magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Tatabányai Bányász SC 1 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.02.12, 21:53 (szerk.: 2022.02.12, 22:00)
    Békéscsaba - Tatabánya 1-0 (1-0)

    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Fekete (****), (Drigán, Aczél).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Ottlakán 6, Fabulya 6, Ránfi 5 — Szenti 6, Mracskó 7, Csató 5, Csanálosi 7, Kanál 4 — Oroszki 5, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Tatabánya: Mázi 5 — Mészáros 5, Lakatos 6, Udvardi 5, Szalma 6 — Váczi 5, Csapó 5, Schmidt 4, Domonics 5 — Kiprich 6, Plotár 4. Edző: Szentmihályi Antal.
    Csere: Kanál helyett Belvon (5) az 51., Schmidt he­lyett Dobesch (—) a 70., Domonics helyett Hegedűs (—) a 70., Oroszki helyett Gruborovics (—) a 84. percben.
    Gólszerző: Szekeres a 44. percben.
    Sárga lap: Plotár a 22., Fabulya a 32. percben.
    Szögletarány: 10:5 (6:0) a Békéscsaba javára.

    (Mindkét csapatban - két helyen is - változás tör­tént. A vendégeknél a jobb­hátvéd posztján Mészáros először lett kezdőember. A hazaiaknál a hét elején még kisebb sérüléssel baj­lódó Csanálosi vállalta a játékot.)

    A 3. percben Mracskó be­adását Szekeres udvariasan átlépte, így Udvardi mentett Oroszki elől. A 11. percben egy szabadrúgás-kombináció végén Váczi 18 m-ről leadott lapos és gyenge lövését Gu­lyás a bal sarok előtt meg­fogta.
    A folytatásban Mracs­kó próbált kibújni a tatabá­nyai térfél közepén, de az­tán a védők tisztáztak előle.
    A 22. percben Plotár a síp­szó után elrúgta a labdát, amiért sárga lapot kapott.
    A 24. percben Szekeres beadása a kivetődő Máziról felper­dült, majd másodjára men­tett a kapus.
    Tovább tartott a békéscsa­baiak fölénye.
    Szekeres bal oldali beadása Oroszki előtt elsuhant, majd Mracskó ke­rült helyzetbe, ám rosszul lőtt, így Lakatos tisztázott.
    Néhány perc múlva ismét Szekeres adott be egy lab­dát balról, Mracskó mellel Oroszki elé továbbított, ám a békéscsabai csatár kapáslö­vése a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.
    Egy perc múlva Fabulya a kitörő Kiprichet - a mérkő­zés folyamán már másodszor
    - föltartotta, amiért ismét villant a sárga lap.
    A 38. percben Mracskó 30 m-es kapáslövése szállt fölé, és ha­sonló sorsra jutott Kanál kí­sérlete is három perc múl­va.
    A 43. percben Szekeres labdájával Kanál bújt ki a védők közül, már a 16-oson belül járt, amikor lehuppant, de Fekete játékvezető továbbot intett.
    A másik olda­lon Gulyás a 16-oson kívülre futva mellel mentett Kiprich elől.
    A 44. percben született a félidő egyetlen gólja. Mracs­kó a jobbösszekötő helyén megiramodott, egészen az alapvonalig, onnan laposan belőtt, s a támadással jó ütemben érkező Szekeres 6 m-ről előrecsúszva a bal al­só sarokba kotorta a labdát. 1-0.
    (Ez a békéscsabai gól olyan volt, ahogy a nagy­könyvben is megírják. A védők tehetetlennek bizo­nyultak Mracskóval és a kitűnő ritmusban berobba­nó Szekeressel szemben.)
    SZÜNET UTÁN
    Kiprich gyenge beadása után Gulyásé lett a labda.
    A 49. percben Plotár jobb oldali beadása Domonics térdéről az üres kapu fölé szállt.
    A má­sik oldalon növelhette volna előnyét a hazai csapat, ám Mracskó beadását Oroszki 8 m-ről a jobb kapufára lőtte.
    Elmaradt egy sárga lap, ami Schmidtnek dukált vol­na, Csató leterítéséért.
    A 74. percben Kiprich jobb oldali beadását Plotár erősen szo­rongatott helyzetben 5 m-ről fölé lőtte.
    Aztán Váczi nagy lövése szállt mellé.
    A 79. percben Szekeres háttal a kapunak ollózva lőtt, ám a labda mellé szállt.
    A 81. percben Szekeres kitűnő lab­dát tálalt a fölfutó Oroszki elé, aki egyedül törhetett a kapura, de hosszan szöktette magát, így a kifutó Mázié lett a labda.
    A túloldalt Kiprich kisodródva fölé lőtt.
    Majd a 87. percben egy jobb oldali szöglet után a labda kigurult a 16-oson kívülre Dobesch felé, aki kapásból megcélozta a jobb alsó sar­kot, de Gulyás bravúrosan vetődve hárított.

