magyarfutball.hu

Hungária FC - Nemzeti SC 3 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 16. forduló
játékvezető : Csárdás Gusztáv
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 10.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.15, 21:10
    Hungária—Nemzeti 3:0 (1:0)
    A várakozás ellenére könnyen, de nem nagy stílusban győzött a Hungária
    Góllövő: Titkos, Titkos, Barátky
    Üllői út. Bíró: Csárdás. 10.000 néző.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Kocsis — Remmer, Kompóti, Sebes — Jeckl, Titkos, Barátky, Bihámy, Híres.
    Nemzeti:Goda — Török, Vanicsek — Hossó, Buza, Bartek—Rémay III., Véber, Szepes, Földi, Czétényi.
    A csapatok az eredeti összeállításban jelentek meg, csak a fülgyulladás folytán még mindig lázas Gallina hiányzott, helyette a fiatal Goda állt a kapuba.
    A Nemzeti választ kaput, az eléggé erős szél tehát őt támogatja az első félidőben. A Hungária jobbszárnya vezeti az első támadást, de az már Bartoson megakad. A Nemzeti balszárnya adja vissza a látogatást, itt Földi kitolja a labdát a kornervonalon. Titkos szép fejese Barátkyt hozza jó helyzetbe, őt szerelik. A 2. percben már kornert rúgnak a Nemzeti ellen, de Híres kornerét Hossó menti. Titkos gyenge lövése Godáé. Barátky labdáján Jeckl villámgyorsan rajta van. Ebből esik az 5. percben a második Hungária-korner, ez is rövid, Remmer Godához lövi. A 6. percben Híres beadását Barátky kapásból lövi, Goda nehezen fogja, majdnem beemeli.
    Rémay III. szépen lemegy, de beadása rövid, ellenfélhez száll. Kompóti ereszt meg a 9. percben nagyszerű lövést, amit Goda a kapufára tol, ahonnan kornerre pattan.
    Ezt Jeckl irányítja és erős ostrom születik meg belőle, végül is Török felszabadít. Bihámy messziről leadott lövése gyenge. A 12. percben Jeckl centerén Barátky rajta van, pár lépésnyire van a kaputól, de Török útját állja, róla kornerre pattan a labda.
    Ezután Rémay III. kap rosszul pattogó labdát, ami kimegy a kornervonalon. Szepes helyezett, de gyenge lövése most Ujváry zsákmánya. Most változatos játék folyik. A 19. percben veszélytelen helyzetben a félpályán rosszul sikerül a rúgás Bartosnak, akinek lábáról éppen Titkos elé pattan a labda. A csatár nagyszerűen kihasználja a kínálkozó helyzetet, remek előretöréssel beviszi alabdát a 16-os területre és amikor az ijedten ráfutó védelemről oldalt pattan a labda, a gyors Titkos van rajta először és majdnem a balösszekötő helyéről az üres kapuba helyezi a labdát. 1:0.
    A Hungária szél ellen is többet támad, széteső csatársorát azonban jól sakkban tartja a határozott Nemzeti-védelem. Szabadrúgások hozzák frontba a csapatokat. A Hungáriában van egy szép akció: Titkos—Jeckl—Barátky lábán vándorol a labda Híreshez, de a „Kicsi” lövése félremegy. A 33. percben Rémay III. beadása veszélyes, de Szepes bukik. Wéber gyenge fejese Ujváryé. A Nemzeti halfsora állandóan hátramarad, persze a védekezésre van gondja elsősorban. Földi és Czétényi helyet cserél, hátha így jobban megy majd. Titkos szép lövése emberről csúszik le. Czétényi 25 méteres hatalmas lövése sarokra tart, Ujváry dobja magát és úgy csípi el. A 40. percben szabadrúgás hozza frontba a Hungária balszárnyát, Híres passza Bihámy térdéről kipattan. Földi jó lefutását rossz beadással fejezi be. A 43. percben Hossó elvéti a labdát, Hires jó helyzetbe kerül, de lövése elakad a sárban. Jeckl beleszáll Godába, amiért bírói figyelmeztetésben részesül Az utolsó percben Hossó kornert vét, az ötödik Hungária-kornert azonban már nem lehet rúgni, mert a bíró a félidő végét jelzi.
    A második félidőt Nemzeti-támadás vezeti be. Czétényi és Földi küzd a labdáért, Nagy túl keményen szerel, a 16-osról szabadrúgást irányít Czétényi, a labda átkerül a túlsó oldalra, ahol Hassónak nagyszerűen lábra jön. Süvítő, hosszú bombája alig kerüli el a túlsó felső sarkot. Ezután már újra a Hungária veszi át a támadószerepet, Kompóti jól irányít. A Nemzeti kornert, harcol ki, amit Földi rúg, Nagy pedig kifejeli. A Hungária hasonlóan eredménytelen kornerrel felel. Kocsis hátraadása elakad a sárban, Ujváry azért előbb éri el, mint Szepes. Barátkynak van két lövése, egyik sem talál a célba. A 13. percben Bihámy indít el egy támadást. Hires átmegy Vanicseken, jól kitolja a labdát, Titkos éppen a „lyukon” áll, kiugrik a labdával és az elébe ugró Goda mellett a léc alá vágja a labdát. 2:0.
    Nagy hibáját Ujváry javítja. A Nemzeti a jobbszárnyon is cserél, Véber megy a szélre,
    Rémay III. összekötőbe. A kitörő Czétényi kézzel stoppol, a bíró nem látja, Czétényi közeli lövése a kifutó Ujváryról kornerre pattan. Szaporodnak a bukások és szabadrúgások, a sok rossz passz azonban elfojt minden akciót itt is, ott is. A 20. perctől kezdve ellaposodik a játék. Czétényi átmegy Nagyon, de Földi Kocsisba lövi a labdát. A 23. percben nagy helyzete van a Nemzetinek: Földi beadása Szepes előtt vágódik be, de a center lassú, Kompóti kivágja előle a labdát. Csak Titkos akciói hoznak most élvezetet a nézőseregnek. A 26. percben Szepes kiugrik, Ujváry vakmerő bedobással tud csak kornerre menteni. A 27. percben Titkos—Jeckl akció pompás, Barátky nem találja el a beadást, Híres pedig élesen mellé vágja. A Hungária újabb kornevét Titkos szépen irányítja, Kompóti fejesét Goda bravúrosan parírozza. Híres váratlan, éles lövése, kapu fölé kerül. Mindig fáradtabbak a csatárok, sokat buknak a 16-oson belül. Földi jól kivisz a csomóból egy labdát, de lehetetlen lövéssel rontja el a helyzetet. Már, mindenki elkönyveli az eredményt, amikor a 44. percben Remmer jól ívelt szabadrúgásával Barátky megszökik és az ofszájdot reklamáló Nemzeti védelem mellett bevágja a harmadik gólt. Röviddel azután vége is a meccsnek.

    Nemzeti Sport, 1930. március 17.