magyarfutball.hu

MTK FC - Békéscsabai Előre FC 1 : 0 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: bbsz
  2017.01.03, 11:59 (szerk.: 2021.09.09, 23:50)
  Hová pattant Major labdája?
  MTK FC - Békéscsabai Előre FC 1-0 (0-0)


  NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Hungária körút, 1500 néző
  V.: Varga S. (Vavika, Gergely)
  MTK: Babos G. 5 — Lőrincz 5 — Kuttor 4, Tamási 4 — Babos Á. 5, Csillag 4, Illés 5, Horváth Cs. 4, Zsivótzky 4 — Kenesei 5, Csertői 5. Edző: Garaba Imre
  Békéscsaba: Baji 4 — Csató S. 5 — Mracskó 4, Kovács 4 — Fodor 4, Major 4, Vlaicu 5, Balogh 4, Kasik 4 — Kulcsár 4, Puskás 4. Edző: Pásztor József
  Csere: Tamási helyett Hamar (4) a szünetben, Csillag h. Farkasházy (4) az 57., Kulcsár h. Szabados (-) a 70., Fodor h. Szarvas (-) a 77., Balogh h. Zahorán (-) a 91. percben.
  Gólszerző: Csertői a 73. percben.
  Sárga lap: Mracskó (Kenesei buktatásáért) a 33., Tamási (Vlaicu fel vágásáért) a 43., Puskás (elütötte a labdát) a 48., Lőrincz (lerántotta Kulcsárt) a 69., Csertői (Kovácsot buktatta) a 79., Illés (lerántotta Szarvast) a 81., Vlaicu (megrúgta Horváth Cs.-t) a 84. percben.
  Szögletarány: 7:8 (3:6)

  A Vasas, majd a Győr egykori remek kapusa, Mészáros Bubu a 29-szeres válogatott, aki legutóbb a portugál Sporting Lisszabonban volt kapusedző, ezúttal a Hungária körúton tűnt föl. Oka nagyon egyszerű: fia, Dani mérkőzésére látogatott ki az MTK-pályára.

  22. perc: jobb oldali szöglet után Baji a mezőnybe öklözte a labdát, amely Illés elé került. Ő a bal oldalon végig cselezett az alapvonalig, onnan keresztbe ívelt, s a túloldalon Zsivótzky ballal estében, kapásból, 14 méterről kapura küldte a labdát. A mozdulat mesteri volt, ám a labda kevéssel elsuhant a bal kapufa mellett.
  34. perc: Balogh jobb oldali tért ölelő partdobása Babos kapus melléről kipattant Kulcsár elé, aki 3 méterről éppen hogy fölé fejelt.
  50. perc: Kenesei a bal oldalon futott az alapvonalig, remekül visszatálalt Hamar elé, akinek lövését Baji lábbal elsőre hárította, az ismétlésnél Hamar a jobb alsó sarkot célozta meg, ám ekkor a gólvonal előtt álló Csató S. szabadított fel.
  61. perc: Kasik bal oldali beadását Fodor öt méterről fejelte mellé.
  66. perc: Vlaicu futtából 17 méterről, nagy erővel mellédurrantott.
  73. perc: Lőrincz indította a lesről startoló Keneseit, aki aztán a jobb oldalról középre emelt, és Csertői Mracskó kíséretében közelről a hálóba sodorta a labdát, 1-0.
  74. perc: Major 24 méterről küldött váratlan és bődületes erejű lövése után a labda a felső lécről a gólvonal mögé vágódott legalább tíz centivel és onnan pattant kifelé a labda, majd a védők szögletre mentettek. Varga S. játékvezető és segítője nem látta gólnak az esetet.
  92. perc: Illés lépett ki acsabai védők közül, majd a kifutó Baji fölött pörgette el a labdát, amely végigsúrolta a felső lécet.

