magyarfutball.hu

Újpest FC - AS Ambrosiana-Inter 3 : 1 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: heimo
  2014.04.24, 18:20 (szerk.: 2016.04.22, 14:33)
  Az Újpest bravúros játékkal kiverte az Ambrosianát a Középeurópai Kupából
  Újpest – Ambrosiana 3:1 (1:0)

  A gólokat Kállai, Zsengellér és Kocsis szerezték

  Vasárnap délután 12.000 néző ment ki a megyeri-úti pályára, a rekkenő júniusi vasárnapon. A nézőtéren a futball és minden sportágnak képviselői, a Hungária, a Ferencváros és a többi egyesületek hívei ott vannak, hogy kidrukkolják Újpestnek a győzelmet.

  Már jóval félhat előtt kifut a kék-fekete csíkos, feketenadrágos Ambrosiana csapata, az olasz kupagyőztes és szédületes lövéseket zúdítanak a kapura.

  Pontban félhatkor érkeznek a lila-fehérek és velük együtt jön Dale, az angol futballbíró, talpig feketében, Futó és Meazza, a két csapatkapitány, nagy asszisztencia mellett sorsol. Ezúttal nagy jelentősége van a helyválasztásnak, mert erős szél és napsütés van.

  Az Újpest a következő összeállításban játszik: Sziklai, Futó, Fekete, Szalay, Szűcs, Balogh, Ádám, Vincze, Zsengellér, Kállay, Kocsis.
  Az olasz csapatban játszik az olasz válogatott két csillaga: Meazza és Locatelli is. Az olaszok így állnak fel: Sain, Buonocore, Setti, Campatelli, Olmi, Locatelli, Frossi, Demaria, Guarniert, Meazza, Ferraris II.

  Az Újpest kezd erős nap ellen, s a szél is az Újpestet hátráltatja a játékban. Jó támadás gördül előre, de Zsengellér fellöki Locatellit. Gyors tologatással jön előre az Újpest és szinte húsz méterről megcélozza a kaput, de az olasz kapus könnyen véd.
  Az 5. percben gólt ér el az Újpest. Szűcs vezeti középen a labdát, habozni látszik, hogy hova adja, végül kivágja jobbra. Ádám, mint a fergeteg rohan a labdára, három olasz is rohan feléje, ő azonban zsonglőrszerű testcselekkel lerázza magáról az olaszokat, puhán középre gurítja a labdát. Zsengellér nem éri el és már felszisszen a tribün népe, hogy a hatalmas gólhelyzet kimarad, amikor Kállay berohan és a cipője hegyével eléri a labdát, amely a hálóba gurul. 1:0-re vezet az Újpest és a milánói meccs alapján 2:2 az eredmény.
  Most kezdődik igazán a mérkőzés a győztes gólért. Továbbra is az Újpest marad fölényben. Óriási az iram. Az Ambrosiana egyelőre nem sokat mutat félelmetes híréből, mert a 20. percben Sziklay csak hazaadásból kapott labdát. Meazza próbálkozik először lövéssel, de messze elkerüli a kaput.
  Azután fokról-fokra feljönnek az olaszok. Ferraris II. pattogó lövését Sziklai fogja. Majd Frossi, a szemüveges olasz jobbszélső fejel kapura, de ez is könnyű munka Sziklaynak.
  A 30. percben esik az első sarokrúgás, amelyet az Újpest lő, de Kállay magasan fölé fejeli. Nagy a hőség, a pálya szélén mint „kellékesek” asszisztálnak trénerek, segédtrénerek és vezetők, mannaszerűen dobálják be az üdítő citromot a tikkadó játékosoknak.
  A 40. percben Kállay pompás labdát ad középre, Zsengellér elfogja, méteres körzetben senki nincs a közelében, megvárja a labdát és Sain, az olasz kapus, minden-mindegy gondolattal beleüt a labdába, amely magasra ugrik és pattan a gól felé, de ott terem, mintha a földből nőtt volna elő Bunonocore és hanyatt vetődéssel kivágja a labdát.
  A közönség torkán fagyott a gól-kiáltás, a bravúros hátvédteljesítményt azonban így is megtapsolják. Az utolsó percben a szemüveges jobbszélső összefut Sziklayval, akinek csak a sapkáját tudja a sarokba sodorni, mert a labda a kapusnál marad.
  A második félidőben nagy ostromba kezd az Újpest. Az első tizenöt perc csupa balszerencse.

