magyarfutball.hu

33 FC - MTK 1 : 1 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Sugár István
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.29, 20:41
    ,33* FC—MTK 1:0 (1:0) Valójában 1:1 volt az eredmény.

    Hungária-ut Bíró: Sugár István 5000 néző,
    A rendkívül nagy izgalom közepette lezajlott mérkőzés igazat adott azoknak, a kik az MTK rérszére korántsem tartják elintézettnek a baj­nokságot,
    Ime, nem a „nagy* csapatok egyike került az utjába s mert az szinte fanatikus lelkesedéssel küz­dött, megtudta állítani győzelmes útjában. A 33“ FC, amelyet minimális goalarányu győzelmei­ért a szerencse kegyeltjének deklaráltak, megmutatta ma, hogy nem a szerencse az egyetlen titka sikereinek.
    Megmutatta, hogy a lelkesedés leküzdhetlen ereje többet jelent a szerencsénél is és pótolni tudja a fizikum gyöngeségét, sót a mérsékeltebb technikát is.
    Való igazság, hogy a lelkesedés küzdött ebben a matschben a tudassál párosult rutinnal s csak külső körülményeken mulott, hogy nem az első­nek emlitett footballerényé lett a babér.
    A 33-asok egy igen ügyesen megcsinált goallal magukhoz ragadták a vezetést s a kezükben tartották a küzdelem sorsát véges-végig. Az MTK elkeseredett támadásait vitézül verte visz- sza az önfeládozással dolgozó védelem. \\
    A halfok villámgyorsan a labdán termettek, ugy hogy képtelen volt az MTK nyugodt hely­zetet teremteni. A csatársor hiába kombinált szépen a mezőnyben, mert ha át is jutott a halfsoron, a gyors mozdulatokkal dolgozó véde­lem megzavarta a goalhelyzeteb előkészítésében.
    A 33 FC kapujára menő lövések oroszlánrésze a halfsorból jött s igy a kolosszális kondiczióban lévő Zsák rendre ártalmatlanná tette őket. A kék— fehér csatársor küzdelmének eredménytelensége teljesen megzavarta az MTK játékát, a mi kifeje­zésre jutott abban is, hogy végül az egész halfsor helyet cserélt Kertész II-vel, Ráccal és Kovácscsal.
    Biró és Hlavay kitünően dolgoztak a csatár szerepében is, de a legélesebb labdákat is zsák­mányul ejtette Zsák. Ugylátszott már, hogy az MTK veresége elkerülhetetlen, hat perccel a befe­jezés előtt azonban a biró 11-est itélt az MTK-nak.
    A büntetésre nem szolgált rá a „33“ FC. Zsák ugyanis egy magas labdaért kiszaladt, a levegőben akarta elfogni, a válla mögött azonban kicsúszott. Igv történt, hogy a labdaért hátrafelé kapkodva a ráfutó Hlavay fejét fogta el. Hlavay a földre esett s alkalmasint ez tévesztette meg a bírót.
    A 33-asok goalját a Horváthot helyettesítő Ba­ráth plaszirozta a 22-dik percben. Vanicsek IL helyén Csárdás játszott, balösszekötő Molnár volta
    A 11-est Révész lőtte be, de hajszálon mulott, hogy Zsák ezt is ki nem védte. Bosnyákovics gratulált Zsáknak, Sugár ebben ellene irányuló maliciát látott s kiállította. 33-as támadás közben ért véget a játék.

    Sporthirlap 1913 november 24.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.29, 20:04
    33 FC—MTK 1:1 (1 :0).

    Hungária-ut.Bíró: Sugár.
