magyarfutball.hu

MTK - VAC 2 : 2 10:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 4. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.500
  2. Sporthírlap: 8.000
meccstörténelem
  1. 1926.05.30 VAC - MTK 0-0
  2. 1925.11.01 MTK - VAC 6-0
  3. 1925.03.01 MTK - VAC 3-1
  4. 1924.11.23 VAC - MTK 0-1
  5. 1924.03.02 MTK - VAC 6-0
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.03, 23:46 (szerk.: 2022.04.04, 11:38)
    MTK - VAC 2:2

    A pótmérkőzésen kiegyenlített az MTK. — Braun a tizenegyest a kapufának lőtte. — A 24. percben szabadrugásból lőtte Braun a kiegyenlítő gólt. — Céltalan csapkodás jellemezte a 28 percet. — Az MTK volt fölényben.

    Négy óra 10 perckor tátongó tribünök előtt halálos csöndben ad jelt Klug biró a felállásra. A felső kapunál lövöldöző MTK csapat levonul az alsó kapu hoz, ahol Klug még néhány rövid intő szót szó! a játékosokhoz s megadja a jelt a tizenegyes rugására.

    A játékosok a tizenhatoson kívül helyezkednek el, csupán Köves feszeng idegesen a VAC kapujában és Braun a tizenegyest lövő marad a büntetési területen belül. Félelmetes csendben, láthatóan erőltetett nyugalommal tesz Braun néhány lépést a labda felé s azt jobb lábának belső részével oly módon éri, hogy a labda ne erőből, de jól helyezve jusson a VAC kapujába. A labda elindul, laposan, egy kissé lassan siklik a VÁC kapu jobb sarka felé, a másodpercnek csak tizedrészei telnek el, szinte érezni lehet, hogy a nézők és játékosok lélegzete is elakadt s a labda közben a kapuhoz ér, de ahelyett, hogy mint tervezve volt, a kapuléc mellett a hálóba jutna, a kapufa külső részét érinti és csendesen a korner vonalon kívül gurul.
    A váratlan sikertelenség után a legrövidebb pillanatig dermesztő csend következik, de a következő másodpercben már harsány éljen és taps hangzik fel a töltésről; tapsolnak a VAC vezetőség páholyában s boldogok a VAC játékosok is.

    A végsőkig feszült izgalom egy kissé megenyhül s csak most nyílik alkalmunk alaposabban szemügyre venni a csapatokat.

    A VAC vasárnapi csapatán csak annyiban változtatott, hogy a felfüggesztett Fischer helyett Kövess állott a kapuba, s a csatársorban. Engel és Baross helyet cseréltek. Az MTK már lényegesebb változtatásokat végzett az összeállításon. Somogyi előrekerült a csatársorba jobbszélsőnek, a helyét pedig Weisz Leó foglalta el. Braun a középen játszik, s a hátvéden is helyet cseréltek egymással.
    Már az első percek nyilvánvalóvá teszik, hogy komoly játékról szó sem lehet. Az MTK olyan metódust folytat, mintha kétszer 45 percig akarna játszani és nem 28 perc alatt kellene eredményt elérni. Ahelyett, hogy 8 csatárt játszatna, csupán négyen vannak elöl; ezzel szemben a VAC csak három, illetve két csatárt tart állandóan elől, a többiek a védelmet erűsitik.
    A 28 perc egész ideje alatt az MTK volt frontban, anélkül azonban, hogy támadásai megfelelő befejezést nyertek volna, a VAC csak egyszer-kétszer jutott el az MTK kapujához, de lövésre nem került sor.

