magyarfutball.hu

Pénzügyőr SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0 13:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2019.12.30, 21:46 (szerk.: 2022.01.28, 00:09)
    Pénzügyőr SE - Békéscsaba 0:0

    Pasaréti út, 1500 néző V: Szávó
    Pénzügyőr: Vörös — Oláh, Zentai, Csekő, Jaskó, Kisházi, Kovács (Gergely, a 68. percben), Straub, Havasi, Sashegyi, Lesti (Vida a szünetben) Edző: Miksovszkv Zoltán
    Békéscsaba: Tasnádi - Kvasz, Kerekes, Láza, Vágási, Schneider, Zielbauer, Moós. Dávid, Németh, Királyvári, Edző: Babolcsay György

    25. perc: Zielbauer beadása után Németh az ötösről a hálóba lőtt, de Szávó — a partjelző beintésére — lest ítélt.
    26. perc: Zielbauer beadása a felső lécről pattant a kapu mögé.
    37. perc: Királyvári nagy helyzetbe került, de tíz méterről gyengén „feladta” a labdát a kapusnak.
    48, perc: Sashegyi éles szögből lőtt szabadrúgását szépen védte Tasnádi.
    61. perc: Moós húsz méterről küldött labdája a felső lécen csattant.
    82. perc: Kerekes buktatta Jaskót, aki Straubbal közösen "dorgálni” kezdte Kerekest. Lökdösődés támadt, Kerekes leköpte Straubot, a játékvezető Kerekest kiállította.

    A havas, csúszós talajon nem alakult ki jó játék, a játékosok rengeteget csúszkáltak, a kapuk pedig csak elvétve kerültek veszélybe.
    Jó: Oláh, Zentai, Kisházi, ill. Láza, Vágási, Zielbauer, Moós
    (Janák László)

    5. Békéscsaba 17 7 5 5 17-14 19
    ...
    13. Pénzügyőr 17 6 3 8 28-30 15


    Népsport, 1973. december 3. (Arcanum DT)

    A lila-fehérek közelebbebb álltak a győzelemhez
    Pénzügyőr SE - Bcs. Előre Spartacus 0:0


    Pasaréti út, 1500 néző V: Szávó
    Pénzügyőr: Vörös — Oláh, Zentai, Csekő, Jaskó, Kisházi, Kovács (Gergely a 68. percben), Straub, Havasi, Sashegyi, Lesti (Vida, a szünetben) Edző: Miksovszky Zoltán
    Békéscsaba: Tasnádi — Kvasz, Kerekes, Láza, Vágási, Schneider, Zielbauer, Moós, Dávid, Németh, Királyvári Edző: Babolcsay György

    Ötfokos hidegben kezdtek a csapatok. Eleinte egymást és a havas terepet ismergették. Aztán tíz perc elteltével a lenge szelet és a hideget is elfelejtették, s mindkét csapat belelendült.
    Az első negyedórában inkább a csabai kapus melegedhetett játékba. A 10. percben Straub, majd Havasi próbált elfutni; Straub hosszan szöktette magát s elcsípték előle a labdát, Havasi pedig csúnyán mellélőtt.
    Pár perccel később szép baloldali csabai akció végén Királyvári lőtt mellé.
    Ezután hol az egyik, hol a másik térfélen pattogott a labda, majd elkövetkezett a 25. perc, amely fordulópontot hozhatott volna.
    Zielbauer és Jaskó harcolt a labdáért, a csabai fiú remekül elment, beadott és Németh a hosszú sarokba lőtte a labdát. Szávó játékvezető — a partjelző beintésére — les címén nem adta meg a teljesen szabályos gólt. Közvetlen ezután a bíró Királyvárit reklamálás miatt felírta.
    Utána Királyvári 18 méterről élesen lőtt, Vörös vetődve hárított.
    Ebben az időszakban nagy békéscsabai fölény jellemezte a mérkőzést. A játékosok rengeteget csúszkáltak, de helyzet egyik kapu előtt sem adódott.
    A 32. percben Némethet csúnyán felvágták, utána Havasi „csókolta” meg a hideg havat.
    Pár perccel később Németh villámgyorsan megugrott, s balról jobbal mellébombázott.
    A 35. percben Zielbauert gáncsolták és Schneider 20 méterről gyengén a sorfalba lőtte a labdát.
    Közvetlen azután Királyvári futott el reménytkeltően, de kivárt és elsodorták.
    A játék változatosságát mutatta, hogy a következő percben már Tasnádi védte — nagy bravúrral — Havasi lövését.
    A 43. percben ismét Királyvári futott el. de nem tudott mit csinálni a labdával és — azzal együtt — tették ki a partvonalon túlra a védők.

