magyarfutball.hu

33 FC - UTE 4 : 1 12:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
játékvezető : Schaár Izidor
nézőszámok:
  1. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.17, 18:58
    «33«-as FC—UTE 4:1.

    (Üllői-úti pálya-) A »33 «-asoknak az elsőosztályu bajnokságba oly nagy küzdelemmel bekerült csapata vasárnap aratta egyik legértékesebb diadalát. A győze­lem igazi jelentőségét nem annyira az elleniéi személye adja meg, habár az idén fényes eredményeket elért Új­pesti Torna-Egylet legyőzése nagy kvalitásokat es első­rangú játékerőt igényel, hanem az a játékmodor érdemel elsősorban elismerést és dicséretet, a melylyel a fekete-fehérek szimpatikus csapata a győzelmet kivívta.
    A mérkőzés eredményének igazságos mérlegelésénél fel kellene említenünk, mint az UTE súlyos vereségét enyhítő körülményt, hogy az Újpesti Torna-Egylet csa­patát meghandicapelte a szokatlan pálya, \'— hiszen összes mérkőzéseiket a Népszigeten játszották le —meg egy-két játékosának a betegsége, azonban ez alkalom­mal nem veszszük figyelembe ezeket a mentő körűiményeket, mert az UTÉ-nak, mint pályaválasztó félnek, módjában lett. volna Újpesten játszani, ha tudj’ Isten micsoda footballpolitikai ókokból nem mondott volna le pályaválasztói jogáról. A játékosok betegségét sem lehet kifogásnak elfogadni, mert az UTE-nak kötelességé lett volna játékosai betegségének a tudatában tartalékokat szerepeltetni s ha ezt nem tette, ám magára vessen ;különben sem a. »beteg« játékosok miatt vesztette el Újpest a matchet.
    A »33«-asok kitűnő játékot produkáltak. A csapat főereje a védelem, de kifogástalanul játszott Vanicsek I középfedezet és a csatársorból Vanicsek II, Horváth é sSzékány II.; különösen a redivivus Székány mgystilü szélső játéka keltett feltűnést.
    Az UTE-ban Kazár, Rozmann és a »betegek« (Beabach . Besenczi) játszottak jól, bár utóbbiak nem bírták végig az iramot. Vranák és Molnár II. kissé tulerösen játszottak.
    Az első goalt a match elején nagy vervvel támadó Újpestiek érik el negyedóra játék után Zsák hibájából. A »33«-ások osak a félidő vége felé egyenlítelek ki.
    Félidő 1:1
    Szünet után a »33«-asok fölényben vannak és, Székány kitűnő egyéni játéka révén Baráth és Horváth egy-egy goalt rúgnak játék vége felé Székány megsérül, kiáll és a »33«-asok tíz emberrel játszva érik eí Horváth révén a negyedik goalt.
    Biró: Schaar Izidor.

    Az Újság 1912 november 19.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.20, 17:16 (szerk.: 2017.08.20, 17:16)
    „33“ Football Club — Újpesti Torna Egylet 4:1.

    Az üllői-úti pályán lefolyt mérkőzés hatalmas meglepetéssel végződött. Az őszi szezonban eddig kitűnő formát mutatott és jelentős sikereket elért UTE. súlyos vereséget szenvedett a brilliánsul játszó ,33“-asoktól. Nem maga a győzelem a meglepetés, mert előrelátható volt, hogy az UTE. első ízben játszván idegen pályán, nem fogja tudni újpesti formáját kijátszani s így körülbelül egyforma eséllyel állt ki a két csapat s egyik győzelme sem lett volna magában véve meglepetés. De nagy feltűnést keltett az a könnyedség, amellyel a „33“ FC. nagyarányú győzelmét kivívta, nemkülönben az a mindvégig pompás mezőnyjáték, amelyet a „33“-asok produkáltak. Az eredmény nem is fejezi ki híven a játék lefolyását, mert egy kissé több eréllyel vagy szerencsével legalább kétannyi goalt érhettek volna el.

    A „33“-asok csapatában ezúttal a csatársor gyönyörű játéka emelkedett ki. Mind az öt csatár kitűnő technikával rendelkező gyors játékos, akiknek passzjátéka teljesen kiforrott és szebbnél-szebb kombinációban bővelkedő volt. Különösen a mezőnyben volt játékuk tetszetős és élvezetes, kapu előtt azonban az erélytelenségük és kapkodásuk még sokat rontott a sikeren.

    A fedezetsor is kitűnően állta meg helyét és főleg a csatársor támogatásában volt elsőrangú. A védelem aránylag kevés dolgát jól végezte. Az UTE. csapata meglepetésszerűen gyenge játékot mutatott. Lehet, hogy az üllői-uti pálya neki szokatlan nagy méretei akadályozták meg a csapatot képességei kifejtésében, de bizonyos, hogy nagyon keveset mutatott abból, amit saját pályáján eddigi sikerei alapján tőle várni lehetett. Főleg a csatársor mondott csődöt, amely összjátékot alig produkált, egyéni támadásaikat pedig már a „33“-as fedezetsor könnyen leszerelte. A fedezetsor, amíg a „33“-as csatársor passzjátéka ki nem fullasztotta, jól működött, azután azonban kizárólag a védelemben játszott szerepet. A védelem, főleg Kazár volt a csapat legjobb része, aki mindvégig önfeláldozóan végezte feladatát és rajta múlt nagyrészt, hogy a vereség súlyosabb nem lett.