    Az első percek unalmába csak a 4. percben vegyült egy kis élénkség, mikor Grosz egy éles labdája fejen találta Hoffenreich határbirót. A 6. percben 20 méternyire a VAC-kaputól a jobbszélső helyén szabadrugáshoz jut az MTK, de a beadás nem veszélyes. A 13. percben Siklóssy helyet cserél Kováccsal s Mandl megy centerhalfnak. Ez a csere nem visz azonban lendületet a játékba, az MTK-csatárok bár fölényben vannak, kedvüket vesztve mozognak; sokat hibáznak, különösen a fejjátékuk gyenge. Ilyen körülmények között Opata és Braun magasan a kapu fölé küldött hosszu labdái sem veszélyesek, s a nézők és érdekeltek lassankint kezdenek belenyugodni az eredménytelenségbe, az MTK vereségébe.
    Már a hátralevő perceket számolják, még hat..., még öt..., még négy..., amikor Opatát 20 méterrel a kapu előtt Weisz szabálytalanul elnyomja s a biró szabadrugást ítél. A labdát leállítják, öt-hat VAC játékos helyezkedik el kilenc méternyire a labdától, hogy testükkel fedezzék a kaput; közben azonban egy másfélméteres rést hagynak a kapu baloldalán.
    Braun hamar felismeri a helyzetet s a labdát ezen a résen lövi hatalmas erővel a kapura, Kövess a labda után dobja magát, de már csak érinteni tudja, feltartani nem, a labda a hálóba jut.
    Az MTK kiegyenlített s a szorongó érzés, mely főleg a terrasz publikumát tartotta hatalmában, felengedett; az MTK játékosok egymást és főleg Braunt ölelik, a terrasz publikuma pedig tapsol és éljenez.

    A hátralevő néhány perc már egészen érdektelen, némi MTK fölénnyel.
    Huszonhét és fél percnyi játék után jelzi Klug biró a mérkőzés végét, amelyet halk éljen üdvözöl. A VAC jájékosai elvonulnak; a kék-fehérek künnmaradnak még s Braun most már publikum jelenlétében még egyszer kísérletet tett a tizenegyes — »berugására», de — ugyanugy mellé lőtte,mint a meccsen.
    A pótmérkőzés sportbeli részéről szólva, meg kell állapitanunk, hogy-az igen alacsony nívón mozgott, tervszerű kombinativ játéknak nyomát sem láthattuk s magán viselte az efféle pótmérkőzések minden jellegzetes sajátosságát.

    A 28 perc lejátszásával azonban még nem ért véget a dráma, csupán annak csak egy ujabb felvonása, mig a következőre a fegyelmi bizottság szerdai ülésén kerül sor.

    Sporthirlap, 1922. október 9.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.04.03, 22:04
    Pénteken folytatták az MTK—VAC meccset
    Az ügy az intézőbizottság előtt — A meccset pénteken d. u. 4 órakor a Hungária uton a 11-essel kezdik — Ki lesz a bíró?
    ...a szabályok értelmében le kell játszani a még hátralevő 22 percet és pedig ugy, hogy a pótmérkőzés a 11-es rugásával fog kezdődni. Az intézőbizottság előreláthatólag ki fogja zárni a közönséget erről a csonkameccsről és csak bizonyos számu — valószínűleg tíz-tiz klubtagnak fogja megengedni, hogy a pótmeccset végignézzék. Sőt valószínűleg meg fogják követelni, hogy a klubok előre írásban jelentsék be ezeknek a tagoknak névsorát. Ami a pótmeccsen résztvételre jogosult játékosok kérdését illeti, a szabályok világosan rendelkeznek: a folytatásban csak azok a játékosok vehetnek részt, akik a mérkőzés első részének lejátszásában résztvettek. Nem játszhatnak azonban a már kiállítottak (jelen esetben Molnár) és azok, akiknek játékjogát a szövetség a mérkőzésből kifolyólag felfüggeszti. Ez a sors vár előreláthatólag Fischerre és Hermanra a VAC- ból, továbbá Opatára és Braunra az MTK-ból.
    Az intézőbizottság tegnap foglalkozott az üggyel és Klug bíró kihallgatása után — miután a meccs félbeszakításában egy csapat sem volt hibás — a meccs nyolc napon belül való lejátszását rendelte el.
    Ezt a határozatot a bizottság Klug bírónak is tudomására hozta, aki azzal a meglepő kéréssel fordult a bizottsághoz: ha csak lehetséges, tekintsen el attól, hogy a meccset ő vezesse tovább. Elhatározását nem volt hajlandó indokolni, azonban okai nyilvánvalók. Klug, akinek kifogástalan, uri mivoltához szó nem férhet, semmiesetre sem tűrné, hogy a folytatólagos játékban részt vegyenek azok, akik vele szemben a 11-es megítélése után minősíhetetlenül viselkedtek. Viszont arra sem akar alkalmat adni, hogy ez az eljárása, mely a feleket nem egyformán sujtaná, alkalmat adjon könynyű lelkiismeretű gyanusításokra.
    A bíró-probléma megoldására különben Benedek Aladár, a bíróbizottság elnöke rendkívüli ülésre hívta össze a bizottságot. Az intézőbizottság tagjai között furcsa benyomást keltett, hogy a VAC elnöke, Klein Elek, aki néhány VAC- hírlapban ugy nyilatkozott, hogy ő Fenyves intéző révén kapacitálta Klugot, aki hajlandó is lett volnzeti Sa a meccs továbbvezetésére, de az MTK elnöksége nem engedte ki csapatát a pályára, ez a Klein Elek visszavonta nyilatkozatait, miután ugyis valótlanoknak bizonyultak.

