magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Budapesti Honvéd SE 2 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.09.17, 22:39 (szerk.: 2022.09.18, 19:21)
    Most a bajnok volt a nyuszi
    Békéscsaba - Bp. Honvéd 2-1 (1-0)


    Békéscsaba, 16 000 néző
    Vezette: Pádár (*****), (Makó I., Szilágyi S.)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 6, Megyesi 6, Fabulya 7 — Szenti 6, Adorján 7, Pásztor 7, Csató 6, Csanálosi 5 — Steigerwald 7, Szekeres 7. Edző: Csank János.
    Bp. Honvéd: Andrusch 5 — Sallai 6, Csuhay 5, Kerepeczky 5 — Sikesdi 5, Fitos 6, Garaba 6—2=4, Sass 5, Détári 5 — Fodor 4, Kovács 5. Edző: Komora Imre.
    Csere: Sallai helyett Dajka (6), Csanálosi helyett Fecsku (5), mindketten a szünetben, Fodor helyett Bodonyi (6) az 58., Szekeres helyett Belvon (6) a 84. percben.
    Gólszerző: Adorján a 25., Csató (11-esből) a 83., Détári (11-esből) a 87. percben.
    Sárga lap: Garaba a 74. percben.
    Kiállítva: Garaba a 83. percben.
    Szögletarány: 9:4 (3:2) a Békéscsaba javára.

    (A kezdés előtt egy órával nem kis izgalmat okozott, hogy a vezetőbírónak kisorsolt Divinyi Béla rosszullét miatt nem vállalta a közreműködést. Így - miután a két csapat illetékesei erről írásban megállapodtak - a rangidős partjelző, Pádár László lépett elő játékvezetőnek, és a Békéscsabán tartózkodó Makó István lett a másik partbíró.
    Érdekes színfoltot jelentett, amikor a hivatalos kezdés előtt egy hölgy kezdőrúgást végzett el, csekély ötezer forintért. Az történt, hogy a gyulai Aranykereszt étterem kollektívája ennyi pénzt áldozott erre a célra, és megbízta Galli Diana felszolgálót a kezdőrúgás elvégzésére. Az ifjú hölgy egyébként egykor az Előre Spartacus igazolt vívója volt. A befizetett ötezer forintot pedig a találkozó első csabai gólszerzőjének ajánlották fel.
    Még mindig a kezdés előtt történt: a helyi vezetők ajándékkal köszöntötték Steigerwald Zoltánt, aki ezúttal játszotta 150. élvonalbeli mérkőzését lila-fehér színekben.)
    Az időnként orkánszerűen fújó szélben az első izgalmat a 7. percben Fodor lövése okozta: a szélső labdája ugyanis a kapu előtti nagy tömörülésben Megyesi lábán megpattant, és Leboniczky az utolsó pillanatban, csak lábbal tudott menteni.
    A túloldalon Adorján közeli fejesét fogta Andrusch,
    majd a 24. percben ügyes csabai összjáték végén a felfutó Szenti 17 méterről hatalmas, félmagas bombát eresztett meg a kapu bal oldala felé, ám a kispestiek kapusa nagy bravúrral szögletre bokszolta a labdát. A sarokrúgásból Szekeres csavarta a kapu elé a labdát, és az egymásra váró Honvéd-védők között berobbanó Adorján három, lépésről - megelőzve a túlsó kapufától induló Andruscht - ötezer forintot érően fejelt a háló közepébe. 1-0.
    (Andrusch: — Nagyon jól belőtt labda volt, ráadásul a kapu előtt a szél is lecsapta, egyszerűen tehetetlen voltam, ráadásul Adorján teljesen egyedül fejelhetett...)
    Ezután esett a játék irama és színvonala, és csak közvetlenül a félidő befejezése előtt történt említésre méltó esemény: előbb Sass balról küldött beadását csípte el mutatós vetődéssel Leboniczky, majd közvetlenül a lefújás előtt Fitos jobbról, a 16-os sarkának közeléből lágyan kapura ívelt, és a csabai kapus csak a keresztléc „segítségével” tudott nagy üggyel-bajjal hárítani.
    SZÜNET UTÁN először Leboniczky alakítása kapott tapsot, aki a 11-es pontig kimerészkedve ügyes vetődéssel kaparintotta meg a labdát Kovács elől.
    Az ellentámadás végén Steigerwald remekül húzott el a jobb oldalon, a 11-es pont magasságából középre gurított, és az érkező Szekeres 10 méterről a jobb alsó sarok irányába perdített, a labda a kapufa tövéről a visszafelé vetődő Andrusch kezébe pattant.
    Nem sokkal ezután Pásztor jobbról, sarokrúgásból röviden Szekereshez gurított, a csatár befelé húzott, majd a 16-os sarkáról ballal váratlanul lőtt, s a labda a bal kapufáról vágódott a mezőnybe.
    A 71. percben még az előbbieknél is nagyobb gólszerzési lehetőséget hibáztak el a vendéglátók. Ekkor Pásztor mesterien tálalt az elbambuló kispesti védők között kiugró Fecsku elé, aki középen teljesen egyedül törhetett kapura. Ám amikor a 11-es pontnál lőni próbált, olyan ügyetlenül nyúlt a labdához, hogy az elpattant tőle és a kivetődő Andrusch zsákmánya lett.
    Élesedett a küzdelem, a lila-fehérek nagy erővel rohamoztak, amikor a 74. percben Garaba felvágta a hazaiak játékmesterét, Pásztort. Pádár játékvezető teljes joggal mutatta fel a kispestiek kapitányának a sárga kártyát.
    A szűnni nem akaró csabai rohamok a 83. percben meghozták az eredményt.
    Ekkor Pásztor a bal oldalon, a 16-ossal egy magasságban végzett el partdobást, labdájával Szekeres villámgyorsan kapura tört, amikor a 16-oson belül a lövés pillanatában Kerepeczky hátulról elbuktatta. 11-es!
    A büntetőhöz leállított labdának Csató futott neki és jobbal, nagy erővel, élesen a bal alsó sarokba lőtt. 2-0.

