magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - Törekvés SE 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.15, 22:30 (szerk.: 2022.04.16, 08:33)
    FTC - Törekvés 1:1 (1:0)

    Üllői-ut, 9000 néző
    Bíró: Klug Frigyes

    A tavaszi idény egyik legszebb, sőt várakozás ellenére legfairebb mérkőzését a második félidő 13-ik percében egy jelentéktelen incidensből kirobbant botrány zavarta meg, amely nemcsak a játékosok idegeit kavarta fel, mert az izgalom természetesen átragadt a közönségre is, amely az utolsó fél óra küzdelmében terrorisztikus közbeszólásaival és a bírói ítéletek állandó megkritizálásával alaposan megzavarta a játék további zavartalan menetét.

    Az incidens azzal kezdődött, hogy Szabó és Hirzer véletlen összeütközéséből Hirzer a földre került, miközben a rush-ban lévő Takács I. lábával a földön fekvő Hirzer fájós bokáját érte. Ez annyira felbőszítette a különben is ideges Urikot, hogy sértő szavakkal illette Takácsot, aki azonban nem maradt adós és magyarosan mondta oda a véleményét. Klug Frigyes habozás nélkül kiküldte a pályáról Takácsot, amibe azonban Blum, az FTC csapatkapitánya szokás szerint nem nyugodott bele és széles gesztusok kíséretében magyarázni kezdett a bírónak, mire Klug visszahívta Takácsot és felszólította, hogy jelentse ki becsületszavára, hogy a sértő , kijelentéseket nem használta. Takács habozott, mire Klug most már véglegesen kiállította Takácsot, amit az FTC párti közönség természetesen hangos zajongással fogadott. Blum sem nyugodott meg az ítéletben és tovább gesztikulált a bíró orra előtt, aki azonban most már nem engedett. Közel tíz percig tartott az incidens, amelyhez egyelőre mindössze az a megjegyzésünk, hogy helytelennek tartottuk, hogy Klug Frigyes percekig tárgyalásokat folytatott a játékosokkal, ahelyett, hogy jó döntése után félrevonult volna és nyugodtan várja be a fejleményeket. Ettől az incidenstől eltekintve a mérkőzés, különösen az első félidőben szép nívóju sportot nyújtott. Az FTC szemlátomást javul és különösen csatársorának stílusos játéka a legbiztatóbb ígéret a jövőre. Az első félidőben ugyanis döntő fölényben volt az FTC, a vezető gólnál azonban többre még sem vitte, mert a Kelemen-Pataki—Egry belső trió még nem szokott össze, másrészt a Törekvés fedezetsorát is hátravonta a védelembe, ugy, hogy Lantos az FTC közel 35 percig tartó offenzívája ellenére alig kapott labdát. Az FTC játékosai közül különösen Halász és Takács II. mutatott kitűnő formát, az iramot azonban csak egy félidőig bírták. Halásznak tényleg a jobb szélső a megfelelő posztja. Gyors, elég energikus és pompásan centerező csatár, akire azon a helyen szép jövő vár. Takács II. a Hirzer—Weisz balszárny pompás szereléseivel tüntette ki magát, kár, hogy a tehetséges half kissé hajlamos az erőszakosságokra. Takács I. és Hungler II. hibátlanul látta el feladatát, Szabó ismét csak tempóbírásával és agilitásával vonta magára a figyelmet, Blum játéka azonban ismét figyelemreméltóan magas nívón mozgott. Tóth a második virágkorát éli. Gyors, ötletes, energikus, még csak egykor félelmetes lövéseit nélkülözzük, lelkiismeretes tréninggel azonban ezt a kvalitását is vissza fogja nyerni. Pataki ismét csak a csatársor irányításával elégedett meg, a támadásokba azontul alig avatkozott bele és midössze egy-két góllövési kísérlettel próbálkozott. Kelemen nagyon ügyesen illeszkedett bele a csatársorba és különösen Halász szöktetéseivel tette magát hasznossá, míg Egry energikus áttöréseivel, intelligens összjátékával és észszerű helyezkedésével ma is a csatárlánc egyik legértékesebb szeme volt.