    Nemzeti Sport, 1922. október 4.
     
  3. avatar: seamandarin
    2022.04.03, 19:53
    VAC-MTK 2:1 (0:1) (félbeszakítva)
    Hungária-ut. Bíró: Klug.
    VAC: Fischer— Gross, Singer— Móra, Weisz, Herman— Engel, Breuer, Boros, Köves, Léki. MTK: Plattkó — Kovács, Mandl— Somogyi, Nádler, Nyul— Braun, Molnár, Weisz, Siklóssy, Opata.

    Nemzeti Sport, 1922. október 2.
     
  4. avatar: seamandarin
    2022.04.02, 23:14 (szerk.: 2022.04.03, 11:04)
    A mérkőzés ideges, izgatott hangulatban kezdődött. A tribünökön helyet foglaló mintegy 8000 főnyi nézőközönség, amelynek soraiban a legkülönfélébb egyesületi hívőket ott találhattuk, a csapatok minden egyes akcióját hangos tetszés- vagy nemtetszésnyilvánitással kisérte s a közönség állandó kísérőzenéje szemmelláthatolag idegessé tette a játékosokat is.
    Különben is alig néhány percnyi játék után nyilvánvalóvá vált, hogy az MTK mai gyenge összeállitasában csak árnyéka régi nagyságának, s a ma jó kondícióban levő VAC-nak legalább is egyenlő esélye van a győzelemre.

    Az első félidőben az MTK-é a széllel kedvező oldal, ennek ellenére sincs azonban fölényben, sőt a VAC-nak van két-három igen kedvező helyzete, de Lébi balszélső jó helyzetből Plattkó kezébe lő. A 28. percben az elórehuzódott VAC védelem mellett Braun megszökik, beadását Siklóssi tiszta helyzetben kapja és védhetetlenül belövi (0:1).
    A VAC-ot a gól nem töri le, tovább is kedvvel küzd s az MTK bizonytalan védelme jóvoltából a félidő végéig számos veszélyes helyzetet teremt a kék-fehérek kapuja előtt pozitív eredmény nélkül. VAC támadás közben jelzi a biró az első félidő végét.

