magyarfutball.hu

Budapesti AK - Törekvés SE 2 : 3 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
játékvezető : Benedek Aladár
nézőszámok:
  1. Sport-Világ: 500
  2. Sporthírlap: 600

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.26, 19:32
    Törekvés Sport Egyesület—Budapesti Atlétikai Klub 3:1 (2:0).

    A meccs a Hungánria-sporttelepen folyt le s a B. A. K. negyedik vereségét eredmé­nyezte. A B. A. K. mentségére szolgál, hogy egyet­len gólképes csatára, Schaffer nélkül állt ki s hogy Kucsera sem játszott. A Törekvés viszont lel­kesen és kitünően játszott. Az első félidőben majd­nem folyton a Törekvés volt a támadó fél és Boris révén két gólt ért el- Szünet után Szentey elgán­csolta a csatázót játszó Károlyt. A megítélt tizen­egyest Károly belőtte. Ezután változatos játék kö­vetkezett, a mely Ürögdi szép góljával végződött. Bíró Benedek Aladár .volt.

    Budapesti Hírlap 1913 szeptember 23.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.26, 19:24
    Törekvés-BAK 3:1-

    (Hungária-uti pálya.) Az alig néhány száz főnyi publikumnak egy két részre szakadt mérkőzésben volt része. Az első félidő a nagyszerű formában levő Törekvés biztos fölénye mellett valósággal iskolajáték képét mu­tatta, a melyben a kék-feketék alig jutottak szóhoz. A második negyvenöt perczben azonban az előnyét meg­tartani igyekvő vasutascsapat helytelen taktikával a védelemre fektette a fősulyt, ugy hogy a mindinkább lábrakapó BAK önkénytelenül is frontba jutott s bizony csak a csatárok balszerencséjén mulott a vasutasok győzelme. Ezzel korántsem akarjuk azt mondani, mintha a Törekvés győzelme nem lett volna megérdemelt, csak éppen annak a megállapítására szorítkozunk, hogy a szimpatikus vasutascsapat majdnem a saját maga álta kezdeményezett hibás taktikának esett áldozatul. A Törekvés főereje a jeles egyéni kvalitásokkal és ügyes összjátékkal rendelkező csatársor, a melynek megbolyga­ssa, akár csak egy játékosnak is a védelembe vonása által, határozottan könnyelműség, a minek esetleges meg- ismételtetése a mérkőzésébe kerülhet a csapatnak.
    A Törekvés teljes legénységét állította ki a Buda­pesti-Csepeli AK fáradt csapata ellen, a mely a mellett még két jó, de az utolsó mérkőzések »fáradalmaitól« beteg játékosát is nélkülözte. A győztes csapat támadása igazi eisőosztályu klasszist képvisel. Minden tagja kitűnő egyéni játékos, a mellett azonban nem feledkeznek meg a jó csatárok főtulajdonságáról, az önzetlenségről. A fede­zetek jó labdaszedők, agilisak, de labdaosztásukon még sok a csiszolni való, mert inkább csak arra igyekeznek, hogy a labdát minél gyorsabban s minél távolabbra juttassák el maguktól. A védelem legjobb embere a nagy biztonsággal játszó Horváth jobboldali hátvéd.
    A BAK csapata sehogysem tudja kiheverni a sor­solás »kedvezését«, a melynek révén éppen a legjobb csapatokkal került össze a szezón legelején. E mellett a FTC match fáradalmai is éreztetik hatásukat s így nem csoda, ha a csapat nem produkálja a tőle méltán várt nagy eredményeket. A csatársor Schaffer nélkül goalképtelen, és a fedezetsor megbolygatása sem válik hasznára a csapatnak. Meggyőződésünk azonban, hogy ha a BAK rövid pihenőt tarthatna s azután a teljes legénységét szerepeltetné, ismét az a félelmetes csapat lenne, mint a milyennek a ferenezvárosiak ellen láttuk. Vasárnap még a rendes körülmények között kifogásta­lanul működő védelem is felmondta a szolgálatot. Károly, mint mindig, most is kitűnő volt és a második félidőben mint középcsatár is régi »nagy« játékaira emlékeztetett. Csupa rutin ez a nagytudásu játékos, a kinek azonban nincsenek csak megközelítőleg is jó partnerei. A csatár­sorban a szélsők, Krausz és Gállos nagyon szép táma­dásokat vezettek, hibájuk azonban, hogy a czenterezésekkel sokáig késlekednek.
    Az első félidőben a Törekvés Ürögdi és Boris révén elért goalokkal már 2 : 0 arányban vezet, a mit a máso­dik félidőben — a helyett, hogy növelné — megtartani igyekszik. A BAK igy állandó offenzivába jut s a Károly eígáncsolása miatt megítélt tizenegyest a kitűnő játékos goallá értékesíti. A Törekvés csak elvétve, a tulmerészen előrejövő ellenvédelem áttörésével próbálkozik, és negyed­órával a befejezés előtt Ürögdi még egy goalt rug.
    Biró : Benedek Aladár.

