magyarfutball.hu

MAFC - MTK 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1904, 13. forduló
játékvezető : Herczog Ede
nézőszámok:
  1. Magyarország: nagy közönség
  2. Sport-Világ: közepes számú nézők
meccstörténelem
  1. 1923.06.03 MTK - MAFC 9-0
  2. 1922.12.07 MAFC - MTK 0-1
  3. 1920.06.03 MTK - MAFC 6-1
  4. 1919.09.07 MAFC - MTK 0-9
  5. 1905.10.15 MAFC - MTK 1-15
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.16, 21:21 (szerk.: 2021.09.18, 10:17)
    M. T. K — Müegy. A. és F. Cl. 1:1

    Közepes számú nézők előtt tartotta e két egyesület bajnoki mérkőzését a millenáris versenypályán. A mér­kőzés eldöntetlen lett, daczára ama fölénynek, melyet a Testgyakorlók ez alkalommal mutattak. Tisztán az ellenfél kapusának kitűnő helyezkedése és bámulatos ügyessége s a M A. F. C. bäckek erőszakos játéka mentette meg a Műegyetemieket a vereségtől. A játékot a M. A. F. C. támadása nyitja meg, de a rövid ideig tartó offensivát csakhamar a M. T. K. veszi át és hosszabban viszonozza A Műegyetemiek térfelében folyó küzdelem olykor átterelődik a kék-fehérek mezejébe, komoly veszedelembe azonban a kaput hozni nem képesek, Végre a 21-ik perczben a M. T. K. egy szépen keresztül vitt támadássá Zulu centerezése után Károly révén érvényre jut, ki a labdát védhetetlenül befejeli. Felállás után a játék a fentjelzett modorban folytatódik. Károly majd Hoffer éles lövései hol a kapufáról, hol pedig a kapus­nak kezéről a mezőnybe pattan, mig Pozsonyi által lőtt labdát a kapus már látszólag a kapuvonal mögött siet ártalmatlanná tenni. Műegyetemiek csatársora ezalatt a bäckek által előreadott labdát hatalmukba kerítve meg­szöknek és Relle nagy meglepetésre a 32-ik perczben kiegyenlíti az adott goalt. A félidő vége felé ismét a M. T. K. uralja a helyzetet, de a vezető goalhoz jutni nem képes.

    A második félidőben a piros-feketék kapusa már alig győzi a sűrűn jövő labdáktól kapuját védeni. Nagyobbára azonban a bäckek játszanak sok szerencsével és erő­szakkal, mert többet foglalkoznak az emberrel, mint a labdával. A bíró gyakori füttye és figyelmeztetése akasztja meg a játékot s közvetlen a kapu előtt adott szabad rúgás után Király belövi a labdát, de mivel ez érintetlenül jutott a kapuba a játékot folytatják. Niesner zökése nem sikerül, mivel Kürschner, ki a csapatnak jelenleg legjobb játékosa, résen áll. Félhomályban feje­ződik be a játék a jelenlevő konkurrens egyesület fehérszegfűs játékosainak fülsiketítő „csatazaja“ közepette. A match alatt különben is oly fényes magaviseletét tanú­sítottak, hogy a jelenvoltak egy esetleges ízléstelen vere­kedés szemlélését megelőzendő jóval a befejezés előtt elhagyták a pályát Bíró Herzogh Ede (M. U E ) volt, ki ez alkalommal az of-side szabályokat több ízben figyelmen kívül hagyta.

