magyarfutball.hu

Budai 11 - Bástya FC 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 1. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.07, 19:16
    Bástya—Budai 11 2:2 (1:0)
    Kemény harccal verekedte ki a hazai csapat az egyik pontot
    Góllövő: Kőrösi, Sáros (11-esből), Possák, Sáros
    Hungária út, 1500 néző. Bíró: Stein.
    (Mérkőzés előtt mindkét öltözőben sok új arcot lehet látni. A Bástyánál Sirály, Riesz, Hernádi, no meg az új ügyvezető, Sebe Béla dr. jelzi az új időket, a budaiaknál pedig az, hogy Kovácsi, Ember, Kárpáti., Sáros helyett tartalék készülődik. Közben azonban békéltetések folynak s ezek eredményeképpen a már játékra kész Hauser felöltözik, Sáros pedig elfoglalja helyét a csapatban.)
    A két együttes tehát így vonul ki:
    Bástya: Benedek — Emődi, Sirály — Wahl, Tóth, Riesz — Hernádi, Körösi, Possák, Szedlacsik, Schwartz.
    Budai 11: Lantos — Oláh, Löwy — Weber, Sáros, Kárpáti II. — Schmiedt, Sztancsik, Czumpf, Lyka, Schuszter.
    A budai csapat kezd nap ellen s így Czumpf indítja útnak a labdát az új bajnokság első mérkőzésén. Egy-egy támadás fut végig, majd a Lyka—Kárpáti II.—Lyka—Schuszter akció után a szélső beadása nagy jelenetet hoz a szegediek kapuja előtt.
    Emődi nagyon 11-es gyanúsan lök,
    de hát, kicsire nem nézünk az első percekben , Riesz felszabadít. A budaiak tovább is jól támadnak,, de csak Sztancsik messziről küldött lövése jut el a kapu - mellé. Hernádi feltűnik, okosan fejezi be a támadást, majd Schwartz vezet két rohamot. A második végén jobbra játszik, Hernádi elugrik a labdával a vonal felé, de Sáros kitolja a lábát alóla.
    Ez is 11-est érdemelne.
    A tribün jegyzi: 1:1 a meg nem adott tizenegyes!
    5. p. Benedek hazakap, majd a Possák — Hernádi — Possák—Szedlacsik támadás végén az utóbbi szép lövése emberbe akad. Emődi könnyen szerel, s Possák labdájával ismét Hernádi fut el, a vonaltól előírásosan emeli középre a labdát, de senki sincs ott. Budai előtörés a válasz. Benedek szabadrúgást fog, majd Schuszter kornere csapódik az oldalhálóhoz. A 13. percben Possák Schwartzot szökteti, a szélső labdája átszáll jobbra, Hernádi kidolgozza s Körösi elé adja, de a csatár késik, ront. A válasz: Kárpáti jobbra ad, Sztancsik pompásan teszi Czumpf elé a labdát, de
    a center ofszájbon áll, s a fütty már szól, amikor hálóba repül a lövés.
    Hernádit viszont elereszti lesállásból a bíró, a szélső szépen centerez is, de Oláh fejét éri a labda, nem a Bástya belsők valamelyikét. A budai támadást Czumpf fejezi be lövéssel, de az
    emberről pattanó labda nem veszélyes.
    A 17. perc a mérkőzés egyik legszebb jelenete.
    Körösi jól adja Possák elé a labdát. A szélső hirtelen kiugrik Löwy mellett s a keresztező Oláh már nem tudja beérni. Lantos rohan a kapura törő center felé s a stílusos, de korán megeresztett lövés a kapus zsákmánya lesz.
    A budaiak erre nagyon belefekszenek. Két kornert érnek el egymás után s a második után, Sztancsik fölé fejel. Schwartz szép beadását Lantos üti el Possák feje elől, amott pedig Schmiedt guruló beadását az utolsó pillanatban rúgja el Riesz Lyka elől. A Bástya kornere jól száll Hernádi lábáról s nagy jelenetet hoz, Schwartz ugyanis kapufára fejel, mire Körösi fejel, de szintén kapufára s most
    Lantosról valahogy a mezőnybe jut a labda, amit már mindenki a hálóban látott.
    A budai csatársor azonnal lerohan, Lyka a kapufa tövénél hibázza a labdát. A budaiak tovább támadnak, Schuszter jól ad be, Sztancsik lő s Benedek fog.
