magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Atalanta BC 1 : 2 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Közép-európai kupa (Mitropa kupa) 1984-85
játékvezető : Holzmann Heinz (Ausztria)
nézőszámok:
  1. Népsport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: BZS1979
    2013.04.05, 10:45 (szerk.: 2013.04.05, 10:45)
     
  2. avatar: bbsz
    2012.01.27, 23:07 (szerk.: 2021.01.24, 01:24)
    A Közép-Európa Kupáért
    Atalanta - Bcs. Előre Spartacus 2-1 (1-O)


    Békéscsaba, 3000 néző. Vezette: Holzmann (osztrák), Büki, Szigeti
    Békéscsaba: Leboniczky Imre - Vígh Tibor, Kerekes Attila, Takács József, Fabulya György - Királyvári Károly, Pásztor József, Sulija Ottó - Kanyári Zoltán, Melis Béla, Szekeres József. Edző: Süle István
    Atalanta: Malizia, Codogno, Rossi, Solda, Magnocavallo, Vella, Magrin, Bortolucci, Donadoni, Fattori, Pacione Edző: Nedo Sonetti
    Csere: Sulija h. Szarvas János 46. p. ; Kanyári h. Ottlakán Mihály 75. p., Vella h. Agostinelli 46. p.
    gólszerzők: Fattori 33. p. ; Takács 76. p. ; Pacione 90. p.
    sárga lap: Takács 45. p. ; Codogno 60. p. ; Királyvári 73. p. ; Fattori 79. p.
    Szögletarány: 6:4 (3:2)

    Mint azt várni lehetett, a kellemes, napsütéses idő ellenére elég kevesen voltak a lelátón kezdéskor.
    Pedig mintegy „mentőakcióként”, a rendező lila-fehérek délelőtt körtelefont intéztek az iskolákhoz, miszerint a diákok ingyen nézhetik végig a nagyon jól csengő olasz gárda kupavendégjátékát. A gyerekek jöttek is, szép számmal.
    Az Atalanta játékosai már háromnegyed órával a kivonulás előtt a gyepén voltak, előbb nagyon lazán, később erőteljesen melegítettek be.
    A hazaiaknál Süle István vezető edző arra kérte játékosait, hogy próbáljanak meg kellemes délutánt szerezni szurkolóiknak.

    A 6. percben került először veszélybe a kapu, méghozzá a csabai. Bortolucci villámgyorsan kiugratta középen Pacionét, de a csatár az utolsó pillanatban elcsúszott, a labda pedig továbbszállt.
    Utána újra Pacione ügyeskedett, most viszont Takács nagyon ügyesen szerelte.
    A 10. percben tapsot kaplak a hazaiak. A szokástól eltérően, Királyvári végezte el a szögletet, észrevette, hogy valamennyi védő saját kapuja elé húzódik, hátrafelé gurította a labdát, amelyet Kerekes futtából, nagy erővel, külsővel bombázott kapura, Malizia azonban bravúrosan hárított a jobb alsó saroknál.
    Lassan kiegyenlített lett a játék.
    A 17. percben Szekeres is ugyanazt a variációt választotta a szögletnél, mint társa az előbb, de Kerekes lövése most a kapu mellé pörgött.
    A 18. percben vezetést szerezhettek volna a bergamóiak, Pacione azonban az ötösön lyukat rúgott és oda lett a helyzet.
    Magnocavallo váratlan lövését fogta Leboniczky, amelyre válaszolhattak volna a csabaiak, de Szekeres remek cselei és pontos beadása után nem volt lila-fehér „fogadó”.
    A 33. percben váratlanul szerzett vezetést az Atalanta. A jobb oldalon Vella és Donadoni passzolgatott, s miközben a csabai 16-oshoz értek, már-már úgy látszott, elvesztik a labdát, az azonban a védőkről Pacione elé pattant. A szélső első lövése kivágódott, másodszorra 10 méterről laposan lőtt, s mielőtt a labda a bal kapufa mellett elsuhant volna, a lesgyanús helyzetben közbeugró Fattori közelről a hálóba pofozta a labdát, 1-0.kép
    Az első gól előtti pillanatok: Pacione mindenkinél hamarabb eszmél és már lőni készül... (Fotó: Fazekas László)

    A 40. percben ígéretes akció gördült az olaszok kapuja felé: Kanyári indításával Pásztor lendült előre a jobb szélen, a beadás után azonban Melis lába között elakadt a labda és Solda — gólhelyzetben — felszabadított.
    Közvetlenül a szünet előtt Takács sárga lapos figyelmeztetésben részesült, kemény belépője nyomán.