    Rég nem látott közönségünk ennél izgalmasabbsabb mérkőzést A Harminchármasok bámu­latos szerencséje ezuttal sem tagadta meg ma­gát. Az élső félidőben rugott góllal majdnem megnyerték a mérkőzést, jóllehet, alig kerültek túl a félvomalon. Ez az eredmény teljesen meg­hamisított képe a tényleges erőviszonyoknak,mert az MTK legalább 5 góllal vot jobb elenfelé­nél. azonban annak elszánt védekezése meghiusított minden támadást. Zsák egyik legbámula­tosabb védését produkálta. Beigazolta, hogy nála nagyobb klasszisu kapus nálunk nem akad.A védelem ezuttal nem két hátvédből, hanem ugyszólván a teljes csapatból állott., s csupán két-három csatár állott elől, hogy az eőrevágott labdákat elfogják. Ezek közül Barát és Székány voltak veszélyesek, ha a labda hozzájuk került.Az MTK csapata általában jó játékot produkált.Knapp a gólt nem védhette. Révész elsőrangu volt, annál gyengébb azonban Csüdör. A halfsor kitűnően működött. Állandó támadásban tar­totta csapatát s Hlavay és Biró erős lövéseik többet foglalkoztatták Zsákot, mint a csatároké. A csatársor Taussig és Kertész II. kivételével gyenge volt Ez volt aztán az oka, hogy a máso­dik félidőben az MTK teljesen felforgatta csa­patát. Biró balösszekötőt. Hlavay centert, Rácz jobbösszekötőt játszott. Kovács balhávédnek ment. mig a halfsorban Kertész II., Vágó és Csüdör játszottak. Ez az összeállítás aztán tel­jesen felbontotta a csapat egységét és ellenére annak hogy a csaársor erősebb támadásokkal késztette munkára Zsákot, kakodó munkája nem hozott eredményt. Ebben a félidőben Vágó ugy­szólván egyedül játszott halfot, s munkája min­den kritikát felülmult.
    A mérkőzés részleteiről nincs sok írni va­lónk. Állandó MTK. támadása s a harminchármas kapu a legerősebb ostromnak van kitéve. A harminchármas játékosok azonban valósággal phlankxként állnak kapujuk előtt s ha végre az emberek között a kapu felé is megy a labda, Zsák mindent fog. Az első gólt az első félidő 22-ik percében Barát rugja, egy lerohanásból kifolyólag. A kiegyenlítő gól a második félidő 39-ik percében esik, mikor Zsák a tiszta hely­zetbe kerülő Hlavayt csunyán elvágja s a meg­ítélt 11-est Révész értékesíti góllá.

    Sport-Világ 1913 november 24.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 22:51
    »33«-as FC—MTK 1:1.

    (Hungária-úti pálya.) Ilyenkor, a szezon végén a kevésbé strapált csapatok határozottan előnyben van­nak azok fölött, a melyek bajnoki matcheik mellett még nemzetközi mérkőzéseket is játszottak. Az utóbbiak utóbbiak november vége felé már kissé elfásultak, fárad­tak, ellentétben a pihentebb csapatokkal, a melyek nem­hogy frisebbek, de a mikor jó napjuk van, egy-egy érté­kes teljesitménynyel várakozáson felülit produkálnak. Frissen, óriási ambiczióval, bámulatos energiával ját­szott a »33«-as FC és majdnem hogy sikerült neki az, a mi magyar csapatnak még nem az őszi szezonban, hogy a bajnokaspiráns MTK-tól két értékes pontot szerez. Bebizonyították a »33 «-asok, hogy méltán a bajnoki lista élén szerepelnek, de különösen azt, hogy odaadással lelkesedéssel és ambicziózus akaraterővel kell játszania egy csapatnak, ez az egyedüli módja a footballban a sikernek.
    Méltán a legnagyobb elismerésre érdemes a »33«-asok csapata azért a nagyszerű munkáért, a mit ma teljesí­tett. Nem rettent meg az MTK majdnem állandó fölényé­től és az első félidőben megszerzett vezető goalja után olyan szívóssággal és kitartással védekezett, hogy győz­tesként is üdvözölhetnék ma, ha egv váratlan inczidens győzelmétől meg nem fosztja. De hasztalanul védekez­tek volna olyan szemet gyönyörködtető odaadással, ha kapujukat nem a magyar goalkeeperek eddigi össze­hasonlíthatatlanul legjobbja, Zsák nem védi.
