magyarfutball.hu

Hungária FC - Bástya FC 1 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 2. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.400

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.10, 22:16
    Hungária—Bástya 1:1 (1:1)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Klber, Kalmár. Schneider—- Haar, Tritz, Molnár, Hirzer,
    Nagy G. Bástya: Baumgärtner — Weiglhoffer, Emmerling —Tóth, Horváth, Kronenberger Varga, Scbwarz, Fröhlich, Ölvedy, Solti.

    A főváros egyetlen nagy mérkőzésére ,mindössze 6000 főnyi közönség volt kíváncsi. Ha nem lett volna az abnormálisan nagy hőség, amivel magyarázni lehet a részvétlenséget, úgy a Hungária vezetőinek kétségbe kellene, esniük a kék-fehér hívők feltűnő megfogyatkozása miatt. .
    A türelmes közönség ugyanis sok mindent elnéz a kegyeibe fogadott csapatnak, csak egyet nem tud megbocsátani: a tehetetlenségét, amellyel próbára teszi az idegeket.
    A Hungária kezd,
    de a Bástya vezeti az első támadást, amely Kocsison akad meg. A szegediek újabb próbálkozásait Kalmár veri vissza, majd Tritz jut labdához, szökteti Hirzert, akit taccsra szerelnek. Az első lövést a Fröhlich által kiszöktetett Solti adja le a kapu mellé. A Bástya-kaput viszont Hirzer veszélyezteti először a léc fölé jutott fejesével. A nagy hőség ellenére a tempó feltűnően erős és a játék gyorsan hullámzik.
    A 6 percben Molnár élesen lövi a kapu mellé a Nagy által beadott labdát, de a következő percben már a Bástya szabadrúgását kell Kocsisnak elhárítani. A szegediek rohamai látszanak veszélyesebbeknek, mégis a, Hungária ér el gólt.
    A 10. percben Schneider szabadrúgása átkerül jobbra és Tritztől Haarhoz jut, ez bead. Hirzer Molnárhoz tolja a labdát, aki emberek között behelyezi a kapuba. (1:0).
    A gól után mindenki újabb, Hungária-attakokat vár, ám a Bástya csatársora nem \'enged lendületéből és így tovább hullámzik a játék a két kapu között. A szegediek egyre határozottabban lépnek fel, úgy hogy a kék-fehér védelemnek ugyancsak kemény dolga akad.
    A piros fekete védelem is folytonos munkában van, de mintha, könnyebb dolguk lenne a Hungária-csatárok határozatlansága folytán.
    A 19. percben Kronenberger szökteti Soltit, ez kiugrasztja Fröhlichet, aki átbukdácsol Mandlon, a labda gazdátlan marad, ám Ölvedy nagy rössel rástartolt és a kifutással lekésett Ujvári mellett belövi. (1:1).
    A gól után még akciószegényebb lesz a Hungária-csatársor munkája. Csak Hirzer próbálkozik a rajtalógó védőjátékosokon áttörni. Sikerül is kiszöktetni© Nagyot, de ennek jó beadását Weiglhoffer elcsípi a késlekedő belsők elől. A 23. percben Hirzer hatalmas szabadrúgását, amely a jobb sarok felé tört, Baumgärtner bravúros rávetéssel elfogja. A 25. percben nagylendületű szegedi támadás indul. Fröhlich kiugrik, Ujvári elébe fut, el is csípi előle a labdát, de kiejti, és a balra átkerült Schwarz behelyezi a kapuba. A bíró azonban nem ad gólt, mert Schwarz a tumultusban kézzel érintette a labdát. A Hungária sehogyan sem tud egységes támadással felelni a szegediek gyakori attakjaira. Hirzer ismét önálló akciókkal próbálkozik, de nem tud átvergődni az eléje tömörülő, védelmi falanxon. Nem sikerült a 35. percben a 16-ról lőtt szabadrúgása sem, amely a kapu fölé jut. A 40. percben a Bástya jut szabadrúgáshoz, Tóth labdáját Fröhlich fogja, hátrafelé Ölvedynek passzolja, aki jó helyzetben van, de gyors Mandl leszereli. Tritz kapu fölé küldött lövése és egy Haar által jól beadott labda elszalasztása jelzi még a Hungária-csatárok tehetetlenségét.
    A második félidő
    elején máris látszik, hogy a Bástya nem bírja tovább, vagy önként feladta az offenzív szerepet. A Hungária azonnal frontba lép és egy jobboldali, akcióból Tritz lövéshez jut, ám lövése gyenge és a szegedi kapus könnyen fogja. Majd a Molnár által szöktetett Nagy jó beadása ad dolgot Bauntgärtnernek,aki a rástartoló Hirzer elől kornerre nyomja a veszélyes labdát. A Bástya-csatársor alig jut szóhoz, egy lövés megy ugyan a kapura, de azt is Horváth ereszti meg vagy 30 lépésről. A 10. percben Mandl hosszú labdájával Haar elhúz Emmerling mellett, és remek beadását. Baumgartner csak üggyel-bajral tolja kornerre. A sarokrúgásból kavarodás támad a kapu előtt, végül Emmerling tisztázza, a veszélyes helyzetet. Nem sokkal ezután Kalmár pompás lövést küld a kapura, Baumgärtner mellé üt, a labda Nagyhoz kerül, de ő hibáz és a szegedi kapus elcsípi a labdát. A 20. percben szabadrúgásból szóhoz jut a Bástya, de Weigelhoffer 20 méteres lövését Ujvári biztosan fogja. A Hungária folytatja offenzíváját. Hirzer a kapu fölé lő, majd Tritz, azután Molnár tétovázásán akad meg két jól indult akció. Kalmár 30 méteres hatalmas lövése hajszálra kapu fölé jut. Most peches percek következnek. Hirzer szabadrúgása emberbe fut, Tritz szabadrúgását Nagy a kapu fölé fejeli, majd Kalmár szép fejesét védi fejjel Emmerling. A Hungária támadófölényét több korner jelzi, de az eredmény késik. A 42. percben nagyszerű helyzet. Nagy átadását Haar elfogja, bead, Baumgärtner rádobja magát a lőni készülő Hirzer lábára, a labda, hátraperdül Schneider elé, de ez mellé lövi. Most már úgyszólván az egész szegedi csapat a védelembe vonul és megakadályozza az utolsó rohamok sikerét. Hirzer kapu mellé lőtt szabadrúgása fejezi be a meddő küzdelmet.
    Bíró: Ábrai Zsigmond dr.

    Sporthirlap, 1928. szeptember 10.