kapu bal oldalába vágta a labdát, 5-0.
    kép
    Regős kapus itt még a következő pillanatban fölszedi a labdát Csató (fehér mezben) elől, ám ebben segít neki a pécsiek védője, Zare is. (Fotó: Lehoczky Péter)

    Az elmúlt évek minden csatája nagy izgalmakat hozott, akár Békéscsabán, akár Pécsett játszott a két csapat. Most is erre számított a publikum: mindenki azt várta, hogy a lendületben lévő Békéscsabával szemben egy agresszíven védekező és hatékony fegyverével, a kontrával jól élő Pécs áll majd.
    Ezzel ellentétben a mecsekaljai együttes erősen tartalékosán lépett pályára és az első pillanattól kezdve meglehetősen alárendelt szerepet játszott. Védelme könnyen zavarba hozható, középpályás sora könnyen átjátszható volt. Egyedül Azoitei okozott időnként némi zavart, de ő is csak a 16-os előterében, ugyanis társak hiányában azon belülre már ő sem jutott, így Udvarácznak - a hatodik perctől eltekintve - egyáltalán nem akadt dolga.
    Pedig a Békéscsaba is tartalékos volt, ballábasai közül Kasik a lelátón, Szarvas pedig többnyire a kispadon ült. A hagyományokkal ellentétben ezért nem sok vizet zavart a Békéscsaba balról. Nem úgy a középpálya többi részén és elöl. A hazaiak egyra-másra vezették a formás támadásokat, amelyek közül kettőt már az első félidőben értékesítettek.
    A fordulás után még nagyobb erővel rohamoztak a lila-fehérek, miközben a Pécs egyre inkább „összezsugorodott”. Kapusa, amikor tehette, mentett, ám így is öt gólt kapott. Sokszor került lehetetlen helyzetbe, miután a védelmet olykor három-négy csabai is túljátszotta.
    A második 45 percre fölbillent a pálya, a békéscsabaiak rendkívül korszerű labdarúgást mutattak be, és még ilyen gólkülönbséggel is megérdemelten nyertek. A mostani 5 góllal megörvendeztette szurkolóit a Pásztor-legénység, amire azért is nagy szükség volt, mert az ötödik fordulóban járunk, s a Békéscsabának az eddigi hazai mérlege egy döntetlen és egy vereség volt.
    Nyilas játékvezető élete első NB I-es mérkőzésén kiválóan oldotta meg feladatát, jelentéktelennek mondható egy-két szabálytalanságon siklott át csupán.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Közönségünk már megérdemelte ezt a hazai győzelmet, és ami ugyancsak fontos: jó játékkal sikerült örömöt szerezni. Egyébként a csapat úgy küzdött, hogy még én is csodálkoztam rajta.
    — A találkozó előtt tartott ettől a 90 perctől. Mikor dőlt hátra kényelmesen a kispadon?
    — Már 2—0 után is éreztem, hogy nem lehet különösebb baj.
    — Minek köszönhető ez a nagy gólkülönbségű győzelem?
    — A csapat elkapta a játék ritmusát, s két játékos gyengébb teljesítménye mellett nagyszerűen futballozott a többség, meg merték csinálni azt, amit tudnak.
    — Kikkel volt elégedett?
    — Váczi, Kulcsár, Vancea, Csató remekelt, ugyanakkor Szenti lázasan is vállalta a játékot, mi több, gólt is szerzett.
    Koller Nándor, a pécsiek edzője:
    — Sziporkázóan játszott a Békéscsaba. Szinte minden sikerült neki, ám az eredmény ilyetén való alakulásában védelmünk nagy hibái is közrejátszottak.
    — A Pécsnek mindig jól ment a Békéscsaba ellen. Miben reménykedett ezúttal?
    — Minden mérkőzést bizakodva várok, éppen ezért most is legalább egy döntetlenben reménykedtem. De nehéz erről beszélni ilyen vereség után.
    — Volt olyan játékos, aki elfogadható teljesítményt nyújtott?
    — A csapatból senkit sem tudnék kiemelni, ugyanis mindannyian tudásuk alatt játszottak. De ilyen a futball, ez is megeshet olykor.

    4. Békéscsaba 5 3 1 1 13-4 7
    ...
    16. Pécs 5 - 2 3 4-14 2

    Békés Megyei Hírlap, 1993. szeptember 13.