    A tavaszi magyar-osztrák matchen és a »33«-as FC legtöbb mérkőzésén csodálkozásba ejtett bravúros védé­seivel, de a mit ma produkált, az már szinte a csodával határos volt, ahhoz hasonló klasszist csak az angol kapu­soktól láttunk, de csak, a mikor angol csapatok nálunk egymás ellen küzdöttek. Ha a kék-fehérek két-három goaldifferencziáju fölénye a végeredményben kifejezésre nem jutott, az kizárólag a csodálatos virtuozitással védő Zsáknak az érdeme. Sokszor vakmerően, sőt könnyel­műen véd, de csak látszatra, mert csak egyszerűbb és természetesebb mozdulatokkal végzi azt, a mit más kapuvéd nehézkesen és sok erőfeszítéssel csinál. Izgalmas, érdekfeszitő küzdelem volt, a közönség szinte lélekzetét visszafojtva nézte az egy goal előnyt szerzett csapat remek védekezését és a másik csapatnak fölénye tudatá­ban kétségbeesett küzdelmét a kiegyenlítésért, a játéko­sok egymást felülmúlni igyekeztek, mégis csak egy ember munkája ejtett bámulatba : a Zsáké, a ki ma közel más­fél órás állandó ostromnak állt ellent hidegvérrel, boszor­kányos ügyességgel és ritkán látott, s méltán megcsodált bravúrral. Szó sincsen róla, némi szerencséje is volt, a minthogy a »33«-as FC általában a szerencsésen operáló csapatok sorába tartozik, a ki azonban ma a »33 «-asok védelmének valóban odaadó munkáját látta, az szinte egé­szen természetesnek tartotta, hogy az MTK csatár­sorának rendszertelen támadásai eredményre nem fog­nak vezetni. S nem gáncsot, de azért is dicséretet érde­mel a csapat, hogy a mikor veszélyben forgott a kapuja, közel az egész legénység a védelembe vonult vissza. De hiszen ez csak természetes, ez fegyelmezettséget és a klubszinekért való fanatikus szeretet bizonyít.
    Az MTK kiegyenlítő goalját eredményező tizen­egyes fölött vitának helye nincsen. A büntető, rúgást meg kellett ítélni, sőt még enyhén ítélt a bíró, különben a kapuvédet is ki kellett volna állítania, de — igen heleysen- — nem rosszakaratúinak minősítette Zsák eljárását, hanem olyan véletlen inczidensnek, a melyet némiképpen indokol az a kritikus szituáczió, a mi a »33«-asok kapuja előtt előállott. Zsák ugyanis goaljából kirohanva óriási kava­rodás közben védi a labdát, a mely az egy méterrel a kapu előtt szabadon álló Hlavay lábai elé esik. Abban a pillanatban Zsák a nyakánál fogva a földre rántja le Hlavayt, a ki pillanatokra eszméletét veszti, de csak­hamar talpra áll. A tizenegyest Révész vehemens erő­vel rúgta, különben aligha is lett volna goal, mert a zse­niális Zsák azt is elfogta, a labda azonban kezeit tarolva, mégis rendeltetési helyére kerül.
    A »33«-as FC Vanicsek II. és Horváth helyén tar­talékokkal volt kénytelen kiállani, a kis Barát azonban méltóan helyettesitette Horváthot, hiszen a \'»33«-asok goalját éppen ő rugta jó számítással, bámulatos hideg­vérrel. A csatársor legjobb embere egyébként a jobbösszekötő volt, a ki okosan és intelligensen játszott. Az első félidőben a Székány—Molnár balszárny vezetett néhány ügyes támadást. A védelemben Bosnyákovits, Vanicsek, Eichinger és Dreischock egyaránt jelesül, óriási am­biczióval dolgozott.
    Az MTK csatársorának hibájául csak azt lehet felróni, hogy túlzott mohósággal látott neki a kapott goal kiegyenlítéséhez, e miatt kapkodókká váltak kombináczióik és e miatt az össz- játékot is feladták, az igaz, hogy a »33«-asok védelme éppen a kék-fehér csatársor össz- játékának meggátlására helyezte a fősulyt, még pedig teljes sikerrel. Kovács kritikán alul játszott, Rácz a goal előtt erélytelenül viselkedett, mert még akkor is osz­tott labdát, a mikor neki azt magának kellett volna továbbítania. Taussig kitűnő formát mutatott, úgyszin­tén Kertész II. a kit azonban a második félidőben a halfsorba dirigáltak, a mi végzetes hibának bizonyult. Hlavay a czenterhalf és középcsatár kettős szerepében Zsákon kívül a mezőny kimagaslóan legkitűnőbb játékos volt, de Bíró és Révész munkájáról is csak elismeréssel szól­hatunk. Csüdör nagyon gyengécskén játszott, Knapp­nak pedig alig volt alkalma védenie.
