magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Újpesti Dózsa SC 3 : 1 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2015.06.18, 22:46 (szerk.: 2021.01.10, 00:10)
    Napsütéses őszi búcsú

    Békéscsaba,6000 néző
    Vezette: Lázin János (Szilágyi Sándor, Ring János)
    Békéscsaba:
    Gulyás István - Pápa Lajos (Major László 81. p.), Ottlakán Mihály, Szenti Zoltán, Zahorán Zoltán - Belvon Attila, Csató Sándor, Csanálosi Miklós, Horváth László - Nagy István, Miklya Zoltán Edző: Vígh Tibor
    Újpest:
    Brockhauser István - Huszárik László, Kósa László, Wágner Zsolt, Szlezák Zoltán - Miovecz Zoltán, Rubold Péter (Vígh Csaba 69. p.), Kecskés Zoltán (Boskovics Szrdjan 69. p.) - Zsinka János, Bácsi Sándor, Zsivóczky Gyula Edző: Kovács Ferenc
    Gól: Nagy 35. p. ; Miovecz 61. p. ; Horváth 64. p. ; Nagy 87. p.
    Sárga lap: Huszárik 10. p.; Pápa 38. p.; Zahorán 39. p.; Kecskés 59. p.; Belvon 71. p.
    Kiállítva: Bácsi 40. p.
    Szögletarány: 6:3 (3:1)

    Lassan hagyománnyá válik, hogy a Békéscsabán pályára lépő játékvezetők is „színt változtatnak”. Legutóbb Hartmann almazöld, most pedig Lázin fűzöld mezben jött ki az öltözőből. Az oka egyszerű: a békéscsabaiak - talán kabalából is - a Veszprém ellen győztes meccsen viselt mélykék felszerelésben futottak ki a gyepre.

    A 2. percben Kósa gyenge fejesét hárította Gulyás.
    Egy perccel később Bácsi indításából Miovecz iramodott meg Ottlakán kíséretében, de a 11-es pontig kifutó Gulyás elévetődve megfogta a labdát.
    A 10. percben Huszárik kapott sárga lapot, miután Miklyát egy hatalmas bodicsekkel „taccsra” tette.
    Két perccel később egy jobb oldali szabadrúgás átszállt a túloldalra, ahol Csató emelkedett a legmagasabbra, öt méterről fejelt, de Brockhauser kiütötte a labdát, éppen Miklya elé, aki kétszer is tüzelhetett. Az elsőt ismét kiütötte a fővárosiak kapusa, másodjára Miklya mellé lőtt.
    A 16. percben Rubold 17 méteres szabadrúgása szállt fölé, miként nem sokkal később Bácsié, aki 26 méterről lőtt.
    A 26. percben Csató a balösszekötő helyéről, 18 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, de a vetődő Brockhauser kiöklözte a labdát.
    A folytatásban egy jobb oldali szöglet után nagy tömörülés alakult ki a Dózsa kapuja előtt. Nagy I. emelt kapura, de ezúttal is hárított a vendégek portása.
    A 35. percben esett az első gól. Csató iramodott meg a Dózsa-térfél közepén, magára vonva két védőt. A békéscsabai középpályás jól látta meg, hogy vele fut Nagy I. is. Elé pöccintette a labdát, s a békéscsabai csatár futtából, 18 méterről jobb külsővel, nagy erővel meglőtte a labdát, amely a nyújtózkodó Brockhauser fölött a jobb felső sarokba vágódott, 1-0.
    képJóllehet Csató keze emelkedik a magasba, az első gól szerzője a „képből kifutott” Nagy I. volt. De az öröm érthető, hiszen: Békéscsaba - Ú. Dózsa 1-0 (Fotó: Fazekas Ferenc)
    A 38. percben Pápa kapott sárga lapot Kecskés föltartásáért.
    Egy perccel később Zahorán hasonló sorsra jutott, de ő felvágta Kecskést.
    A 40. percben Ottlakán 17 méterre saját kapujától alaposan helybenhagyta Szlezákot. A fölpaprikázódott Dózsás játékosok közül Bácsi még egy perc múlva sem tudott lehiggadni, s mintegy ökölvívó, kiütéssel padlóra küldte Ottlakánt, akit hosszú ideig ápoltak is. A játékvezető azonban nem volt rest, s azonnal fölmutatta a piros lapot Bácsinak, aki a pályát elhagyva Magyari Jánossal, a békéscsabaiak szertárosával is összeakaszkodott egy ütésváltás erejéig.
    (Ottlakán Mihály a szünetben: - Azt elismerem, hogy szabálytalanul szereltem Szlezákot. Bácsi odajött hozzám, megjegyezte: „Ti csabai cigányok... Aztán lefejelt. Kicsit sokat képzel magáról a dózsás játékos...
    Bácsi Sándor: - Ha lefejeltem volna Ottlakánt, akkor eltört volna az orra. Megesküszöm mindenre, hogy nem értem hozzá.
    Magyari János: - Bácsi azt kiabálta Ring partjelző felé, hogy b... meg te is a k... anyádat. Rászóltam, gyere be öreg, ne méltatlankodj! Erre a játékos leköpött, és az én szüleimét is szidalmazni kezdte...)
    Eközben Kecskés szabadrúgását Gulyás hárította.
    A lefújás előtt Csató 20 méteres nagy lövését hárította Brockhauser.

