magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Dunaújvárosi Kohász SE 2 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.10.16, 18:31 (szerk.: 2017.10.23, 17:28)
    Az 5. fordulóban csak két találkozót játszanak a fővárosban és hatot vidéken. A délutáni program egyetlen fővárosi mérkőzése Újpesten lesz. Ráadásul a Megyeri úti stadionban jubileumi összecsapásra kerül sor: a 25. Újpesti Dózsa — Dunaújváros NB I - es mérkőzésre! A Kohász 1953 óta 12-szer lépett pályára a lila-fehérek otthonában és rendre vereséget szenvedett, az 1970—71-es idényben például 8-0, majd ’78 őszén 7-1-re... De az is elgondolkoztató, hogy eddigi 24 egymás elleni élvonalbeli bajnokin — 15 újpesti siker és 8 döntetlen mellett — csupán egyszer győztek (1954-ben 3-1-re) a dunaújvárosiak.

    Népsport, 1986. szeptember 05.

    Ezt várom a fordulótól

    Rapp Imre:

    Ú. Dózsa - Dunaújváros

    "Az újoncot lelkileg biztosan megviselte a legutóbbi két fiaskó, a Dózsa folytatja a felzárkózást. Szerintem az újpestiek nyernek."

    Népsport, 1986. szeptember 06.

    Holló mondta Ressnek: kááár...

    Ú. Dózsa - Dunaújváros 2-0 (1-0)
    Megyeri út, 2000 néző. Vezette: Puhl (****) (Roxin, Szabó J.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Herédi 6, Kozma 6, Szabó 5 - Haaz 5, Rostás 6, Sulija 5, Kecskés 5 — Schróth 5, Steidl 4, Katona 6.
    Edző: Göröcs János.
    Dunaújvárosi Kohász: Holló 6 — Ress 4, Boldóczky 5, Menyhárt 6, Miskovicz 5 — Gróf 4, Flórián 4, Dupai 5, Németh 5 — Csorba 4, Lehota 4.
    Edző: Kovács András.

    Csere: Flórián helyett Lengyel (4) a szünetben, Csorba helyett Kalmár (—) a 72., Steidl helyett Balogh I. (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Ress (öngól) a 27., Katona a 88. percben.
    Sárga lap: Ress a 33. percben.
    Szögletarány: 11:1 (7:1) az Ú. Dózsa javára.


    (Négy hónapi szünet után régi ismerős készülődött az újpestieknél: Herédi Attila, a lila-fehérek kétszeres válogatott, 27 esztendős futballistája, aki tavaszi gerincműtéte óta először lépett pályára az első csapatban - a derekában négy csavarral.)

    Bemutatkozásként Katona forgatta meg alaposan a bal oldalon Resst, aztán lágyan keresztbe ívelt, az érkező Rostás kapásból lőtt, ám Miskovicz a gólvonalról a kapu fölé spárgázta a labdát. Aztán isimét Rostás jeleskedett: bombáját Holló vetődve öklözte a mezőnybe. Majd Schróth kellemetlenül lecsapódó, a jobb sarokra tartó lövését fogta vetődve a Kohász kapu védője.

    Már-már úgy tűnt, hogy képes lesz kibújni a vendégcsapat az újpestiek tartós szorításából, amikor a 27. percben igencsak elkerülhető gólt kapott. Rostás jobbról, az ötössel egy magasságból félmagasan küldte a kapu elé a labdát, Holló jó ütemben lépett ki a gólvonalról, ám a hátrafelé futó Ress kapusát "megelőzve" két lépésről, nagy erővel, kapásból a bal sarokba lőtt. (Öngól!) 1-0

    kép
    Az arcokon döbbenet. A dunaújvárosi Ress (balról)közelről megszerezte a vezetést - az újpestieknek! Holló kapus és Menyhárt (6) földbe gyökerezett lábbal fogadja az öngólt.

    Ezután ismét tartósította mezőnyfölényét a hazai gárda, ám a pihenőig már csak az okozott izgalmat, amikor a 33. percben Ress sárga lapot érően felvágta Katonát.

    SZÜNET UTÁN
    Rostás szögletét követően a vetődő Holló röviden ütötte tovább a labdát, amely Kecskéstől visszapattant a kapu elé, ám Steidl két méterre a gólvonaltól addig gyámoltalankodott, amíg a földön fekvő kapus elcsípte előle. Aztán Herédi jó indításával Schróth tört be a jobbösszekötő helyén, egészen az ötösig, onnan viszont olyan gyengén emelt kapura, hogy Holló még bele tudott ütni a labdájába. Ezt követően Kecskés az ötös bal sarkáról csaknem a szögletzászlót találta el.

    És amikor már csak a legtürelmesebb szurkolók tartottak ki a lelátón, akkor a 88. percben javított a bizonyítványán a lila-fehér gárda. Rostás jobbról játszott keresztbe a balösszekötő helyén őrizetlenül kirobbanó Katona elé, aki néhány lépés után a kifutó Holló fölött 18 méterről könnyedén emelhetett a kapu bal oldalába. 2-0

    ★ ★

    Nem a véletlen műve volt, hogy az újpesti győzelmet bebiztosító második gólt a maroknyi publikumnak is csak körülbelül a fele láthatta. A többiek ugyanis — véleménynyilvánításként — jóval a lefújás előtt elindullak hazafelé. Pedig ezúttal igazán jól kezdett az újpesti gárda. Az első játékrészben a gyors Katona és a pályán „látnoki” erényeket csillogtató Rostás jóvoltából úgy tűnt, hogy lila-fehér parádéra kerül sor. Igaz, azt sem lehetett nem észrevenni, hogy a kezdeti hazai nekibuzdulást mennyire nyugodtan fogadja az újonc Kohász társulata. A piros-fehérek higgadtan védekeztek, a megszerzett labdákat pedig jól hozták ki kapujuk előteréből, és a percek múlásával már-már sikerült elaltatniuk az újpestieket, amikor Ress ügyetlenségével megadta a hátralévő bő egy óra alaphangját.