    MTK, daczára annak, hogy a nappal szembeni ol­dalon játszik, azonnal az ellenfél területére tesz látogatást s Zsák egy jobbról a bal sarokba helyezett labdát meg sem kísérel védeni, az igaz, hogy a lövés hajszál­nyira czélt tévesztett. Kovács plaszirozott lövését Zsák rávetéssel menti. Bíró remekül irányított labdája szintén csak czentiméterekkel téveszt czélt. A 8-ik perciben Zsák kétszer egyásmután fényes bravúrral véd, majd Hlavay biztos goalnak tetsző labdáját boxolja ki fenomenáli­san. A 14-ik perczben ugyancsak veszélyes a helyzet a »33«-asok hálója előtt, mert Zsák rövid sétára indult, de a labda a goal mellé kerül. Negyed óra után a .»33«-as FC -nyomul fel. Székány balszélső remek lövése azonban jobbra a goalon túl röpül. Sokkal sikeresebb Székány következő akcziója, pompásan szökteti Barátot, a ki a bal sarokba alacsony, védhetetlen goalt plasziroz (21.-ik p.). Azután ismét a kék-fehérek kerülnek frontba, a »33«-asok védelme Zsákkal az élén azonban önfeláldozóan és néha sok szerencsével is ment. Egyetlen kornerével (31-ik p.) sem boldogul az MTK.
    Félidő 1:0 a »33«-as FC javára.
    Szünet után döntő fölénybe kerül az MTK, anny­ira, hogy ellenfele alig egy-kétszer, akkor is csak pil­lanatokra kelül át a félvonalon. A játék képe : szakadat­lan MTK-ostrom egyrészről és elkeseredett védekezés más­részről. A kék-fehér csatárok ugyan ritkán lőnek goalra, annál sűrűbben Biró, de különösen Hlavay, Zsák azon­ban már a hálóban látott labdákat ment. A 28-ik percz­ben végre az MTK-ra is mosolyog a szerencse: Biró hosszú lövése a felső kapufára pattan, Zsák a goaljából kirohant, a labda a két lépésnyire az árván maradt »33«-as FC goal előtt áll Hlavayhoz kerül, a ki azon­ban méterekkel a háló fölé rúgja. A 32-ik perczben kornerrel veszélyeztet az MTK. A 40-ik perczben egalizálnak a kék-fehérek, a kik a hátralévő öt perczben energikus támadásokat folytatnak, de csak egy újabb kornerral rémitik meg a »38«-asok védelmét. Bosnyákovitsot a tizen­egyes után a bíróval szemben tanúsított tiszteletlen viselkedése miatt kiállították.
    Sugár István jelesül, a tőle megszokott fényes stílusban bíráskodott.

    Az Újság 1913 november 25.
     
  4. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 22:51
    »33«-as FC—MTK 1:1.

    (Hungária-úti pálya.) Ilyenkor, a szezon végén a kevésbé strapált csapatok határozottan előnyben van­nak azok fölött, a melyek bajnoki matcheik mellett még nemzetközi mérkőzéseket is játszottak. Az utóbbiak utóbbiak november vége felé már kissé elfásultak, fárad­tak, ellentétben a pihentebb csapatokkal, a melyek nem­hogy frisebbek, de a mikor jó napjuk van, egy-egy érté­kes teljesitménynyel várakozáson felülit produkálnak. Frissen, óriási ambiczióval, bámulatos energiával ját­szott a »33«-as FC és majdnem hogy sikerült neki az, a mi magyar csapatnak még nem az őszi szezonban, hogy a bajnokaspiráns MTK-tól két értékes pontot szerez. Bebizonyították a »33 «-asok, hogy méltán a bajnoki lista élén szerepelnek, de különösen azt, hogy odaadással lelkesedéssel és ambicziózus akaraterővel kell játszania egy csapatnak, ez az egyedüli módja a footballban a sikernek.