    A támadások most jól gördülnek , a 29. percben Emődi nagy hibát követ el. Schuszter elrohan, jobbra tol, — a Bástya-védelem meglepődve áll — a rohanó Schmiedt azonban kapu mellé küldi a labdát. Néhány percig még szép, gördülékeny támadásokat vezet a budai csapat, de nincs elég ereje a befejezéshez. A 33. percben már a Bástya rúg kornert, majd némileg ellanyhul a játék. Úgy látszik, mintha a szegedi csapat nem bírná eléggé az iramot s meglehetősen átengedi a teret az ellenfélnek. Benedek kornerre tol, Sztancsik mellé lő, de a budai fölény különben eredménytelen.
    A 42. perc hozza a félidő egyetlen gólját.
    Czumpf faultolja, Emődit, a szabadrúgás Schwartzhoz száll, aki melle lcsúsztatja maga elé, így lerázza Webert, Oláh előtt pedig szépen centerez laposan.
    Körösi jól jön a kapu felé s néhány lépésről védhetetlen gólt lő. (1:0).
    A Bástya most belelendül. Sáros hendsze miatt rúg, majd Kárpáti gáncsa után küldi kapu fölé a labdát Körösi s vége is a félidőnek.
    Lőwy gáncsa vezeti be a félidőt, majd Emődi szerel kornerre. Erre előbb a budai, majd a Bástya-kapu előtt keletkezik nagy jelenet, de mindkét oldalon felszabadul a kapu. Kirúgás után Possák Schwartz elé ad, Lantos eléje szalad s lábbal rúgja a labdát odébb, éppen Szedlacsikhoz,aki rögtön az üres kapu felé küldi, de Lőwy közben már ott terem. Körösit ejtetik s a szabadrúgás Szedlacsik—Hernádi—Körösiutat jár meg hírtelen. Az utóbbi haladéktalanul
    gólba is vágja a labdát, de a bíró előbb már ofszájd miatt fújt.
    6. p. Wahl Schusztert kornerre szereli, de a bíró nem látja s gól-kit ítél. Hernádi visz két támadást. Az egyik után Tóth lövését védi Lantos, a másikat meg nem fejezheti be, mert Lőwy valósággal knockoutolja a szélsőt. A bírónak nincs kifogása ellene, korner az eset. Lőwy tovább is túl erélyesen, sok szabálytalansággal küzd s Crumpf is követi példáját.
    A 14. percben Rieszről pattan kornerre a labda s ebből Lyka mellé lő. Most Schuszter vezet sorozatosan támadásokat, de rosszul fejezi be mindegyiket.
    A budaiak átcsoportosítanak:
    Weber, Kárpáti, Czumpf a halfsor, Sáros pedig center.
    A 20. perc után a Bástya be is szorul egészen a kapu elé. Schmiedt kornere után még felszabadul a kapu, de a 23. percben újra ott van mind a két csapat Benedek hálója előtt.
    A labda Körösi előtt ugrik, aki karjával is segíti tovább.
    A bíró 11-est ítél a hendsz miatt s Sáros pontosan küldi a bal felső sarokba a gólt. (1:1).
    A gól felrázza a szegedieket. Schwartz elmegy Weber mellett, Kárpáti csak gánccsal tudja akasztani a tizenhatosnál. A csatár bent esik, de a bíró a vonalon látta a gáncsot s arról ad szabadrúgást. Possák alig fölé fejel a rúgás után.
    A 28. perc hozza a Bástya második gólját.
    Riesz szabadrúgást rúg a taccsvonaltól , a labda élesen, félmagasan tart jobbra. Szedlacsik fején
    Possák elé csúszik, aki csak érinti a lábával s a jobb felső sarokba hull a gól. Lantos hiába nyújtózik utána. (2:1).
    A budaiak most teljesen fékevesztetten mennek emberre., A bíró nem állja, útját a túlerélyes játéknak, Tóthot viszont minden mozdulatánál lefújja. Legtöbbször ok nélkül. A 36. percben is miatta rúgnak a budaiak. A labda jobbra száll,
    Schmiedt kapu elé emeli s a tömörülő védelem között is van ideje Sárosnak stoppolni s a hálóba vágni. (2:2).
    Kezdés után Hernádifut, Czumpf eléje veti magát. A szélső centere kapu elé száll, de a bíró fütyül. Szabadrúgást diktál a Budai 11 ellen, Hernádit pedig — látszólag minden ok nélkül — kiállítja. Most Sáros és Lőwy cserél helyet, Tóth viszont megsérül s egy percre kiáll. Lőwy elől folytatja azt a játékot, amit eddig hátul művelt s Sirály gyomra sínyli meg merészségét. A Bástya kornerével ér véget a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1930. szeptember 7.