magyarfutball.hu

MAFC - MTK 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 11. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 1.500
meccstörténelem
  1. 1923.06.03 MTK - MAFC 9-0
  2. 1922.12.07 MAFC - MTK 0-1
  3. 1920.06.03 MTK - MAFC 6-1
  4. 1919.09.07 MAFC - MTK 0-9
  5. 1905.10.15 MAFC - MTK 1-15
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.08, 19:06 (szerk.: 2022.04.09, 11:13)
    MTK: Plattkó— Mandl, Kovács—Kertész II., Nyul, Vágó—Senkey II., Molnár, Orth, Siklóssy, Opata.
    MAFC: Bartzer—Ruprich, Gruber— Alm, Müller II., Havas—Gyuricskó, Gaug, Lukáts, Müller II, Kelly.

    Nemzeti Sport, 1922. december 4.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.08, 19:03 (szerk.: 2022.04.09, 11:14)
    Gólnélküli döntetlen állásban félbeszakította a bíró az MTK—MAFC meccset.

    - A félbeszakítás oka: a sűrű hóesés zavaró hatása. — A mérkőzésből 30 perc maradt lejátszatlan. — Az MTK igazságtalannak tartja az utánnajátszást és az ujrajátszás elrendelését kéri. — A mérkőzést vezető Vámos Soma bíró nyilatkozata.

    A futballban azonban nincsen „biztos" meccs, s különösen nem volt biztos meccse ebben a szezonban a bajnokcsapatnak, amelynek formája bizonv ugv változott, mint a kaméleon kabátja. Akkor játszott a legjobban, amikor senki sem várta tőle, s akkor játszott a legrosszabbul, amikor biztosra ment.

    Az MTK—MAFC mérkőzés eredménye az utóbbi esetek közé tartozik és — még ilyen csonka alakjában is — határozott meglepetést jelent. Az MTK a havas talajon sehogyan sem tudta érvényre juttatni nagyobb technikai tudását s miután a szezon eleji bajok is jelentkeztek nála, a MAFC-nak lelkes és tegyük hozzá stílusos játékkal sikerült gól nélkül kihuznia ezt az egy órát.

    Az MTK eredménytelenségénél azonban nagyobb szenzáció az, hogy Vámos Soma bíró a II. félidő 15. percében a hózivatar zavaró hatására való hivatkozással beszüntette a mérkőzést, s bár az MTK játékosok és és vezetőség erősen kapacitálta a tovább játszásra, nem volt hajlandó azt tovább vezetni.

    A bíró, mint az az alábbi nyilatkozatból kiderül, lelkiismeretére hivatkozik és arra, hogy a sűrű hóesésben nem akarta kitenni magát és a mérkőző feleket akaratlan hibáknak
    .— szóval az ok tiszteletreméltó és elfogadandó, mindazonáltal bizonyos, hogy Vámos elhatározása sok vitát fog kelteni és erősen fogja foglalkoztatni a szövetségi fórumokat is.

    Nem kétes ugyan, hogy a mérkőzés hátralévő 30 percét utána fogják játszani, — miként az más esetben is történt, de az MTK ezt az utánajátszást nem tekinti egyenrangunak a a most adott helyzettel, amikor egy erős küzdelemben kifáradt MAFC-cal állott szemben, ellentétben az utánnajátszás 30 percével, amikor a MAFC ismét frissen veheti fel ellene a küzdelmet.
    MTK körökből ezért olyan hírek keringenek, hogy a klub a mecscs ujrajátszásának elrendelését fogja kérni.

    Kérésének azonban aligha lesz foganatja, mert ujrajátszásra ilyen esetben még nem volt precedens, viszont minden ilyen félbeszakitott meccs eddig utánjátszással egészült ki.
    Sürü pelybekben hullott már a mérkőzések megkezdése előtt is a hó, de nem olyan mértékben, hogy a délutáni mérkőzések megtartását veszélyeztette volna. A Hungária-uti pálya első mérkőzése, a „33“-asok—Husiparosok meccse rendben be is végződött; bár a mérkőzés nagyobb részében szintén esett a hó.

    Az MTK—MAFC mérkőzés kezdetén a havazás elállt s a bíró a pályát rendben találván, szabályszerűen megkezdette a játékot.
    A MAFC komplett felállításban szerepelt. az MTK-nál Nyul I helyettesítette Nádlert.

    A sikamlós pálya nehézkessé tette a mozgást s akaratlanul is okozója lett a bukásoknak. Nem kellett foultolni az ellenfelet; elégséges volt, ha csak surolta valamelyik játékos a másikat, máris kiesett az a kontaktusból és elvesztette a labdát.

    Az első félidőben a MAFC jobban állt a lábán, mini az MTK és jobb játéktaktikát is követve hosszu labdákkal dolgozott. Ezzel ellentétben az MTK, nem törődve a talajviszonyokkal, rövid passzokra helyezte a fősulyt, s ez a helytelen játékrendszer megbosszulta magát, ugy hogy az MTK ennek folytán a mezőnyjátékban is hátrányban volt.

    A MAFC talán többet támadott ebben a félidőben mint a kék-fehérek azonban az ö játékuk sem volt hatásos. Nagyon ügyesen mozgott Kelly balszélső, aki már az első percben kapura lőtt. Gaugnak egy kapufalövése volt még kiemelkedő momentuma ennek a félidőnek.

    Az MTK részéről Orthnak egy éles lövése, amelyet Barczer kapus ügyesen fogott, érdemel említést.

    A II. félidőben az MTK megváltoztatta támadó taktikáját, a csatársor széthuzni akarván a MAFC védelmét, inkább szélsőkre dolgozott. így azután frontba is került s támadást támadás után vezetett. Különösen Molnár volt lövökedvében és a lövéseket csak kornerek árán tudta menteni a MAFC. Tizenöt percig tartott ez az MTK fölény, amelyet a 15. percben váratlanul a bíró sípja szakított félbe.
    A második félidő elején ugyanis mind sűrűbben kezdtek hullani a fehér hópihék. A sürü hóesö erősen zavarta a birót működésében és a mérkőzés minden fázisának áttekintésében — aki erre való hivatkozással a mérkőzést 15 percnyi játék után lefújta.

    A lefuvás után a csapatok az öltözőbe vonultak, ahol Kertész II., az MTK csapatkapitánya és az MTK vezetősége arra kérte a birót, hogy folytassa a mérkőzést. Vámos körülbelül öt perc mulva kiment a pályára, konstatálván azonban, hogy a hó nem csökkenő erővel esik, végleg beszüntette a játékot.

    Sporthirlap, 1922. december 4.