magyarfutball.hu

Hungária FC - III. Kerület FC 3 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 14. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.30, 23:38
    Hungária-III. ker. FC 3:0 (0:0)

    Hungária: Németh — Mandl, Kocsis— Kléber, Wéber, Schneider — Urbancsik, Molnár, Kalmár, Hirzer, Opata. III. ker. FC: Neuhaus — Werner, Senkey — Steiner, Magyar, Hauser — Kovács, Schiller, Lutz III., Lengyel, Drösszler.

    A Hungária kezd és mindjárt támadásba lendül. Urbancsik jut labdához, le is fut vele
    a 16-osig, ám jól sikerült beadása elvész középen. Majd Molnár kerül a kapu elé, lövését azonban rosszul számítja ki: a kapu fölé jut. A 6. percben próbálkozik először lábrakapni a III. kerületi csatársor, Dresszlernek jutna a labda, de mielőtt elérné, taccsra kerül. Kalmártól újabb Hungária-támadás indul ki, Opata kapja a labdát, kiugrasztja vele Hirzert, aki kapura emeli, Neuhaus elkapja, de kiejti és ugyancsak nyújtózkodnia kell, hogy végleg a hatalmába kerítse Eddig alig láttuk saját térfelükön túljutni az ujlakiakat, a 8. percben végre szabadrúgáshoz jutnak, de Senkey hosszú labdája érintés nélkül röpül túl a Hungária kapuvonalán. Kléber lecsúszott labdájával Kovács megugrik s alighanem sikerülne beadása, ha Schneider közbe nem lépne és kornerre nem mentené a veszélyes helyzetet. Kovács sarokrúgását Mandl elhibázza, Lengyel rástartol a labdára, de Mandlnak még ideje van javítani. Most már játékban van a III. kerületi csatársor és gólratörő lendülete szemmel láthatóan nagyobb, mint a Hungária hamar ellankadt támadósoráé. A 12. percben az egész ujlaki csatársoron átsiklik a labda, Kovács bead és Némethnek határozottan kell fellépnie, hogy a rárohanó belsők elől elfoghassa. Hirzer váratlan fordulatból balra rúgott labdája végre áttereli a labdát a III. kerület térfelére . Opata száguld le a labdával, lapos beadását Werner elfogja és a jól helyezkedő Neuhaus kezébe emeli. A Hungária-rohamot rögtön követi az ellenakció: a Kleber faultja miatt megítélt szabadrúgás Kovácshoz kerül, ez Schillerhez továbbítja a labdát, aki erőtlenül kapura emeli és Németh végül is ártalmatlanná teszi. A 14. percben Schneider mesteri testcsellel kiszabadítja a labdát a III. kerületi gyűrűből és hosszan küldi a balszélre, ám Opata későn érkezik s a jó szöketés kárba vész. Most Hirzer próbál átvergődni az ujlaki védőfalanxon. Wernerrel viaskodik és végül kornert erőszakol ki. A Kicsi sarokrúgása pontos, a labda Hauser fejéről lecsúszik Urbancsik elé, aki lövés helyett gyengén emeli a kapura s így Neuhausnak nem okoz nehézséget az elfogása. A bíró a 16. percben egy tumultusból kifolyólag szabadrúgást ítél a Hungária ellen, a labdát Mandl fejelni akarja, közben Németh kifut, védés közben összeütközik a bekkjével és elesik; a tumultusban a labda Drössler elé perdül, de ő ellövi az üres kapu előtt s a túloldalon Kocsis megoldja a kényes szituációt. A Wéber hendsze miatt megítélt szabadrúgás tereli ismét Németh kapuja elé a játékot, ám Kovács beadását biztosan fogja el a Hungária kapusa.
    A III. kerületiek határozott offenzív fellépésével szemben a Hungária részéről sehogy sem tud kellő átütő erejű támadó akció kialakulni. Ugy látszik, mintha a halfsorban lenne a hiba, különösen Wéberből hiányzik a támadó lendület, de lassú a csatársor centruma is s a minden labdára rástartoló ujlaki halfok kezdeti stádiumukban megölik a kis kezdősebességű akciókat. Végre Opata játékba dobja az álmos csatársort, a balszélső beadása átkerül Urbancsikhoz, aki addig dribliz, míg Senkey leszereli. Ismét a Hungária-jobbszélső jut kedvező helyzetbe, lövése azonban nem sikerül és a labda a túloldalon kijut a játéktérről. Most Kocsis szabadrúgása tereli a játékot az ujlaki kapu elé, Kalmár elcsípi a labdát, de csak spiccel éri el és Neuhaus könynyen keríti hatalmába. A 22. percben Kalmár Urbancsikot küldi rohamra, a szélső erős beadását Neuhaus csak kiütni tudja Opata elé, akinek beadását a jól helyezkedő Senkey a mezőnybe továbbítja. A 23. percben a bíró jeladására megáll a játék, a játékosok vigyázzállásba merevednek, a közönség is feláll a helyéről és
    a hatalmas tömeg egy percig néma csendben áldoz a szerencsétlenül járt Baumgarten József emlékének.