    A második félidő a VAC heves támadásaival indult s már az első percek meghozták a kiegyenlítő gólt Mandl hibájából. A kapu felé haladó labda előtt ugyanis Mandl habozott, miközben Köves kifutott mellette és a meglepett Plattkó mellett a kapu balsarkába lőtte a labdát. A 9-dik percben ugyancsak Mandlon fordult meg a VAC ujabb sikere: Engl kor-nerét egyenesen a hálóba fejelte (2:1).
    A küzdelem most már teljesen ideges hangulatban folyt tovább, s a 14-dik percben a lefutó Opatát a 16-os jelzés sarkánál Grosz durván elfou- tlolta. A biró szabadrugást ítélt, és figyelmeztette is Groszt, közben azonban odafutott Molnár és hangosan követelte Grosz kiállítását. A biró leintette Molnárt, aki még megjegyezte, hogy gyalázat így játszani, mire Klug kiállította. Erre elintézték a szabadrugást, de már csak három percig folyt a meccs, mert a 17-dik percben kitört a botrány,amelynek kifejlődését a tribünökről alig lehetett tisztán megállapítani. Csak annyi látszott, hogy Opata magasan centerez és Siklóssi éppen fejelni készül, de Weisz Gyula rajta van és akadályozza. Hirtelen sipjelzés hangzik ekkor, a játék megáll és a biró 11-est diktál. A következő pillanatban Fischer, a VAC kapusa magából kikelve, a bíróhoz rohan, két kezével megragadja az ingét és ráncigálni kezdi.

    A VAC többi játékosa is a birő köré gyülekezik, lármáznak, reklamálnak és közben nyomják kifelé a birót.

    Az állóhely közönsége erre szempilllantás alatt átvetette magát, a kerítésen és beözönlött a pályára. Óriási kavarodás támadt, karok emelkedtek a levegőbe és ütések, pofonok csattogása hallatszott. A kavargó tömeg közepette háromszoros sipjelzés hangzik el, a biró lefujta a mérkőzést a nézők iszonyu izgalma közben. A pálya felső kapujának a közelében hullámzó, dulakodó tömegből hirtelen utat tör magának Opata s futva igyekezik az öltöző bejárójához, üldözve Fischer kapustól, akin látszik, hogy Opatát akarja inzultálni. Futása közben gáncsolják, lökdösik s így nem is tudja beérni Opatát, aki előzőén Fischert arcon ütötte. Kisvártatva hozzák kifelé Herrmannt elalélt állapotban. Azt mondják, Braun lágyékon rugta.
    Időközben értesítették a botrányról a rendőrséget, de mire a karhatalmi segítség autón megérkezett, már nem akadt dolga, mert a rendezőség és a pályán lévő rendőrség a pályát már megtisztította. Ez nehéz munka volt, mert a fölizgatott nézőket ugy kellett kituszkolni a sporttelepről.

    A sulyos eset után beszéltünk Klug Frigyes bíróval, aki a következőket mondotta: Molnárt azért állitottam ki, mert a „gyalázat“ szót használta. A 11-est azért ítéltem meg, mert Weisz Gyula, a VAC centerhalfja abban a pillanatban akadályozta Siklóssit, amikor ez gólhelyzetben volt. A 11-es megítélése után Fischer durván rámtámadt, összevissza rángatott és reprodukálhatatlan kifejezésekkel is illetett. A VAC többi játékosa is nekem támadt, a nagy káoszban azonban nem tudtam megállapítani, a VAC-nak mely játékosai részéről ért hasonló sérelem.
    Amikor a közönség a pályára tódult, láttam, hogy a mérkőzés zavartalan lefolyását nem tudom biztositani, a játékot beszüntettem.

    Sporthirlap, 1922. október 2.
     
  5. avatar: seamandarin
    2022.04.02, 22:59
    Botrányba fult a VAC—MIK mérkőzése.
    A második félidd 17-ik percében félbeszakadt a játék. — A VAC 2:1 (0:1)arányban vezetett. — A VAC ellen megítélt 11-es miatt tőrt ki a botrány-— A közönség a pályára rontott és nagy verekedés támadt.

    Sporthirlap, 1922. október 2.