magyarfutball.hu

Debreceni VSC - Békéscsabai Előre SC 0 : 2 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.01.23, 23:52 (szerk.: 2021.01.30, 21:13)
    Békéscsabai Előre - Debreceni VSC 2:0 (2:0)

    Debrecen, 4000 néző. V: Nagy B.
    Békéscsaba: Tóth M. — Kvasz, Koródi, Láza, Dobó, Ambrus, Németh, Imri, Moós, Schneider, Tóth
    Cs. (Száraz, a 70. percben). Edző: Piller Sándor
    DVSC: Szabó I — Szabó II, Vachter, Lipők, Sóvágó, Nagykaposi, Vásárhelyi, Vasvári, Rozgonyi, Vaczlavik, Dóczé. Edző: Piber István

    8. perc: Sehneidert buktatták, a szabadrúgásból Imri 20 méterről küldte a labdát a kapuba, 1:0.
    10. perc: Schneider jól indította a szabadon hagyott Némethet, aki 14 méterről — a kapus mellett — lőtt a jobb sarokba, 2:0.
    28. perc: Szabó II Rozgonyihoz továbbított, akinek fejese alig kerülte el a kaput.
    44. perc: Rozgonyi fejese már átszállt Tóthon, de az üres kapu fölé jutott.
    54. perc: Jobb oldali támadás után a kipattanó labdát Lipők rálőtte, de a labda a védőkről ismét kiperdült.
    74. perc: Dóczé lövése a felső lécről vágódott vissza.
    78, perc: Szögletrúgás után Nagykaposi gyenge lövését a gólvonalról vágta ki Dobó.

    A két gyors gól — mindkettő kapushibából esett — megzavarta a hazaiakat, s ugyanakkor lehetőséget adott a békéscsabaiaknak arra, hogy nyugodtan játsszanak. A vendégcsapat ettől kezdve védelemre rendezkedett be, s időként a csabaiak 7—8 játékossal zárták el a kapu előterét.
    A DVSC végig irányította a játékot, csak éppen a befejezések nem sikerültek.
    A békéscsabaiak szemre nem mutattak tetszetős játékot, sokat vagdosták a labdát szögletre, partra egyaránt, védelmi taktikájuk azonban bevált és szerencsés körülmények között elvitték a két pontot.
    Jó: Tóth M., Láza, Németh, Schneider, ill. Szabó I, Nagykaposi, Rozgonyi.
    (Oltványi Ottó)

    11. Békéscsaba 10 3 2 5 13-12 14
    12. Debrecen 10 3 4 3 9-9 12
    Az utolsó oszlopban a jutalompontok a szerzett pontokkal összesítve szerepelnek.

    Népsport, 1970. október 12. (Arcanum DT)
    Taktikai győzelem a „cívis” városban
    Békéscsabai Előre - Debreceni VSC 2:0 (2:0)


    Debrecenben vasárnap kellemes, nyárvégi időben került sor a DVSC - Bcs. Előre labdarúgó találkozóra.
    Az együttesek így álltak fel:
    Előre: Tóth M. (7) — Kvasz (7), Koródy (7), Láza (8), Dobó (8), Ambrus (1), Németh (8), Imri (6), Moós (7), Schneider (7), Tóth Cs. (6). Edző: Piller Sándor
    DVSC: Szabó II (4) — Szabó I (6), Vachter (6), Lipők (6), Sóvágó (5), Nagykaposi (8), Vásárhelyi (4), Vasvári (5), Rozgonyi (8), Vaczlavik (6), Dóczé (7). Edző: Piber István

    A négyezer helybeli szurkoló várta a debreceniek jó folytatását, ugyanakkor a gépkocsikkal átránduló, kisszámú békéscsabai szurkolók emlékeztek arra: az Elérőnek mindig ' jól ment a játék Debrecenben! Vajon most mi lesz?