  A 3. percben Kocsis beadását Zsengellér mellé lövi. Mindjárt utána Kocsis szélvészként vágtat a labdával, hosszú beadását Ádám fejeli, Sain kapus kiüti, megint Ádámhoz kerül a labda, aki megint kapura irányít, de ott áll Olmi és megmenti a helyzetet. A 8. percben megint Kocsisnál a labda, beadása elsuhan a kapu előtt, kirohan rá a kapus, de nem tudja elfogni, viszont Kocsis öt méternyire az üres kaputól fölé vágja a labdát. A 10. percben veszélyes olasz ellentámadás. Korner Újpest ellen. A beadott labdát Meazza lövés helyett átengedi Ferrarisnak, őt azonban Futó és Szalai egyesült erővel szereli. A 14. percben kulminál a balszerencse. Ádám beadását Zsengellér a kapusba lövi, a labda odapattan Kállaihoz, aki megint a kapushoz vágja a labdát, végül Zsengellér mellé lő. A 18. percben Zsengellér lövését kivédi a kapus. Ádám és Setti összefutnak, az olasz hátvédet néhány percre kiviszik, ezalatt Guttmann, az újpesti tréner szódásüvegekkel locsolja a fáradt játékosokat.
  Setti visszajön és mindjárt munkába lép, Zsengellért szereli. A 30. percben Zsengellér 25 méterről szabadrúgást küld az olasz kapura, a labda pontosan beszáll a sarokba, de az angol játékvezető nem ítél gólt, mert közben Ádám lesre futott. A 35. percben váratlanul felnyomulnak az olaszok és Ferraris II. befejeli a labdát. Az Újpest támadott és mégis az Ambrosiana ért el gólt. 1:1.
  Az összeredmény alapján az Ambrosiana vezet. A közönség tragikusan veszi az esetet. Az Újpest tovább támad és öt percen belül két gólt ér el. A 40. percben Kállai lövése visszapattan a hátvédről és ezt vágja be Zsengellér. 2:1. Összeredmény 3:3. A tribünön már arról beszélnek, vajon hol lesz a harmadik meccs. A feleletet váratlan gól adja meg: a 42. percben Kocsis lerohan, beadás helyett nagy erővel kapura lő. A labda a kapus kezéről bepattan a felső hálóba és onnan visszavágódik a mezőnybe. Az angol bíró jól látta, hogy a labda bejutott a kapuba, habozás nélkül gólt ítélt. A közönség nagy üdvrivalgással fogadta az eredményt, az Újpest 3:1 arányban győzött, kiverte az Ambrosiana-t a kupából és tovább jutott. Az Ambrosiana játékosai reklamáltak a bírónál, szerintük nem volt gól. Az angol bíró azonban hajthatatlan maradt. Még két percig játszottak s aztán véget ért az izgalmas mérkőzés.

  A mérkőzés után a következő nyilatkozatot kaptuk: Langfelder Ferenc:
  - Legalább ilyen arányban megérdemeltük a győzelmet. Rettenetes balszerencsénk volt.
  Canelli olasz tréner:
  - A harmadik gól nem volt érvényes gól!
  Dale, az angol játékvezető:
  - Szép meccs volt. Sajnálom, hogy az utolsó tizenöt percben idegesen játszottak. A harmadik gól érvényességhez nem fér vita.
   