    Második félidő
    Rögtön az elején Németh remekül robogott a Pénzügyőr kapuja felé, de jobbról-balról gyötörték, lökték, és kipattant előle a labda.
    Az 52. percben Dávid lőtt messziről — fölé.
    A másik oldalon, ugyancsak messziről, 35 méterről, Kovács rúgott szabadot — szintén fölé.
    Remek Moós-Zielbauer-Dávid adogatás után Németh kapta a labdát, s Oláh az utolsó pillanatban vágta szögletre a bőrt.
    Az ellentámadásnál Jaskó laposan mellélőtt.
    Még ugyanebben a percben Németh a balszélen nagyszerű cselekkel csapta be a hazai védőket, magasan beadott, bent azonban egyetlen csabai fiú sem volt.
    Az 59. percben Dávid 35 méterről rúgott szabadot — Vörös öklözve mentett, a labda ott pattogott az ötösön, de a kapu közelében nem volt csabai játékos.
    Németh elől mentett öklözve Vörös, a labda messze a mezőnybe pattant.
    A 60. percben nagy csabai fölény közben, Moós óriási kapufát lőtt.
    Aztán egészen váratlanul — a csabai fölény után — feljött a Pénzügyőr és két perc alatt három szögletet ért el. A harmadikat Tasnádi nagy bravúrral tenyerelte ki.
    A 70. percben Vida a jobb oldalon elfutott, laposan lőtt — Tasnádi kezébe, majd újra a cserejátékos Vida vétette magát észre. Magasan beadott, Havasi azonban lyukat rúgott.
    A 74. percben Németh dancsolt a félvonalon, rögtön utána újra a Pénzügy rúghatott szabadot.
    Schneider remek labdával szöktette a felfutó Kvaszt, a beadás eredménye — szöglet lett.
    Pár percig még szorongatott a zöld-fehér, hazai csapat. Oláh veszélyesen tört előre, Tasnádi azonban nagy nyugodtságáról tett bizonyságot és vetődve mentett
    A 84. percben Kerekes leköpte a félvonalnál ellenfelét, Szávó azonnal leküldte a pályáról.
    Ezután már nagyon vigyáztak a csapatok a 0—0-ra.

    Ezen a mérkőzésen a havas, csúszós pálya; a bőrszegek, és természetesen a felkészítettség, a nagyobb tudás játszotta a főszerepet.
    A lehetetlen talajon a hazaiak csúszkáltak többet, a jobb felkészültség és a nagyobb tudás a vendégek oldalán volt. S hogy ennek ellenére mégsem győztek, annak elsősorban az volt az oka, hogy a pestiek nagyobb akarattal, elszántabban küzdöttek, s ezzel — a csabaiak nagyobb technikai felkészültségét, jobb csapatjátékát — ellensúlyozni tudták.
    De még így is győzhetett volna Babolcsay mester gárdája, ha „Fortuna” nem pártolt volna el tőlük (Moós kapufájánál a Pénzügyőr kapusa már verve volt), vagy akkor, ha a partjelző zászlója nem emelkedik a magasba, egy olyan támadásnál, amelynél a labdát beadó csabai játékos szemmel láthatóan nem előre, hanem visszafelé gurított, s amelynél a berohanó Németh a labdát a hálóba lőtte. Így aztán Szávó játékvezető — akarva-akaratlanul — téves ítéletével az eredményt is befolyásolta. (Szávó elég közel állt az esethez, partjelzőjét felül kellett volna bírálnia!)
    Az egész 90 perc alatt mindkét csapat nagyon vigyázott arra, hogy védelmét megfelelően biztosítsa, így aztán megtörtént nemegyszer, hogy csabai támadásnál mind a 11 pesti játékos; hazai, Pénzügyőr támadásnál pedig mind a 11 vendégjátékos a csabai térfélen, a kaputól 40—50 méteres körzetben tolongott, szorgoskodott. Így bizony nagyon nehéz dolga volt a tavalyi gólkirály Némethnek és az idei „trónörökösnek”, a Pénzügyőr Havasijának is.
    Amit még el kell mondani a mérkőzésről: a 24 játékos nagyon sokat mozgott (ez az 5 fokos hidegben persze érthető volt), a békéscsabai együttes sokkal stílusosabban játszott, a síkos pályán jobban "korcsolyázott" és a kapura is veszélyesebb volt. Egyszóval közelebb állt a győzelemhez.

