magyarfutball.hu

UD Palermo - Diósgyőri VTK Miskolc 1 : 2 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Közép-európai kupa (Mitropa kupa)
helyszín : Palermo, Stadio La Favorita
játékvezető : Korelus Václav (Csehszlovákia)
nézőszámok :
 1. Népsport: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: pirospont
  2014.07.03, 19:20
  DVTK: Szicíliában verték a Palermót 54 éve

  Miskolc – A diósgyőriek napra pontosan ötvennégy éve játszották első nemzetközi mérkőzésüket.  A piros-fehérek ötödikek lettek az 1959/60-as bajnokságban, ezért indulhattak a Közép-Európa Kupában.

  – Ha az emlékezetem nem csal, az Újpest lett az aranyérmes – mondta az Észak-Magyarországnak Hódi Zoltán, a DVTK egykori kapusa, majd így folytatta: – A további sorrend így alakult: 2. FTC, 3. Vasas, 4. MTK, 5. DVTK, 6. Tatabánya. A további nemzetközi kupasorozatok mellett mind a hat alakulat szerepelhetett KK-ban. Hozzánk hasonlóan az olasz pontvadászaton nyolcadik Palermó is először jutott el a külföldi sorozatig.
  Vonattal és repülővel

  Az NB I-es küzdelemsorozat június 26-án zárult, ekkor a diósgyőriek 2-0-ra kikaptak Dorogon. A bajnokságban Hódi Zoltán huszonhatszor állt a kapu előtt, míg klubtársa, Csányi József huszonötször szerepelt és öt gólt ért el.

  – Egy hetünk maradt az olaszok elleni felkészülésre – vette át a szót Csányi József. – Portyánk nagy dolognak számított, hajdan még nem létezett világútlevél, nyugatra, vagy a kapitalista országokba csak elvétve juthattak el a magyarok és még a sportolók sem mehettek hetente, vagy havonta… Az iratok beszerzésével nem kellett bajlódnunk, útleveleinket és vízumainkat a szövetség intézte. Budapestről vonattal mentünk Zürichbe, majd a svájci nagyvárosban repülőre ültünk és meg sem álltunk Palermóig. A visszafelé vezető utunk is látványokban gazdag volt: Palermóból vonattal gurultunk el Rómáig, ahol többek között megnéztük az olimpiai stadiont is. Akkor már javában hangoltak az ötkarikás játékokra, amelyre augusztus 25. és szeptember 11. között került sor. Az akkori labdarúgótornán a magyar csapat bronzérmes lett. Az egész túra örökre szóló élménnyel ajándékozott meg bennünket, viszont nagyon fárasztónak bizonyult. A hosszú vonatozást kártyázással, beszélgetéssel, mókázással és a szebbnél szebb tájakban való gyönyörködéssel töltöttük el.

  Az Észak-Magyarország arra a kérdésre, hogy mit vásároltak szeretteiknek, Csányi József így felelt:

  – Csak apróbb ajándékokat, hiszen anyagilag nem voltunk túlságosan jól elengedve, aztán a vámvizsgálattól is tartottunk, ezt a mai fiatalok már aligha értik meg, az idősek azonban tudják, hogy mire gondolok… Viszont máig őrzöm azt az ezüst emblémát, amelyet a palermói polgármester fogadásán kaptunk.
  Itthon kikaptak

  A DVTK Palermóban 2:1-re nyert, itthon viszont 2:0-ra kikapott.

  – Szicíliában jobban játszottunk, és két helyzetünket kihasználva győztünk – folytatta Hódi Zoltán. – A siker érdekében Diósgyőrben is mindent elkövettünk, de nem úgy alakultak a dolgaink, ahogyan azt elterveztük, ugyanis nem tudtunk a kapuba találni. Pedig edzőnk, Kiss Gábor jó taktikai megoldásokat talált ki, a sok ezer néző is végig biztatott minket, de semmi nem jött össze nekünk, s mint tudjuk, a futballban ilyen is van… Most, ezekben a napokban keresem-kutatom az akkori élményeimet, de sok minden a feledés homályába merült, az olasz játékosokra például egyáltalán nem emlékszem vissza.

  A diósgyőriek hajdani kiválóságaitól megkérdeztük, hogy elutaznak-e Debrecenbe, a máltaiak elleni Európa Liga selejtező mérkőzésre, mire Csányi József azt felelte, hogy csak a Diósgyőrött rendezendő találkozókat tekinti meg, csütörtökön a tévében nézi az összecsapást, míg Hódi Zoltán kifakadt:

  – A klubnál rólam megfeledkeztek… Senkinek nem jut az eszébe, hogy évtizedekig szolgáltam az egyesületet, ahol generációkat neveltem, ha úgy tetszik, kapusiskolát vezettem. Húsz éve nem járok Diósgyőrbe, de nem veszik észre… Az esélyekről persze elmondom, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, bár a meglepő világbajnoki meccsekből kiindulva nem biztos, hogy „le kell sajnálnunk” a máltaiakat.

  ÉM-KT

  Emlékeztető: a tények
  Közép-Európa Kupa, 1960/1961

  1. forduló, első mérkőzés, 1960. július 3:

  US Citta di Palermo (olasz) – Diósgyőri VTK 1:2 (0-2)

  DVTK: Hódi – Werner, Szigeti, Paulás – Török, Solymosi – Iván, Csányi, Kiss, Fekete II. (Papp), Pál. Edző: Kiss Gábor.

  Gólszerző: Iván, Fekete II.

  1. forduló, visszavágó, 1960. július 10:

  Diósgyőri VTK – US Citta di Palermo 0:2 (0-0)

  DVTK: Hódi – Werner, Szigeti, Paulás – Török, Solymosi – Iván, Csányi, Kiss (Kovács), Papp, Fekete II. Edző: Kiss Gábor.

  http://www.boon.hu/dvtk-sziciliaban-vertek-a-palermot-54-eve/2590111
   
 2. avatar: BZS1979
  2011.01.20, 15:00 (szerk.: 2018.02.04, 16:14)
  kép
  forrás: Corriere dello Sport
   
 3. avatar: Ailton
  2010.04.28, 10:22
  Az első nemzetközi kaland: a Diósgyőr ellen
  1960. Újabb történelmi dátum: az első nemzetközi kupás szereplés, „természetesen" magyar vonatkozásokkal! A Palermo a bajnokságban elért 8. helyének köszönhetően indulhatott a Mitropa (közkedveltebb nevén Közép-Európai-) Kupában, ahol a Diósgyőr gárdáját fogadta. Palermói szempontból nem indult jól a debütáló mérkőzés, mert az első félidőben a DVTK már 2:0-ra vezetett a La Favorita-ban, és a diósgyőri klub végül győzött is, mert Sandri révén a Palermo erejéből már csak a szépítésre futotta. A visszavágón aztán már sokkal jobban futott a rózsaszín szekér, és az olaszok Baldi és Sacchella góljaival nyertek is 2-0-ra. A Mitropa Kupa küzdelmei is megérnének egy hosszabb cikket. Csak érdekességképpen, 1960-ban ilyen párosítások voltak: Spartak Trnava-AS Roma (2:0, 0:1), FTC-1. FC Simmeringer (1:2, 5:1), Velez Mostar-Alessandria (4:1, 2:1).

  http://www.focitipp.hu/?id=1400&nemsuti=
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.27, 22:03 (szerk.: 2018.02.04, 16:10)
  kép
  forrás:
  Népsport 1960. jőlius 4.
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.19, 09:42 (szerk.: 2018.02.04, 16:08)