    Mielőtt a kispestiek elvégezhették volna a középkezdést, Garaba hevesen reklamált Pádár játékvezetőnél, aki a már korábban „besárgult” csapatkapitánynak ezért a piros lapot mutatta fel!
    (Garaba: „Nincs mit mondanom...”
    Pádár játékvezető: „Azokat a szavakat, amelyekkel Garaba a büntető megítéléséért illetett, a világon egyetlen újságban sem közölnék le...”)
    A joggal ünneplő csabai publikum jókedvét még az sem rontotta el, hogy a 87. percben a jobbösszekötő helyén kapura törő Bodonyit 10 méterre a kaputól Belvon alig észrevehető mozdulattal a földre küldte. Ez is 11-es!
    A kispestiek „ítéletvégrehajtója” természetesen Détári volt, aki jobbal biztosan helyezett a bal alsó sarokba. 2-1.


    ★ ★ ★

    Méltán zúgott a vastaps a Kórház utcai stadion zsúfolásig megtelt lelátóin. A viharsarki lila-fehérek ugyanis magabiztos, egyértelmű győzelmet arattak a dobogós álmokat dédelgető bajnokcsapat ellen.
    A csabaiak tulajdonképpen az első perctől kezdve kezükben tartották az irányítást, sokkal tervszerűbben, megkomponáltabban futballoztak fővárosi ellenfelüknél.
    A kispestiek ezúttal bágyadtaknak, tompáknak tűntek, olyan benyomást keltettek, mintha meglepte volna őket a hazaiak határtalan lelkesedése, akarása, no és nem utolsósorban jó játéka.
    Mindez a pihenő után vált különösen szembetűnővé, amikor Sallai sérülése miatt Komora Imre mesteredző a piros-fehérek védelmének átszervezésére kényszerült. Hiába játszott a második félidőben már három csatárral a bajnokcsapat, védelme rendkívül bizonytalanná vált, ugyanakkor középpályás sora képtelen volt a csapatjáték arculatának kirajzolására.
    Miközben egymás után gördültek a szemre is tetszetős békéscsabai támadások, a vendégek jelentős energiákat fecséreltek el a pálya középső harmadának átjátszására, és a két rutinos cserecsatár, Bodonyi és Dajka ekkor már minden igyekezete ellenére sem tudott döntő fordulatot hozni.
    A Békéscsaba győzelméhez így kétség sem férhetett a kilencven perc alatt egyetlen igazán nagy gólhelyzetig eljutni sem tudó Bp. Honvéd ellen.

