magyarfutball.hu

Budai 11 - Pécs-Baranya FC 0 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 21. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.28, 19:22
    Pécs-Baranya—Budai 11 3:0 (2:0)
    A pécsi csatársor ilyen pazarul még nem játszott
    Góllövők: Kautzky, Tritz, Kautzky
    Pécs, 3000 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Pécs-Baranya: Jandala — Iványi, Krebsz — Palkó, Halas, Foór — Teszler, Erdélyi, Kautzky, Tritz, Kocsis.
    Budai 11: Lantos — Oláh, Löwy — Czumpft, Kárpáti I. — Kárpáti II., — Wéber, Sztancsik, Kovácsi, Steiner, Schuster.
    A Budai 11 kezd enyhe szél ellen. Alig egy perc telik el a mezőnyben, a pécsiek lendülnek támadásba, a pécsi jobbszárny rohan előre, Erdélyi kitör, de Löwy kornerre szereli, a kornert Teszler rúgja, ezt Kárpáti I. ugyan kifejeli, de a labda Kocsishoz kerül, aki a 16-os sarkáról a középre ível és
    a befutó Kautzky 8 méterről pompás gólt fejel a balsarokba. 1:0.
    Még csak a második percben tartanak. A gól után még egy ofszájdtámadásra is futja Pécsnek, majd jön az obligát ellentámadás. Wéber pompásan fut el, Jandala oly hibásan fut ki, hogy a szélső centere elszáll a feje fölött, Steiner szinte a kapuvonalról fejeli fölé. Nagy helyzet, nagy pacc. Egy darabig a pécsiek diktálják az iramot, de Kárpáti I. előreküldi a budai csatársort, megy előre a labda, megakad Iványi lábán, a leperdülő labdát Steiner mellel viszi el Krebsz mellett, Jandala azonban idejében beledobja magát. Percek múlnak, Kovácsi szépen teszi ki Wébert, a szélső centerez, Jandala a labda mellé üt, de Schuster öt méterről sem találja el a kaput. Stílusosan támadnak a budaiak, de a belsők puhák. Szép pécsi támadásból korner lesz, a szép kornerból szép Lantos-védés. Teszler két jó labdát is elront, majd vár egy kicsit, aztán elront egy harmadikat is, szériázik. Változatos a játék, Tritz 20 méteres szép bombája esemény, Lantos előbb csak kiütni tudja, de rögtön megkaparintja. Sztancsik átmegy a pécsi védelmen, hogy utána Jandala kezét foglalkoztassa. A 30. percben Kocsis centerére Lantos és Erdélyi egyszerre ugrik. Elesnek, a labda kiperdül, Kárpáti II. ment, Erdélyi nagyszerűen viszi a labdát. Löwy beteszi a lábát, a labda Kautzkyhoz kerül, aki Teszlert szöktetné, de a bíró sípja megállítja a szélsőt — ofszájd. Nagy helyzet vérzett el. Továbbra is fölváltva támadnak a csatársorok, de a pécsiek támadásaiban több az energia, több a veszély. Sztancsik centerét Jandala szép belevetéssel menti Kovácsi elől, majd Steiner passzát Kovácsi átlépi és Sztancsik az oldalhálóba lő. Az utolsó percben Halas Kautzkynak ad, a center a ráfutó Oláh feje fölött Tritzet szökteti, aki futtából, kapásból és 14 méterről nagy gólt lő a bal felső sarokba. 2:0.
    A budai 11 magához térni nem is tud, csak újrakezdeni s már vége is a félidőnek.
    Erélyes pécsi rohammal kezdődik a második félidő, Tritz mellé lő, Kocsis paccol, majd a budaiak nevében Kovácsi gurít Jandalának, Jandala könnyen véd, Steiner azonban olaszosan belemegy a kapusba, aki magyarosan összeesik, nagy kavarodás, vita, „kiállítani!”, de a bíró rendet teremt, mindenki játszik tovább, a kapus is, aki könnyen magához tért. Az 5. percben Steiner Halast rúgja meg, erre már jogerős pfujt kap a közönségtől. Még Steiner lő fölé s a pécsi halfsor egyre jobban ura a pályának, a budaiak már csak szórványosan kerülnek a pécsi kapuhoz.
    A 7. percben Foór előreadott labdáját Löwy elluftolja, Kautzky tisztán áll, de a kifutó Lantosba lő, a labda visszapattan Lantosról, de Kautzky másodszor is kapusba lő, a másodszor is lepattanó labda most már Erdélyit találja, aki azonban már nem lő Lantosba, hanem
    mellé küldi a hányatott labdát.
    Oláh hazaadása majdnem bajt okoz, Tritz majdnem eléri, de Lantos még idejében dobja magát bele. Egy percre rá megint lőhetne gólt Pécs, Kautzky szökteti Teszlert, a szélső átmegy a védelmen, centere egészen tisztán találja Kocsist, aki azonban nagyon nagy gólt akar rúgni s lendülete elviszi, akkora luftot rúg, mint egy léghajó. A 14. percben Kocsis szörnyű nagy kapufát lő, a kipattanó labda nagy kavarodást eredményez, mely eredményt nem hoz, ellenben Erdélyi könnyen megsérül. Helyet is cserél Teszlerrel, de pár perc múlva újra helyére áll. A 17. percben Kocsis centerét a 16-oson álló Teszler a kapunak háttal állva hátrahúzza Kautzky elé, aki fordulásból 11 méterről védhetetlen gólt lő a balsarokba. 3:0.
    A gól után sok pécsi igyekezet, majd egy kis budai föllángolás is következik. Sztancsik tisztára játsza Wébert, de az mellé lő, majd budai kornerból Schuster veszélyes fejesét Jandala csak a gólvonalról tudja kiütni. Teszler Hatalmas lövése Lőwyt éri, a kemény budai bekk úgy összeesik, mint egy gyengébb szívű csatár, de a maszszázs és a konyak egy perc alatt talpraállítja. Oláh—Foór afférja izgatja a kedélyeket, kicsit rugdalják egymást, de a bíró kiállítás nélkül is rendet vél teremteni köztük. Pécs támad végig.

    Nemzeti Sport, 1930. május 19.