    A mérkőzés lefolyása meglehetős egyhangú volt. Az UTE. az első negyedórától eltekintve teljesen a védelemre szorítkozott és komolyan nem veszélyeztette az ellenfél kapuját. Az első félidő változatos játékkal kezdődött, amelyben az UTE. néhány erélyes támadást vezet és a 15 percben Vogel Zsák hibájából már goalt ér el. A kapott goal erősebb munkára sarkalja a ,33“-asokat, akik innen kezdve csaknem állandó fölénnyel játszanak, a kiegyenlítés azonban csak a félidő vége felé sikerül Vanicsek II. révén. A második félidőben az UTE. egyáltalán nem jut szóhoz. A félvonalon is ritkán jutnak túl és Zsák két, a saját hátvédéitől hátrakapott labdán kívül, nem jut labdához. Az állandó támadásnak csakhamar meg van az eredménye, Székány két gyönyörű beadását Baráth és Horváth goallá értékesítik, majd Horváth pompás kiszökéssel még eggyel megtoldja a goalok számát. Bíró volt Sár.

    Pesti Hírlap, 1912. november 19.
     
  3. avatar: heimo
    2017.08.20, 17:08
    33-as Futball Klub—Újpesti Torna Egyesület 4:1 (1:1).

    Az üllői-uti versenypálya közönségének kellemes meglepetéssel szolgált a 33-asok csapata és csalódással az újpestiek legénysége. A győztes csapat könnyű testsulyu, friss mozgású játékosokból álló csatázósora a nehéz, sáros talajon élvezetes összejátszással és gyors akciókkal olyan felsőbbséget biztosított csapatának, hogy szinte játszi könnyűséggel gyűrte le eddigi szereplése után veszedelmesnek hitt ellenfelét. A csatázósor kitűnő együtteséből Székány Géza vált ki szinte föltartóztathatatlan, gyors lefutásaival és pontos beadásaival, a melyek mindig komoly veszedelmet jelentettek az U. T. E. kapujára. A védelem precízen és kitartással működött, főképpen a födözetsor, a melynek az eddig hátvédként szerepelt Eichinger volt a legjobb embere. Az U. T. E. csapatára, a mely a népszigeti pályán a szenzációs győzelmek egész sorozatát aratta, kíváncsi volt a budapesti közönség.

    A játék elején úgy látszott, hogy az újpesti játékosok beváltják a hozzájuk fűzött reménységet. Szép összjátékukkal közel félórán át sakkban tartották a 33-asok védelmét és a sok veszedelmes támadás közül egyből gólt is szereztek. A kis pályához szokott játékosokon azonban csakhamar erőt vett a fáradság, a mit még fokozott a sáros talaj is, a melyen nehéz testsúlyuk folytán ellenfelük játékosainál nehezebben mozogtak.

    A második félidőben már teljesen átengedték a teret a 33-asoknak, a kik ellenfelük kitartásának és erejének megroppanását ügyesen kihasználták. Az első gólt az U. T. E. szerezte Molnár II. révén, alig negyedórái játék után. A kiegyenlítés, annak ellenére, hogy a 33-asok fokozatosan offenzívában voltak, csak a félidő végén sikerült Székány Géza szép beadásából s Vanicsek II. szép lövéséből. A második félidő a 33-asok állandó támadásai között telt el, a melyek közül három góllal végződött. Baráth rúgta a második, Horváth a harmadik és a negyedik gólt. Báró Sár Izidor volt.

    Budapesti Hírlap, 1912. november 19.
     
  4. avatar: heimo
    2017.08.20, 17:02
    A FTK—MAK mérkőzése előtt Újpest kedvenc csapata, az UTE fog az Üllői-úti pálya közönségének bemutatkozni. Az eddig kitűnően szerepelt csapatnak ezúttal a 33 FK lesz az ellenfele, amely az utóbbi időben már nagy formajavulást mutatott. Azzal, hogy az újpestiek semleges pályán találkoznak a 33 FK-val, az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítődtek s a 33-asok kemény ellenféllé váltak. A két csapat küzdelméből erős harc után alkalmasint az UTE fog győztesként kikerülni, bár a meglepetés nem lehetetlen.

    Pesti Napló, 1912. november 17.
     
  5. avatar: heimo
    2017.08.20, 16:55
    33 FC - UTE 4:1 (1:1)
    Üllői út, Bíró: Sár.

    Igazuk volt azoknak, akik azt hangoztatták, hogy az UTE idegen pályán korántsem az a kiváló ellenfél, mint saját otthonában. Legalább is a vasárnapi játék ezt bizonyította. A harminchármasok az első negyedórától eltekintve, mindvégig impozáns fölényben voltak és ezúttal valóban elismerésre méltó játékot produkáltak. Az UTE vereségét nem menti, csak némileg enyhíti az a körülmény, hogy két játékosuk betegen állt ki.

    Az első goalt a lelkesen kezdő újpestiek érik el a 15-ik perczben Zsák hibája révén. E goal után a 33-asok kerülnek fölénybe, a kiegyenlítés azonban csak a félidő vége felé sikerül Vanicsek II. révén.

    Helycsere után állandóan ostromol a 33 FC és bár Kazár nagyszerűen véd, nem maradhattak el a jól megérdemelt goalok. Székány két szép beadását Baráth és Horváth goallá értékesítik, majd Horváth pompás kiszökése még eggyel megtoldja a goalok számát.

    Sport-Világ, 1912. november 18.