magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Bástya FC 4 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.21, 22:03
    Ferencváros-Bástya 4:0 (2:0)
    A ferencvárosiak fölényének alig volt más ellensúlyozója, mint a Bástya kitűnő védelme
    Góllövő: Takács II., Takács 11., Toldi, Takács II.
    üllői-út, 8000 néző. Bíró: Csárdás.
    A két csapat a pályára vonult, óbecseinek kedvezett a szerencse Emődivel szemben, s így a Bástya került az eléggé érezhető széllel szembe
    Ferencváros: Angyal — Takács I., Papp — Lyka, Bukovai, Óbecsei — Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut.
    Bástya: Bácsay — Korányi, Emődi — Wahl, Péter, Tóth — Varga, Korony, Possák, Stemler, Schwartz.
    A Bástya nem messze jut a kezdéssel s máris Toldi tör át. Lövése elakad a védelem falán. Takács az első labdáját hatalmas rúgással küldi Kohuthoz, akinek beadása alig valamivel csúszik a kapu fölé. Turay nagy agilitással küzd s egymásután fogja el a labdákat az ellenfél halfjai elől. Jó lövést is küld kapura, de a kapus könnyen fogja. Az 5. percben jut át először a Bástya ellenfele térfelére s a jobbszárny veszélyesen rohamozza meg a kaput, de végül is Angyal kezébe jut a labda. Erre egyik Ferencváros-támadás a másik után fut végig a pályán, helyesebben a félpályán s főleg Kohut kap sok labdát. A beadásai azonban nem igen sikerülnek. A szél erősödik, ami a szélsőknek nagy ellensége, nagyon nehéz megfelelően tempírozni az ívelő, kanyarodó labdát. A halfsorban különösen Bukovai, a támadósorban pedig a jobbszárny is nagyon szép dolgokat csinál, csak éppen a befejezés körül történik mindig hiba, így a 11. percben Toldi rosszul eltalált labdája magasan a kapu felett száll el. A Bástya előrelendülése ofszájd, az ellentámadás ismét Toldi lövésével ér véget, amit most Bácsay tesz ártalmatlanná. Tóth jó érzékkel lép közbe többször a Takács—Táncos szárny, próbálkozásainál s kissé változatosabb lesz a játék. Takács többször hazaad egymásután, de pár percre mintha taktikát változtatna. Remek, pontos passzokkal játszik s mellőzi a gyors lerohanásokat. — Mintha már három nullra vezetnének — mondja egy elégedetlen. A befejezés többnyire Toldira hárul, aki rendszerint hibázgat. A Táncos—Takács támadás jól megy, de Emődi is jól lép közbe. A 20. percben Schwartz fut el s élesen kapu mellé lő. Kohut ügyesen cicázik Korányival, aki csak fellökni tudja a vonalnál. A szabadrúgás, majd utána a korner is kihasználatlan marad, de a Ferencváros tovább veszélyeztet. Gyorsan megy előre a támadás. Turay Takácsnak ad, aki Táncoshoz passzol, de a tizenhatos előtt Tóth kézzel fogja el a labdát. A megítélt szabadrúgásból Takács II. pompás lövéssel a jobb felső sarokba küldi a labdát, hogy hiába ugrik utána Bácsay. (1:0). 27. p.
    A Ferencváros élénkebben támad. Az első roham végén Takács labdája Hosszúra fut, de a következő rohamban a jobbszárny „átfirkálja” a védelmet, mely teljesen megzavarodik. A beadás kipattan ugyan a kapu elől, de Lykához jut a labda, aki balra íveli nagy rúgással.
    Toldi és Kohut egyaránt felugrik érte s Bácsay elől a kapuba ütik kézzel. Természetesen nem érvényes a gól.
    A Bástya fárad a folytonos védekezésben s a halfok, bekkek sokat kezelnek, amit nem mindig torol meg a bíró. A 32. percben Toldi lövése rossz, a következő befejezés pedig Kohut kapu fölé kanyarodó labdája. A Turay—Kohut akció kornert eredményez, amit a szélső rosszul rúg. Turay hosszú lövése Bácsayé, majd meg a Bukovai—Turay—Táncos— Kohut—Turay összjáték végződik a center kapu fölé irányított lövésével. Az állandó Ferencvárosi fölény azonban meghozza a második gólt is.
    Lyka a 38. percben félmagas labdát ad Takácsnak, aki mellel fogja el. Félfordulatot tesz vele s mintegy huszonöt méterről szenzációs lövéssel küldi kapuba. A labda a jobb, felső saroknál
    éri a kapufát és arról pattan a hálóba. (2:0).
    A közönség általános ámulattal fogadja a nagyszerű produkciót, mely megérdemelte a tapsot és ovációt A félidő végén kissé szóhoz jut a Bástya, de komoly helyzetbe nem jut, viszont szép ellentámadást Táncos lövése fejez be, amit azonban Bácsay könnyen véd.
