magyarfutball.hu

Hungária FC - Budai 11 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 18. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.17, 22:43
    Hungária—Budai „11“ 0:0
    A „köznapi\" játék nem tudta még pillanatokra sem fellelkesíteni a mérkőzés közönségét
    Hungária-út, 3500 néző. Bíró: Gerö F.
    A két csapat következőképpen áll fel:
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Weber, Sebes — Héjas, Barátky, Sárvári, Híres, Titkos.
    Budai „11”: Lantos — Weber, Hunyadi — Kárpáti II., Polgár, Schuszter — Schmidt, Sztancsik, Ember, Lyka, Czumpf.
    A budaiak kezdik a játékot. A Hungária támadása hamarosan kornert eredményez, mely után Weber jól fejelt labdája kapu mellé kerül. A budaiak ellentámadásba mennek s Ujváry kétszer is labdához jut, Polgár meg kapu fölé emeli a labdát, melyről látni lehet, hogy könnyű s nagyon ugrál. Hosszú percek telnek anélkül, hogy valami feljegyzésre méltó esemény történne. A Hungária támad általában, de a budai védelem jól áll a lábán. A 13. percben Héjas elől, aki meglepően gyengén kezd,
    Schuszter kornerre ment. A rugás jó, Sárvári fejese is kitűnő, de a kapufa mellett repül el a labda.
    Néhány tenyér tapsra verődik. A budai csatársor elől Nagy haza játszik, majd a Hungária folytatja támadásait, de azok egyáltalán nem folyamatosak. A 16. percben Titkos lövése után kornerre pattan a labda, mely a sarokrúgás után kapu mellé kerül. Hosszas vergődés után Barátky fölé lő, majd meg a Mándi miatt adott szabadrúgás után lő gyatrán a kapu mellé Lyka. A „mellé” ez esetben vagy tíz métert jelent. Néhány kényes helyzetet tisztáz Mándi, a 21. percben azonban pompás gólszerző alkalom kínálkozik Czumpf előtt, de a szélső nem tud ballal kapura rúgni. A Hungária mintha erősítene. Az ellenfél védelmét azonban nem tudja megtörni. Kompóti szabadrugását Lantos teszi ártalmatlanná, Weber és Híres párharca után meg a bíró dobja fel a labdát. Utána
    Kárpáti II. orráról perdül Titkos elé a labda, aki nagy lövéssel a bal kapufát találja el.
    A labda Sárvári elé pattan, aki mellé küldi. Kárpátinak az orra vérzik s Titkos könnyen indít jó támadást. Sárvárival, a center Híressel játszik össze, aki beíveli a labdát. Barátky lőné, de lövése belefullad a földbe, mert elcsúszott. Ezzel enyhül is a Hungária támadókedve. Héjas jó labdákkal sem boldogul s általában a kapuk nem jutnak veszélybe. A 34. percben Mándi kornerre szerel, de utána a Hungária kibontakozik s Híres elől is kornerre jut a labda. A 38. percben már újra Schmidt rúg sarokról, mégpedig a mögé. A kirúgást Héjas kapja. Hunyadi szerel, nagyot rúg előre,
    Nagy elvéti a labdát, Mándi is hibáz s Czumpf egyedül rohan a kapu felé. Ujváry eléje fut, vetődik. A labda a csatár lábáról kapu mellé fut.
    Erre Lantos magánszáma következik. A Polgárról pattanó labdáért kifut a kapus,
    de a pergő labda a tizenhatos vonalon túl ugrik s a kapus nem foghatjak meg. Nem jön azonban zavarba, hanem sapkával a fején, taccsra fejeli.
    Tapsot kap érte! A közönség, mely álmos unalomba merült, olyan szívesen tapsol, ha csak lehet. De nem adódik alkalom rá. Változatos, de nem éppen meggyőző támadások közben Ember fölé lő, szabadrugás után Barátky fejesét Lantos fogja, majd változatosság kedvéért nagy vita támad a tacsbíróval a vonal mentén. A nagytribün népe tudatlanul kérdezi, miről van szó? — Valaki biztosan megmondotta neki az igazat — fejti meg a rejtélyt az egyik akasztófahumorgyártó.