    Sport-Világ, 1904. november 6.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.16, 20:27 (szerk.: 2021.09.18, 10:16)
    Magyar Testgyakorlók Köre 1:1 Műegyetemi Athletikai és Football-Club,

    A csömöri-uti pályára nagy közönség ment ki megnézni, miképpen veri nagy főlénynyel a M. T. K. a Műegyetemieket; azonban a közönség erősen csalódott, mert bár a Műegyetemiek nagyon gvenge csapattal állottak ki a Testgyakorlók még sem tudtak győzni. A játékot a kék-fehérek kezdik, de rögtön a piros-feketékhez kerül a labda és máris megközelí­tik az ellenfél kapuját. Ezután folyton a M. T. K. támad, de minden nagyobb emóczió nélkül, mig végre a 22. perczben Zulu szép beadását, Károly remek technikával a kapuba fejeli. Most tán még kedvetlenebből játszik a M. T. K., úgy hogy a 33. perczben a Műegyetemiek szép lerobanassal, Relle révén megszerzik a kiegyenlítő goalt.

    A második félidő elején meglehetős érdektelen, lanyha játék folyik és csak a Mügyetermek jó védelme és Pozsonyi nagyszerű driblijei érdemelnek említést. A játék utolsó 20—25 perczében azután megembe­reli magát a M. T. K. és igazán rég látott szép és heves játékkal ostromolja állandóan a Műegyetemiek kapuját, de folytonos balszerencse üldözi, úgy hogy a győztes goalt nem képes megcsinálni. Hoffer lel­kes játékával kimagaslott társai közül, mig Károly csillogtatta ugyan tehetségét, de önző játéka folytán lerontotta a szép és jó játékával szerzett előnyö­ket. A csatársor két szárnya lógott. A Műegyetem ék­nél kiemelendő Relle, Niessner, Friedrich és Niernsee játéka, Fischer is jó lenne a balszélen, de ő tavaly óta még folyton mindig off-sideon áll. Nem hagyhatjuk említés nélkül a tegnapi M. T. K.—M. A. F. C. matchen a Ferenczváros dicstelen szereplését. A második félidőben ugyanis, amikor a M. T. K. erősen szorongatta ellenfele kapuját, a régi tribün legtetején egy csoportba verődve állottak a Ferenczvárosiak játékosai hozzátartozóikkal és amint ve­szély fenyegette a Műegyetemiek kapuját, oly éktelen orditozást vittek végbe, hogy a pár év előtt a buda­pesti Állatkertben szereplő sziu indiánok hatalmas csataorditása lágy zephirsusogés volt hozzá képest; úgy hogy a páholyokban és a tribünön ülő hölgyek közül nem egy hagyta el ijedten helyét, pláne, mikor a bíró személye ellen kiáltot­tak részrehajlással vádoló, kvalifikálhatatlan ki­fejezéseket. Nehogy azonban tájékozatlanságá­ban a nagyközönség azt higyje, hogy nemes intenczió vezette a kiabálókat, akik a csüggedő el­lenfelet buzdító kiáltásokkal akarták nagvobb erő­feszítésre serkenteni. Nem! Ezek a jó urak csakis az ő kilátásban levő bajnokságukat akarták meg­védeni, hol: a mezőnyön? Nem: a tnbünön! Szemmel látható volt, hogy miképpen befolyásolták a bírót. Iszer Károlynak a pályaszövetség elnökének felhívjuk a figyelmét a tegnapi ferenczvárosi esetre és kérjük, hasson oda, hogy az oda gyanutlanul kijövő hölgy- és úri közönség a pénzéért meg­váltott sportélvezetében bármily meghatóan nyil­vánuló "klubérzés és összetartozóság" ellen meg­védessék. Ha a Magyar Atnletikai Club meg tudta rendszabálvozni a nézőközönség bőrébe nem férő részét, hát ezt bizvást elvárhatjuk a pályaszövetségtől is.

    Egyébként Herczog Ede (M. U. E.) biró szigorú pártatlansággal, kitünően bíráskodott és csak a nagy orditozás folytán fütyült le egy nem off-side-ot a Műegyetemieknél és rövid idővel később a Testgyakorlóknal. Tudtunkkal a biró diszkreczionális joga kiterjed a tribünökre is és Herczog lidércznyomáslól szabadította volna meg a közönséget, ha a rakonczátlankodó karzatot kiüríttette volna.

    Magyarország, 1904. november 1.