    Méltán a legnagyobb elismerésre érdemes a »33«-asok csapata azért a nagyszerű munkáért, a mit ma teljesí­tett. Nem rettent meg az MTK majdnem állandó fölényé­től és az első félidőben megszerzett vezető goalja után olyan szívóssággal és kitartással védekezett, hogy győz­tesként is üdvözölhetnék ma, ha egv váratlan inczidens győzelmétől meg nem fosztja. De hasztalanul védekez­tek volna olyan szemet gyönyörködtető odaadással, ha kapujukat nem a magyar goalkeeperek eddigi össze­hasonlíthatatlanul legjobbja, Zsák nem védi.
    A tavaszi magyar-osztrák matchen és a »33«-as FC legtöbb mérkőzésén csodálkozásba ejtett bravúros védé­seivel, de a mit ma produkált, az már szinte a csodával határos volt, ahhoz hasonló klasszist csak az angol kapu­soktól láttunk, de csak, a mikor angol csapatok nálunk egymás ellen küzdöttek. Ha a kék-fehérek két-három goaldifferencziáju fölénye a végeredményben kifejezésre nem jutott, az kizárólag a csodálatos virtuozitással védő Zsáknak az érdeme. Sokszor vakmerően, sőt könnyel­műen véd, de csak látszatra, mert csak egyszerűbb és természetesebb mozdulatokkal végzi azt, a mit más kapuvéd nehézkesen és sok erőfeszítéssel csinál. Izgalmas, érdekfeszitő küzdelem volt, a közönség szinte lélekzetét visszafojtva nézte az egy goal előnyt szerzett csapat remek védekezését és a másik csapatnak fölénye tudatá­ban kétségbeesett küzdelmét a kiegyenlítésért, a játéko­sok egymást felülmúlni igyekeztek, mégis csak egy ember munkája ejtett bámulatba : a Zsáké, a ki ma közel más­fél órás állandó ostromnak állt ellent hidegvérrel, boszor­kányos ügyességgel és ritkán látott, s méltán megcsodált bravúrral. Szó sincsen róla, némi szerencséje is volt, a minthogy a »33«-as FC általában a szerencsésen operáló csapatok sorába tartozik, a ki azonban ma a »33 «-asok védelmének valóban odaadó munkáját látta, az szinte egé­szen természetesnek tartotta, hogy az MTK csatár­sorának rendszertelen támadásai eredményre nem fog­nak vezetni. S nem gáncsot, de azért is dicséretet érde­mel a csapat, hogy a mikor veszélyben forgott a kapuja, közel az egész legénység a védelembe vonult vissza. De hiszen ez csak természetes, ez fegyelmezettséget és a klubszinekért való fanatikus szeretet bizonyít.
    Az MTK kiegyenlítő goalját eredményező tizen­egyes fölött vitának helye nincsen. A büntető, rúgást meg kellett ítélni, sőt még enyhén ítélt a bíró, különben a kapuvédet is ki kellett volna állítania, de — igen heleysen- — nem rosszakaratúinak minősítette Zsák eljárását, hanem olyan véletlen inczidensnek, a melyet némiképpen indokol az a kritikus szituáczió, a mi a »33«-asok kapuja előtt előállott. Zsák ugyanis goaljából kirohanva óriási kava­rodás közben védi a labdát, a mely az egy méterrel a kapu előtt szabadon álló Hlavay lábai elé esik. Abban a pillanatban Zsák a nyakánál fogva a földre rántja le Hlavayt, a ki pillanatokra eszméletét veszti, de csak­hamar talpra áll. A tizenegyest Révész vehemens erő­vel rúgta, különben aligha is lett volna goal, mert a zse­niális Zsák azt is elfogta, a labda azonban kezeit tarolva, mégis rendeltetési helyére kerül.