    SZÜNET UTÁN
    jól kezdtek a hazaiak. Az 54. percben Pásztor beadásából Melis nyolc méterről a jobb oldali léc mellé lőtt (gólhelyzet volt!), majd újabb ígéretes akció végén Szekeres elől tisztázott megint csak meleg helyzetben Malizia.
    Az 58. percben tűzijáték alakult ki az Atalanta kapujánál. Kerekes lövése lepattant, majd Vigh elől tisztáztak szögletre az olasz védők. Pásztor beívelése során Szarvast Rossi lerántotta az ötösön, de meglepetésre elmaradt a 11-es!
    Egy perccel később Codognót is sárga lapos figyelmeztetéssel büntette Holzmann, mert durván szerelte Szarvast.
    Nem volt durva a játék, mégis egy újabb sárga lapos figyelmeztetés következett, most Királyvári volt a vétkes — Donadonival szemben.
    A 76. percben sikerült az egyenlítés a csabaiaknak. Codogno könnyelműen és rosszul adott haza, Malizia helyett Szekeres érte el a labdát. A kapus kétségbeesetten visszahátrált, Szekeres beljebb lopta magát az alapvonal mentén, és visszagurítását Takács nagy erővel a kapu közepébe bombázta, 1-1.
    A 78. percben Solda csaknem öngólt vétett, amikor Szekeres kanyarodó beadásába beletette a lábát.
    Jobb volt ezekben a percekben a hazai együttes, s miközben Fattori is sárga lapot kapott reklamálásáért, nem várt fordulat következett.
    A 90. percben Pacione cselezgetett középen, többször is szerelhettek volna a csabai védők, de nem sikerült, és végül a csatár mintegy 10 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt, 2-1.
    (Már az első Atalanta-gól után is megjegyezhettük volna, ami most is feltűnt. Nevezetesen, hogy figyelmetlenségükért nagy árat fizettek a csabai védők. Egymásra vártak, lassan mozdultak, sokkal később reagáltak a kritikus pillanatban, mint ellenfelük.)

    Óvatosan kezdett mindkét csapat, így az első tíz perc nemigen hozta lázba a közönséget. Jellemző, hogy az olaszoknál jó ideig csak az apró termetű Fattori tartózkodott elöl. A csabaiak sem mertek élni a felkínált lehetőséggel, óvatosan, s ami még nagyobb baj, kiismerhetően támadtak. Az is érződött, hogy elfogódottak, ennek jele volt, hogy még a tapasztalt Kerekes is bosszantóan rosszul passzolt olykor.
    Ahogy telt az idő, mindinkább kitűnt, az Atalanta nem olyan félelmetes ezúttal! Abban viszont feltétlen fölé nőttek a hazaiaknak, hogy gyorsabbak, energikusabbak voltak, mindig megtalálták egymást a labdával. A szerencsésnek mondható vezető gól után még inkább visszafogták támadójátékukat az olaszok.
    Szünet után a Békéscsaba nagyot javult, Szarvas új színt is vitt a játékba, teljesen jogos volt az egyenlítés, sőt...!
    E helyett, pillanatokkal a hármas sípszó előtt, megint a bergamóiak találtak a hálóba.
    Nem érdemelt vereséget a csabai együttes, csak hát most is igazolódott, a gólhelyzeteket nem elég megteremteni.

    Nyilatkozatok.
    Nedo Sonetti: — Tetszett a békéscsabaiak összjátéka. A sportszerű mérkőzésen azonban technikai fölényünk a mi javunkra billentette a mérleg nyelvét.
    Süle István: — A nehéz talajon küzdelmes mérkőzést vívtunk, s hiába lett volna igazságosabb a döntetlen, figyelmetlenségek miatt ez sem sikerült.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság 1984. november 29.
     
  3. avatar: Giovanni
    2011.09.14, 19:32 (szerk.: 2013.04.05, 11:10)
    kép
    Sajnos nincs benne semmi konkrétum a meccs adataihoz.

    La stampa, 1984. november 28.