    A szünet után az 53. percben egy bal oldali szögletet követően Horváth fejelt öt méterről hajszállal fölé.
    Nem sokkal később Kecskés kapott sárga lapot Nagy I. fölvágásáért.
    A 61. percben egyenlítettek a vendégek. Az előre húzódó békéscsabai védők között pattogott a labda, akik egymásra vártak, nem úgy Miovecz, aki rácsapott és 16 méterről szemben a kapuval megcélozta a jobb alsó sarkot. A labda a vetődő Gulyáson túl vágódott a sarokba, 1-1.
    A 64. percben Csató a 16-os oldalvonaláról átlőtt mindenki fölött, s a jól berobbanó Horváth öt méterről fejelt kapura. Úgy tűnt, Brockhauser hárítja a fejest, ám a kezéből továbbpörgött a labda és a bal alsó sarokban kötött ki, 2-1.

    A 71. percben az előretörő Vígh fölvágásáért Belvon kapott sárga lapos figyelmeztetést.
    A folytatásban viszont a békéscsabai középpályás és Miklya iramodott meg, majd Belvon beadását Miklya futtából 16 méterről meglőtte, de Brockhauser kiöklözte a labdát. Másodszor is Miklya elé került, akinek az ismétlése gyengébbre sikerült, így Brockhauser könnyen hárított.
    A 79. percben Nagy I. jól ugratta ki Miklyát, aki viszont a 16-osról a kapusba lőtt.
    A 87. percben Belvon emelt előre a három kitörő békéscsabai játékos felé, akik közül Nagy I. elé pattant a labda, s habozás nélkül, futtából jobb lábbal a kapu jobb oldalába lőtt a békéscsabai csatár, az elvetődő Brockhauser mellett, 3-1.
    A lefújás előtti másodpercekben Csató kapáslövését öklözte a fővárosiak kapusa.

    Mindkét öltözőben feszült volt a hangulat a mérkőzés előtt. Ezt a játékosok a pályára is „kivitték”, amit bizonyít az öt sárga lap és a kiállítás.
    Nehezen bontakozott ki a játék, jobbára a két 16-os között pattogott a labda a kezdetben, s ez időszak alatt ugyancsak aprították egymást a labdarúgók. Fokozatosan mezőnyfölényt harcolt ki a békéscsabai csapat, ami fél óra után góllá is érett. Ezután Bácsi végképp elvesztette a fejét, így tíz főre olvadt a vendégcsapat, reménytelen helyzetbe hozva magát.
    Mindezek ellenére a fordulás után meglepetésszerűen egyenlítettek, igaz, szerencsés körülmények között. A hazai lila-fehéreket ez végképp fölpaprikázta, s emberelőnyüket kihasználva egyre gyakrabban veszélyeztették Brockhauser kapuját, mígnem Horváth révén ismét előnyhöz jutottak. A fővárosiak mindent egy lapra téve kitámadtak, ami viszont megbosszulta magát, mert a sok kontra adta lehetőségből egyet Nagy I. kihasznált, bizonyítva ezzel azt, hogy jó érzéke van a gólszerzésre.
    A békéscsabaiak győzelme mindenképpen megérdemelt.

    Jó: Csató, Csanálosi, Horváth, Nagy I., Miklya, ill. Brockhauser, Miovecz, Rubold.

    Nyilatkozatok
    Vígh Tibor: — A szikrázóan kemény mérkőzésen példás küzdeni tudásról adtak tanúbizonyságét labdarúgóink. Játékunkban helyenként akadtak olyan momentumok is, amelyek már a régi szép futballra emlékeztetnek. Gratulálok a csapatnak ez őszi szerepléshez.
    Kovács Ferenc: — Bácsi korai kiállításával nagy hátrányba kerültünk. Egyszer még sikerült egyenlítenünk, de a létszámfölény a későbbiek folyamán a Békéscsaba javára billentette az eredményt.
    (Jávor Péter)

    8. Békéscsaba 15 6 2 7 18-20 14
    ...
    14. Újpesti Dózsa 15 4 2 9 18-27

    Békés Megyei Népújság, 1990. november 26.; futball 1989-1992
     
  2. avatar: heimo
    2015.03.22, 06:55 (szerk.: 2022.04.23, 14:03)
    A fővárosiak kezdtek jobban: Kósa fejesét védte, majd Miovecz elöl mentett Gulyás merész előrevetődéssel. A csabaiak az elején megilletődöttek voltak, sokat körülményeskedtek. A 11. percben Csató fejesét ütötte a mezőnybe Brockhauser, majd Miklya két lövése pattant ki a védőkről. Az idő múlásával esett az iram és a színvonal, a két 16-os között folyt a játék. A 26. percben Csató 18 méteres lövését ,,bokszolta,, a mezőnybe az újpesti kapus. A 35. percben Csató Nagy elé játszott, aki 18 méterről a jobb felső sarokba lőtt (1:0). A 40. percben Bácsi - holtidőben - ,,lefejelte,, Ottlakánt, ,,jutalma,, piros lap lett.

    Fordulás után a 10 főre fogyatkozott fővárosiak a labdatartásra törekedtek. Sok oldaladogatással igyekeztek megtörni a csabaiak lendületét - sikerrel. Altató játékuk sikeres volt, sőt, a 61. percben Miovecz 16 méterről a kapuba talált (1:1). Nem sokáig tartott az újpestiek öröme, mert három perc múlva Csató baloldali beadásából Horváth a kapuba fejelt (2:1). A hajrá a hazaiaké volt. Miklya két lövését még a mezőnybe ütötte Brockhauser, de három perccel a találkozó vége előtt - Belvon átadása után - Nagy futtából a jobb sarokba lőtt (3:1).
    A közepes iramú és színvonalú találkozón a békéscsabaiak sikere megérdemelt, Bácsi fegyelmezetlenségével alaposan megbüntette saját csapatát.

    mti