magyarfutball.hu

MTK - Törekvés SE 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 16. forduló
játékvezető : Gerő Ferenc
nézőszámok:
  1. nela: 15.000
  2. Sporthírlap: 16.000
  3. Nemzeti Sport: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.13, 21:15
    Huszezer ember nézte végig az MTK és Törekvés gigantikus küzdelmét.

    MTK: Plattkó— Mandl, Senkey I.—Kertész II., Nadler, Vágó — Braun, Molnár, Opata, Siklóssy, Senkey II.
    Törekvés: Lantos— Horváth, Siegl— Csermely, Hajós, Pruha— Szántó, Urik, Kautsky, Hirzer, Weisz,

    Nemzeti Sport, 1923. március 26.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.13, 20:29 (szerk.: 2022.04.14, 10:51)
    MTK - Törekvés 2:1 (1:0)

    Hungária-uti pálya, 16000 néző
    Bíró: Gerő Ferenc

    Az MTK-ról az egész héten szállongó hióbhirek után általában meglepetést várt mindenki ezen a mérkőzésen. Ez a feltevés nem is volt alap nélküli, mert az MTK-nak a III. kerületiek ellen szerepelt csapatából nem játszhatott Orth és Kovács, mig a szintén beteg hírében állott Nádler és Plattkó megjelentek a porondon. Az MTK oddszan csak szombaton javított — az MLSz közgyűlése, amikor Opatának a játékjogát visszaadta. Az MTK így Orth helyén Opatát szerepeltethette (s nem kellett Nádlert előrehoznia, mig Kovács helyét a sérüléséből éppen hogy felépült Senkey I.foglalta el.
    Az MTK összeállítását ilyenformán nem kellett felforgatni, ami megnyugtathatta az MTK-hiveket, mindazonáltal nem minden aggodalom nélkül tekintettek startja elé.

    A meglepetés reménysége mindenesetre olyan nagyszámu közönséget vonzott a Hungária-uti pályára, amilyen már régen jelent meg bajnoki mérkőzésen; legalább 16 ezer ember szorongott a pálya nézőtérén. A tribün előkelő közönségének sorai közt megjelent Marinovich Jenő főkapitány is, aki első ízben nézett végig futbalmérkőzést. Ott láttuk a tribünön az FTC-nek a spanyol turáról hazatért csapatát is.

    A mérkőzés végeredményben nem váltotta be azoknak a reménységét, akik meglepetést vártak. Ennek oka nem az volt, mintha az MTK Orth nélkül is az a klasszikus együttes lenne, ami Orthtal, hanem egyedül az a körülmény, hogy a Törekvés bizonytalanul működő védelme lerontja a csapat kitűnő csatársorának a munkáját. Ezzel a védelemmel szemben az MTK-nak mai csatársora is boldogult,sőt — különösen az első félidőben —a fölényes győzelmet is megszerezhette volna, ha kissé szerencsésebben használja ki Lantos, Siegl, Horváth és Pruha védelmi hibáit.
    A Törekvés csak a második félidőben igazolta azokat, akik a mai MTK veszélyes ellenfelének tartották.Ekkor lendületbe jött az egész csapat,a védelem is sokkal biztosabban működött s ha a csatársor kissé nyugodtabb az MTK kapuja előtt, a kiegyenlítés sem maradhatott volna el. Ekkor ugyanis az MTK védelem játszott olyan bizonytalanul, mint a Törekvésé az első félidőben s igazán nem ők tehetnék róla. hanem Plattkó, hogy az MTK nem lett egy, esetleg két ponttal is szegényebb.

    Ezzel a kettő szembeállítással el is mondottuk kritikánkat a mérkőzésről. Mind a két védelem gyenge volt s teret engedett az ellen-csatársor érvényesülésére, de mig az MTK kapujában Plattkó, a kontinentális képességű kapuvéd állott, addig a Törekvés kapujában a bizonytalan, félénk, labdát fogni nem tudó Lantos. A kettőjük közötti különbség fejeződött ki abban a 2:1-es gólarányban, amelylyel az MTK a meccset megnyerte.Meg vagyunk arról győződve, ha Plattkó állott volna a Törekvés s Lantos az MTK kapujában, fordított lett volna az eredmény.

    Ami a csatársorok játékát illeti, az MTK-ban az első félidőben klaszszikus játékot mutatott be Braun és Molnár, akik egymásután mentek le a Törekvés kapujához a legszebb összjátékkal, miközben a labdakezelés legfinomabb trükkjeit láthattuk tőlük. A II. félidőben ők ketten viszszaestek s csak Opata, aki végig temperamentumos centernek bizonyult, tartotta a lelket a kék-fehér támadósorban. A balszárny végig indiszponáltan dolgozott.