 2. avatar: heimo
  2014.04.24, 18:19 (szerk.: 2016.04.22, 14:33)
  MTI: Az Ujpest FC labdarúgó csapata megfelelt a beléje helyezett bizalomnak és lelkes játékkal megérdemelten jutott tovább. Különös elismerést érdemel az, hogy az Ujpest a második félidő 35. percében, amikor az Ambrosiana kiegyenlített, nem lankadt el, sőt hatalmas erőbedobással tíz percen belül nem csak a győzelmet, de a továbbjutást is kiharcolta.
  Az Ujpest csapatában Sziklai kitűnően védett, a hátvédek megbízhatóan látták el a feladatukat és a fedezetsor is, különösen Szücs, igen jól játszott. A csatársorban Ádám volt veszélyes.
  Az Ambrosiana együttesében a fedezetsorban Locatelli nyújtott kiválót, a csatársorban Frossi és Ferraris II., a két szélső volt veszélyes, Meazza kissé szürke teljesítménnyel szerepelt, de általában az olasz csapat ezúttal csillogtatta erényeit: a gyorsaságot és a gólratörést.
  A mérkőzés Ujpest támadásával indult. Az 5. percben Szücs labdája Ádámhoz jutott, aki három olasz játékost kijátszva a labdát a jó érzékkel befutó Kállai elé tálalta és utóbbi közelről védhetetlenül bevágta. (1:0). A gól után egy ideig még az Ujpest támadott, majd a 24. percben egy olasz ellentámadás során Futó csak kézzel tudta visszatartani Meazzát: a húsz méteres szabadrúgás azonban elkerülte a magyar kaput. Közvetlen ezután egy veszélyes olasz támadás Frossi lesállásán akadt meg. A 28. percben Sziklai bátor rávetéssel Ferraris II. lábáról szedte le a labdát. Majd két perc múlva Frossi tiszta gólhelyzetben hajszállal kapu mellé lőtt. A 31. percben Zsengellér szögletrúgást erőszakolt ki, de Kocsis beadását Kállai kapu fölé emelte. A 39. percben Kállai labdája kitűnő helyzetben találta Zsengellért, de az olasz kapus szerencsével mentett. A labda egy ideig még a kapu előtt pattogott, végül Buonocore felszabadított. Az utolsó percben az olasz csapat támadott.
  A második félidő ismét az Ujpest nagy iramú rohamaival indult. Ádám pompás lefutása és beadása után, az olasz védelem csak nehezen mentett. A 6. percben Ferraris II.-t a magyar védelem csak sarokrúgás árán szerelte. Majd egy perc múlva hatalmas gólhelyzet nyílott az olasz kapu előtt, de Kocsis beadását Ádám négy lépésről kapu fölé lőtte. Több veszélyes olasz támadás után, a 19. percben Buonocore megsérült és kiállani kényszerült. A nagy hőségben az iram ellanyhult. A 30. percben Buonocore visszatért, majd a 31. percben Zsengellér 25 méteres szabadrúgása a kapufáról pattant vissza. A 35. percben villámgyors olasz támadás következett és Frossi beadásából Ferraris II. kiegyenlített. (1:1). A gólra Ujpest heves támadással válaszolt. Zsengellért a hatos vonalon elnyomták, de a bíró sípja néma maradt. A 40. percben Kállai és Vincze összjátékából, utóbbi a labdát Zsengellér elé adta, aki lapos, éles lövéssel védhetetlen gólt rúgott. (2:1). A 42. percben Locatelli megsérült és kiállott. A 43. percben Kocsis lövése a bal kapufa belső széléről pattant vissza, de közben túljutott a gólvonalon és Dale játékvezető gólt ítélt. (3:1). Az olasz csapat hevesen tiltakozott, de a bíró hajthatatlan maradt és a játék tovább folyt. A 44. percben Locatelli is visszatért a pályára, de az eredmény már nem változott.
   
 3. avatar: Giovanni
  2010.09.06, 14:01
  kép

  Győri Nemzeti Hírlap, 1939. június 27.
   
 4. avatar: fgymat
  2010.03.31, 12:17
  Továbbjutott az Újpest, 4-3-as összesítéssel.