magyarfutball.hu

Magyarország - Svédország 5 : 1 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1938, Franciaország, elődöntő
213. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Párizs, Stade Parc des Princes
játékvezető : Leclerq Lucien (Franciaország)
nézőszámok :
 1. fifa.com: 20.000
 2. allworldcup.narod.ru: 22.000
 3. nso.hu: 28.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: Zsorzsinju
  2017.12.11, 13:05
  Hungary 5 Sweden 1
  Parc des Princes, Paris (14,800)
  16 June 1938

  Having had a bye and an easy tie against Cuba, Sweden crumbled once matched with a really good side. Remarkably, they scored first after just 35 seconds. Zsengellér scored a hat-trick for Hungary.

  http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1938/1938.html
   
 2. avatar: lorszab
  2016.05.15, 13:10
  t.sr.se/KNdRa6

  A svéd rádió közvetítésének összefoglalója az elődöntőről. Nyberg 1. percben elért gólja, illetve Sárosi dr. találata.
   
 3. avatar: heimo
  2015.10.10, 19:21 (szerk.: 2016.05.15, 13:44)
  Magyarok a VB döntőben!

  A magyar csapat csütörtökön délután 25.000 néző előtt lépett Párizsban a kifogástalan talajú, gyepes pályájára, hogy a világbajnoki labdarúgótorna elődöntőjében a svéd együttessel mérkőzzék.

  Meglepetésre a játékidő első percében a svéd jobbszélső, Nyburg megugrott. Lázár csak kísérni tudta. Bíró abban a bitben, hogy lesállásról van szó, megállt, amire a svéd beszaladt a magyar kapu elé és hat méterről védhetetlenül berúgta a labdát a magyar hálóba (0:1).

  A magyar csapat kissé megzavarodott, de Turai, Sárosi és Zsengellér nyugalma, biztonsága lassan visszaadta az együttes önbizalmát és egymásután szebbnél szebb támadások gördültek a svéd kapu elé. A befejezés azonban nem sikerült, Zsengellér fölé lőtt, Sárosit szerelték, majd Titkos kornereit a kapus hárította el, később nagy helyzetben Titkos melléfejelt, Sárosi a kapufa mellé rúgott, Zsengellér lövését védte a kitűnő tempóérzékkel és nem utolsó sorban nagy szerencsével, rendelkező Abrahamsson, a ruganyos svéd kapus. Toldi fölé, Titkos mellé lőtt, Toldi labdáját kifejelték, Turai lövése emberbe vágódott, Sárosi labdáját a kapus fogta.

  A 20. percben a nagy magyar nyomás alól felszabadult svéd csapat csaknem újabb gólt ért el, Andersson, a fiatal svéd középcsatár a Bíró lábáról lepattant labdával teljesen tisztán állt a magyar kapu előtt, de hibázott és a labda elsurrant a kapufa mellett. A következő percben Titkost Sárosi szökteti, majd a balszélső remek beadásába Zsengellér beledől és a labda máris a hálóban táncol (1:1).

  A kiegyenlítés után a magyar csapat továbbrohamoz. Zsengellér mellé lő, majd tíz méterről a kapusba vágja a labdát, Turai messziről kísérletezik a lövéssel, Sárosi nagy helyzetet teremt Zsengellérnek, de az öt mtérről is a kapusba lő. A kipattanó labda ismét hozzákerül, most erősebben vágja meg és — fölé megy. A mérkőzés legnagyobb helyzete volt.

  A következő gólt újra Sárosi készíti elő. aki kitűnő tempóérzékkel puhán gurítja a labdát Titkos elé, az megszökik fedezetétől, beszalad a 16-os területére és labdája a balsarokba vágódik (2:1).

  A következő percben Sárosi „lyukra" játssza Zsengellért, az összekötőt azonban ellökik és csak esés közben tudja megrúgni a labdát, amely az üres kapu mellé gurul. Újra Sárosi indít el egy kitűnő akciót. Sashoz játszik és a jobbszélső beadását Zsengellér elé teszi, aki hatalmas lövéssel a balsarokba vágja (3:1). A svédek ellentámadását Szabó tisztázza, aki Nyberg fejesét kitűnően tolja ki kornerre.