    A Törekvés csatársora az MTK-val ellentétben csak a második félidőben játszotta ki formáját. Az első félidőben tulságosan forszírozták a balszárnyat, amelyet Kertész és Mandl jól fogott s ezért az egész támadás megbénult. A második félidőben a gyors Szántóra játszott a Törekvés-halfsor, amiáltal Hirzerről is elterelődött némileg a figyelem s ő is szabadabban dolgozhatott. Ez a két játékos volt a Törekvés támadósorának lelke. Szántó a lassu Vágó és a bizonytalan Senkey mellett egész sorát vezette a veszélyes támadásoknak, amelyeket precíz centerezésekkel fejezettbe. Hirzer, az ördöngösen fürge „kis csatár\", sikeresen kígyózott keresztül az MTK jobboldali védelmén s ha partnereiben nagyobb megértésre talált volna, a Törekvés javára dönthette volna el a meccs sorsát. Weísz azonban ezuttal indiszponált és félénk volt, Kautzky pedig nem tudott bekapcsolódni a láncba s hibás passzokal adott. Urikot is láttuk már jobban játszani és — jobban lőni is.

    A két halfsorról nem, sok jót mondhatunk. Nadler játéka az első Hajósé a második félidőben-—kiemelkedett. A többiek közül Kertész II-nek voltak jó momentumai az első, Csermelynek a második félidőben Vágó és Pruha gyengén szuperált.

    A játék elején a várt Törekvés támadás helyett az MIK nyomul fel s Opata szöktetéséből Molnár már a 2. perben jó helyzetbe jut, de kapu mellé lő. Egy közeli szabadrugást Horváth fejjel véd, majd Senkey lefutásából keletkezik meleg helyzet. Hajós hibáz, Braun azonban 4 méterről a fekvő Lantosba lövi a labdát.

    A Törekvés is felnyomni, de támadásai erőtlenek és leszerelik. Braun Pruha és Siegl mellett lefut, de 5 méterről kapu mellé lő. Molnár—Braun összjáték után utóbbi lövését Lantos gyengén kiüti, nagy kavarodás, végre Senkey lövése szerencsésen Lantos kezébe kerül. Ismét Braun—Molnár kombináció, Molnár kornervonalig szőkik, hátracenterez, a labda a 16 os vonalon Nadlerhez jut, akinek élesen, laposan lőtt labdája a kapu előtt tömőrülő játékosok között a sarokba jut; Lantos nem láthatta. (13. p.) Egy perc multán ismét Nadler lő kapu fölé, majd Molnár mellé. Most a Törekvés nyomul fel; Weisz centerét Urik fölé lövi, majd Weisz lefutás után gyengén lő Plattkó kezébe. Ezután Pruha gyenge játéka miatt több Braun—Molnár lefutás; Molnár kapu fölé lő; azután Molnár szabadrugását fejeli kapu fölé Braun. Az ő ujabb lefutása kornert eredményez — ugyancsak Szántó lefutása is, de a kornereket mindkét oldalon sikeresen védik, Az utolsó pár perc a Törekvésé. A Nadler miatt megítélt szabadrugást Senkey hibázza, Urik jó helyzetben a kapu föle emeli a labdát. A kiszökő Hirzert viszont elég erőszakosan elnyomják. Az utolsó percben Braun lefut, beadását Opata fölé fejeli.

    Félidő 1 : 0.

    Helycsere után pár percig MTK támadás; Senkey centerét a 16-oson belül Hajós elesve a vállával érinti; az MTK handset reklamál, a bíró azonban nem lát szándékosságot. Még Braun lefutása hoz kornert azután leszorul az MTK, s csak egyes lefutásokkal jut néha-néha frontba. Szántó lefutása teremt először meleg helyzetet, beadása az üresen álló Urikhoz jut, Plattkó kifut,Urik azonban átemeli rajta a labdát,amely hajszálra a kapu fölé megy. Szántó ujabb lefutását Hirzer átlépi,Weisz éles centere Plattkó kezében akad meg. Most Braun fut le, centerét az üresen álló Siklóssi Lantosba lövi. Urik ezután sikeresen átdolgozza magát, de a 16-os vonalon belül energikusan szerelik. A bíró nem lát faultot. Ezután esik az MTK második gólja. Braun szökteti Opatát, aki a tul előrement bekkek közt lefut s a kifutó Lantos mellett Siegeltől zavarva is gólba juttatja a labdát. 16 p.

    a Törekvést felrázza a váratlan gól; kezdés után Hirzer szökteti Weiszet,aki centerez s Urik 18 méteres lövését Plattkó már csak érinteni tudja, de nem védheti. 17. p. Lelkesen támad tovább is a Törekvés, Szántó—-Urik lefutását és átadását azonban Hirzer melléfejeli. Ugyanígy végződik a Vágó faultja miatt megítélt szabadrúugás. Urik átadását Kautzky lövi mellé.Most Molnár megy centerbe, Opata összekötőbe, de ez sem segít, a Törekvés fölényben marad. Weisz—Hirzer lefutásából Urik jut jó helyzetbe, de lövését Plattkó fogja. Vágó miatt megítélt hendset Mandl védi. Senkev lefutásából Braun mellé lő. A Törekvés balszárny támadásából Hirzer átdolgozza magát a 16-oson, Kertésszel összeütközik s mindkettő elesik, Kertész megsérül, a labdát Weisz mellélövi. A Törekvés eredménytelen kornere az utolsó érdemleges momentum, Senkey lefutása után a biró a játék végét jelzi.

    Sporthirlap, 1923. március 26.