    Weber és Híres megint egymásba ront. Most Weber kap szabadrugást, Híres pedig bírói intést. Schuszter beadása kerül ki a kapu másik oldalán a pályáról, mielőtt vége a félidőnek.
    Héjas viszi az első támadást, beadása után Sárvári mellel fogja a labdát, de Lantos elhárítja a veszélyt. Az iram azonban most határozott és lendületesebb, mint szünet előtt volt.
    Sárvári Híres elé játszik, aki rémes lövést ereszt meg, de a labda a kapu mellett süvít el.
    A 4. percben Barátky szabadrugása viszi kapu fölé a labdát s kirugás után Kárpáti—Ember—Schmidt támadás fut végig. A szélső átívelt labdája Kompóti mögött Czumpf elé esik, aki a kapura tör vele. Nagy mellett elhúz, de a bekk utána gáncsol s a csatár bukdácsolva kézzel üti meg a labdát az ötösvonal táján. .A bíró a hendszet fütyüli le, nem a gáncsot. A Hungária rohama kornert hoz, de utána a fejest Lantos védi. Titkos mellé lő, majd Ember labdájával Schmidt elfut, bead, az újra, jobbra játszott labdát pedig kapura fejeli s Ujváry védi. A budaiak nagy lendülettel támadnak.
    Polgár Czumpf elé játszik, a szélső laposan adja be a labdát s Ember azonnal küldi tovább szép, lapos lövéssel a kapu bal sarka felé, de a vetődő Ujváry kornerre tolja.
    10. p. Nem volt könnyű eset! Az elhárított korner után is tovább szorongatja ellenfelét a Budai „11”, mert a Hungária halfsor gyengén játszik. Híres elfutása és kornere után azonban a 15. percben Weber—Titkos— Barátky támadás repül előre.
    Barátkyt hiába üldözik, óriási lendülettel tör a kapura. Jóval a 16-oson belül van, amikor roppant erejű lövéssel küldi kapura a labdát, mely azonban a felső lécről lepattan a földre s nagy ívben vágódik ki a mezőnybe.
    .. gólkiáltás az ajkakra fagyott! A kipattanó, labdát Wéber lövi, de Emberbe akad, erre Híres rugaszkodik neki, az ő lábáról pedig kapu mellé kerül a bőr.
    A mérkőzésnek ez volt a legszebb momentuma,
    mely után ismét a budaiak támadnak. Nagy mély meggyőződéssel hendszel, hiszen a bíró ezt is elnézi, mint az előbbieket. Fault miatt rúg Polgár, de a sorfalba vágódik a labda s korner lesz. Czumpf rugja,
    Schmidt fejeli és csak a szerencsésen helyezkedett Sebes menti meg a hálót a biztos góltól, mert elfejeli előle a labdát.
    A következő roham végén Schuszter centerez s Ember fejesét Ujváry védi. A 20. percig tart a budaiak támadó szakasza s most újra a Hungária lendül előre. A budai csapat beszorul, de nem hagyja a kapu előtt lélegzethez jutni ellenfelét. Könnyű a dolga, mert minden Hungária csatár egyedül játszik s csak Barátky igyekszik az összjátékra. Az idő így eredménytelenül múlik s a 30. percnél tart a mutató, amikor Polgár jól küldi ki balra a labdát.
    Czumpf elfut vele s Kompóti nem éri utól. A csatár pillanat alatt a 16-oson belül van, de Ujváry fut rá. Mellette is elmenne, ám a kapus gáncsolja. Czumpf bukdácsol, el is esik. A labda kigurul, a bíró pedig nem tartja szabálytalannak az esetet, amely pedig nyilvánvalóan az volt.
    A Hungária felforgatja csatársorát: Titkos, Barátky, Sárvári, Héjas, Híres lesz a sor. Ez sem segít. Jóideig mezőnyjáték folyik, majd az utolsó percekben hiába támad újra a Hungária, nem tud eredményes lenni.

    Nemzeti Sport, 1931. április 19.