    Csank János: — Elsősorban a középpályán múltuk felül ellenfelünket, és ezúttal végre támadójátékunk is hatékonynak bizonyult. Ha pedig a ziccereinket is képesek lettünk volna kihasználni, akkor számszerűleg a meggyőzőbbnek tűnne győzelmünk.
    Komora Imre: — A helyzeteit jobban kihasználó csapat nyert. Gratulálok a békéscsabaiaknak.
    (Zsiday István, Fábián István)

    4. Bp. Honvéd 23 12 4 7 32-29 28
    ...
    9. Békéscsaba 23 7 9 7 24-28 23

    Népsport, 1987. április 19. (Arcanum DT)
    Fényes húsvétköszöntő a bajnok ellen
    Békéscsabai Előre Spartacus - Bp. Honvéd 2-1 (1-0)


    ...

    A házigazdák - talán, hogy elűzzék a rossz emlékű mérleget, mely szerint az eddigi 23 találkozón mindössze egyszer nyertek a pirosak ellen, 1977. november 12-én Csepregi kapásgóljával - rendhagyóan készültek. A találkozó délelőttjén a megyei KBT segítségével KRESZ-vetélkedővel terelték el a rangadó várható izgalmait; Szenti, Szekeres és Pisont bizonyult elméletben a legjobb közlekedőnek...
    Azért érezhető volt a feszültség a kezdés előtt az öltözőfolyósokon. Már csak amiatt is, hogy a vezető bírónak kisorsolt Divinyi rosszul lett, s a kórházi vizsgálat után csak a nézőtérről követhette a játékot. Pádár lépett előre a helyébe (azt a bizonyos 1—0-ás találkozót is ő dirigálta), s a másnap Szarvasra készülő Makó lett a sárga zászlós, második számú partjelző.
    A kezdés előtti pillanatokat is érdemes a krónikába illeszteni: az ötezer forintért megvásárolt kezdőrúgást Galli Diana felszolgáló végezte el a gyulai Aranykereszt vendéglő képviseletében. Kolléganője, Szilágyi Edit pedig egy lila-fehér szegfűcsokor társaságában gyönyörű faragványt nyújtott át a Békéscsabai Állami Gazdaság nevében az élvonalban 150. mérkőzését játszó Steigerwald Zoltánnak.
    Újra megteltek a lelátók, s szemre legalábbis nem sok hiányozhatott a két héttel ezelőtti rekordbevétel „megismétléséhez”.