    Kezdés után Angyal hazaadást kap. Korányi biztos lábbal szerel, de előrerúgott labdáját Takács I. kapásból küldi vissza pompás rúgással. Emődi elcsúsztatja, a labdát s Takács II., mint a gyík szalad a kapu felé. Táncosnak ad, amikor megközelítik s a szélső beadása Kohuthoz kerül, de Vili elereszti s oda a helyzet. Talán bosszús az ügyetlenségért, mert hamarosan hatalmas lövést küld a kapura, hogy a vetődő Bácsay kiejti a labdát, amire Toldi rohan rá, de pillanatot késik.
    A Bástya most erőteljes rohamot visz a a megzavart Papp csak kornerre tudja rúgni a labdát. Varga jól rúg, Stemler kapura lő s a labda a gólba is jutna, de ott áll Óbecsei a kapufa tövénél s róla felpattan, hogy Angyal elkaphassa. Meleg pillanata volt a védelemnek! Nem folytatódik a Bástya lendülete. Sőt a nagyon előrehúzódott Emődit szerelik a 8. percben . Turay—Táncos —Takács támadás bontakozik ki pillanatok alatt, de az összekötő lába alatt elcsúszik a labda s oda a helyzet. A Bástya rohamát a jobbszélre húzódott Possák vezeti, jól is ad be, de Stemler fölé lő. A 10. percben esik al félidő első gólja.
    Turay labdájával Táncos, elfut Emődi mellett s nagyon jól sikerül a centerezése. Bácsay kifelé indul a szálló labda irányába, mely azonban Toldi fejéről a kapu túlsó oldalába esik. (3:0).
    A Bástya élénkebben mozog s két ofszájdot csinál támadás közben. A második után Kohut elfut Korányitól, de Emődi jól keresztezi. A 13. percben Schwartz, aki közben Stemlerrel cserélt, üresen kap labdát s míg a Ferencváros ofszájdot reklamál, teljesen akadálytalanul rohan a kapu felé
    Angyal kifutna, de megáll s teljesen tökéletes a gólhelyzet, a csatár azonban a túlsó kapufa mellé küldi lövését.
    Két perc múlva a másik kapu előtt dúl a harc. Táncos elszalad Tóth mellett s begurított labdáját Takács nem éri teljes lábbal, gyenge . Bácsai rádobja magát a labdára s közben a nagy rössel érkező Toldi pedig alaposan belerúg a kapusba. Bácsayt több, mint két percig élesztgetik s ekkor sem tud a kapuba állani.
    Schwartz lesz tehát a kapus,
    akinek szerencséje van. A Turay— Kohut — Toldi — Takács összjáték ugyanis nagyszerű helyzetbe hozza a kis Takácsot,
    de a labda elpukkad a lába előtt.
    Nagy nevetés kíséri a jelenetet, mely után Bácsay visszatér helyére. Turay most sok jó labdát ad a szélsőknek. A beadások sorra veszélyeztetik a Bástya kapuját, de Bácsaynak csak felugró labdát kell ártalmatlanná tenni a 25. percben. Ez is elég azonban ahhoz, hogyha kapus újra kiálljon a játékból. Ismét Schwartz foglalja el a helyét, akinek megint szerencséje van. Takácsnak ballábra jön a labda a kapu előtt s fölé küldi. Bukovai ad most remek passzot, balra s Kohut beadását Turay fejeli tovább Takács elé, aki kapásból alig a kapu mellé küldi. Schwartz vetődött utána, ami nagyon tetszett a közönségnek.
    Bácsay most újra visszatér, a 30. percben.
    Schwartz rögtön jó helyzetbe is kerül, de a bíró ofszájd miatt megállítja, holott csak a szélső, Stemler volt lesállásban. A játék meglehetősen ellanyhul és nagyon sok magas labda jár a pálya felett. Ilyenből szerez kornert is a Ferencváros, de a bevágás után fault esik a kapu előtt. A 34. percben a Táncos—Takács pár váltással repül a Bástya-kapu felé s Takács jó beadásából Turay lő kapura, de Bácsay fog. Újabb Ferencváros-kornert hárít még el a védelem, de hamarosan közeleg ismét a veszély Kohut formájában, aki Wahl mögött egészen a vonalig jut. Befelé sétál s Turay elé adja a labdát, aki a 37. pecben kapufára fejeli.
    A labda Takácsra pattan s a védelem, de egy pillanatra maga Takács is megáll. Fütty azonban nincs s Takács bal lábbal a hálóba vágja a gólt. (4:0).
    Bástya hendszet reklamál, de a bíró hajthatatlan. A Ferencváros tovább támad s a 41. percben Takács I. passza után Táncos beadott labdáját Turay kapásból vágja mellé, majd a következő roham végén Bukovai lő ballal fölé. A Ferencváros most már átadja a teret a Bástyának. Varga lövése szép, de Angyal védi, majd meg kornert ér el a csapat. Nehezen szabadul fel a Ferencváros, mégis támadássá fejezi be a játékot.

    Nemzeti Sport, 1930. március 7.