magyarfutball.hu

Hungária FC - Bástya FC 5 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 22. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.18, 22:06
    Hungária—Bástya 5:2 (2:0)
    Sétamérkőzés a nagyobb tudású csapat győzelmével
    Góllövő: Híres (11-esből), Híres, Wahl, Skvarek, Wahl, Skvarek, Híres
    Hungária-út, 3000 néző. Bíró: Gombos.
    Hungária: Ujvári — Nagy, Mándi — Remmer, Wéber, Kompóti — Varga, Hauer, Skvarek, Híres, Titkos.
    Bástya: Benedek — Korányi, Emődi — Tóth, Péter, Riesz — Puzsin, Kőrösi, Fossák, Wahl, Schwartz.
    A kék-fehérek választottak és nappal hátban szerelik a kezdő szegediek első támadásait.
    A 4. perc nagy élénkséget hoz: Híres keresztülverekedve szökteti Titkost, aki fejjel maga elé teszi a labdát, szélsebesen elszalad, de jó beadását Skvarek sokáig tologatja és a szegedi védelem buzgón tisztáz.
    A 8. percben a szegediek is szóhoz jutnak, de a kitörni készülő Possákra Mándi szilaj csikó módjára ugrik és Possák nadrágja a következő pillanatban cafatokban lóg. Possák protestál
    Pár perc múlva Possák szép fehér nadrágot húz a rongyos feketére és a támadó Bástya kornert ér el. Erre hirtelen lefut a Hungária, Titkosnál a labda, Tóth azonban megrúgja a szélsőt, aki sántítani kezd
    A kék-fehérek lassan feljönnek, két sarokrúgást érnek el az erélyesen védekező Korányi—Emődi pár mellett. A második sarokrúgásnál ide-oda pattan a labda Benedek kapuja előtt, fejről-fejre megy, végül is. Híres kézzel a hálóba vágja, de még mielőtt gólba ment volna a labda, a bíró jelzi a szabálytalanságot.
    A 16. és 19. percben a Bástya csatársora jeleskedik két kornerrel, illetve csak jeleskedne, ha a sarokrúgások nem lennének anynyira rosszak. A kék-fehérek most érezhető fölénybe jutnak, csatársoruk nagyszerűen tologat, Skvarek azonban többször ront. A 28. percben Varga közeli nagy lövése felső kapufáról pattan ki, majd Skvarek tör ki, de buktatják, mire úgy zuhan, mint a tőzsdén a részvények.
    Tizenegyes! — hördül fel a tribün, de hiába, mert a bíró más véleményt táplál. Több sem kell a közönségnek. Kórusban „becézik” a bírót, mire az addig, amíg csend nem lesz, rövid szünetet tart. Látszik rajta, hogy már megzavarták. Tóth akasztja a kitörő Titkost, mire Gombos a Bástya javára ítél szabadrúgást. Eredmény: újabb tüntetés.
    A szegedi védelem jól védekezik, de az eddigi munka a 36. percben egyszerre kárbavész. A Hungária balszárnya viszi a labdát s Emődi a 16-oson belül állva, kézzel üti vissza. Majd gyorsan kiugrik a büntetőterületről - de már későn. A bíró már amegítélte a 11-est, amelyet Híres nagy erővel a bal felső hálóba vág. 1:0.
    A kék-fehérek gyakori támadásai a 44. percben hoznak újabb gólt. Tóth rosszul passzol és Híres, valamint Emődi elé pattan a labda. Az utóbbi kényelmeskedik,
    Híres jól megszúrja a labdát s máris 2:0.
    ... és félidő ...
    Szünet után a 3. percben Titkos ügyes bekanyarodása az első esemény, a lövést azonban Benedek kiüti. Az 5. percben látszólag veszélytelen támadást vezetnek a szegediek, Körösi beadása a Wahlé, Mándi szerethetné a csatárt, de a többi kék-fehér védők is ott vannak, még a kapujából kijött Ujvári is, azonban olyan álmosan mozognak, hogy az előbb lyukat rúgó
    Wahl újra megcélozhatja a labdát, amely a vetődő Ujvárin keresztül bevánszorog a hálóba. Jó „lefekvős\" potya gól. 2:1.
    A Hungária kissé feljön, kornerhoz is jut, de fölénye nem tartós. A szegedieket meg felrázta a góljuk és most már sokkal nagyobb kedvvel küzdenek. Erre a kék-fehérek is tüzelni kezdenek... A 16. percben Remmer indít el támadást. Varga kapja a labdát, elfut, beadja, Hauer továbbítja,
    Skvarek 16-oson belül stoppolja és biztosan rúgja gólba. Iskolaakció volt. 3:1.
    A kék-fehérek most ott is maradnak a szegedi kapunál. A 20. percben Híres nagy szabadrúgást ereszt meg s Benedek szépen védi kornerre. A hosszabb Hungária-fölényt a 26. percben Bástya-lefutás váltja fel. A szegediek szabadrúgáshoz jutnak. Körösi áll a labdának, kapu elé irányítja. Possák kiemelkedik, fejel, de a labda kapufára megy, onnan azonban visszapattan és a szintén résen levő Wahl most már gólba fejeli 3:2.
    Újra a kék-fehérek, veszik át a játék irányítását, a 30. percben sarokrúgás is jelzi enyhe fölényüket. Kompóti kapura fejeli a beküldött labdát s Benedek szépen védi. Fontosabb esemény nélkül telik a játék, mígnem a 38. percben újabb gólról vesszük észre, hogy tényleg játszanak. Titkos küldi be a labdát és Skvarek ismét nyugodtan, biztosan helyezve lő újabb gólt. 4:2.
    Már csak kat perc van hátra, amikor Titkos elfut Korányi mellett és jól vágja be a labdát Híres kapja és megcélzott labdája pontosan a bal kapufa tövénél surran be. 5:2.
    Ennyivel megelégszik a Hungária csatársora is.
    Senkey I., a Hungária, trénere: A csapat jól játszott. Annak örülök, hogy a túra előtt ez önbizalmat ad.
    Beck, a Bástya trénere.: Benedek nagyon indiszponáltan védett, egyébként a csapat tűrhetően szerepelt.

    Nemzeti Sport, 1930. május 26.