    A kegyeletnek szentelt perc után Molnár jó labdával Kalmárt küldi rohamra, de a center lekési a passzt. A labda Magyarhoz kerül, ő a Hungária-kapu elé emeli, a fejelni készülő Kocsist Lengyel fellöki, a labdát Drössler kapja, a kapura továbbítja és bár Némethet ketten is támadják, mégis hatalmába keríti. A veszélyes helyzet elmúltával szép Hungáriaattak alakul: Kiéber—Wéber—Kalmár — Urbancsik — Hirzer — Opata utat fut be a labda, a balszélső bead, ám ekkor már eredményesen lép közbe Senkey és a labda visszaszáll a mezőnybe. A 29. percben Opata kap hosszú labdát, Senkey lekeresztezi s a labda a kifutó Neuhaushoz jut, ám Opata rárohan, kirúgja a kezéből a labdát, úgy látszik, mintha a III. kerületi kapus „megtorló lépést” tenne, de végül is a bíró a Hungária ellen ítélt szabadrúgással intézi el az affért. A most következő negyedóra úgyszólván teljesen a III. kerületieké,
    akiknek támadó lendülete kezd mind veszélyesebb lenni. Kovács egyik beadását Mandl, Kocsis és Kléber sorra hibázzák, Lengyel lövéshez jut és éles labdája a jobboldali kapufa mellett süvít el. Egy perc mulva Lutz lövése jut a kapu fölé, majd egy jobboldali újlaki akció átjut a tétovázó Schneideren, Kovács egérutat nyer, Mandl utánaered és a karjánál fogva tartja vissza a kapu felé igyekvő jobbszélsőt. Nem volt sportszerű módja a leszerelésnek, de hasznos, mert a III. kerület szabadrúgására már könnyű eredményesen helyezkedni. A következő újlaki akcióban megint Mandlnak van szerepe: egy hosszú labda átugrik rajta, Németh kénytelen kifutni érte, közben két III. kerületi csatár is ráfut és Drössler meg is rúgja. Az újlaki balszélső figyelmeztetést kap a bíró részéről. Ismét nekilendül a III. kerületiek csatársora, Lutz lő is, de vérszegény labdája Németh kezében akad meg. A Hungária egyetlen lefutással próbálkozik a játék utolsó perceiben, de azt is szerelik, viszont Lengyel még egyszer átmegy a Hungária védelmén, ám jó passzát Drössler a kapu fölé emeli. Ezzel vége is a nyomasztó III. kerületi offenzívának, de a Hungária csatársor még mindig nem tud egységes erővel fellépni. Csak Hirzer mozgékonysága viszi előre a döcögő gépezetet. A kicsi áttolakszik a bekkek között, a 16-oson belül elesik, de a bíró nem lát okot büntetőrúgás ítélésére- Ismét Hirzer ugrik ki a csomóból, Molnárhoz emeli a labdát, akinek csavart fejese nehéz dolgot ad a készületlen Neuhausnak. Most Kalmár a kezdeményező, passza Hirzerhez jut, ő átvágja a labdát jobbra, Urbancsik ráfut, de lövése a kapu mellé csavarodik.
    Az ujlakiak utolsó rohamokra indulnak. Mandl nagy üggyel-bajjal taccsra szereli Drösslert, a taccsdobás Mandl fejéről Magyar elé kerül, aki hatalmas lövést küld a kapu fölé. Még a Kléber hendsze miatt megítélt szabadrúgás fenyegeti a Hungária állásait, ám Senkey erős labdája a kapu mellé jut.
