magyarfutball.hu

Pécs-Baranya FC - Bástya FC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 17. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.05.12, 22:44
    Pécs-Baranya — Bástya 2:0 (1:0)
    A halfsoroknál erősen a Pécs-Baranya javára billent a mérleg, nem segített tehát Korányi válogatott formája sem
    Góllövő: Darvas, Kautzky
    Pécs, 4000 néző. Bíró: Kann.
    Pécs-Baranya: Szulik — Iványi, Bors — Palkó, Halas, Foór — Kovács, Teszler, Kautzky, Kocsis, Darvas.
    Bástya: Bácsay — Korányi, Riesz — Wahl, Péter, Simóka — Varga, Schwartz, Possák, Stemler, Solti.
    A pécsiek öltözőjében lógó orrok fogadják a látogatót, Krebsz nem játszhat. A lába nincs rendben már hetek óta, de szombaton este még azt mondta, hogy meri vállalni a játékot. Ma kiderült, hogy képtelen játszani. Helyette Bors, az egykori pécsi amatőrjátékos vetkőzik, aki már régóta eszi a profik tartalékos kenyerét. Bors nyugodt és biztatja a többieket, hogy nála nem lesz hiba a kréta körül.
    A Bástya öltözőjében Hapa mester oktatja Bácsayt, hogy vigyázzon nagyon a kifutásokra. Possák és Varga egymásnak fejelget.
    Pécs-Baranya kezdi a játékot, de idegesen mozog a csapat. Varga viszi az első támadást, de Possák elengedi a labdát. Kocsis keresztpasszát Kovács fejeli, Korányi ment. (Ez a két utóbbi szó sokszor előfordul még majd ebben a tudósításban.) A 3. percben Riesz kornerre szereli Darvast. A kornert a hátrahúzódó Schwarz kifejeli. Possák félpályáról elfut, Bors eltolja, a labda kigurul. Darvas jó beadását Kautzky nem találja el. Bácsay avatkozik most jól be egy akcióba, majd Possák elől Palkó hazaad. Teszler faultja miatt szabadrúgást irányít Simóka, Szuliké a labda. Kovács szökik, a bíró lefújja, ekkor már zúg ellene a tömeg. (Ez is sokszor megtörtént még ezen a meccsen.) Kautzky gyenge lövése Bácsayé, Schwarz lövése Szuliké. Most a pécsi csapat többet támad. Varga—Possák akció végére Stemler faultja tesz pontot. A 15. percben Palkó szabadrúgását Kocsis fejeli, de Bácsay fogja. Bors védőakciói sorra sikerülnek. A Bástya inkább védekezik, csak Possák és Solti van elől. Bors faultolja Possákot, a szabadrúgást Stemler emberbe vágja. A 20. percben Teszler fejjel szökteti Kovácsot, aki jól elfut, bead. Kocsis és Darvas ugyan zavarja egymást egy pillanatra, de azután
    Darvas átemeli Korányin a labdát maga elé és 15 méterről éles bombát küld a kapu bal felső sarkába. A labda védhetetlen. (1:0).
    A következő percben kavarodásban Bácsay lehúzza a labdát, majd Kautzky fejéről szedi le a labdát. * A 26. percben Stemler remek, félmagas lövését Szulik pompás robinzonáddal tolja kornerre. Foór szabályosan szerel, a bíró lefújja, a közönség szidja a bírót. Kovács centerét Teszler jól lövi, Bácsay fogja. Wahl sokat kezel, a Bástya ellen szaporodnak a szabadrúgások. Possák passza a 32. percben ofszájdon találja Vargát. Halas— Darvas akciót szépen szereli Korányi. Kovács háromszor támad, Korányi ugyanannyiszor szerel. Solti labdájával Possák tör előre, korner lesz belőle, amit Teszler vág ki. Kovács lefutásából a honi csapat jut korner-
    hez, ami veszélyes, de Korányi kifejeli, Kovács lapos lövése Bácsayé. A 43. percben Solti elfut, beadása Vargát nagy helyzetben találja, de a lövés gyenge
    és így Szulik könnyű zsákmánya. Az utolsó percben Possák gurulós labdáját Szulik fogja.
    Vehemens pécsi támadások vezetik be a második félidőt. Halas elől Korányi ment, majd Halas lövését Bácsay kiejti, de Kocsis túlfut a labdán. A 3. percben Iványi faultol, a szabadrúgást Foór kifejeli. Schwarz lövését Szulik könnyen fogja. Az 5. percben Kovács dolgoz ki Darvasnak nagy helyzetet, Wahl kornerre ment. Teszler azonban luftot rúg, Kocsis pedig hibáz. Kautzky labdáját Bácsay remek bedobással szedi le Darvas lábáról. Pécs-Baranya most beszorítja ellenfelét, de Korányi mindent ment. Palkó nehezen szereli Varga—Possák támadását. Schwartz kerül most jó helyzetbe, de Foór szereli. A 12. percben Péter passzát Possák tiszta helyzetben kapu mellé helyezi. A 15. percben Kautzky—Darvas—Kocsis akció, de a labda kapu mellé száll. Bors most bizonytalankodni kezd, a Bástya jobbszárnya mindig veszélyesebb lesz. Iványi azonban résen van. Varga—Possák támadást Palkó kornerre szerel. Kocsis—Darvas támadást Riesz ment kornerre. A sarokrúgást Bácsay kiöklözi Kautzky feje elől. A 18. percben Darvas és Kocsis helyet cserél. A Bástya most lendületbe jön és szépen támad. Minden támadást feltart azonban Iványi. A 23. percben Stemler gólt is rúg, előtte azonban hendsz volt, tehát nem érvényes.
    Darvas a kornervonalról ad be, Bácsay bedobja magát, a bíró azonban ofszájdot (?) jelez. A 26. percben eldől a meccs sorsa. Kovács labdájával Teszler a szélen lefut, beadását Kautzky mellel stoppolja, Riesz mellett elhúz és a kifutó Bácsay mellett a hálóba gurítja a labdát. (2:0).
    Stemler elől Foór most hazaad. Foór jól küldi előre Darvast, de Korányi remekül szerel. A 33.percben Varga dolgoz ki nagy helyzetet, de Stemler lövése gyenge. Pécsi támadás során Kocsis tisztán áll, de a bíró szabadrúgást ad a 16-osról, amit Bácsay kivéd. A 38. percben Schwartz bombalövését Szulik csak elvetéssel tudja kornerre menteni. Palkó ekkor újabb kornert vét. Iványi kétszer remekül szerel. A 43. percben Korányi brillíroz ismét. A 44. percben Darvas faultolja Korányit, aki a következő akciónál visszaadja, de olyan szerencsétlenül, hogy Darvast ki kell vinni a pályáról. Középen folyik a játék, amikor megszólal a befejező sípszó.

    Nemzeti Sport, 1930. március 31.