  „Ha mi rúgjuk az első gólt, talán újra megtanulunk, illetve elkezdünk futballozni...” Ebbe az egy mondatba belesűrűsödött a békéscsabai edzőnek, Pásztor Józsefnek minden vágya, reménye, s ez az egy mondat jól is jellemezte a mai csabai futballvalóságot. Azt, hogy drámai helyzetben van a csapat. S amiatt, hogy a csabai futball legfeljebb csak nyomokban idézi a közelmúltat, eget verő nagy játékra senki sem számíthatott.
  Nos, jellemző módon az első percek aktívabb játéka után csaknem negyed órára saját kapuja elé szorult a meglehetősen kocogó tempót diktáló Békéscsaba, s ha nagy néha neki is lódultak a lila-fehérek, hát éppen az edző által óhajtott, remélt valódi futball és a játék hiányzott a produktumból.
  Így viszont az MTK játszhatta - illetve kedve és képessége szerint próbálhatta - azt a futballstílust, amelyet ezen a meccsen megvalósítani igyekezett. Bár valójában sablonokat mutatott be, akkor legalább Illés egy-egy mezgmozdulása némi színt vitt a szürke játékba. Némi jóindulattal mondva, a hazaiak focija volt inkább meggyőző, ám az első félidőben tapasztaltak alapján a nézők nem számíthattak fényes folytatásra.
  A második játékrész aztán rövid időszaktól eltekintve, nem is lett jobb. Ekkor a találkozó nagy részében szinte momentum nélküli volt a meccs. Elképesztő technikai hibák jellemezték a két csapat játékát. Volt viszont gól (igaz, ezt a lelátó magasságából nézve lesállás előzte meg), de még ez sem mondathatta aztán senkivel azt, jó meccset látott a Hungária körúton. Nem beszélve arról, hogy a videós többszöri visszajátszásból úgy tűnt, Major gólja is érvényes lehetett volna.
  A mérkőzést emígy a néhány kapura lövés és helyzet emelte az értékelhetetlen elbírálás fölé.

  Edzői nyilatkozatok
  Garaba Imre, az MTK edzője:
  — Egy nagyon jól játszó Békéscsaba ellen kötelező győzelmet arattunk. Igaz, nagyon nehezen.
  — Mi volt ennek az oka?
  — Középpályásaink szellősen védekeztek, ezért nem tudtunk folyamatosan játszani. Ez a magyarázata, hogy játékunkban nagy volt a hibaszázalék.
  Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
  — Hiába játszottunk jobban, mint ellenfelünk, az MTK nyert. Büntetlenül olyan helyzeteket, mint amilyeneket mi kidolgoztunk, nem szabad kihagyni, mert ez megbosszulja magát, miként most is. Nem beszélve arról, hogy az MTK-nak helyzete sem volt, míg nekünk jócskán akadt, csakhogy a kihasználással baj van, ettől függetlenül a Hungária körúton is nyerhettünk volna.
  — Olyan játékot nyújtott a Békéscsaba, mint két héttel korábban a BVSC ellen...
  — Tény, ma már szervezettebben játszottunk, s ha eddig is ebben a felállásban küldhettem volna pályára a csapatot, akkor most nem itt tartanánk. Lehet akár a hatodik helyen is állhatnánk.
  — Major kapufáját milyennek láttad?
  — Azt a kapufáról levágódó labdát szívesen megnézném videón, hogy hová pattant. Másoknak ugyanis ilyenkor meg szokták adni a gólt.
  — Mit hozhat a jövő?
  — Bízom benne, ha nem lesznek sérülések, akkor akár osztályozó árán is, de bennmaradunk.

  7. MTK 22 8 7 7 42-35 31
  ...
  15. Békéscsaba 22 3 9 10 22-34 18

  Békés Megyei Hírlap, 1996. április 29.
  képAz MTK - Békéscsaba mérkőzés egyetlen (megadott) találatának hiteles története három képben. Csertői Mracskó és Fodor között ellövi a labdát...kép...érzékeli, amint az a hálóba vágódik...kép...majd boldogan fordul, hogy megossza örömét Illéssel. Mracskó és Fodor arckifejezése önmagáért beszél.

  Nemzeti Sport, 1996. április 30. (Arcanum DT)