    A 6. percben Leboniczky bizonyíthatta először tartós jó formáját; Kovács Kálmán
    jobb oldali, szögletet követő lövését hárította lábbal, noha közben egyik védőtársán irányt is változtatott a labda.
    A másik oldalon Adorján fejelt, Andrusch, akárcsak utána Szenti óriási lövését a bal alsó saroknál - hárította, ez utóbbit szögletre.
    A sarokrúgást a 25. percben ezúttal Szekeres lőtte be, s a berobbanó Adorján középről, az ötös tájékáról bombagólt fejelt a Honvéd kapujába, 1-0.
    (Adorján, a mérkőzés után: — Ez az egyik szögletvariációnk. Ha Szeki lövi be, akkor a többiek nekem próbálnak helyet csinálni a kapu előtt, ez a szituáció sikerült most. Hogy mi lesz az első gól szerzőjének járó 5000 forint sorsa? Meghívom a csapatot meccs után egy szolid húsvételőzetesre, remélem, mindenki eljön!)
    A gól megnyugtatta a békéscsabaiakat, a piros-fehérek pedig nem tudtak kibontakozni, így érthető, hogy kevés eseményt jegyezhettünk, a félidei sípszó előtt viszont Fitos emelését Leboniczky csak a felső kapufa segítségével tudta gól nélkül megúszni.
    A szünetben megkérdeztük a gól szenvedő alanyát, Andruscht is: „Remekül belőtt labda volt, ráadásul a szél is lecsapta. Megkérdezheti a védőket is, hogy hol voltak.” Másképp vélekedett Török Péter, Komora Imre segítője: — összenéztünk a kispadon, s egyértelműen kapushibának tartjuk a gólt. Most egyébként átszerveződik a csapat, mert Sallai megsérült, Kerepeczki megy át a helyére, Sass balhátvéd lesz és Dajka centerezik.
    SZÜNET UTÁN hamarosan kiderült, hogy ez sem hozott jelentős változást a piros-fehérek játékában. Túl azon, hogy védelmük feltűnően sokat bizonytalankodott, támadóik is rengeteget hibáztak. Ez egyben a lilák dicsérete is, hiszen mindez rajtuk múlott!
    A 60. percben a jubileumát remek játékkal ünneplő Steigerwald hozta helyzetbe a középre kanyarodó Szekerest, aki külsővel pörgetett 10 méterről kapura, de az Andruscht már megkerülő labda a jobb oldali lécről visszapattant.
    Miközben Vígh pályaedző „Rúgd ki a labdákat hosszan” - utasítással odafutott Leboniczkyhoz, a Békéscsaba együttese olyan sziporkázó játékba kezdett, amilyet régen láttunk tőlük. Ebben gyors súlypont-áthelyezések, látványos sarkalások, mértani pontosságú indítások és mesteri megelőző szerelések egyaránt megtalálhatók voltak.
    Nem volt nehéz regisztrálni: a bajnokcsapat szó szerint a játék követésére kényszerül.
    A 62. percben szöglet után Szekeres célozta meg a bal alsó sarkot, Andrusch csak nagy bravúrral és a kapufa segédletével védett. És két kapufa után Pásztor olyan mesterien ugratta ki a hosszú idő után újra játszó Fecskut, hogy bizony csak két higgadt mozdulat hiányzott az újabb gólhoz, a nyurga középpályás azonban megbotlott a labdában, s az a kapus zsákmánya lett.
    A 74. percben a Pásztort durván szerelő Garaba sárga lapot kapott, majd Előre Spartacus-tűzijáték végén Fecsku fejesét fogta Andrusch a jobb felső saroknál.
    A 83. percben Szekeres faképnél hagyta Kerepeczkyt, aki a csatár lendülő lábát elkaszálta, s közben egy kissé le is rántotta - 11-es! Csató magabiztosan lőtte a büntetőből a labdát a bal alsó sarokba, 2-0.
    A kezdéshez készülődő Honvédjátékosok közül Garaba reklamált, s láthatóan nem húsvéti locsolóverset mondott Pádár játékvezetőnek, aki felmutatta a piros lapot is a középpályásnak.
    (Garaba nem nyilvánított véleményt a történtekkel kapcsolatban, a játékvezető pedig azt mondta: — Fölösleges idézni, mit mondott a 8-as, az úgysem írható le újságban.)
    Három perccel a vége előtt a teljes joggal ünneplő közönség a Honvéd szépítő gólját könyvelhette el:
    Belvon felvágta a kapura törő Bodonyit, s az újabb jogos 11-esből Détári a bal alsó sarokba talált, bár Leboniczky nagyon közel volt a labdához, 2-1.
    kép
    Ilyen még nem volt... kezdőrúgás, amelyhez egy felszolgáló hölgy, Galli Diana készülődik, Détári segítségével kép
    Az első békéscsabai gól: Adorján mindenkit megelőzve fejel Andrusch hálójába
    (Fotó: Béla Ottó)

    Minden dicséretet megérdemel az Előre Spartacus ezért a 90 percért! Győzelméhez kétség sem férhet, mert minden tekintetben ellenfele fölé nőtt. A Honvéd tulajdonképpen igazi gólhelyzet nélkül vonult le.
    Hasonló teljesítmény esetén a harmadik tavaszi Kórház utcai rangadón sem lehet félnivalójuk, vagyis május 9-én az újpestiek ellen a békéscsabaiaknak.

    Nyilatkozatok.
    Csank János: — Nagyon értékes győzelmet arattunk. Elsősorban a középpályás játékban voltunk jobbak a Honvédnél. Ide kívánkozik, hogy ezúttal
    az utolsó előtti passzok is bejöttek, s valóban nem sok hiányzott a még nagyobb különbségű győzelemhez.
    Komora Imre: — A helyzeteit a Békéscsaba használta ki jobban. Gratulálok nekik a győzelmükhöz.

    Jók: Leboniczky, Fabulya, Adorján, Pásztor, Steigerwald, Szekeres, ill. Andrusch, Fitos, Garaba.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1987. április 21.