magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 0 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.11.05, 19:57 (szerk.: 2022.11.05, 20:47)
    Kincses kincset ért
    Ferencváros - Békéscsaba 1-0 (1-0)


    Üllői út, 20 000 néző
    Vezette: Pádár (****), (Szabó J. Puhl)
    Ferencváros: Zsiborás 6 — Hámori 6, Pintér 7, Strausz 6 Keller 6 — Palkovics 5, Szántó 5, Kincses 6 — Kvaszta 5 Dzurják 5, Dukon 5. Edző: Dalnoki Jenő.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Vígh 6, Megyesi 6, Varga 5, Fabulya 5 — Ottlakán 5, Adorján 6, Takács J. 5 Csanálosi 5 — Kurucz 5, Szekeres 6. Edző: Csank János
    Csere: Varga helyett Steigerwald (5) a szünetben, Dukon helyett Zsinka (—) a 74., Csanálosi helyett Kelemen (—) a 77., Palkovics helyett Takács (—) a 81. percben.
    Gólszerző: Kincses a 89. percben.
    Sárga lap: Megyesi a 33., Fabulya a 89. percben.
    Szögletarány: 7:5 (3:0) a Ferencváros javára.

    (A mérkőzés előtt a hangosan beszélő köszöntötte Pintér Attilát, a hazaiak játékosát abból az alkalomból, hogy 100. mérkőzését játssza a Ferencvárosban. Ez a száz természetesen nem mind bajnoki találkozót takar, hanem beletartoznak a kupa-, valamint egyéb díjmérkőzések is.)
    Húsz percig erőfelmérés folyt. A vendégek gondosan tömörültek a középpályán, olyannyira, hogy hiába birtokolták többet a labdát a ferencvárosiak, egyszerűen nem fértek Leboniczky kapujának közelébe. A csabaiak e támadójátékot Kuruczra és Szekeresre bízták, akik ebben az időszakban nemigen tudtak kellemetlenkedni Pintéreknek.
    Az első lövést a 19. percben Kurucz küldte kapura szabadrúgásból, huszonkét méterről, de Zsiborás vetődve kiütötte a labdát.
    A 24. percben adódott az első izgalom a vendégek kapuja előterében: Dzurják kapott labdát gólt ígérő helyzetben, de kisodródott jobbra, végül Kvaszta fejezte be az akciót, nyolc méterről, jobbról kapura küldött labdája egy védőről pattanva az oldalhálóban kötött ki.
    Az első ferencvárosi lövést Kincses küldte kapura, ez azonban nem okozott gondot Leboniczkynak.
    Kevés épkézláb támadást vezettek a csatárok az első fél órában. A Ferencváros erőlködött, de a csabaiak szívósan védekeztek.
    A 33. percben Megyesi elkaszálta Dukont, ezért sárgalapos figyelmeztetést kapott.
    A 34. percben Szekeres ment el ígéretesen a jobbösszekötő helyén, de belebonyolódott saját cseleibe, és odalett a lehetőség.
    A sivárságot Megyesi látványos ollózása törte meg, amely udvarias tapsra ragadtatott néhány nézőt.
    A 39. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros.
    Szántó a jobb oldalról lőtte be a labdát az ötös és a tizenegyes pont közé, Kincses félig vállal, félig fejjel kapura továbbította, s a labda a dermedt Leboniczky fölött a jobb felső sarokba hullott. 1-0.