  A játékidő második felében továbbtart a magyar csatárok tűzijátéka, ebben azonban egyelőre több a ropogás, mint a — mag. Toldi fölé rúg, Sárosi labdáját a kapus fogja, Sas lövését újból a kapus tolja kornerre, Toldi labdája is Abrahamsson zsákmánya. Zsengellér fölé, Toldi mellé, Lázár emberbe lő, de Sárosi fáradhatatlanul újból elindítja a támadást, Zsengellér Sast szökteti, a jobbszélső labdája pontosan ível az ötös sarkára Sárosi elé és a magyar középcsatár nem hibáz. Fejese a léc alá száll (4:1).

  Már a közönség is egyre erősebben tapsol a magyarok szép játékának és a megvesztegetően fair küzdelemnek. Zsengellér emberbe, Toldi mellé lő. A svédek támadását újból a veszélyes Nyberg vezeti, de fejesét Szabó védi. Toldi lábáról a kritikus pillanatban leperdül a labda. Sárosi háttal állva a kapunak, úgy húzza a léc felé a labdát, hogy a zsonglőrmutatványnak is ragyogó technikai trükkért az egész közönség megtapsolja. A labda azonban Abrahamsson kezében akad meg. Az iram lanyhul, a magyar csapat nem erőlködik. A 40. percben azonban Sárosi középről gyors iramban vezeti a labdát, és amikor már ketten is rajta vannak, Zsengellér elé tálalja és a kiugró összekötő félmagas lövéssel beállítja a végeredményt (5:1). Sárosinak még két ízben is alkalma lehetne a gólszerzésre, de már nem mozog olyan fürgén mint eddig.

  Azoknak volt igazuk, akik megjósolták. hogy a magyar-svéd találkozó lesz a VB küzdelemsorozatának minden durvaságtól mentes, legszebb mérkőzése.

  Azok a svédek, akik a románokat verő Kubát 8:0-ra intézték el felőrlődtek a magyar együttes technikai és taktikai fölényében, és ha a magyar csatársor tagjai a kapu előtt jobb irányzékot használnak, könnyen kétszámjegyű győzelmet érhettek volna el.

  A mérkőzés után különben a magyar csatárok arról panaszkodtak, hogy a labda túl könnyű volt. A csapat legjobb játékosai Bíró, Turai, dr. Sárosi. Zsengellér, Sas és Titkos voltak. Szalai szürkén, de nagyon megbízhatóan dolgozott. Lázár a játékidő elfő felében nem találta meg a helyét, a második félidőben azonban már kielégített. Korányi néhányszor bizonytalankodott, de gyorsaságával mentett. Szabónak kevés dolga volt, de mintha nem mozgott volna olyan biztosan. mint szokott Leclereq játékvezetése ellen egyik küzdőfél sem emelhetett kifogást.

  Népszava 1938. június 18.

  hmgy
   
 4. avatar: NNS
  2014.06.12, 21:26 (szerk.: 2014.06.12, 21:27)
  Egy kép a mérkőzés helyszínéről, a Parc des Princes stadionból a 1938-as VB-ről. (Svájc - Németország 4:2)
  kép
  forrás: picture alliance / dpa
  http://www.tagesschau.de/multimedia/bilder/fussball-wm-100.html
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2011.02.08, 11:08 (szerk.: 2018.01.14, 07:01)
   
