magyarfutball.hu

Vasas SC - Pécs-Baranya FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 4. forduló
játékvezető : Salgó Imre
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.21, 20:08
    Vasas—Pécs-Baranya 1:0 (1:0)
    Az utolsó pillanatig kétes volt a Vasas győzelme, igen heves küzdelme t vívott a két csapat Góllövő: Jeckl
    Béke utca, 5000 néző. Bíró: Salgó.
    Az új Vasas-pálya meccsére hosszú sorokban vonul fel a közönség. Avillamosok nagyon ritkán jönnek s így a közönség java gyalog érkezik.
    Vasas: Bereczky — Szemere, Rózsa — Vági, Burger, Kiss — Jeckl, Urbancsik, Dán, Brunecker, Stanzl.
    Pécs-Baranya: Biri — Iványi, Kővári — Palkó, Halas, Somogyi — Kovács, Teszler, Kautzky, Kocsis, Erdélyi.
    Tapogatózó bevezetés közben a Vasas egymásután vezeti a támadásokat. A 2. percben Urbancsik Dánhoz tolja a labdát, a center azonban a nagy helyzetben lyukat rúg, méghozzá kétszer is.
    A 4. percben sarokrúgáshoz jut a Vasas. A labdát Palkó kifejeli ugyan, de az a hátul álló Burger elé kerül s ennek váratlan, sarokra irányított lövését Biri csak kornerre védi. Végre a 8. percben átjönnek a pécsiek is a félvonalon, majd a 9. percben Erdélyi kapura is lő,
    a lövés azonban fölé száll. A pécsiek maradnak fölényben s egymásután két olyan veszélyes támadást vezetnek, hogy a Vasas-közönség percekre elveszti a hangját. A 13. percben nagy
    a zavar Bereczky kapuja előtt, a labda egy méternyire a gólvonaltól pattog, de nem tudják benyomni. A 15. percben Kovács pompásan otthagyja Rózsát, beadása a tisztán álló Kocsis elé kerül, az céloz, ám a bombát Bereczky felütve kornerre védi.
    — Nem is olyan biztos a Vasas győzelme — állapítja meg ijedezve a honi közönség. Csupán azzal vigasztalják magukat, hogy a pécsiek talán nem bírják majd az iramot.
    Hosszabb mezőnyjáték alakul ki most, sok a taccs, majd lassan, fokozatosan újra feljön a Vasas. A szélsők keresztlabdákkal pompásan húzzák szét a pécsi védelmet. Centerből hirtelen Stanzlhoz kerül ki a labda a 25. percben. A szélső nem vár egy pillanatig sem, hanem igyekszik átvágni a másik szélre, Jecklhez. A kapu előtt áthaladó labdát Kővári a hatoson átlépi, Biri ezt meglepetten nézi és a jobbról befutó Jeckl közelről hálóba küldi a labdát. 1:0.
    Rögtön van hangulat s nagyobb kedvvel támad a Vasas. A 27. percben Dán zúgat szabadrúgást a kapura s a labda alig kerüli el a lécet. A 34. percben Jeckl elfutna Somogyi mellett, de az kézzel folytonosan utána nyúl, majd meg a 16-oson buktatja is. A szabadrúgást Jeckl lövi, de Somogyi szépen fejeli ki. A 38. percben kisüt a nap s Teszler ennek örömére fölé lő. Most Kautzky tör ki, de Bereczky kornerre védi a lövését. Majd Kovács foglalkoztatja a Vasas-kapust s ebből is látszik, hogy a pécsiek kissé fölülkerekedtek. igyekszik De csak nagyon rövid időre. Somogyi újra faultolja Jecklt, de most meg Halas fejeli ki a szabadrúgást, újra jönnek a pécsiek . . . Erdélyi adja be kapu elé a labdát, Bereczky vetődik rá, Kautzky azonban zavarja, Bereczky nem fogja meg a labdát, a kapuból pedig kijött... Kocsis elé pattan az, megcélozza, Kiss Gábor a kapuban már védeni is akar, de a lövés mellé fut.
    Baj van a Vasasnál a szünetben
    Kiss Gábor alig tud bejönni az öltözőbe. Rögtön lefektetik. Az orvos megállapítja, hogy könnyebb agyrázkódást szenvedett. Hideg borogatásokat raknak a fejére.
    Rögtön a Vasas rohamoz. Nagy a zaj. Stanzl küldi be a labdát, Dán és Iványi szalad rá, az utóbbi teljes erőből kornerre lő. Berúgás után Dán fejel szépen kapura:
    — Gól — ujjong a közönség, csakhogy ott lábatlankodik a kis Brunecker s rajta irányt változtat a labda.
    A pécsiek kapuja előtt újabb nagy rumli támad, Dán bukik, Stanzl lő, Biri azonban szépen véd. A pécsiek
    Somogyit centerhalfba teszik, Halas szélső fedezetnek megy.
    Közben Urbancsik lövését kornerre mentik. Hirtelen törnek most előre a pécsiek. Erdélyi betolja a labdát Kocsisnak, az jól megcélozza, ám a túlsó kapufa sarka porzik csak a lövés nyomán.
    Nincs szerencséje a Baranyának.
    A kapufalövés azonban erőt önt a pécsiekbe s most az egyik pillanatról a másikra ők irányítják a játékot.
    Erdélyi fejesét Bereczky fogja, majd meg öt lépésnyire a kaputól Bereczky fogni akarja a kornerre tartó labdát, de nem tudja. Kovács rajta van s majdnem bajt csinál a Vasasnak.
    A Vasas fedezetsora nem bírja az iramot. Burgerral az élen eltűnik.
    A 17. percben Teszler mellé lő, majd balról hirtelen Kovács elé kerül a labda, a tömzsi kis szélső nagyon közel áll a kapuhoz, de Bereczky a három lépésről küldött bombát ki tudja ütni. Igaz, hogy utána ugyancsak fogja a jobb karját. Aztán Bereczky ki- és felugorva véd szépen, kap is érte tapsot. A 24. percben Kovács tör ki. Rózsa nyomában van, rádől testtel a 16-oson belül, úgy hogy Kovács felbukik. A közönség egy része 11-est sejt, sokan azonban magyaráznak: — Maga nem olvas újságot. Nem tudja, hogy a legújabb szabály szerint még a 16-oson belül is szabad felvágni. Az illető büszkén néz körül, amikor látja, hogy a bíró nem ítélt semmit. A pécsiek azonban továbbra is veszélyeztetnek, kornert rúgnak, de az csak oldalhálót ér. Kautzky most Erdélyinek vágja ki a labdát, az meg Kocsisnak adja. A kis összekötő szépen lő, de Bereczky újra a helyén van. A 31. percben Iványi kornerre fejel. Berúgás után ide-oda pattog a labda, Biri a földön fekszik és Kővári a kapuban állva kirúgja a hálóba tartó labdát.
    A finis mind izgalmasabb.
    A pécsiek centerbe hozzák előre Halast, Erdélyi fedezetnek megy s mindenáron ki akarnak egyenlíteni. A Vasas azonban nem hagyja magát, nem megy védelembe, hanem igyekszik szintén támadni. A közönség látja, hogy a csapat bajban van s hangjával rendületlenül biztatja. Közben Dán a 40. percben a kaputól két lépésnyire áll a labdával, de Biribe lövi. Utolsó percig folyton hevesebb és hevesebb a játék, de gól már nem esik.

    Nemzeti Sport, 1930. október 13.