    A Pénzügyőr csapatának a legjobbjait a védők között találjuk. Vörös kapusnak volt néhány parádés védése, de Oláh, Jaskó, Kisházi és Zentai is sok nehéz helyzetben tisztázott. Elöl a technikás Straub és Sashegyi ésszerű játéka, néhány szellemes, szép átadás érdemel elsősorban dicséretet.
    A Békéscsaba együttesében Tasnádi tudását ritkán tették próbára a Pénzügyőr-csatárok. Amit hárítania kellett, azt hárította. A védelem tagjai általában jól romboltak, és — ami ezen a talajon nagyon fontos volt — nem vágták a labdát, s legtöbbször társaikhoz adták. Láza, Schneider, Moós ás Dávid kiemelkedett a csapatból, rengeteg használható labdát adtak Némethéknek. As önbíráskodó Kerekes megérdemelt büntetést (kiállítást) kapott. Németh igen gyakran változtatta helyét, voltak kitűnő alakításai is, de őt általában kettős őrizetben tartották. Sajnos, lövései nem sikerültek. Királyvári sokszor remekül futott el, viszont labdái gyakran nem oda jutottak, ahova szánta. A többiek — Kvasz, Vágási, Zielbauer — becsülettel küzdött, mindent megtett a pontszerzésért
    (Nagy József)

    Békés Megyei Népújság, 1973. december 4.
    KORCSOLYAFOCI

    A Pénzügyőr - Békéscsaba ta­lálkozón már az első percek­ben látni lehetett: az a csapat ér majd el sikert, amelyik jobban megáll a lábán ezen a talajon. (Sok múlt azon, ki milyen bőrszegeket, vagy mű­anyag szegeket tétetett a ci­pőjére. Úgy is mondhatnánk,egy kicsit a cipészek is közre­játszottak az eredmény alaku­lásában. Lehet, hogy a cipé­szek végeztek rossz munkát,lehet, hogy a játékosok techni­kai képzettsége és egyensúly­érzéke hiányos, egy azonban biztos: mindkét fél játékosai annyit csúszkáltak és estek a fehér havon, mintha nem is labdarúgó-mérkőzést, hanem jégkorong-találkozót vívtak volna.)
    Legtöbben persze nem önszántukból vesztették el lábuk alól a talajt. Divat volt a bodicsek, amihez nem is kellett keményen „beleszállni” az el­lenfélbe, elég volt egy finom kis pöccintés, s máris a földre huppant az ellenlábas. Termé­szetesen nem mindegyik játé­kos bánt ilyen kesztyűs kézzel ellenfelével. Sashegyi, a Pénz­ügyőr „tízese”, aki egyébkéntis közismert arról, milyen könnyen veszti el a fejét, ezút­tal is hű maradt önmagához.Szerelései (ha egyáltalán szereléseknek lehet nevezni ke­mény belemenéseit) nyomán sűrűn csúsztak métereket a bé­késcsabai játékosok.
    A 0:0-ás végeredmény hűen mutatja a játék képét. A ka­puk nem forogtak nagy ve­szélyben. Ha a játékért nem is, egy kis termetű csabai szélső megmozdulásaiért érdemes volt kilátogatni a Pasaréti útra. Zielbauer helyenként valóban élményszerű játékot nyújtott. Ügyesen kígyózott át a Pénz­ügyőr védelmén, veszélyesen adott be, nem rajta múlt, hogy társai középen nem tudtak mi­hez kezdeni kitűnő labdáival.
    (b. a.)képOláh (Pénzügyőr) szereli Némethet, s elhúzza mellette a labdátképVörös (Pénzügyőr) ujjheggyel bök kapu fölé egy lövéstképPillanatkép a mezőnyből. Egy békéscsa­bai a földön, két Pénzügyőr-játékos tal­pon. A labdát Jaskó vezetiképSashegyi (Pénzügyőr, balról) „ütközött", a labda Lestit (jobbról) is elkerülte. A végeredmény: Pénzügyőr - Békéscsaba 0:0
    (Fenyő János felvételei)

    Képes Sport, 1973. december 4. (Arcanum DT)