    A feleletre nem kellett sokáig várakozni! Amint Nagy Béla játékvezető jelt adott a kezdésre, rögtön a békéscsabaiak lendültek támadásba.
    A 8. percben Schneidert a debreceni védők buktatták. A megítélt szabadrúgásból 20 m-ről Imri jól eltalált lövéssel megszerezte a vezetést, 1:0.
    Alig két perccel a gól után ismét megrezdült a debreceni csapat kapujának hálója, mert Schneider jól látta át a helyzetet: kiugratta a szabadon hagyott Némethet, aki néhány métert vezette a labdát, majd a kifutó Szabó II mellett a kapu jobb oldalába küldte a labdát, 2:0.

    A debreceniek érthetően sokat kapkodták, megzavarta őket a csabaiak két gólja, de 25 perc után feléledtek. Egyre másra vezették támadásaikat, de ezek sok oldalleadásból és „körömpasszból” épültek fel, így a csabai védelemnek volt ideje felzárkózni. Ennék ellenére sok meleg helyzet akadt a csabaiak kapujánál.
    A 18. percben csaknem ismét gólt ért el az Előre. Németh remekül ment el a jobb oldalon, élesen belőtt labdáját az ötösön álló Imri nagy helyzetben nem lőtte kapura, cselezni próbált, végül elvétette a labdát.
    A 28. percben a jobboldalról átívelt labdát Dóczé fejelte kapura, Tóth M. hátravetődéssel, bravúrral hárítani tudott.
    Később két Rozgonyi-akció okozott gondot az Előre kapujánál, de a védelem hárított, egy esetben pedig a szerencse mentette meg a csabai kaput a góltól.

    Szünet után a debreceniek fokozni akarták az iramot, de a védelemre berendezkedett csabaiak olyan nyugodtan játszottak, hogy megtörték a hazaiak lendületét. A nyomás azonban fokozódott, s nem egyszer csak az utolsó pillanatban, hősies belevetődésekkel sikerült szögletre menteni a védőknek.
    Ismét akadtak forró percek: egy szögletrúgás után például Lipők labdája a védőkről pattant vissza, pedig Tóth kapus már „verve” volt.
    A játék izgalmas jelenetei közben az idegek csatája is megkezdődött. A játékvezető a 74. percben Ambrust veszélyes játékért kiállította - talán azért, hogy elejét vegye a durvaságoknak. Ambrus magasra emelte a lábát, a labda helyett Dóczé arcába rúgott, de az eset nem volt szándékos.
    A tíz emberre csökkent csabaiak - még nagyobb nyomást álltak ki. Dóczé hatalmas kapufát lőtt.
    Közben a 70. percben Németh kitört, Lipők a 16-oson az utolsó pillanatban visszarántotta!
    Később baloldali beadás után Nagykaposi perdítése már a gólba tartott - Tóth M. kapus kint volt -, de a berohanó Dobó a gólvonalról kivágta a labdát!
    Az Előre a hátralevő idő nagy hazai nyomását - ha néha szerencsével is, de - hősiesen állta.

    Bírálat.
    A két gyors gól kedvezett a csabaiaknak. Ügyes és hasznos volt a taktika, hogy elsősorban a védelem erősítésére törekedtek, mert a debreceniek szinte végigtámadták a hátralevő 80 percet, a 2:0 utáni játékszakaszt. Ezt a nagy nyomást csak megerősített védelmi fallal lehetett megállítani - sikerrel.
    A csabai együttes dicséretére válik, hogy betartották az edzői utasítást, jól alkalmazták a játék lassítására való oldaladogatásokat, szélekre irányított labdafuttatásokat.
    A DVSC gyorsabb, dinamikusabb játékkal könnyen megzavarhatta volna a csabai védőket, de ők túl körülményesen alakították ki helyzeteiket, ez pedig a védők felzárkózására időt engedett.
    A labdarúgásban nem mindig a szép játék a hasznos! Kétgólos vezetés birtokában a taktika dominál - ez esetben a Bcs. Előre valamennyi játékosának dicséretére!
    (Oltványi Ottó)

    Békés Megyei Népújság, 1970. október 13.
    kép
    Nagykaposi gólba tartó labdáját Kvasz menti. (Kalmár István felvétele)

    Hajdú-Bihari Napló, 1970. október 13.