magyarfutball.hu

Törekvés SE - Budapesti TC 6 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 13. forduló
játékvezető : Renner Ferenc
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.000
  2. nela: 1.300

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.11, 18:32 (szerk.: 2022.04.12, 09:57)
    Törekvés — BTC 6:1 (2:1)

    Halom-utca, 1000 néző
    Bíró: Renner Ferenc

    A BTC képviselőjének tiltakozása előzte meg a mérkőzést: a pálya mélyen felázott talaját alkalmatlannak találta bajnoki mérkőzésre, Renner azonban nem akceptálta a tiltakozást és a pályát bajnoki mérkőzésre alkalmasnak jelentette ki. A BTC erre a mérkőzést a pálya használhatatlansága címén előre megóvta.

    Törekvés kezd és Szántó jobbszélső beadása már az első percben alkalmat ad Palcsek kapusnak sikeres közbelépésre. A BTC csatárok vezetnek azután néhány támadást, de az akciók sikeres befejezésével adósak maradnak. A nehéz, sáros talajon a rövid passzjáték teljesen csődöt mond. Amig a BTC tüdővel birta és a Törekvés csatárok ráeszméltek, hogy hosszu labdákkal dolgozzanak, addig a pirosfehérek egyenrangu ellenfelei voltak a Törekvésnek, sőt az első 20 percben a BTC volt a többet támadó fél, miután a Törekvés védelme az első negyedórában bizonytalan volt. Ha szemfülesebbek a BTC csatárok, ezt a negyedórát a Törekvés hátvédek és szélső fedezetek hibájából jobban gyümölcsöztethették volna. A Törekvés védelemben az alatt főleg Hajós középfedezet tartotta a lelket nagy agilitásával. A hetedik percben Tichovszky gáncsa miatt támadáshoz jut a Törekvés, de Weisz lesben állása megakasztja az akciót, majd a BTC támadását állítja meg Csermely gáncsa. A Törekvés ritkább támadásai mindig veszélyesebbek. A tizenkettedik percben Pruha a kapu fölé lő, majd Urik 25 méteres szabadrugása a kapu mellé kerül. Nagy ujabb faultja megint a Törekvést juttatja szabadrugáshoz, Weisz azonban a kapu mögé centerez.

    Gyönge BTC támadás után Hirzer és Kautzky a BTC védelem hibájából leviszik a labdát és Hirzer a 16-ik percben a kapu jobb sarkába védheteten gólt lő (1 :0). A gól után Hajdu vezet ostromot a vasutasok kapuja ellen, de a gól mellé pasziroz. Az ujabb BTC támadás már sikerrel járt. Hajdu centerét Tichovszky gyenge lövése után Hotváth II. a balsarokba helyezte. (1:1). A kiegyenlítő gól felvillanyozta a Törekvést, de Szántó lefutásából Kautzky szabadon állott és hibázott, majd Urik lő mellé. A 21-ik percben korner a Törekvés javára, de Hajós labdát téveszt. A BTC ezek után elkészült erejével, a Törekvés erős fölénybe került, a vezető gól azonban egyelőre késik. Hirzer jó gólhelyzetben hibázott (24 p.), utána korner. amit a BTC csak nehezen hárít el. Rövid ideig tartó középjáték után Hirzer tiszta helyzetben 8 méterről a kapu mellé lő. Ujabb Törekvés támadásnál Urik három ember közt kitört, végül emberben akad meg a labdája. Nem sikerült a Törekvés ujabb kornere sem, míg rövid BTC támadás után a 36 ik percben Weisz kornerét Urik a jobbsarokba helyezi (2:1), Palcsek későn vetette magát a labdára és csak fél méterrel a kapu vonalon belül fogta el. A BTC vezetői a pályára rohannak, tiltakoznak a gól ellen, de Renner biró hajhatatlan maradt. Két percnyi tárgyalás után Renner tévedésből már a 38-ik percben lefujja a félidőt.

    A második félidőt a BTC heves támadása nyitja meg. Több célt tévesztett labda után Tichovszky éles lövéséből a labda a felső kapuléc belső éléről befelé pattan, a visszapattanó labdát Lantos elfogja és a mezőnybe továbbította. A biró nem ítél gólt, habár a labda látszat szerint a kapuvonalon belül talált helyet. A BTC-t a szerinte téves bírói ítélkezés annyira elkeseríti, hogy a védelem egy része, különösen a jobb oldal durván kezd játszani. Á Törekvés balszárnya azután sorozatos támadásokat vezet. A 9-ik percben Weisz támadását Orbán szereli le, egy percre rá pedig Hirzer két méterről kapufát lő. A játék azontul a BTC hibájából eldurvul és a biró Brauchlert meg is inti.

    A BTC jobboldali védelmének elvakultságát Weisz és Hirzer ügyesen használják ki, a 18-ik percben Weisz a kapuvonalig viszi a labdát és centerét Hirzer egy méterről kapásból a kapusba lövi. Hajdu kétszer is frontba viszi csatársorát, de a belső csatárok tehetetlenek, Weisz ujabb lefutása a 28- ik percben eredményesebb, mert centerét Hirzer jó helyzetből tíz méterről a kapuba továbbítja. (3-1). A 29- ik percben Hajós kerül lövő helyzetbe, a kavarodásban azonban fellökik,de Urik résen van és a negyedik gólt lövi. Hirzer bombaszerü lövése közvetlen a kapu fölött süvít el, Urik szabadrugása a kapu mellé került, de már Hirzer tizenegyesből a 35-ik percben a gólok számát ötre szaporítja.Nagy ugyanis fölöslegesen elgáncsolta Szántót. A hatodik gól megint Urik hosszu lövéséből esik a 44-ik percben. Törekvés kornerével végződik a mérkőzés.

    A Törekvés mindenképen megérdemelte győzelmét. Csatársora, különösen a Weisz—Hirzer pár szépen dolgozott és jó volt Szántó jobbszélső is. Kautzky még gyenge. Urik eredményes lövéseivel tette magát hasznossá. Weisz ötletes játékával jó lefutásaival és beadásaival a mezőny legjobb embere volt. A védelemben Hajós volt a legjobb. Pruha főleg a második félidőben mutatott biztató formát. A két hátvéd csak a második félidőben elégített ki. Lantos a kapott gólt nem védhette.

    A BTC csapata több tartalékkal állt fel és Orbán is beteg volt. A csapat darabos, csapkodó stílusban játszik, amivel pedig ma már nem lehet érvényesülni. Mig a Törekvés lábra nem kapott, a BTC egy ideig egyenrangu ellenfele volt a vasutasoknak, de azután részben elkedvetlenedve, részben kifuladva összeroppant. A Törekvés második vezetőgóljának megadása és a BTC ujabb kiegyenlitőgóljának el nem ismerése lelkileg letörte a csapatot és egyeseket, elég helytelenül erős durvaságra ragadtatott, ami a csapat játékának nívóját még le is rontotta.

    A csatársorban a szélsők mutattak némi formát, de a belsők nem tudtak megértő játékot folytatni. A védelem a gyors Törekvés csatárokkal szemben nehézkesnek és lassunak bizonyult. Palcsek sok gólt mentett, de a kapottak közül legfeljebb a másodikat védhette volna.

    Törekvés: Lantos, Horváth—Siegl— Csermely, Hajós, Pruha—Szánthő— Urik. Kautzky, Hirzer, Weisz.
    BTC: Palcsek— Orbán, Kiss, Nagy, Szabó. Horváth II, Hajdu, Tichovszky, Horváth I, Zettelmayer, Brauchler.

    Sporthirlap, 1923. február 19.