    A »33«-as FC Vanicsek II. és Horváth helyén tar­talékokkal volt kénytelen kiállani, a kis Barát azonban méltóan helyettesitette Horváthot, hiszen a \'»33«-asok goalját éppen ő rugta jó számítással, bámulatos hideg­vérrel. A csatársor legjobb embere egyébként a jobbösszekötő volt, a ki okosan és intelligensen játszott. Az első félidőben a Székány—Molnár balszárny vezetett néhány ügyes támadást. A védelemben Bosnyákovits, Vanicsek, Eichinger és Dreischock egyaránt jelesül, óriási am­biczióval dolgozott.
    Az MTK csatársorának hibájául csak azt lehet felróni, hogy túlzott mohósággal látott neki a kapott goal kiegyenlítéséhez, e miatt kapkodókká váltak kombináczióik és e miatt az össz- játékot is feladták, az igaz, hogy a »33«-asok védelme éppen a kék-fehér csatársor össz- játékának meggátlására helyezte a fősulyt, még pedig teljes sikerrel. Kovács kritikán alul játszott, Rácz a goal előtt erélytelenül viselkedett, mert még akkor is osz­tott labdát, a mikor neki azt magának kellett volna továbbítania. Taussig kitűnő formát mutatott, úgyszin­tén Kertész II. a kit azonban a második félidőben a halfsorba dirigáltak, a mi végzetes hibának bizonyult. Hlavay a czenterhalf és középcsatár kettős szerepében Zsákon kívül a mezőny kimagaslóan legkitűnőbb játékos volt, de Bíró és Révész munkájáról is csak elismeréssel szól­hatunk. Csüdör nagyon gyengécskén játszott, Knapp­nak pedig alig volt alkalma védenie.
    MTK, daczára annak, hogy a nappal szembeni ol­dalon játszik, azonnal az ellenfél területére tesz látogatást s Zsák egy jobbról a bal sarokba helyezett labdát meg sem kísérel védeni, az igaz, hogy a lövés hajszál­nyira czélt tévesztett. Kovács plaszirozott lövését Zsák rávetéssel menti. Bíró remekül irányított labdája szintén csak czentiméterekkel téveszt czélt. A 8-ik perciben Zsák kétszer egyásmután fényes bravúrral véd, majd Hlavay biztos goalnak tetsző labdáját boxolja ki fenomenáli­san. A 14-ik perczben ugyancsak veszélyes a helyzet a »33«-asok hálója előtt, mert Zsák rövid sétára indult, de a labda a goal mellé kerül. Negyed óra után a .»33«-as FC -nyomul fel. Székány balszélső remek lövése azonban jobbra a goalon túl röpül. Sokkal sikeresebb Székány következő akcziója, pompásan szökteti Barátot, a ki a bal sarokba alacsony, védhetetlen goalt plasziroz (21.-ik p.). Azután ismét a kék-fehérek kerülnek frontba, a »33«-asok védelme Zsákkal az élén azonban önfeláldozóan és néha sok szerencsével is ment. Egyetlen kornerével (31-ik p.) sem boldogul az MTK.
    Félidő 1:0 a »33«-as FC javára.
    Szünet után döntő fölénybe kerül az MTK, anny­ira, hogy ellenfele alig egy-kétszer, akkor is csak pil­lanatokra kelül át a félvonalon. A játék képe : szakadat­lan MTK-ostrom egyrészről és elkeseredett védekezés más­részről. A kék-fehér csatárok ugyan ritkán lőnek goalra, annál sűrűbben Biró, de különösen Hlavay, Zsák azon­ban már a hálóban látott labdákat ment. A 28-ik percz­ben végre az MTK-ra is mosolyog a szerencse: Biró hosszú lövése a felső kapufára pattan, Zsák a goaljából kirohant, a labda a két lépésnyire az árván maradt »33«-as FC goal előtt áll Hlavayhoz kerül, a ki azon­ban méterekkel a háló fölé rúgja. A 32-ik perczben kornerrel veszélyeztet az MTK. A 40-ik perczben egalizálnak a kék-fehérek, a kik a hátralévő öt perczben energikus támadásokat folytatnak, de csak egy újabb kornerral rémitik meg a »38«-asok védelmét. Bosnyákovitsot a tizen­egyes után a bíróval szemben tanúsított tiszteletlen viselkedése miatt kiállították.
    Sugár István jelesül, a tőle megszokott fényes stílusban bíráskodott.

    Az Újság 1913 november 25.