magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Kispest FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 18. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.19, 16:21
    Nemzeti—Kispest 1:0 (1:0)
    Kétes, 11-essel dőlt el a sáros, durrva meccs
    Góllövő: Lutz III. (11-esből)
    Üllői út, 6000 néző. Bíró: Rotter.
    Nemzeti: Gallina — Török, Vanicsek — Belcsik, Buza, Bartos — Rémay III., Lutz III., Szepes, Horváth, Czétényi.
    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Dettrich — Raix, Purczeld, Csendes — Senkey II, Paczolay, Magyar, Havasköri, Kiss,
    Kezd a Nemzeti, de az első perceket a Kispest támadásai töltik ki. Különösen a balszárny van, elemében. Havasköri nagyon jól mozog. Kiss beadását Magyar kapja, de Török ment. Senkey is vezet támadást, de elakad egy ofszájdon.
    Lutz fejel fölé, majd a bíró elnéz egy kornert. A következő akció váratlanul szerencsésen üt ki a Nemzeti részére. A kitörő Lutzot közrefogja a két kispesti bekk, Lutz bukik, valamivel a 16-oson belül, de az esés inkább a csúszós, elesésre igen alkalmas pálya számlájára írandó, mint a kispesti bekkekére. Mindenesetre igen kétes helyzet volt és jogos meglepetést keltett a bíró, mikor határozottan a 11-es pontra mutatott. A kispestiek hiába reklamálnak, Vanicsek áll a labdának, éles lövésére Dénes nagy érzékkel veti magát, kiüti, de közben már fütyült a bíró: Dénes kiugrott. Másodszor Lutz fut neki a labdának, lapos, balsarkos lövésére hiába vetődik már Dénes, a hasa alat bemegy. 1:0. Tizedik perc.
    Kezdés után nagyon belelendül a Nemzeti, de a kispesti védelem jó, különösen Rozgonyi szerel pompásan. Magyar fejese a kapus kezéről pattan felső kapufára, onnan kornerre. A korner semmi különös eseményt nem hoz. Czétényi fut le, de kapu mögé ad be, majd a következő támadásnál Rémay enged ki egy átadást. Nagy kavarodás a Nemzeti kapuja előtt, Havasköri nagyon igyekszik, de nem hagyják szóhoz jutni.
    Török éles hazaadása csak kornert eredményez, ezt Magyar fejeli a kapus kezébe.
    Percekig érdemleges akció alig akad. A bíró egy óriási Rozgonyi-faultot elnéz, mindkét részről gyenge lövések. A Nemzetinek néhány nagy helyzete is akad, az egyiket Lutz rontja el azzal, hogy túl előreadja maga elé a labdát, így a kapus éri el előbb. Czétényi előreadott labdájára viszont ráfut Dénes is, beleugrik a lövésbe, a labda csak gurul az üres kapu felé, de Dettrichnek van alkalma menteni. Raix kapufája számít még eseménynek, majd Dénes csúszós vetődésén nevetnek.
    Czétényi ismételt mellé lövésével végződik a félidő.
    A második félidőt Kispest kezdi és újra a balszárny lendül neki, de az első támadás végét kapu mellett látjuk. Egy Havasköri-fejes után újra a Nemzeti kapuja előtt van kavarodás, sok lövés, mind emberbe, Török ment. Dettrich ívelt szabadrúgásába Senkey bravúrosan ugrik bele, de csak mellésodorja a labdát. Majd Szepes veszi el Rozgonyitól a labdát, tisztán szökteti Czétényit, az maga elé vágja, de beérni már nem tudja. Raixnak tart beszédet a bíró, közben a szabadrúgást még egyszer rúgatja.
    Török hazaadása elakad a sárban, Magyar ráfut, de a kapus is benne van a lövésben, a labda Törökhöz kerül, aki a közben hátraugrott. Gallinának passzol. A sáros labda néha a közönség közé repül, ilyenkor nagy a pánik. A 28. percben nagy helyzete van ismét a Nemzetinek, Rémay a kifutó kapus mellett üres kapura lő, de a gyengén talált labda elakad a sárban. Két percre rá Czétényi tiszta helyzetben rohan le, Raix utoléri és a 16-oson belül faulttal szerel. Tiszta 11-es, de a bíró nem fúj. Két percre rá Raix Bartosba száll bele, a kis half elterül, a bíró kiállítja Raixot.
    Nagy az izgalom a pályán, Raix megy lefelé, közben összeakad egy nézővel, zúg a tribün, az izgalom csak akkor ül el, mikor Raix bemegy az öltözőbe. Bartost még élesztgetik, mikor hátul új sérült akad Vanicsek személyében, aki helyet cserél Horváthtal. A 38. percben Bartos beáll. Rozgonyit figyelmezteti a bíró, utána Czétényi beadására nagyon rosszul helyezkedik Dénes, de szinte a levegőben változtat irányt és kiüti a veszélyes beadást. Rozgonyi faultol ismét, de ő marad fekve, Vanicsek odamegy, hogy fölsegítse, mire Rozgonyi ül, testen boxolja. A csúnya jelenettől pár méterre állt a bíró, de egy szót sem szólt. Csapkodással végződik a meccs.

    Nemzeti Sport, 1930. április 7.