    A második félidő első perceiben a Hungária zavarodottnak látszik, nem is tud támadó akciót kezdeményezni, mígnem a Hauser faultja miatt megítélt szabadrúgás frontba nem dobja a csatársort. A szabadrúgás Urbancsikhoz kerül, akinek lövését Neuhaus elfogja. Ujabb fault — ezúttal Lengyelé — juttatja szabadrúgáshoz a Hungáriát, ez a labda Hirzerhez kerül, ő Opatához passzol, aki nagy erővel a kapu mellé lő. Most Hirzert faultolják s a Kicsi szabadrúgása nem tud utat találni a III. kerületi védők között. Eddig a III. kerületnek csak a védekezésben volt szerepe, végre Drösszler szöktetésével a csatársor is játékba lendül, ám a szélső elveszti a labdát, amely Wéberen át Molnárhoz, onnan Opatához kerül, de a sorsa, itt ugyanaz, mint az előbb az újlaki balszélen. Hirzer fordulásból lőtt labdája a kapu mellett halad el, majd Senkey szabadrúgása fordítja át a játékot, ám Németh fogja a labdát és hosszú kirúgással visszatereli csatáraihoz. Még mindig nem mutatkozik a Hungária részéről az offenzív erőnek olyan mértéke, amely az eredményt biztosíthatná. Különösen a halfsoron mutatkozik veszedelmes visszaesés. Egy ízben a III. kerületiek támadása szinte akadálytalanul jut át a fedezeteken, szerencsére a középre kanyarodó Kovács lövése gyönge és Németh könnyedén elfogja. A Mandllal viaskodó Drösszler kornert csikar ki, ám erre nem helyezkednek jól a belsők és elvész az újabb alkalom. A következő percben azonban már szabadon áll Lengyel és nagy erejű lövése hajszálnyira süvít el a kapu mellett.
    Fedezetsorának akciógyengeségén most Kléber és Wéber helycseréjével igyekszik segíteni a Hungária. A helycsere beválik, mert a Wébernél jóval nagyobb lendületű Kléber mindjárt támadást indít, Schneiderhez passzol, aki Kalmárhoz, ez pedig Opatához továbbítja a labdát, a balszélső emberek között bead Molnárhoz, akinek a védők között helyezett labdáját Neuhaus nem látja és a labda besurran a jobb alsó sarokba. (1:0). (17. perc.)
    A gól után egyszerre megtörik a III. kerületiek ereje, de a Hungária nem tudja mindjárt kihasználni a visszaesést. Most már támadó fölényben van ugyan, de átütőereje csekély
    a III. kerületiek elszánt védekezésének legyűrésére. Akad néhány szép momentuma a csatársornak, de ez nem menti az eredménytelenséget. Kalmár egy ízben mesteri belenyúlással ad jó irányt Wéber éles lövésének és a cikkázó labdát Neuhaus éppen hogy kornerre tudja menteni. Majd a 22-ik percben fejről-fejre, lábról-lábra ugrál a labda a III. kerületi kapu alatt, végül is Hirzer lábáról a gól mellé jut. Úgy látszik, mintha a Hungária már leállna, amikor nekibuzdul Molnár, útnak indítja Urbancsikot, aki Senkeytől kísérve a kapuvonalon túl viszi a labdát. Azután ismét Urbancsik ront el rossz beadásával egy hozzájuttatott labdát, majd Kléber lövését Neuhaus fogja. A 26. percben Kalmár váratlan lövésébe Werner belefejel, a labda lecsúszik a fejéről és a kapufára pattan. Neuhaus alig tudja elcsípni a rástartoló Molnár elől.
    A Hungária folyton támad, de még mindig vérszegényen. Kalmárnak sikerül egyszer mellel kihozni a labdát a csomóból, passza azonban rövid és a kifutó Neuhaus elcsípi Hirzer elől. Ismét Kalmár ugrik ki, de elnyomják a 16-oson belül. Nincs tizenegyes. Most néhány enyhe fault következik a Hungária részéről, majd a III. kerület próbálkozik Drösszler szöktetésével, ám Mandl mindannyiszor elegánsan szereli. Az ujlaki balszélsőt, láthatóan felbőszíti a bekk hidegvére és a következő összecsapásnál csúnyán beleugrik. A bíró nem sokat tétovázik a durva fault láttán, hanem
    azonnal kiállítja Drösszlert.
    A III. kerületi támadások ezzel végleg ellanyhulnak, ám
    a Hungária még mindig nem fog tüzet.
    Ugy látszik, mintha megelégednék az egygólos győzelemmel, sőt könnyelműen néhány ujlaki felnyomulást is elnéz. Két III. kerületi szabadrúgás után végre
    a 40. percben Opata labdát kap, középre passzolja, ott Hirzer és Molnár egymásnak adogatják, végre Molnár rést lát az ide-oda ugráló védők között, lő és a labda a vetődő Neuhaus alatt becsúszik a kapuba. (2:0).
    Alig kezdik újra a játékot, Hirzer labdát fog, átsurran vele a halfokon, bekkeken, majd kidriblizi az elébe futó Neuhaust is, ideje van a rástartoló Wernert is kijátszani és a jobb oldalról hallábbal az üres kapuba vágja a labdát. (3:0). (41. perc).
    Még egy eredménytelen kornert rúg a Hungária, majd szabadrúgásból a III. kerület nyomul fel, a kivédett szabadrúgás után újra támad és befejezésül Magyar lő a kapu fölé.
    Schissler József bíró nyugodtan, a kényes helyzetek ügyes áthidalásával vezette a mérkőzést.

    . Sporthirlap, 1929. március 18.