magyarfutball.hu

Hungária FC - Budai 11 4 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 22. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.01.31, 18:42
    Hungária—Budai 33-as 4:0 {2:0}

    Már-már úgy állt a dolog, hogy a pálya rossz állapota miatt nem tartanak bajnoki mérkőzést. Klug Frigyes bíró ugyanis a meccs előtt szemlét tartott a pályán és kijelentette, hogy ilyen talajviszonyok mellett csak akkor hajlandó a pályát bajnoki mérkőzésre alkalmasnak minősíteni, ha a küzdőtér leginkább megviselt részeit — a kapuk előtt — hamarosan megjavítják.
    A bírói intézkedés, amely a pályán eszközlendő javítások megtörténtétől tette függővé a bajnoki mérkőzés megtartását, negyedórával eltolta a meccs kezdését. Végül is negyed 7 órakor így állottak fel a csapatok: Hungária: Németh — Mándi, Kocsis — Rebro, Kompóti, Schneider — Jeckl, Molnár, Kalmár, Skvarek, Hirzer. Budai 33-asok: Lantos — Oláh, Löwy — Czumpft, Kalteneckert, Steiner — Schmidt, Sztancsik, Ember, Lyka, Titkos.

    A Budai 33-asok kezdenek Lyka elveszti a labdát és Kléber máris küldi a balszárnyat. A reményteljes szituációt még rombolja Kaltenecker. Kalmár jó labdája azonban Hirzer kényelmében semmisül meg. A tribün hatalmas biztatásba kezd, a Hungáriát részben a sár is segíti, de Kalmár ellenállhatatlan spörtjei is kellemes ígéretek. A játék képe még ki sem alakult, amikor a 3. percben váratlan eredményhez jut a Hungária.
    Kalmár lövésre emeli a lábát, de a labda csak perdül a kapu felé. Hirzer felismeri a helyzetet, beleszalad a labdába, amely a meglepett Lantos karja fölött hálót ér (1:0).
    A Hungáriát természetesen felvillanyozza a gyors eredmény és egyelőre nincs is kedve felhagyni a támadással. Németh a 9. percben fog először labdát Sztancsiktól, de ezután már csak a 17. percben látogat át a fekete-fehér csatársor ellenfele térfelébe s Ticska remek centerét Ember fordulatból alig teszi a léc mellé. A Hungária csatársora erősen szorongat, közben Hirzer és Oláh néhányszor összeakaszkodnak. A 21. percben Kalmár élesen sarokra fejel, Lantos azonban most a helyén van. Kalmár feltartóztathatatlanul száguld át a budai védők falanxán, csak a sárral küzd, a védőket játszva rázza le magáról. A 29. percben Németh kiejt egy ártatlan labdát, a szemfüles Sztancsik majdnem bajt csinál, dea sár most is megfullasztja a döcögő labdát és Németh javít. Néhány formás „33” támadás élénkíti a játékot, Titkos a 39. percben lő is, Németh azonban pompásan lehúzza a hálóba tartó labdát.
    A 42. percben tipikus potyagól esik: Czumpft veszélytelen helyzetben hazajátszik, Lantos a labda elé fut, Kalmár azonban kiugrik Czumpft mögül és a sárban elakadt labdát Lantos mellett a hálóba vágja (2:0).
    A második félidőt Czumpft hatalmas kapuralövése nyitja meg. Az 5. percben készül egy Hungária-gól, de Skvarek kitűnő helyzetben hibáz. A budaiak most nagyon rákapcsolnak, Schmidt éles lapos centerére nincs belső csatár, aki a rosszul helyezkedő Németh kapujába tegye a labdát. Két kornert forszíroz ki még a 33-as, de ezzel el is lőtte a puskaporát. A 13. percben Kalmár átlépi az egész 33-as védelmet, labdájába Skvareknek csak a lábát kellene betenni — pont ez nem történik meg. A következő percben azonban már eredményes a Hungária-támadás.
    A nagy kedvvel csatázó Hirzer élesen bead,ieckl nem késik a labdát a kapuba tenni (3:0).
    Ha eddig volt még Hungária-drukker, aki a két gól ellenére sem bízott a győzelemben, ezután már egy bizalmatlankodó sem akadt. A kék-fehér tábor önfeledt lelkesedéssel ünnepelte a meccsdöntő és bajnokságot biztosító gólt. De belátta a helyzet megváltoztathatatlan voltát a ferencvárosi ellendrukkerek serege is s mert most már nem érdekelte tovább
    a meccs, megindult a kijáratok felé. Mi sem természetesebb, hogy a búsan távozó vert had felé a honi táborból gúnyos megjegyzések röpködtek, amelyeknek élét azonban letompította a minden érzelmet túlszárnyaló boldog öröm.
    Még a kapunál sem voltak a lógó orral távozó ferencvárosi hívők, amikor a 16. percben újabb diadalordítás szúrt a szívükbe.
    Hirzer elhúz a szívós budai védelem mellett, magasan bead és Skvarek fejese nem téveszt célt (4:0).
    A 20. percben Kalmár gyönyörűen kitör, Czumpft felvágja, de a szabadrúgás eredménytelen. A Hungária ezután lefékez, láthatóan az eredmény megtartására törekszik. A védelem jól tartja a neki nekilendülő budai támadásokat, amelyek azonban faultjáért nem a szenvedő Schmidt haragszik meg, hanem Crumpft akar igen erélyesen elégtételt venni. Most már csak csapkodnak a csapatok, a kék-fehér védelem hazárdkozik is, könnyelműsködik is kicsit, baj azonban nem lesz semmi, legföljebb Titkos szomorodik el, amikor a 40. percben megsérül. Még egy fellángoló Hungária- támadás és erős homályban vége az utolsó bajnoki mérkőzésnek.
    A Hungária végérvényesen bajnok.

    Sporthirlap, 1929. június 17.