    A pihenő után tovább esett a játék színvonala, és a félidő derekán egyre több szurkoló kiabált ébresztőt. Ebben az időszakban tömény unalom költözött a pályára, és minden jel arra mutatott, hogy a csendes poroszkálást — stílszerűen — egy balszerencsés mozdulat dönti el. Hogy végül is nem így történt, az kizárólag a lilák két emberének, Rostásnak és Katonának köszönhető, ám a második találat semmit sem változtatott az alapképleten: a dunaújvárosiak egyre szűkebb lehetőségekből válogatva tovább kereshetik helyüket az élvonalban, míg az újpestiek a megszerzett két pont gyors elkönyvelése után örülhetnek Herédi sikeres visszatérésének.


    Göröcs János: — A látottak alapján teljesen megérdemelt a győzelmünk, hiszen míg nekünk jónéhány nagy ziccerünk volt, addig a vendégek még helyzetet sem teremtettek kapunk előtt. Nekem tetszett játékosaink akarása, lelkesedése.

    Kovács András: — Második félidei játékunk már megközelítette a kívánatosat, csak éppen az átütőerő, az igazi gólveszély hiányzott. Újabb vereségünk ellenére azt kell mondanom, hogy játékunk a jövőt illetően feltétlenül biztató.

    Népsport, 1986. szeptember 07.

    kép

    kép
    Schróth elől Ress már tovább adta a labdát.

    kép
    Ezzel az öngóllal nyert a Megyeri úton az Ú. Dózsa a Dunaújváros ellen az ősz elején. Boldóczki döbbenten nézi a gólvonalon átjutó labdát.

    Labdarúgás, 1986. október,december.
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.15, 21:12 (szerk.: 2017.10.15, 21:13)
    Ú. DÓZSA—DUNAÚJVÁROS, Megyeri út, 16 óra. Jv.: Puhl.

    Újság a lila-fehérek háza táján, hogy az operált Herédi játékra jelentkezett. Nem léphet Viszont pályára Kardos és Kovács Ervin, őket beszéd miatt ítélte „hallgatásra” a fegyelmi bizottság. Hosszú idő után elmondható, hogy az Újpest hazai pályán is esélyes, de egy esetleges döntetlen senkit sem lepne meg.

    Népszabadság, 1986. szeptember 06.

    Ú. DÓZSA - DUNAÚJVÁROS 2-0 (1-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Haáz, Kozma, Herédi, Kecskés — Rostás, Sulija, Steidl (Balogh, 72. p.), Szabó — Schróth, Katona.
    Dunaújváros: Holló — Ress, Boldóczki, Menyhárt, Miskovicz — Gróf, Flórián (Lengyel, 46. p.), Dupai, Németh — Csorba (Kalmár, 72. p .), Lehota.

    Megyeri út, 2000 néző. Jv.: Puhl.

    Sokáig úgy tűnt, még annyi néző sem gyűlik össze, hogy a belépőkből ki tudják fizetni a rendezőket, de aztán lassacskán kijöttek kétezren. Nem vitás, a korábbi sikertelenség láttán a nézők elpártoltak, pedig ez az Újpest jóval biztatóbban játszik, mint a tavalyi. (Hát még, ha igazi középcsatára is lenne...) A vendégcsapat ezúttal nem futballozott első osztályú szinten, s noha mindössze két gól esett, a hazai győzelem egyetlen pillanatig sem volt vitás: ha az emlékezet nem csal, Szendreinek egyszer sem kellett hárítania. Az első újpesti gólt a dunaújvárosi Ress szerezte, elegánsan helyezett saját kapujának bal alsó sarkába. Ez a tény alaposan megzavarta, olyannyira, hogy mindent rúgott, csak a labdát nem. Sárga lapnak kellett felvillannia, hogy az ámokfutás mérséklődjön.

    A második játékrészben az újpestiek rengeteg helyzetet teremtettek, de hol elvétették a kaput, hol az ígéretes szituációba került Schróth esett el a labdában. Göröcs edző ismét sokat őszült a kispadon, de alig valamivel a vége előtt balszélsője megnyugtatta: Rostás fifikás átadását még dörzsöltebben helyezte a dunaújvárosi kapuba (2-0). Az, hogy a két pont otthon maradt, főként az éretten és tisztán játszó Kozmának, valamint a kiszámíthatatlanul cselező, okos gólt szerző Katonának köszönhető. A mezőny legjobb embere mégis Puhl játékvezető volt, aki hiba nélkül, nagyvonalúan vezette a találkozót, fölényes biztonsággal alkalmazta az előnyszabályt, és még az sem zavarta meg, hogy két partjelzője a kellemes sütkérezés közben több alkalommal is cserben hagyta (2-0).

    Gól: Ress (öngól, 27. p.), Katona (88. p.).

    Népszabadság, 1986. szeptember 08.