 6. avatar: ingersheim
  2010.10.18, 21:03 (szerk.: 2010.10.18, 21:23)
  Az 1938-as VB-re való felkészülést szenvedélyes viták tarkították a válogatott keret összeállítása miatt.Aztán ismét anyagi nehézségekkel kellett szembenézni.A legnagyobb baj volt azonban,hogy Dietz dr. szövetségi kapitány és Schaffer szövetségi edző között súlyos szakmai ellentétek támadtak.Dietz Károly inkább a biztonságos védekezés,míg az edző a klasszikus támadójáték híve volt.S ezek az ellentétek leginkább a csapat-összeállítás körüli vitákban csúcsosodtak ki.
  A 16-os döntőben Holland-India,majd Svájc legyőzése után csapatunk az elődöntőbe került
  az akkor nagy hírű svédek ellen,és káprázatos játékkal győzött.
  Sas Ferenc,a csapat egykori jobbszélsője,akivel a magyar válogatott dél-amerikai portyája során Argentínában találkoztunk a hatvanas években,nem felejtette el ezt a meccset: "Egy olyan csapat játszott,amelyben mindenki ismerte a másik gondolatát.Nemcsak a teljesen elfogulatlan közönség -Párisban játszottunk- élvezte a játékot,hanem mi is ott a zöld gyepen.Azt sem felejtem,amikor a legnagyobb olasz sportújság riportere,aki személyes ismerősöm volt,a meccs után berohant hozzám az öltözőbe és szó szerint ezt mondta: >Káprázatosan játszottatok.Tudom,a döntőbeli játékotokat már nem fogom élvezni,mert sajnos megvertek bennünket is...< Én erre csendesen ezt válaszoltam: mivel jóbarátom vagy,legyél boldog ez egyszer azzal,hogy viszont a döntőt én élvezem igazán..."
  A szélső szemei valósággal ragyogtak,amikor ezt az epizódot vagy 3 évtized távlatából felidézte.De aztán hirtelen elborult a tekintete s így szólt: "...de a labda kerek..."


  Labdarúgás 1976
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.11, 13:37 (szerk.: 2018.01.14, 07:03)
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2009.05.29, 19:29 (szerk.: 2018.01.14, 06:58)
   
 9. avatar: fgymat
  2009.01.01, 22:43
  A svéd és a magyar válogatott edzői jól ismerték egymást, hiszen az MTK-ban együtt játszottak. Csapatunk edzője Schaffer volt az északiaké pedig Nagy József.

  A játékvezető sípjelére elkezdődött a mérkőzés és nem úgy ahogy mi vártuk.
  1.perc:A svédek megszerezték a magyar kirúgást és Nyberg a megkapott labdával azonnal a kapunk felé iramodott. Átjátszotta magát Bírón, aki ettől szinte megdermedt. Már csak Szabóval állt szemben, aki szintén dermedten állt, még kifutni is elfelejtett. A szélső mintegy hét méterről helyezte a labdát a kapu ellenkező sarkába. 0-1
  Alaposan "pofon verte" ez a gól a válogatottat. Eltartott vagy húsz percig mire lassan észhez tértek. Szerencsére ez idő alatt nem kaptunk újabb gólt.
  21.perc:Toldi, Sárosi a labda útja, majd Titkos kapja a bal szélen. Elfut vele és beadja Zsengellérnek, aki előredőlve erősen fejeli a jobb sarokba. Két svéd is igyekszik menteni. Jacobsson el is éri a labdát, de már csak beljebb tessékelni tudja. Öngól. 1-1
  37.perc:Toldi egy csel után Sárosi elé játszik, aki azonnal továbbítja a labdát Titkoshoz. A szélső előre iramodik, becsapja Eriksont és a kapu felé kanyarodik. Amint a 16-oson belülre ér már lendül is a lába és a labda sebesen süvítve vágódik a bal sarokba. 2-1
  38.perc:Fut a következő támadás. Sárosi Sashoz passzol és igyekszik befelé, hogy jó helyen tudja vissza kapni a labdát. Az repül is befelé, de nem jön igazán lövésre, ezért Sárosi tovább teszi Zsengellérnek, aki hatalmas erővel félmagasan lő a kapu bal oldalába. 3-1
  67.perc:Sárosi, Zsengellér majd Sas a labda útja és a beadás már az ötös sarkán találja Sárosit, aki védhetetlenül fejel a kapu jobb oldalába. 4-1
  85.perc:Lázár indítja Turayt. Källgren szerelni próbál, de az elpattanó labdát Sárosi megszerzi és már adja is Zsengellérnek, aki nagy iramban tör előre és tíz méterről úgy vágja félmagasan a kapuba a labdát, hogy a kapus meg sem tud mozdulni. 5-1

  A mérkőzésről talán elég az egyik, legnagyobb párizsi lap a Paris Soir: "A magyarok briliáns játékukkal szétrobbantották a svéd csapatot."
  De ami a legfontosabb bejutottunk a döntőbe!

  forrás:
  mafoci