    A 41. percben Csanátosi lövése foglalkoztatta Zsiborást, s kapus kiütötte a labdát, Szekeres ismételt, de a labda mellé szállt.
    SZÜNET UTÁN ez első viharos akciót Dukon vezette a bal oldalon, ügyesen elment két védő mellett is, kecsegtető beadásáról azonban lemaradtak a társak.
    Rohamozott a Ferencváros, az 52. percben adódott is gólszerzési lehetőség: Kvaszta viharzott el a jobb oldalon, bekanyarodott a kapu elé, hat méterről lőtt, de a vetődő Leboniczky lábát találta el.
    (Majdhogynem párokra szakadva küzdötte végig a 90 percet a két csapat. Mindenki sarkában lihegett egy ellenfél, aki lökte, tolta, húzta, vonta, időnként buktatta, ne adj isten, bokán is rúgta ellenfelét. S mivel a küzdők ritkán tudtak elszakadni egymástól, sok volt a test test elleni összecsapás, az ütközés, a földre kerülő és csúnyán visszanéző futballista.)
    Az 55. percben Palkovics megsérült, lesántikált a játéktérről, de hamarosan visszatért.
    Az 58. percben Szekeres gyakorolhatta a szögletrúgásokat: a harmadik beívelését követően Zsiborás a mezőnybe bokszolta a labdát.
    A 65. percben Kvaszta a jobbösszekötő helyén ügyesen Dzurják elé fejelte a labdát, a csatár azonban tíz méterről, kapásból, jócskán a kapu mellé durrantott.
    Ezután alábbhagyott a hazaiak lendülete, próbálkoztak a vendégek is, de legfeljebb a tizenhatosig jutottak akcióik.
    A 82. percben Kincsest lesen állította meg a játékvezető, emiatt háborgott a publikum.
    A fináléban nagyon igyekeztek a csabaiak, vezettek át egy-két veszélyes akciót is.
    A 89. percben Fabulya felvágta Takácsot, és sárgalapos büntetésben részesült.
    Kelemen lövése ijesztgette a hazaiakat, tizennyolc méterről küldött labdája a jobb kapufa mellé csúszott.
    Az utolsó percben még Zsiborásnak volt vetődni valója, a kapu torkában Kurucz lábáról szedte le a labdát.
    képA békéscsabai söprögető, Megyesi (balról) biztos lábbal tisztáz a ferencvárosi Kvaszta elől (Koppány György felvétele)

    ★ ★ ★

    A listavezető zöld-fehérek tiszteletére - két kivétellel - a teljes csabai együttes sorakozott fel saját védőharmadában, s a mérkőzés nagy részében ott várta a hazaiak látogatásait.
    A Fradi élt a lehetőséggel, támadgatott is az első félórában, de nem elég gyorsan, kevés tűzzel és nem sok elképzeléssel. Ez pedig nem volt elég az alaposan megszervezett vendégvédelem feltörésére.
    A Békéscsaba két csatára - bár Szekeres időnként kellemetlenkedett Pintéréknek - kevés volt ahhoz, hogy gólhoz jusson a vendégegyüttes.
    A ferencvárosiak vezető gólja után felélénkült a küzdelem a félidő hajrájában.
    Szünet után is odaadóan küzdött mindkét fél, ám a játék színvonala a várakozás alatt maradt. Gyűrte, gyömöszölte egymást a két gárda, de a „darálásban” a játék bizony elsikkadt, egyik oldalon sem tudott folyamatossá válni. Egy-két passzt követően elbirkózták egymástól a labdát a küzdő felek.
    A zöld-fehér szurkolók azonban elégedetten távoztak, mert játék ide, játék oda, a két pont végül is az Üllői úton maradt, a küzdelmes, de mérsékelt színvonalú találkozón.

    Dalnoki Jenő: — Nagyon nehéz mérkőzésen, jó Békéscsabát győztünk le, úgy érzem, teljesen megérdemelten.
    Csank János: — Véleményem szerint lényegében helyzet nélkül nyert a Ferencváros. A nagy iramú mérkőzésen egyébként csapatom megfelelő teljesítményt nyújtott.
    (Várkonyi Sándor)

    1. Ferencváros 6 3 3 - 8-3 9
    ...
    10. Békéscsaba 6 2 2 2 9-10 6

    Népsport, 1986. szeptember 14. (Arcanum DT)
    képDzurják lendületesen faképnél hagyja a csabai védőket, de mellé lő.
    képVarga, Megyesi és Víg húsdarálójában Dukon (sötét mezben), az FTC fiatal csatára.
    képZsiborás a csabai Takács elől húzza le a labdát. Hámori figyelőállásban: FTC-Békéscsaba 1-0. (László Sándor felvételei)
    képA labda Strausz (FTC) birtokában, a csabai Szekeres ezt szomorúan nézi. FTC - Békéscsaba 1-0. (Lovas Albert felvétele)

