magyarfutball.hu

Pécs-Baranya FC - Budai 11 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 20. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.27, 19:39
    Budai „11“—Pécs-Baranya 2:1 (1:0)
    Szerencsétlen potyagóllal vesztett a jól küzdő pécsi csapat sorsdöntő meccsén
    Góllövő: Kárpáti I., Halas, Sztancsik
    Pécs, 2000 néző. Bíró: Viczenik.
    Budai „11\": Lantos — Wéber, Hunyadi — Kárpáti II., Polgár, Schuster — Schmidt, Sztancsik, Kárpáti I., Lyka, Czumpf.
    Pécs-Baranya: Biri — Iványi, Kővári — Palkó, Somogyi, Foór —Kovács, Kautzky Halas, Temesi, Magyar.
    Baranya választott kaput, a Budai kezd. A 7. percben Lyka passzát Kárpáti I. kézzel ejti maga elé s lapos lövése a rosszul vetődő Biri hasa alatt hálóba csúszik, de a bíró már előbb fütyült a szabálytalanság miatt. Lyka 20 méteres lövését Biri fogja, majd Magyar beadását Hunyadi menti. A 14. percben kornert tesz Lantos ártalmatlanná. A Baranya támad, de lendületéből sokat elvesz Somogyi folytonos cselezése. A 18. percben Kővári szereli kornerre Schmidtet, a kornert Foór menti. A 20. percben majdnem gólt kap a Baranya. Iványi a tisztán álló Lyka elé tálal, a csatár lövése Biri ökléről felpattan s megint Foór az, aki tisztáz, kornerre. Somogyi szabadrúgását Lantos nehezen öklözi kornerre, Magyar mögé rúgja a kornert. Hunyadi véti a következő kornert, ezt Lantos jól húzza le. Budai ellentámadások során Sztancsik jó helyzetben hibáz. Kárpáti II. faultolja Kovácsot a sarokzászlónál. Kovács jó szabadrúgását Temesi rosszul fejeli.
    A 35. percben nagy helyzete van a Baranyának. Magyar passzával Temesi kitör, kapu elé íveli a labdát, Halasnak azonban egy méterről is sikerül mellé fejelnie. Újabb nagy kavarodás következik a budai kapu előtt, Kautzky előtt a labda, de a nagy sárban teljesen tisztán állva sem tudja kellőleg megrúgni. Wéber kornert hibáz s újból nagy a kavarodás Lantos kapuja
    előtt, de Temesi szép lövése kapu mellé kerül. A Baranya érezhető fölényben játszik és ezért meglehetős váratlanul hat, amikor a 61. percben a Budai „11” szerzi meg a vezető gólt: Sztancsik szökteti Schmidtet, a szélső elfut, beadását Iványi röviden menti és Czumpf újra a kapu elé ad, ahol
    Iványi most elvéti a labdát s Kárpáti I. közvetlen közelről küldi a léc alá (1:0).
    A Baranya még támad, amikor váratlanul megszólal a bíró sípja, a félidő végét jelezvén, noha még három, perc hiányzik. A két határbíró figyelmeztetik erre Viczeniket, de Viczenik óráján letelt az idő és ő ehhez ragaszkodik.
    Alaposan feldagasztott pályán folytatódik a mérkőzés, amely éppen a nehéz talaj miatt egyre többet veszít szépségéből. A Baranya folyton támad, a budaiak csak három csatárt tartanak elől, nyolc emberrel védekeznek. Ujra meg újra megismétlődik a kavarodás Lantos kapuja előtt, de a pécsi csatárok a nagy sárban semmire sem mennek. A 7. percben Kárpáti I. Kovácsot kornerre szereli, a nagy kavarodás végén Temesi fejesét Lantos elvetéssel védi. A Budai is előrelendül, Birinek Kárpáti II. harmincötméteres lövése ad munkát, majd Sztancsik lő jó helyzetben a pécsi kapu mellé.
    A 11. percben Polgár hendsze miatt szabadrúgás, Lantos véd, de a pécsi csatárok amúgyis lesben álltak. Szépen támad a Baranya s Kautzky passzát Halas kapásból a felső lécnek lövi, Temesi ott van, de az újabb lövést Lantos fogja. Ujabb pécsi szabadrugást Palkó irányít a felső sarokra, Lantos kornerre üti. Kavarodás, újabb korner, újabb kavarodás, még egy korner, de ezt a bíró nem veszi észre. A hangulat a pályán és a nézőtéren egyre izzóbb lesz, a közönség harsányan biztatja a hazai csapatot. A két budai bekk egyesült erővel faultolja Kautzkyt, a közönség elkeseredetten reklamálja a tizenegyest, a bíró azonban nem áll kötélnek. Kovács jó beadását Magyar nem éri el, de a 20. percben végre mégis megszületik a Baranya egyenlítő gólja:
    Magyar elfut a balszélen, laposan ad középre s a befutó Halas közvetlen közelről hálóba küldia labdát (1:1).
    Baranya az egyenlítő gól után is tartja az iramot, tovább rohamoz, Halast a 25. percben hárman is faultolják, Somogyi azonban sorfalba lövi a szabadrugást. A Baranya sorsa a
    26. percben teljesedik be, amikor véletlen elnézés a budaiak javára dönti a mérkőzést . Sztancsik húsz méterről veszélytelen labdát ível a kapura, Biri könnyedén akarja fogni, a labda azonban megcsúszik a kezén s a kapus feje fölött a hálóba hull (2:1).
    A nézőtéren és a pécsi csapat soraiban nagy a megdöbbenés és az elkeseredés. Temesi tör a kapura, Hunyadi kornerre hárít, a labdát a hátrahúzódó Sztancsik fejeli ki. A Budai most teljesen védelembe vonul, a Baranya pedig a tömörülő budaiakkal szemben lassanként teljesen kedvét veszti. Ötperces Baranya-támadóperiódus után előre lendülnek a budaiak is, a 35.percben Kővári gyengén ad haza, Lyka ott terem és Biri csak bátor bedobással tudja megkaparintani a labdát, közben azonban az érkező Kárpátitól alapos rugást kap a fejébe, úgy hogy egy percig ki is áll s helyét ideiglenesen Foór foglalja el. Az utolsó percben kornerből újabb nagy kavarodás keletkezik a Budai kapu előtt, a kapu előterében tolong csaknem valamennyi játékos, a labda ide-oda pattan, a végén Temesi tizennégy méterről nagyon szép lövést küld az emberek között a sarokba, de Lantos remek elvetéssel kornerre ment és a sarokrugásra már nincs is idő. Az utolsó pillanatban Foór beleszalad térddel a védő Lantosba, vesén rugta, úgy hogy a kapust a mérkőzés után a klinikára kellett szállítani.

    Nemzeti Sport, 1931. május 11.