    Az Újság 1913 szeptember 23.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.11.26, 19:19
    Törekvés — Budapesti Athletikai Klub: 3 : 1. (2:0).

    A derék munkáscsapat ráduplázott eddigi nagy for­májára, amelyet a „33“-asokkal és a FTC-bal szemben mutatott. Biztosan verte a formájában teljesen vissza­ment BAK-ot, amely immár negyedik bajnoki mérkőzé­sét vesztette el és igy az egyetlen, amelynek egy pontja sincs. A BAK-ra ugyszólván rá sem lehet ismerni; csa­patának nincs egy olyan része, amelyre rámondhatnék, hogy megüti az első klasszist. S a legszomoritóbb, hogy a csapat tagjai között ismeretlen fogalom az egymás megértése és megbecsülése, aminek eredménye az a fe­gyelmezetlenség, amit vasárnap is láthattunk.
    Ezzel szemben a Törekvés a legegyöntetübb csapa­tok egyike. Nagyszerűen megértik egymást a játékosok, nincs köztük primadonna és ezért hiszszük, hogy az idei bajnoki mérkőzések során még az eddigieknél is szebb eredményeket fog elérni. Egyetlen hibája a csapatnak a védelem kíméletlensége, amely vasárnap is 11-eshez jut­tatta ellenfelét.
    A Kucsera és Schaffer nélkül játszó BAK már a kezdés után védekezésre szorul, de az ostromot csak a 12-ik percig állja, amikor Borisz, aki a mezőny legjobb embere volt, pompás egyéni játékkal gólt rug. Gállos ve­zet néha-néha erős támadást a Törekvés kapuja ellen, de a gyenge belső csatárok mindent elhibáznak. Annál ve­szélyesebbek a Törekvés támadásai, amelyek Borisz ré­vén ujabb gólt eredményeznek.
    Ujrakezdés után a BAK a csatársorba ment Károlylyal az élen hosszu ideig veszélyesen ostromolja a Tö­rekvés kapuját, amelynek vége az lett, hogy Károlyt a kapu előtt elgáncsolják. A megadott 11-est Károly be­lövi. Már ugy látszott, hogy a BAK kiegyenlít, de a sza­badon hagyott Törekvés csatársor, Ürögdi goalja révén, véglegesen megpecsételi győzelmét. A hátralevő idő már kevés volt ahhoz, hogy a BAK az eredményen szépí­teni tudjon. A Törekvésben Boriszon kívül kitűnőek vol­tak Siegel, Ging és Ürögdi. A BAK-ban Gállos és Krausz mutattak valamelyes formát. Kitűnő biró volt Benedek Aladár. A mérkőzés a Hungária-uti MTK-pályán folyt

    Pesti Hírlap 1913 szeptember 23.
     
  4. avatar: fgymat
    2020.08.01, 23:46
    Törekvés—BAK 3:2 (2:0), Hungária-ut.
    500 néző. Biró: Benedek. A BAK csapatát az idén a fátum üldözi. Dacára adnak, hogy a legjobb formájában mutatkozott be előttünk, s gyors egymásutáni erős mérkőzések annyira megviselték, hogy nyolc pont közül egyet sem tudott megszerezni. Vasárnap revans-mérkőzése volt a nagy formában levő Törekvéssel és újból vereséget szenvedett, amit csak az ment, hogy Kutschera és Schaffer nélkül játszott, Neubrunn pedig az első félidőben lesántult. A Törekvés első két goolját Borisz lőtte, a második félidőben Károly tizenegyesből rúgja a BAK első goalját, majd kiegyenlítés következik. A mérkőzés előtt 5 perccel Bőthi rúgja a Törekvés harmadik goalját.

    Sportvilág
    1913.09.22