    A Törekvés csak a második félidőben játszott klasszisához méltóan. Az első 45 percben mintha hiányzott volna a csatársorból a szükséges önbizalom, mert alig-alig kísérletezett a zöldfehérek sziklaszilárd közvetlen védelmi frontjának áttörésével és Hirzer is az első félidőben még kissé bátortalanul mozgott, szünet után azonban már belemelegedett és élvezetes kóstolót adott kivételes kvalitásairól. A vasutasok közvetlen védelme a fedezetsor támogatásával dicséretes munkát végzett, különösen Siegl volt elemében. Hajós kivételesen nehezen jött lendületbe, a játék második felében azonban határozottan dominálta a mezőnyt és nagy része volt abban, hogy a Törekvést a második félidőben még a győzelem kilátásai is kecsegtették. Kitönü napja volt Csermelynek és nagyon előnyösen mutatkozott be a balhalf posztján Szedlacsek, aki finom technikával szerelte le az FTC jobbszárnyának támadásait. Weisznek semmi sem sikerült, Kautzkynak inkább az egyéni, mint az összjáték iránt van érzéke, míg Urik csak a második 45 percben volt elemében, amikor néhány remekül irányított labdával veszélyeztette a zöld-fehérek hálóját. A Törekvés kap hamarabb lábra, támadásai azonban veszélytelenek, az FTC-nek Tóth részéről megindított támadásait is azonban egyelőre könnyen szerelik le a vasutasok. A 10-ik percben már kornerrel veszélyeztet az FTC, sőt Halász—Kelemen—Pataki szép összjátékából Egry nyolc lépésről menthetetlen gólt lő (12 p.). A zöldfehérek sorozatos támadásait a Törekvés két lerohanása szakítja meg. Kautzky azonban két ízben is mellé plasziroz. A Pataki által pompásan szöktetett Halászt Lantos kapujából kirohanva szereli le és Patakinak fordulásból lőtt remek labdáját is Lantos menti. Siegl hibájából Pataki tiszta gólhelyzetben biztos gólt hibáz, Kelemen centerét Lantos teszi ártalmatlanná, míg Hirzer akcióját egyesült erővel a két Takács hiusítja meg. Pataki szépen plaszirozott labdáját Lantos korner árán menti (38 p.) és Tóth veszélyesnek látszó centerét is Lantos tartja fel.

    Szünet után alaposan megváltozott a játék képe, mert starttól kezdve a Törekvés van frontban. Hirzer meszsziről irányított labdáját Amsel fogja, Kautzky Szántó szép centerét a háló fölé továbbítja, míg Weisz remek centerét Hirzer lekési. Az incidens után is a vasutasok maradnak támadásban, kornert érnek el és Urik tizenkét lépésről az ellenkező sarokba védhetetlen gólt plaszíroz 18 p. A Törekvés ujabb kornerét Amsel menti. Hungler II. a Szántóval folytatott párviadala közben megsérül és kiáll, ugy, hogy az FTC azontul hátvédek nélkül küzd tovább, akiknek a helyére Takács II. és Blum vonul viszsza. Hirzer visszatérésével ujult erővel támad a Törekvés, de csak kornert ér el, míg a szívósan küzdő Franzstadt csatársor Egry révén lesbenállás miatt érvénytelenített gólt lő. Takács II. korner árán szereli le a Törekvés ujabb támadását (II. p.), Urik két egymásután süvítő labdáját azonban Amsel védi. A 40-ik percben a Tóthot elgáncsoló Csermelyt kiállítják. Az utolsó öt percben az FTC vehemensen finisel, két kornerrel is veszélyeztet, sőt Lantos elügyetlenkedett védése az utolsó pillanatokban majdnem a győztes gólhoz segítette a zöld-fehéreket.

    FTC: Amsel— Takács I., Hunder II. — Takács II., Szabó, Blum— Halász, Kelemen, Pataki, Egry, Tóth.
    Törekvés: Lantos—Horváth, Siegl— Csermely, Hajós, Szedlacsek—Szántó, Urik, Kautzky, Hirzer, Weisz.

    Sporthirlap, 1923. április 30.