magyarfutball.hu

Attila FC - Hungária FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 18. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.19, 17:22 (szerk.: 2023.07.09, 14:09)
    Atilla—Hungária 1:0 (0:0)
    Egy félidőt könnyen vett a Hungária, a második a lelkes miskolciaké volt

    Góllövő: Ormos
    Miskolc, 4.000 néző. Bíró: Vass Ernő.

    Attila: Szemző — Kuti, Dankó — Pogány, Miskolci, Bán — Pimpi, Ardai, Ormos, Gombos, Hajós.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Rebró, Kompóti, Sebes — Titkos, Remmer, Barátky, Bihámy, Híres.

    A helyválasztásnál a miskolci kapitánynak, Dankónak kedvez a szerencse s ő sokáig gondolkozik, társait is segítségül hívja, amíg végre elszánja magát a döntésre. A Hungária kezd, de Híres rohama megakad Pogányon. Majd Sebes túlhosszú szöktetője kerül túl a vonalon. Az Attila első támadását Ormos faultja akasztja meg, a következőt azonban Hajós nagyszerű lendülettel viszi, már a 16-oson is túl van, amikor Rebró eléri s nem egész tisztán fellöki. Az Attila s közönsége hevesen reklamálja a 11-est, de a bíró továbbot int. Az 5. percben kisüt a nap is, nem esik az eső sem. Dankó éles hazaadással tisztázza a Hungária támadását, majd Bihámy küldi a labdát a tizenhatosról a kapu fölé. A 11. percben Bán faultol. Titkos szabadrúgását Remmer jól lövi kapura, de Szemző véd. Pimpi beadása nagy kavarodást okoz, Ujváry kiugrik, de a labdát nem tudja megszerezni, egyszerre három ember is hever a földön, amikor végre Mándi fel tudja szabadítani a kaput. Pogány pompásan szereli az előretörő Hírest, amiért nagy tapsot kap.
    Hírest bosszantja ez, Pogány után rohan s elgáncsolja. Ezért viszont ő kap fujozást. Ormos közelről labdát kap az arcába s így egy pillanat alatt néger lesz belőle. Pimpi jó beadását Hajós kapja jó helyzetben, de kapásból lövi és félrecsúszik. A 17. percben Pogány mellett szépen lemegy a Hungária-balszárny, a végén Bihary lő is, de mellé. Híresnek vannak jó mozzanatai, pompásan megy át a védőkön. Egyik beadása igen veszélyes . Bán csak teljes testében elnyúlva bírja kifejelni a belsők elől. Titkos beadása is szép. Remmer jól eltalálja, de Szemző is a helyén van. A 25. percben Barátky elől Kuti nehezen ment kornerre. Ezt tisztázza a miskolci védelem s máris hazaadással kell mentenie Nagynak Ormos elől. A 32. percben Remmer lövését Szemző kornerre öklözi, a kornert Bihámy fejeli, a felugró Szemző elvéti, de az eléje kerülő labdát Remmer mellé helyezi. Két perc múlva újabb kornert rúg a Hungária, de Szemző most már biztosan fog. A 36. percben Hajós szépen elfut, a 16-osról lő, de a labda kevéssel a léc fölött csúszik el. Dankó Titkost szereli kornerre. A felszabadítás után Pimpi kap jó labdát, de lesben áll. A 42. percben Mándi vét kornert, ezt újabb korner követi s a kavarodásban Kompóti megsérül az arcán, egy percre ki is áll. A félidő utolsó percében Titkos szökik ki sokat ígérően, veszedelmesen közeledik a kapu felé s a miskolci védelem egyesült erővel is csak alig bírja leszerelni.

    A II. félidőt Barátky mellélövése vezeti be. A 3. percben Mándi hendszet vét 20 méterre a kaputól. A Hungária-védelem falanksza elállja az utat, Ormos tehát Pimpihez passzol s a visszakapott labdát küldi a kapura, de így is embert talál. Változatosan folyik a játék s a 14. percben dől el a sorsa. Akárcsak az első félidő végén, most is két egymásutáni kornert harcol ki az Attila, most azonban a másodikat szépen rúgja Pimpi a kapu elé s a lefelé ívelő labdára egyszerre ugrik Ujváry és Ormos. A csatár egy gondolattal előbb éri el s fejéről Ujváry keze mellett hálóba pattan a két pontot jelentő labda. (1:0).
    Leírhatatlan nagy az öröm a tribünön, sőt, a pályán is az Attila-játékosok között. Az Attila lendületesen támad tovább. Újabb kornert rúg Pimpi nagyszerűen, csaknem megismétlődik az előbbi eset, a labda ide-oda pattog a 6-oson, de most nagynehezen menteni tud a védelem.
    Az eső megered és kiadósan zuhog, a pálya még rosszabb lesz.
    Az Attilának azonban szárnyakat adott a gól s most a rossz pálya sem töri meg lendületüket. Jobban játszik most a miskolci csapat, mint az I. félidőben s határozottan jobban, mint ellenfele. A Hungária kapkod s többé már nem is tud épkézláb akciót összehozni. A kezdeményezés most már végig az Attila kezében van. A 23. percben Hajós jó helyzetben kapja a labdát, Nagy beleboxol, hogy a szélső összeesik s a mentők hordágyon szállítják ki az öltözőbe. Két perc múlva újabb csúnya jelenet következik. Hírestől Pogány elveszi a labdát, mire a csatár durván belerúg Pogányba. A közönség Híres kiállítását követeli, de a bíró nem olyan szigorú.
    Az ügyeletes rendőrtisztviselő is bemegy a pályára s felkéri, hogy erősebben fogja a mérkőzést. Az Attila közönsége hangos biztatása mellett elszántan tartja az eredményt. A 29. percben Titkos támadása nagyon veszélyes. Beadását Remmer szépen lövi, de Szemző nagy stílusban véd. A kirúgott labdával Ormos a két bekk között kiugrik s 20 méteres lövését Ujváry csak kornerre tudja öklözni. Remmer és Miskolci összecsapásából utóbbi a földön marad, de hamar talpra áll. A 32. percben Pimpi áll ki egy percre a sérülése miatt, viszont a következő percben visszatér tízpercnyi pihenő után Hajós is. Bihámy keresztbe lő a kapu előtt. Mándi kornert vét, az Attila nem használja ki. Remmer félre lő. Az utolsó öt perc teljesen az Attiláé. Ormos gyönyörű szabadrúgását Ujváry bravúrosan védi. Ardai fejese is az ő zsákmánya. A 44. percben Ormos újabb jó lövését Ujváry szépen öklözi, a labda Pimpi elé kerül, aki kapufát lő. A két perccel meghosszabbított félidő az Attila finise jegyében záródik s a közönség lelkesen ünnepli levonuló csapatát.

    Nemzeti Sport, 1930. április 7.