    Labdarúgás, 1986. október (Arcanum DT)
    képKincses (sötét mezben) fejjel és vállal is hozzáért a labdához, s ritka akciója két ponthoz juttatta az FTC csapatát a Békéscsaba együttese ellen. (Boros Jenő felvétele)

    Népszabadság, 1986. szeptember 15. (Arcanum DT)
    Szoros mérkőzésen maradtak alul a lila-fehérek
    Ferencváros - Békéscsaba 1-0 (1-0)


    ...

    Az első 20 percben tapogatózó játék folyt a pályán - a várt ferencvárosi rohamok helyett. A békéscsabaiak nemcsak a kapu előtt, hanem a középpályán is jól védekeztek, így nem sok esélyt adtak a fővárosi csatársornak.
    Az első lövést a 19. percben Kurucz küldte a kapura szabadrúgásból, 22 méterről, Zsiborás vetődve kiöklözte a labdát.
    Túloldalt Kvaszta előtt adódott helyzet, de az oldalhálóba pattant az egyik védőről a labda.
    A 33. percben Megyesi elkaszálta Dukont, ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott.
    A 39. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. A jobb oldalról Szántó lőtt be, az ötös és a 11-es pont közé, ahol Kincses félig fejjel, félig vállal kapura továbbított, s a labda Leboniczky fölött a jobb felső sarokba hullott, 1-0.
    A szünet előtt még Csaná-osi labdáját ütötte ki Zsiborás, Szekeres ismételhetett, de a pettyes mellé szállt.
    A fordulás után mind jobban erőre kapott a Ferencváros, egyre-másra vezették a rohamokat.
    Az 52. percben Kvaszta kanyarodott be jobbról a kapu elé, hat méterről lőtt, de Leboniczky lábbal hárított.
    Tíz perccel később a Ferencváros csatára Dzurják elé fejelt, de a Diósgyőrből igazolt „gólzsák” tíz méterről mellé lőtt.
    A hajrában békéscsabai eseményt is „följegyezhettünk”: ugyanis a 89. percben Fabulya fölvágta a ferencvárosi Takácsot, amiért ő is sárga lapos figyelmeztetésben részesült.
    Ezután még Kelemen és Kurucz előtt adódott lehetőség, de az előbbi mellé lőtt, Kurucz lábáról pedig Zsiborás leszedte a labdát.

    A zöld-fehér szurkolók azt latolgatták a mérkőzés előtt, hány góllal „verik le” a békéscsabaiakat.
    Csank János az elutazás előtt úgy fogalmazott: „Bízik a tisztes helytállásban”. Nos, ami az eredményességet illeti, az utóbbinak lett igaza, hiszen az eddig veretlen és listavezető Ferencváros ellen, az Üllői úton a 0-1 tisztes eredménynek számít.
    A látottak már mást sejttettek. Érthetően a hazaiak többet birtokolták a labdát, több támadást is vezettek, míg a lila-fehérek elsősorban a védekezésre rendezkedtek be, csupán Szekeres okozott időnként zavart Zsiborás kapuja előtt. A mezőnyben inkább dulakodásnak hatott a játék, mintsem labdarúgásnak.
    A Ferencváros szerencsés vezető gólja után felélénkült az iram, de a színvonallal továbbra is adósak maradtak a labdarúgók. Persze, ez az egész 90 percre is érvényes. Végül is a zöld-fehér szurkolók csak azért távozhattak megnyugvással a lelátóról, mert továbbra is veretlen maradt kedvencük, vagyis a két pontot inkasszálhatta a FTC.
    A lila-fehéreknek viszont egyáltalán nincs mit szégyenkezniük. Ezúttal bízhatnak abban, hogy szeptember 20-án újabb pontokat szereznek, amikor a Kórház utcába látogat a Dunaújvárosi Kohász együttese.

    Békés Megyei Népújság, 1986. szeptember 15.