    ★ ★ ★

    A bágyasztó meleg rá­nyomta bélyegét az első játékrészre. Álmos cicázást láthattak a szurkolók, többen már tudni vélték, hogy döntetlen lesz a ta­lálkozó, és Békéscsabán az új szabályok óta először tizenegyesrúgások döntik el a pontok sorsát.
    Aztán az első 45 perc közepén előbb a békéscsabaiak ocsúdtak, egyre többet veszélyeztet­ték Mázi kapuját, míg a tatabányaiak továbbra is legfeljebb a 16-os előteréig jutottak el. Úgy tűnt, mint­ha kivárásra alapoztak volna, de egyetlen igazi kontrát sem produkáltak.
    A békéscsabaiak a lefújás előtti másodpercekben tet­szetős góllal térhettek pi­henőre.
    A fordulás után tovább­ra is a hazaiak voltak fö­lényben, nem estek bele ugyanabba a hibába, mint egy héttel korábban, ami­kor beálltak védekezni.
    A vendégeket is szorította a mérkőzés ilyetén kimene­tele, így egyre többet tá­madtak, de a középpályá­sok közül nem mindenki állt a helyzet magaslatán, ezért továbbra is ritkán voltak igazán veszélyesek Gulyás kapujára.
    A békés­csabaiak azért nem tudták növelni előnyüket, mert jól működött a tatabányai lestaktika, vagy pedig a csa­tárok elügyetlenkedték a helyzeteiket.
    Megérdemel­ten tartotta otthon a há­rom pontot a viharsarki együttes.

    Csank János:
    — Nem ma­radt el a várt nagy küzde­lem. most végre sikerült megtörni a rossz hagyo­mányt. Sikerült nyernünk örök mumusunk ellen. Talán az sem közömbös, hogy jó játékkal.
    Szcntmihályi Antal:
    — Bármilyen fájdalmas is, de el kell ismernem, hogy a hazai pálya előnyével a Bé­késcsaba megérdemelte a győzelmet.
    (Jávor Péter)

    7. Tatabánya 21 8 2 5 6 28-25 33
    8. Békéscsaba 21 9 1 2 9 32-28 31

    Népsport, 1989. március 30. (Arcanum DT)
    Ilyen játékot szeretnénk látni!
    Békéscsabai Előre Spartacus - Tatabányai Bányász 1-0 (1-0)


    ...

    Az első félóra álmos és csapkodó játékkal telt el. Többen tudni vélték, hogy az eredmény a továbbiakban sem változik, mi több, egyesek már a 11-es rúgások helyességére hívták volna fel a játékosok figyelmét.
    Aztán az első félidő utolsó negyedórájára a békéscsabaiak jóvoltából megélénkült a játék. és egy korszerű, tetszetős támadás végén feltették az i-re a pontot a házigazdák.
    Mindenki féltette a csapatot, hogy a fordulás után abba a hibába esnek, mint a pécsiek ellen, és beállnak védekezni, teret adva ezzel a tatabányaiaknak. Nem így történt, a viharsarkiak tovább támadtak, s ugyan a Bányász is hébe-hóba belelendült, ám a gyengélkedő középpálypás soruk nem tudta igazán támogatni Kiprichéket, így elmaradt a tatabányaiak válasza.
    Mindenképpen rászolgált a három pontra a hazai gárda, sőt, azt is hozzátehetjük: ilyen játékot szeretnénk látni - sokszor.
    képCsanálosi (előtte a labda) jól „kavart” a középpályán, s sok jó labdával hozta helyzetbe társait (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Békés Megyei Népújság, 1989. március 30.